Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestTP-Link Deco M9 Plus

Enkel og svært brukervennlig mesh-ruter

Men er det nok når konkurransen er så hard?

Sist vi testet et mesh-sett fra TP-Link var konklusjonen at det fungerte helt greit, men ikke nådde opp ytelsesmessig til de mer avanserte løsningene fra for eksempel Netgear og Ubiquiti.

Grunnen til det var delvis at TP-Link Deco M5 bare hadde ett 5 GHz- og ett 2,4 Ghz-bånd å by på, mens de beste gjerne har ett ekstra 5 GHz-bånd som er dedikert til kommunikasjonen mellom nodene i nettverket.

Samtidig var prisen relativt lav, og for folk flest ville nok også Deco M5 fungere fint, i alle fall så lenge kravene til båndbredde ikke var de aller største.

Nå er imidlertid TP-Link ute med et nytt og oppgradert sett kalt Deco M9 Plus, som har fått tre bånd og mer antennekraft, blant annet. Prisen er fortsatt noenlunde overkommelig, med 4000 kroner veiledende for en pakke med tre enheter.

Røykvarslerdesignet er beholdt

To ethernet-porter er litt i tynneste laget - spesielt om du velger kablet backhaul. Da har du i praksis ingen ledige på hovednoden.

Designet er omtrent som tidligere, men M9-enhetene har vokst litt i størrelse. De minner fortsatt om røykvarslere, og bør ikke by på de største problemene hva gjelder plassering. De tåler definitivt å stå fremme, men vi skulle gjerne sett at TP-Link gjorde som Asus og designet dem med skrufester innebygd, for enklere oppheng på vegg.

Strømforsyningen er for øvrig USB-C, i tilfelle du kunne tenke deg å bytte ut de medfølgende kablene, og hver enhet er fortsatt begrenset til to ethernet-porter, slik også M5 var. Det gjør at du i praksis bare har én tilgjengelig port på hovedenheten, som selv i trådløse 2018 er litt tynt.

Oppsettet gjøres fortsatt i app, og kunne strengt tatt ikke vært mye enklere. Enhetene bruker bluetooth til å kommunisere med telefonen, slik at det blir enklest mulig å søke dem opp, og vi opplevde at det var veldig lite utfordrende å få nettet opp å gå.

Oppsettet er akkurat så enkelt som det skal være med disse mesh-enhetene. At de bruker bluetooth er et pluss.

Det gjaldt også tilkobling av flere noder, men vi savnet kanskje at Deco-appen veiledet oss litt bedre hva gjelder plassering av mesh-nodene. At alt er OK betyr ikke nødvendigvis at vi har valgt den optimale plasseringen for akkurat vår bolig.

Du får dessverre ingen hjelp med plasseringen annet enn generelle tips.

Deco-appen er ellers like begrenset eller brukervennlig som sist, alt etter hvordan du ser det. Noen avanserte funksjoner er det imidlertid her, som adressereservering, port-videresending og DDNS, men det er også det. Vi savner også noe så enkelt som et kart over nettverkstopologien.

Smarthub

Deco M9 Plus kan for øvrig fungere som hub for dine smartenheter, for eksempel pærer, låser og liknende. Det gjelder imidlertid ikke det som kanskje er den mest utbredte, nemlig Philips Hue, som fortsatt krever sin egen hub.

Ikeas Trådfri-løsning er heller foreløpig ikke på lista over kompatible enheter, men det er sagt at denne skal vokse fremover. Hue-støtten er også begrenset til av og på og automatisering, så det er sannsynligvis like greit å gjøre rett i Hue-appen.

Testleiligheten vår: 1 og 2 er plasseringen av mesh-nodene, resten er punktene vi gjør ytelsestester på. Badet (5) og boden (7) er vanligvis de mest utfordrende punktene.

Vi har som vanlig tatt med mesh-enhetene hjem til undertegnede, hvor en litt kronglete utformet leilighet på rundt 80 kvadratmeter venter. Nett-uttaket er helt i den ene enden, og midt i leiligheten ligger et stålkledt modulbad som krever en viss radiostyrke for å penetrere. Det mangler altså ikke på punkter som er utfordrende for et wifi-system.

Uheldigvis har vi aldri testet Deco M5 her, så vi kan ikke sammenlikne direkte med TP-Links egen lillebror, men vi har likevel testet de aller fleste andre sett i denne leiligheten. Vi tester som vanlig kun med to noder, da tre her vil være for mye og sannsynligvis bare spise av den totale tilgjengelige båndbredden.

Ekstremt varierende ytelse

Dessverre overbeviser ikke TP-Link rent ytelsesmessig heller denne gangen, og testresultatene tyder kanskje litt på at styringsprogramvaren ikke er helt i mål.

