På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.
Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».
Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.
I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.
Disse små «røykvarslerne» skal løse alle dine WiFi-problemer
Kan Asus ta opp kampen med de beste mesh-settene?
Innhold
Enhver leverandør av nettverksutstyr med en viss respekt for seg selv har lansert mesh-nettverk i en eller annen form det siste året. Asus er en av disse, og de har sågar også lansert muligheten for å lage mesh med helt vanlige rutere.
Dette krever imidlertid middels til ganske avanserte Asus-rutere, og det er dermed en viss sjanse for at du kommer bedre ut av det ved å kjøpe et helt nytt sett. Møt Asus Lyra.
Hvis du ikke kjenner til hva mesh er, kan det veldig kort forklares med et rutersystem som bruker flere «noder» til å gi deg bedre wifi-dekning enn hva en enkeltruter vanligvis klarer. Kommunikasjonen mellom nodene håndteres i utgangspunktet trådløst, slik at du bare trenger å koble i strøm før du kan begynne å sette opp.
I motsetning til med en vanlig rekkeviddeforlenger slipper du å ha flere nettverksnavn og å manuelt bytte mellom dem når du beveger deg fra ruterens dekningsområde til rekkeviddeforlengerens.
Nok et sett med små «røykvarslere»
Som de fleste andre mesh-settene vi har vært innom, kommer Lyra i en pakke med tre enheter. En av boksene har et klistremerke med "Start" på, men ellers er de tre nodene identiske.
Designmessig ser de omtrent ut som litt store røykvarslere, et design de deler med TP-Link Deco M5. Lyra-nodene er imidlertid litt større enn de små Deco-boksene, mens Google Wifi på sin side er mindre i diameter, men en god del høyere enn både Lyra og Deco M5.
Merk at Asus også selger en svakere og billigere Lyra-versjon kalt Lyra Mini. Det er altså ikke denne vi ser på i dag.
Lyra-enhetene har et LED-panel på oversiden som kontinuerlig gløder forsiktig og gir deg beskjed om alt er i orden med nettverket. Design er naturligvis en smakssak, men dette er små enheter og de bør kunne finne en naturlig plassering i de fleste hjem. Vil du henge Asus-nodene på veggen bør det dessuten være en smal sak, da de har skruefester bak. Vær imidlertid oppmerksom på at boksene kan bli veldig varme, så det er viktig å ikke sperre for luftehullene bak.
Som hos flesteparten av de øvrige meshsettene på markedet har Asus Lyra-nodene bare to skarve ethernet-porter hver. Færre og færre enheter bruker muligens kablet tilkobling, men hjemme hos undertegnede er det i alle fall litt i færreste laget med bare to ethernet-innganger på hovednoden. Den ene brukes også til å koble til modemet, og dermed er det strengt tatt bare én port tilgjengelig. Det er tynt.
Det skal for øvrig nevnes at Lyra etter den siste oppdateringen nå støtter såkalt ethernet backhaul, altså at du kan koble nodene sammen med kabel og la trafikken dem imellom gå den veien.
- TEST: Google Wifi: En eksepsjonelt enkel måte å få bedre wifi hjemme på
Oppsettet
Oppsettet er i utgangspunktet veldig enkelt, men vi opplevde likevel Lyra-systemet som en smule kranglete. Oppsettet gjøres ved hjelp av en tilhørende app, som baserer seg på bluetooth for å søke opp nodene etter hvert som du kobler dem til. Dette fungerte ikke knirkefritt, men det skyldtes sannsynligvis også at Asus tilsynelatende hadde sendt oss et testsett som ikke var tilbakestilt til fabrikkinnstillinger etter at noen andre hadde brukt det.
Etter at appen hadde fått kontakt med ruteren var det på tide å koble den til internett. Her fikk vi først beskjed om å ta ut den andre kabelen slik at det kun var kabelen til modemet som var tilkoblet Lyra-noden, og deretter gjentatte ganger beskjed om at det ikke fantes noen kabel tilkoblet i noen av portene.
Litt frem og tilbake i appen og en restart av prosessen senere fungerte det plutselig helt fint. Her har Asus åpenbart en liten jobb å gjøre med å sørge for at det fungerer slik det skal på første forsøk.
