Til hovedinnhold

HTC Desire HD

HTC Desire HD

Testresultater

4,3 tommer skjerm, Android 2.2 med Flash 10.1, mye RAM, 8 megapiksler kamera, 720p HD-opptak, GPS, Doby og SRS lydforbedring, rekordrask 3G, fungerer som trådløs router (USB og WiFi-tethering).
Høy pris, ikke TV ut via kabel.

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Vi elsket HTC Desire. Nå er HTC Desire HD her, med større skjerm, bedre kamera og enda mer kraft. 

Design
Desire HD har en 4,3 tommer stor Super-LCD-skjerm som sitt mest umiddelbare kjennetegn.

Telefonen har ingen fysiske taster på fronten, og den har ikke noe navigasjonspunkt, slik vi så på forgjengeren HTC Desire. Chassiset er i metall, med detaljer i plast. Hele fronten er dekket av glass, og nede under skjermen er det fire ikoner. Disse viser hvor du skal berøre telefonen for å gå til startmeny (hjem), “Meny” (åpner ulike menyer avhengig av hvilket program som er aktivt), “Tilbake” (eller angre siste handling) og “Søk” (ulike søkefunksjoner knyttet til operasjonen du holder på med på mobiltelefonen).

På venstre side er det en lang smal volumtast, og på toppen en hovedbryter. Andre taster har telefonen ikke. En vanlig 3,5 mm hodetelefonutgang og en MicroUSB-port er plassert i bunnen av telefonen.

På baksiden ser vi et kamera som bygger noe ut fra resten av telefonen. En smal sort plastsirkel rundt objektivet hindrer at glasset på kameralinsen blir ripet opp. Til venstre for objektivet ser vi et sort felt i plast, med en dobbel diodelampe. Batteridekselet sitter i siden på telefonen, og fungerer mer som et lokk over batteribrønnen, enn som et deksel. Også nedre del av telefonen har et sort plasdeksel vi kan trekke av. Under dette finner vi brønnene for SIM-kort og MicroSD-minnekort.


Med en bredde på nesten 7 cm og en høyde på 12,3 cm, er Desire HD en stor mobiltelefon. Den er riktig nok bare 11,8 mm tykk, men vi vil ikke bli forundret om noen synes telefonen rett og slett er for stor. Du kan gå med HTC Desire HD i bukselomma, men da må du passe på at det ikke ligger nøkler, mynter eller andre harde gjenstander sammen med telefonen. Om skjermen utsettes for trykk eller vridninger kan den fort bli ødelagt.
I grensen mellom skjerm og chassis stikker metallet i siden av telefonen en anelse over skjermkanten. Det er knapt synlig, men føles godt når du stryker på kanten av skjermen med en finger. Vi har ikke opplevd noe ubehag med denne kanten, annet enn at den gir fra seg en liten friksjonslyd når fingeren stryker over den.
Totalinntrykket av designen er at telefonen virker solid og ser eksklusiv ut, samtidig som vi oppfatter den som litt kjedelig.
Klargjøring
Når du tar telefonen i bruk for første gang må du vippe av batteridekselet og fjerne en tynn plast som isolerer batteriet. Fremgangsmåten står beskrevet i bruksanvisningen, men siden du antakelig ikke leser bruksanvisninger, så nevner vi det her. Batteridekselet er det avlange lokket i siden bak på telefonen, og du løsner det ved å løfte i sporet under volumkontrollen.

SIM-kort holderen ser du når du har trukket ned den sorte plasten i bunnen av telefonen. Her sitter også minnekortet på 8 GB. Du kan bytte til et kort med opp til 32 GM minne, dersom du har behov for det.

Betjenes fra Internett

HTC Desire HD er den første mobiltelefonen til HTC der du kan kommunisere med telefonen via den nettbaserte tjenesten HTC Sense. Når du starter opp telefonen kan du legge inn opplysninger om blant annet e-post-tjenester, sosiale nettsteder du bruker og hvordan du vil at telefonen skal kunne spores. Ved å legge til en Sense-konto (opprettes fra telefonen) så kan du siden logge deg på Sense fra en PC med nettleser.