Målingene våre fra LAN Speed Test spriker nemlig i alle retninger, med enkeltmålinger som ligger på godt under halvparten av de beste målingene.

Vi er vante med at resultatene spriker i varierende grad, men sjelden så mye som her. Det var faktisk så ille at vi måtte koble til vår Asus AC86U-ruter fra da vi testet AIMesh for å sjekke om det var server-PC-en vår det var noe galt med. Det var det altså ikke.

Vi har også kjørt målingene langt flere ganger enn vanlig, for på den måten å komme frem til et relativt representativt resultat. Vi velger å tro at TP-Link får styr på stabiliteten, og bruker derfor et av de bedre resultatene i grafene under.

Først ser vi på én Deco M9 Plus versus to enheter:

Som vi ser er det litt som det ofte er med mesh-systemer: Ytelsen i områdene hvor dekningen fra de ulike punktene overlapper synker når vi legger til flere enheter, men den totale dekningen og hastigheten utover i nettverkstopologien øker.

Litt underlig er det at M9 Plus faller ned på 2,4 GHz på badet når vi går over til to enheter, og ingen av testresultatene her er heller strengt tatt egnet til å imponere noen.

Som vi ser holder Deco M9 omtrent følge med Google Wifi gjennom vår testbolig, men dette er altså et dyrere trebåndssett, mens Google Wifi ikke har noen dedikert backhaul. Mot de fleste andre sett vi har testet kommer den rett og slett til kort.

Deco-appen har de mest grunnleggende funksjonene. Du kan også skru lyspærer og andre smartenheter av og på herfra - selv fra utenfor wifi-dekning. Det er praktisk.

Når det er sagt er testen «rigget» litt til TP-Links dasfavør. Deco M9 har nemlig kun støtte for 2x2 MIMO, og wifi-adapteren i Macbook Pro, som vi bruker til å teste nettverk, er av 3x3-typen, altså med støtte for høyere båndbredder enn Deco kan levere. Det har naturligvis litt å si for den målte båndbredden, men det redder ikke TP-Link fra konklusjonen om at det foreløpig ikke er veldig imponerende ytelse her.

Samtidig er ikke den opplevde ytelsen, altså utenfor våre syntetiske tester, helt topp heller. Undertegnede har brukt Deco M9 hjemme i et par uker, og opplever stadig små tilfeller av hikke, spesielt på badet. Det lover ikke godt for bruken i et større hus hvor signalene må forsere større avstander. Én enkelt Asus RT-AC86U klarte tross alt å pumpe hundrevis av megabit inn dit.

En annen ting vi reagerte litt på er at meshnodene blir relativt varme i bruk. Dette er i og for seg ikke så uvanlig med disse enhetene, som gjerne har firekjernersprosessorer innvendig for å håndtere kontrollerfunksjonene, men Deco M9 blir tilsynelatende varmere enn mange andre. Verdt å tenke litt på om du har begrenset med plass og luft til ruteren.

Deco M9 er omtrent akkurat like stor som Asus Lyra-nodene.

Konklusjon

Vi hadde håpet TP-Link skulle klare å bringe ned prisen for et solid trepunkts mesh-system med dedikert backhaul, men det ser ut som om vi må vente litt til.

Ytelsen imponererer rett og slett ikke, og selv om det i hovedsak er teoretiske målinger vi gjør i disse testene, oppleves heller ikke ytelsen i praksis som på nivå med de beste.

Det er synd, for Deco M9 Plus er plasseringsvennlige, relativt pene små enheter som ville være enkle å plassere ut i boligen og er svært enkle å bruke.

Vi håper som nevnt TP-Link kan få styr på ytelsen med en oppdatering. Inntil videre avstår vi fra noen anbefaling.

TP-Link Deco M9 Plus
6.5
Helt greit

TP-Link Deco M9 Plus

sitat"Enkelt å sette opp og brukervennlig, men klarer ikke matche konkurrentene på ytelse"

Fordeler

 • Krysse av
  Svært enkelt oppsett
 • Krysse av
  Pene, kompakte enheter
 • Krysse av
  Dedikert bånd til backhaul
 • Krysse av
  Smarthub-funksjonalitet som også kan styres fra utenfor huset
 • Krysse av
  Støtter ethernet backhaul
 • Krysse av
  Brukervennlig app

Ting å tenke på

 • Bytt
  Svært varierende ytelse; svakere enn mange av konkurrentene
 • Bytt
  Kun to ethernet-porter per enhet
 • Bytt
  Kan ikke henges opp uten eksterne fester
 • Bytt
  Blir varme i bruk
annonse
TP-Link Deco M9 Plus Whole-Home WiFi System (3-pack)I samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no
annonse