De har også en jobb å gjøre med de norske oversettelsene av både app og nettsider. På den norske nettsiden hevdes det at én Lyra-enhet skal kunne dekke et hjem på 600 kvadratmeter, mens den amerikanske nettsiden oppgir 2000 kvadratfot, altså 185 kvadratmeter. Det siste høres definitivt mest sannsynlig ut, selv om nok det også er optimistisk.
Se også eksempler på knotete formuleringer i skjermbildene under.
(artikkelen fortsetter under bildet)
Enkel app - avanserte funksjoner online
Appen er ellers brukervennlig og fin, og det er enkelt å sette i gang prosessen for å legge til flere noder. Smart er det også at appen hjelper deg med å plassere nodene ved å fortelle deg hvor god tilkoblingen er akkurat der telefonen befinner seg til enhver tid.
Den har et enkelt nettverkskart som forteller deg noe om topologien i nettverket, i tillegg til hvor mange enheter som er koblet til hver node. Du kan gruppere enheter etter familiemedlemmer, og deretter begrense eller kontrollere internettbruken til hvert familiemedlem.
Du kan opprette gjestenettverk og prioritere båndbredden slik at enkelte typer trafikk får forrang, for eksempel spilling eller mediestreaming. En litt artig funksjon er også at du kan sende nettverksnavn og passord som et bilde rett fra Lyra-appen, eventuelt kan du få opp en QR-kode som gjestene kan bruke for å koble seg til.
Asus krever dessuten ikke at du oppretter noen egen konto når du setter opp Lyra, slik de fleste andre har hatt for vane. Det er befriende, men gjør samtidig også at systemet ikke kan administreres eksternt, noe som sannsynligvis kan være et minus for enkelte.
Til forskjell fra en del andre mesh-systemer, hvor enkelhet tilsynelatende trumfer alt, har du hos Asus tilgang til webløsningen HiveSpot, hvor mer avanserte innstillinger kan gjøres. Hvis du har mer avanserte behov enn appen kan tilby, er dette definitivt noe som kan vippe pinnen i Asus' favør. Vi nevner også at systemet kan settes i aksesspunktmodus om du allerede har en ruter du ikke vil eller kan kvitte deg med.
Asus har dessuten bygget inn sin AIProtection-teknologi, som automatisk skal beskytte deg mot vanlige nettangrep. Dette kan imidlertid teoretisk sett gå ut over hastigheten i nettet, så du kan velge å skru det av om du ønsker.
(artikkelen fortsetter under bildet)
Ytelsen
Asus Lyra er et såkalt AC2200-sett, noe som betyr at det opererer med et 2,4 GHz-bånd som kan levere opptil 450 Mbit/sek og to 5 GHz-bånd som kan levere opptil 1733 Mbit/sek. Dette er selvfølgelig høyst teoretiske tall, og Lyra holder også av det ene 5 GHz-båndet til selve den trådløse tilkoblingen mellom nodene (men du kan velge hvorvidt båndet også skal kunne brukes av andre enheter i web-grensesnittet). Det bør gi gode hastigheter gjennom hele testleiligheten.
Denne er en utfordring wifi-messig, ettersom nettverksinntaket er plassert i den ene enden, og leiligheten har et modulbad av stål i midten. Spesielt sistnevnte gjør det mektig utfordrende å levere et godt wifi-signal til soverommet i andre enden.
Siden leiligheten ikke er større enn 80 kvadrat, nøyer vi oss med to noder. Det er også slik vi har testet alle de øvrige systemene.
Som vanlig har vi testet båndbredden på fem punkter i leiligheten.
- I stua, cirka 2,5 meter fra hovednoden.
- På kjøkkenet, cirka 10 meter fra hovednoden, men fortsatt med fri sikt
- På badet, som altså har stålvegger
- På soverommet, på andre siden av badet.
- I boden innenfor soverommet. Denne har betongvegger og er normalt sett veldig vanskelig å nå med et signal fra stua.
Først ser vi på hvordan systemet opererer med henholdsvis én og to noder. Programmet vi har brukt til å teste er LAN Speed Test, og så har vi dobbeltsjekket med Ookla Speedtest. LAN Speed Test er kjørt minst fem ganger på hvert testpunkt, noen ganger opp mot det dobbelte.