Tjenesten Sense er delt i fem. Første del består av det HTC kaller et dashbord. Fra dette kan du stille inn telefonen så innkommende anrop kommer til en annen telefon, noe som kan være greit om du venter en telefon, og har glemt mobilen et annet sted. Du kan også få meldinger til mobilen videresendt, eller du kan få telefonen til å ringe med fullt volum. En grå knapp på dashbordet lar deg låse telefonen så andre ikke får brukt den, mens en rød knapp sletter alt innhold fra mobilen.

På dashbordet finnes også et kart som viser hvor telefonen din befinner seg. Her kan du zoome inn og få en ganske presis angivelse. Hvor presis avhenger av om telefonen har forbindelse med GPS-satellitter. Angivelsen vises på et kart fra Google.

Footprint

Neste del er Footprint, der du nå kan samle alle "fotavtrykk" du har satt med Desire HD. Funksjonen lar deg kort fortalt ta bilde et sted, skrive en kommentar om stedet og plassere avtrykket i en kategori. Siden kan du og dine venner finne bildet på et kart, og lese hva du skrev om stedet. Du kan også se dine venners merker på det samme kartet.

Neste gruppe er People. Her får du oversikt over kontakter og kan redigere informasjon. Da vi testet tjenesten fikk vi flere ganger en feilmelding som fortalte at denne applikasjonen ikke ville starte, men etter tre-fire forsøk gikk det stort sett greit.

Neste punkt er meldinger, der alle meldinger som er sendt til og fra telefonen kan leses. Du kan også sende SMS eller MMS fra denne siden. Vi merker oss at meldinger som sendes fra PC-en også blir liggende i mappen “sendte elementer” på HTC Desire HD.

Hub

Siste fane i HTC Sense kalles HTC Hub. Her finner du applikasjoner, ringetoner, bakgrunner og annet innhold til mobiltelefonen din. Du kan ikke installere direkte fra nettet, men sender i stedet et “merke” til telefonen. Siden kan du enkelt finne merkene på telefonen og installere de valgte programmene.

Utvalget i applikasjoner på Sense Hub er sterkt begrenset i forhold til det du finner i Android Market, men en og annen godbit har HTC funnet frem til. Her er foreksempel katten Tom, som du kan laste ned til din Desire HD og få til å si hva du selv måtte ønske:

Brukergrensesnitt

HTC Desire HD er en drøm av en mobiltelefon. Ved hjelp av lette skjermberøringer beveger vi oss omkring i menyene i hurtig tempo. Menyene er enkle å forstå, og det er enkelt å tilpasse startskjermene så de blir slik vi ønsker dem. Som på HTC Desire kan du sette opp 7 startskjermer som du veksler mellom ved hjelp av fingerstrøk. To trykk på huset nederst på telefonen åpner en oversikt som viser hva som befinner seg på hver av de sju startskjermene. Det fungerer rett og slett veldig bra.

Også applikasjonsmenyen er oversiktlig. Den store skjermen gir rom for 20 ikoner på skjermen uten at det virker trangt eller rotete. Resten av ikonene sveiper vi oss frem til ved hjelp av strøk.

Nye funksjoner

Telefonen har stort sett de samme applikasjonene vi har sett før, men noen nye er kommet til. Blant annet er her en Amazon MP3-klient, men for å få den til å virke må du velge tysk, engelsk eller fransk som språk på telefonen (!). Her er også en applikasjon som enkelt lar deg blokkere anrop fra bestemte telefonnummer.

Fra applikasjonen HTC Hub kan vi velge å gjøre forskjellige tilpasninger av telefonen, mens HTC Likes er en samling av applikasjoner HTC har plukket ut som favoritter fra Android Market.

Telefonen har også en bokhandel der vi kan bla i bokomslag, omtrent som vi blar i plateomslag når vi bruker musikkspilleren.

