TestSony Alpha A3000

Billig kan også være bra

Du får mye bildekvalitet for pengene, men ikke så mye annet i Sonys ferske speilløse.

Innledning, batteri og skjerm

Frem til nå har Sony hatt to serier med systemkameraer: speilreflekser og SLT-modeller med Alpha-fatningen (α-fatning) og de speilløse NEX-kameraene med E-fatning.

Nye takter

Med Sony A3000 endrer det hele seg. Kameraet ser ut som et av Sonys SLT-kameraer, men har E-fatningen fra NEX og kan dermed (som NEX-modellene) kun bruke optikk med Alpha-fatning ved hjelp av adapter.

Sony bruker forøvrig navnene A3000, α3000 og ILCE-3000 i forskjellige sammenhenger. ILCE-3000 er den vanligste betegnelsen på Sonys nettsider og i brukerveiledningen, men A3000 var navnet i Sonys pressemelding og vi holder oss til dette i denne artikkelen.

NEX, SLT eller ILCE?

Bildet til høyre illustrerer forskjellene i størrelse mellom NEX-3N, A3000 og SLT-A58. De tre kameraene er innstegsmodeller av hver sin type. De har alle like stor bildebrikke, NEX-3N og A3000 har samme objektivfatning, mens A3000 og A58 ligner mye mer på hverandre i design og størrelse.

Med tanke på at det som skiller NEX-3 og A3000 først og fremst er en liten innebygd søker, er størrelsesforskjellen ganske betraktelig, og da har NEX-3N vridbar skjerm, noe A3000 mangler.

Vi synes uansett at det er positivt at Sony nå har et rimelig kamera med innebygd søker og god ergonomi som alternativ til den rimeligste NEX-modellen. Om A3000 kan fungere som erstatning for rimeligste modell med Alpha-fatning er ikke opplagt, da det krever et adapter som er nesten like dyrt som veiledende pris på kameraet for å få autofokus med Alpha-optikk.

Fysisk

Byggekvaliteten er typisk for rimelige innstegsmodeller med kamerahus i plast, men plast er et helt OK materiale i denne prisklassen og det er metall i objektivfatningen. Plasten som er brukt er ganske hard og litt glatt, men det er et mer behagelig belegg på grepet og på baksiden der tommelen plasseres.

Sett forfra minner A3000 om et speilreflekskamera, men det har elektronisk søker i stedet for optisk og uten objektiv ser man rett inn på bildebrikken.

På baksiden er det er egen videoutløser over LCD-skjermen og en fireveiskontroller til høyre på kameraet. Den er kombinert med knapper som gir direkte tilgang til viktige funksjoner som ISO og eksponeringskompensasjon. Det er imidlertid få knapper på A3000, så mange funksjoner må justeres via menyene.

På toppen av søkeren er blitsskoen, den innebygde blitsen og stereomikrofoner. Modusrattet har klikkstopp og i tillegg til de obligatoriske PASM-funksjonene er panoramafunksjonen direkte tilgjengelig. Motivprogram hentes frem med SCN-innstillingen og det er to fullautomatiske moduser.

På undersiden er batteriluken og stativfestet som er sentrert i forhold til objektivet. Luken kan åpnes selv med en liten hurtigkoblingsplate på kameraet.

Luken på venstre side beskytter både minnekortplassen og en Mikro USB-port som brukes for tilkobling av kameraet til PC og ladning av batteriet. Merkelig nok finnes det ingen A/V eller HDMI-utgang. A3000 kan bruke SD/SDHC/SDXC minnekort eller Sonys egne Memory Stick XC Duo og Memory Stick PRO Duo.

Vekt med batteri og minnekort, men uten objektiv er på vel 411 gram ifølge Sony. Med 18-55 standardzoom og solblender (som følger med) og bæreremmen veide A3000 omrent 640 gram. I diagrammet sammenligner vi vekt fra produsentenes spesifikasjoner uten objektiv.

A3000 ligger midt i feltet, omtrent 100 gram lettere enn D3200 som er Nikons minste speilreflekskamera, men over både Samsung NX20 og Panasonic G6, som er lignende speilløse modeller. Canons minste speilrefleks Eos 100D er oppgitt til 407 gram.

Skjerm og søker

A3000 er det rimeligste speilløse systemkameraet med innebygd søker, og skjerm og søker er områder hvor Sony har kuttet i forhold til konkurrentene i klassen. LCD-skjermen er riktignok på tre tommer, som er den vanligste størrelsen, men den har bare 230000 punkter. Dette er spesifikasjoner som er mer vanlige på de rimeligste kompaktkameraene enn på et systemkamera, hvor 900000 punkter eller mer er typisk i dag.

Skjermen har 16:9-format, så med 3:2-format på bildene utnyttes ikke hele skjermen til søkerbildet. Skjermen kan heller ikke vris eller vippes, og til tross for at skjermen er over middels i sollys blir det en del reflekser og dårlig kontrast i sterkt lys.

Sony oppgir at den elektroniske søkeren er på 0.2 tommer og har 210000 punkter. I praksis betyr det at søkeren er liten og har lav oppløsning i forhold til konkurrentene. Kanten rundt søkeren er laget i hard plast, det vanlige er et litt mykere materiale som er mer behagelig i bruk. Plasten er heller ikke helt matt og spesielt med briller var lett å gå litt forstyrrende lys rundt søkeren. Designet av søkeren gjorde at nøyaktig plassering av øyet var nødvendig for å se hele søkerbildet.

Selv om skjerm og søker ikke er i toppklasse er de selvsagt brukbare, og søkeren har diopterjustering. Det er ingen sensor som detekterer når søkeren er i bruk så bytte mellom skjerm og søker må gjøres med en knapp på toppen av kameraet.

Batteri

A3000 bruker oppladbart Li-Ion batteri. Det følger med batteri og det må lades i kameraet via USB-porten. Det følger med en USB-lader, men kameraet kan også lades fra en USB-port på en PC. Dette er unektelig praktisk, men betyr også at ett batteri ikke kan lades mens kameraet er i bruk med et annet batteri. Ekstern lader finnes som ekstrautstyr.

Batterikapasiteten er oppgitt til 460 bilder med søker og 470 med bruk av LCD-skjermen og det er ganske bra for et speilløst kamera, spesielt med tanke på at A3000 er en av de rimeligste modellene med søker.

På neste side snakker vi om hvordan A3000 er i praktisk bruk »