Som vi ser er det ingen tvil om at det sitter kapable radioer på innsiden her, og at selv én enkelt node klarer å dytte over 100 megabit fra plasseringen i stua til boden lengst unna er imponerende. Det er det få av de andre som har klart.
Systemet virker å være oppsatt på å beholde 5 GHz-tilkoblingen så lenge det er teoretisk mulig, og det virker på oss også som om den er flinkere enn mange av konkurrentene til å holde på tilkoblingen til hovednoden. Det er ofte fordelaktig fordi du slipper den lille forsinkelsen som oppstår når signalet skal via en annen node, men kan være et problem i noen tilfeller hvor det er åpenbart at kjøkkennoden vil kunne by på bedre hastigheter.
Lyra virker også litt inkonsekvent, men det er mulig forskjellen ligger på klientsiden. Undertegnedes iPhone dyttes for eksempel over til kjøkkennoden mens jeg er inne på badet, mens Macbook Pro-maskinen vi bruker til trådløstesting holder fast i stuenoden. Det er mulig sistnevnte har en kraftigere wifi-antenne, og derfor bedre er i stand til å holde i signalet fra stua.
Sammenlikner vi med de øvrige mesh-løsningene vi har testet i denne leiligheten, ser vi at Lyra (i grønt) kommer godt ut av det. Kun Netgear Orbi ser ut til å være nevneverdig bedre på et par av testpunktene, men så er også Orbi-nodene betraktelig større enn røykvarslerne til Asus, og de koster også mer om vi tenker på at Orbi bare har to noder i pakken, mens Lyra har tre.
Den største utfordringen er det nevnte badet, hvor Lyra altså kommer dårlig ut. Vi har ingen annen forklaring enn den over - at klienten holder fast i stuenoden selv om kjøkkennoden vanligvis gir bedre hastigheter der inne når vi tester mesh. Lyra oppleves imidlertid som betraktelig bedre enn for eksempel Google Wifi der inne. Google Wifi klarer tilsynelatende ikke å levere noe særlig til signal i det hele tatt fra stuenoden, så du må vente til klienten har «roamet» over til kjøkkennoden før du kan fortsette. Det tar gjerne noen sekunder, et problem Lyra ikke har.
Det skal imidlertid sies at vi har opplevd Lyra som marginalt ustabilt i testperioden. I ett tilfelle mistet satellitten tilkoblingen i rundt et minutt, og ved flere anledninger har vi opplevd at enheter har gitt oss beskjed om at passordet er feil, noe det aldeles ikke har vært. Det er litt vanskelig å avgjøre hvilken side av bordet feilen ligger på, men vi kan i alle fall si at vi ikke har opplevd noe slikt med de øvrige mesh-settene vi har testet.
Konklusjon
Asus Lyra er et spennende tillegg til mesh-kategorien, og imponererer med gode hastigheter selv med bare én node aktiv. Den når ikke helt opp til Netgear Orbis hastigheter med to noder, tross at også Lyra skal ha et dedikert 5 GHz-bånd til backhaultrafikken. Samtidig er Lyra noe billigere enn Orbi, og du får innimellom tre Lyra-noder til prisen av de to Orbi-tårnene.
Har du dermed et stort eller veldig kronglete hus er det dermed mulig du får bedre valuta for pengene med Lyra, men vårt førstevalg er fortsatt Ubiquiti AmpliFi HD.
Sammenliknet med en middels enkeltruter vil du dog sannsynligvis oppleve ethvert av disse mesh-systemene som en liten wifi-revolusjon. Så behagelig er det.
Rask mesh fra Asus, men ikke uten litt rusk i maskineriet.
Fordeler
- +Relativt gode hastigheter over store arealer
- +Egen dedikert 5 GHz-kanal til backhaul-trafikk
- +Hjelper deg å velge plassering til nodene
- +Mange avanserte funksjoner i web-grensesnittet
- +God roaming mellom nodene
- +Kan henges på vegg/tak
Ting å tenke på
- —Ikke like gode hastigheter som de aller beste
- —Kun to ethernet-porter per enhet
- —Oppførte seg litt ustabilt hos oss
- —Mange rare oversettelser i appen