Av tyngre applikasjoner som er med i telefonen er det verdt å nevne Locations. Dette er en karttjeneste levert av Route 66. Her får du navigasjon i hele Norge, og du kan kjøpe til kart for andre regioner. Full navigasjon over hele verden er gratis i 30 dager fra du tar tjenesten i bruk.

Kartløsningen til Rote 66 fungerer godt, men forutsetter at du laster ned kart og stemmer om du vil ha tilgang til norsk navigasjon. Du kan bruke kartprogrammet fritt, men må altså betale for tilleggstjenester som oversikt over fartskameraer, eller assistert navigasjon. Prisen for navigasjon er 35 kroner for 30 dager, 139 kroner for ett år, eller 209 kroner for telefonens levetid.

Skjerm

Skjermen på Desire HD er gedigen. Ikke bare er den fysisk stor, men den er også lyssterk, har god kontrast og fungerer brukbart i direkte sollys. Forskjellen fra HTC HD2 (samme skjermformat) til Desire HD er stor. Den store skjermen kommer virkelig til sin rett om du ser film på mobilen, surfer på nettet, leser e-bøker eller holder på med noe annet der det er behov for mye informasjon i skjermbildet.
Vi har hatt noen problemer med forløperen HTC HD2, som også hadde 4,3 tommer skjerm. Når denne ble utsatt for press dannet det seg noe som så ut som en oljeflekk i glasset. Flekken var håpløs å fjerne, og vi håper HTC med ny skjermteknologi (S-LCD) er kvitt problemet.

Nettleser

Nettleseren til Desire HDstøtter Flash 10.1. Det gir en surfeopplevelse som er tett opptil den du får på en PC, skjønt påstanden om at du dermed kan se film på nettsider er en sannhet med visse modifikasjoner. Hverken NRK Nett-TV eller TV2 Sumo sender i et format som er lesbart på HTC Desire HD.

Men VG-TV og YouTube fungerer greit. Det vil si – VG-TV fungerer greit om du går nederst på nettsiden og åpner fullversjon av siden. Den mobiltilpassende VG-TV-siden som åpnes automatisk fikk vi ikke til å fungere.

Ytelser

HTC Desire HD gjør det godt når vi måler ytelser. Prosessoren Qualcomm Snapdragon QSD8255 kommer til sin rett i denne telefonen, som har mer arbeidsminne enn de fleste mobiltelefoner. Versjon 2.2 av Android har også forbedringer som gir Desire HD høy ytelse.

Kamera

Kameraet i telefonen tar bilder med 8 megapiksler oppløsning. Bildekvaliteten blir bra, enten vi tar bilder i godt lys innendørs, eller ute i dagslys. I svakt lys innendørs merkes det at bildebrikken er liten, og vi kan se en del signalstøy. Sammenliknet med andre mobilkameraer kommer HTC Desire HD ikke helt i toppsjiktet, men likevel godt over gjennomsnittet. Eksempelbilder finner du ved å følge lenken “Bildeeksempler” i innholdsfortegnelsen lenger oppe på siden.

Selv om kameratasten mangler, så er det en enkel jobb å ta bilder med HTC Desire HD. Fokusområdet velger du ved å peke på skjermen der du vil ha bildet skarpt. Når telefonen har stilt skarpt kan du trykke på utløsersymbolet. Du kan også trykke direkte på symbolet uten å ha fokusert først. Da autofokuserer kameraet og tar bildet når fokus er låst.

Videokameraet i telefonen er et av de bedre vi har sett på en mobiltelefon. Her er bedre flyt i bildene enn på de aller fleste mobilkameraer. Men vi savner kontinuerlig autofokus.

Filmsekvensen du ser her er tatt opp med HTC Desire HD og lastet direkte fra mobiltelefonen til YouTube:

Underholdning

HTC Desire HD er den ideelle underholdningsmobil, med stor skjerm og ikke minst god lyd. Lydforbedringskretser fra Dolby og SRS sørger for at du får et bra lydbilde enten du ser film eller spiller musikk. Hodesettet som følger med kunne unektelig vært av høyere kvalitet, men så er det godt mulig å bytte til standardhodesett.
Du kan koble Desire HD til en TV via DLNA. Da streames filmer, musikk og bilder fra telefonen til TV-en som står i samme nettverk. Men vi savner å kunne hente ut skjermbildet via kabel, ettersom det bare er medieinnhold som vises over DLNA. Du kan ikke gjøre flatskjermen i stua eller på hotellrommet til Android-PC så lenge den ikke har utgang til ekstern skjerm..

Business

HTC Desire HD har programvare som gjør at den fungerer godt som businessmobil. En egen applikasjon lar deg opprette, åpne og redigere Office-dokumenter. Med HTC Sense får du også bedre kontroll over telefonen også om du jobber i en bedrift som ikke benytter avanserte tjenester for enhetsbehandling, såkalt Device Management. Kommer mobilen på avveier kan den som nevnt både spores, låses eller slettes.

Batterikapasiteten er også akseptabel. Intens bruk av datatjenester og GPS vil tappe batteriet ganske raskt, men med normal bruk og litt forsiktighet er det ikke nødvendig å lade hver kveld. Tale- og standbytiden er slett ikke ille.

Telefon

Som telefon er HTC Desire HD svært god. Lyden er ren og klar, antennedekningen er over middels, og kontaktlisten fungerer bra. Her er også “smartdial”, noe som mangler på de nye Windows-mobilene. Det betyr at du kan ringe ved å taste inn navnet på en kontakt. Mens du taster kommer telefonen med forslag til kontakter som matcher navnet du er begynt å skrive, så du slipper å taste hele navnet.

Du holder også enkelt oversikt over venners aktiviteter på sosiale nettsteder. Få telefoner har like god integrasjon av Facebook, Twitter og andre sosiale nettsteder.

Alternativer

Hvordan du enn snur og vender på det - HTC Desire HD er rett og slett den råeste mobiltelefonen som finnes.
Er du ute etter en mobiltelefon med topp spesifikasjoner, HDMI og USB-vert, så finnes det også. Nokia N8 har disse funksjonene, men skjermen er mindre, brukergrensesnittet mer krevende og systemet en god del tregere.
OM du ønsker å spare noen kroner kan du også gå for den første HTC Desire. Denne har mange av de samme funksjonene, men kan ikke bruke nett-tjenestene i HTC Sense. Den har heller ikke like storskjerm som Desire HD.
Finn et tilbud på HTC Desire HD i vårt prissøk
Her kan du sjekke prisen på Nokia N8 i vårt prissøk.
Her kan du sjekke prisen på HTC Desire i vårt prissøk.

Bildeeksempler

Testresultater

4,3 tommer skjerm, Android 2.2 med Flash 10.1, mye RAM, 8 megapiksler kamera, 720p HD-opptak, GPS, Doby og SRS lydforbedring, rekordrask 3G, fungerer som trådløs router (USB og WiFi-tethering).
Høy pris, ikke TV ut via kabel.

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Bildeeksempler

Spesifikasjoner

Testresultater

4,3 tommer skjerm, Android 2.2 med Flash 10.1, mye RAM, 8 megapiksler kamera, 720p HD-opptak, GPS, Doby og SRS lydforbedring, rekordrask 3G, fungerer som trådløs router (USB og WiFi-tethering).
Høy pris, ikke TV ut via kabel.

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Testresultater
Størrelse/Batteri-
Størrelse123 x 68 x 11.8 mm
Vekt164 gram
Standby-tid420 timer 2G / 490 timer 3G
Taletid9,25 h (2G), 5,5 h (3G)
Tilkobling-
BluetoothJa Ja, 2.1 med A2DP
USB-portJa Ja, MicroUSB
Meldingsfunksjon-
TasteutformingStore og gode skjermtaster med æøå.
MMSKrysse av
EpostKrysse av
Sosiale tjenesterJa Ja, godt integrert.
OrdbokKrysse av
Kamera/Display-
Brukervennlighet, kameraIkke dedikert utløsertast, men enkel å bruke.
Bildegjengivelse inneBra
Bildegjengivelse dagslysMeget bra
Bildeoppløsning8 megapiksler
VideoopptakJa Ja, HD 720p
Skjermstørrelse480 x 800 S-LCD, 4,3 tommer
Fargedybde16 millioner
Minne-
Minnekapasitet1,5 GB
Støtte for minnekortJa Ja, opp til 32 GB (8 GB følger med)
Nettverk-
UMTSJa Ja, 14,4 Mbps ned, 5,76 Mbps opp.
EDGEJa Ja, opp til 560 kbps ned.
1900-bånd (trippelbånd)Krysse av
WLANJa Ja, 802.11 b/g/n
GPSJa Ja, med karttjenester
Tilbehør/Media-
FM-radioKrysse av
MediaspillerJa Ja, meget bra
JavaKrysse av
Stereo handsfreeKrysse av
Generelt-
TotalinntrykkIngen over, ingen ved siden.
PrisklasseHøy (ca 5000 kroner og oppover)
MenynavigeringMeget bra
BrukervennlighetMeget bra
DesignBra
Støttede applikasjoner-
Spill på mobilJa Java, Android
Utgåtte egenskaper-
GPRSKrysse av
IRBytt
Push and talkBytt
Nye egenskaper-
LTEBytt
NFCBytt
SAR-verdi0,47 W/kg
WIMAXBytt
DMBBytt
TouchJa Ja, kapasitiv, god respons0

Konklusjon

Testresultater

4,3 tommer skjerm, Android 2.2 med Flash 10.1, mye RAM, 8 megapiksler kamera, 720p HD-opptak, GPS, Doby og SRS lydforbedring, rekordrask 3G, fungerer som trådløs router (USB og WiFi-tethering).
Høy pris, ikke TV ut via kabel.

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Er du ute etter den råeste mobiltelefonen som finnes, så er det denne. HTC Desire HD har 4,3 tommer stor Super-LCD-skjerm, en lynkjapp prosessor og et brukergrensesnitt som reagerer spontant og presist.

Den store skjermen gjør telefonen egnet til nettsurfing, en opplevelse HTC Desire HD med Flash 10.1 klarer bedre enn de fleste. Vi kan zoome raskt med to fingre på skjermen, og mulihheten for å blåse opp skjermen uten at vi må vente på at bildet skal oppdatere seg, gjør at vi enkelt zoomer inn og treffer selv de minste lenker på nettsiden.

Kartløsningen gjør HTC Desire HD til en fullverdig GPS-løsning både for bilister og fotgjengere. De mest avanserte tjenestene må vi riktig nok kjøpe lisens på når prøvetiden er over, men prisen er ikke avskrekkende.

Den store skjermen er ypperlig for film, e-bøker, bilder, e-post, PDF-er eller hva du måtte ønske å se på. Den gir også god oversikt når vi skal bla i spillelister for å finne frem til favorittmusikken.

VI finner lite å utsette på HTC Desire HD. Om vi skulle ønsket oss noe måtte det være mer internminne enn de 1,5 GB HTC Desire HD har. Ellers ønsker vi en TV-utgang ut over den trådløse mediestreamingen (helst HDMI) og mulighet til å overføre filer fra USB-minne til telefonen.

Vi kan jo legge til at Nokia N8 har alle disse funksjonene. Likevel er det så mye ved HTC Desire HD som tiltaler oss at vi faller pladask for denne mobiltelefonen. Nå det gjelder hastighet, enkelhet og brukeropplevelse er det ingen som matcher HTC Desire HD. Vi tipper den kommer til å havne under svært mange juletrær denne vinteren.

Mer om
annonse