Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Test

LG KU990

KU990 er ikke spesielt tykk, og passer de fleste lommer.

Design, skjerm og menyer

Fremsiden er dekket av en gigantisk skjerm og et fåtall taster. (Alle foto: Einar Eriksen)
En pekepenn følger med i pakken, men den trenger du ikke.

LG KU990 har en design som er inspirert av den velkjente LG Prada-telefonen. Nykommeren ligner mye på sin inspirasjonskilde, men har fått mer teknologi under panseret og et fem megapikslers kamera.

Helt lik Prada-telefonen i utseendet er den dessverre ikke. Vi sier dessverre, fordi KU990 er tykkere og føles mer klumpete enn den originale motetelefonen. I tillegg er Prada-telefonen mer stilrent designet.

Den har en stor trykkfølsom skjerm, og etter mye interesse rundt iPhone må du forvente at telefonen fort kan forveksles med Apples velkjente telefon.

Den trykkfølsomme skjermen er ment å brukes uten pekepenn, men LG har lagt med en for sikkerhets skyld. Denne er mer presis enn tomlene dine, men i praksis vil du ikke trenge den.

Skjermen sliter heller ikke spesielt mye med fettmerker. Den får fettmerker på seg, men de er ikke så markante som på for eksempel iPhone.

Telefonen er så tynn at det ikke er plagsomt å ha den liggende i lomma. Med tanke på den brede skjermen gjør det heller ikke så mye at den kanskje er litt bredere enn hva vi er vante med. Vekten er heller ikke noe å snakke om. 

Fremsiden er en skjerm

Skjermen til KU990 dekker nesten hele fremsiden, og du finner svært få taster på telefonen. Rett under skjermen ligger to taster for å ta telefonen og legge på, samt en slettetast. En tast på siden av telefonen aktiverer og deaktiverer tastelåsen. 

På siden av telefonen finner du ellers taster for å bruke kameraet. Helt på venstresiden er det en bryter med tre posisjoner for å velge mellom å ta bilder, ta opp video eller se på bilder og video.

På baksiden ser telefonen ut som et fullblods digitalkamera, og det er lite som avslører at det er en telefon du holder opp i luften og peker rundt med. Selve kameralinsen og det som ligger rundt stikker litt ut av telefonen.

Rundt kamerat befinner det seg et hjul som du kan snurre på for å zoome når du bruker kameraet. Det samme hjulet brukes også til å zoome i nettleseren når du surfer og justere volumet i samtaler.

Telefonens fremside er dekket av en gjennomsiktig plate. På siden av telefonen finner du detaljer i krom, mens telefonen ellers ser ut som plastikk. Bakdekselet i telefonen er imidlertid laget av metall, noe som gir en god kvalitetsfølelse og hindrer dekselet i å slå sprekker dersom du mister telefonen i gulvet.

Skjermen består av store ikoner det er lett å treffe med tommelen.
I hvilemodus finner du fire store ikoner.

3 tommers skjerm

KU990 har en hele tre tommer stor skjerm, og som nevnt nesten ingen taster. Skjermen er trykkfølsom.

Til tross for all disse fancy komponentene er ikke KU990 noen smarttelefon. Operativsystemet er lukket, og du kan bare installere vanlige Java-programmer.

Menyene i KU990 er nemlig av den helt enkle sorten. Fleroppgavekjøring er likevel på plass, så det er ingen problem å legge tekstmeldingen du skriver i bakgrunnen mens du bruker nettleseren til å faktasjekke det du skriver. 

Hele telefonen kan styres med tommelen, takket være store ikoner i menyene. Når du ruller i nedover menyene eller andre steder som for eksempel nettleseren, tar du tak i skjermbildet og skyver tommelen opp eller ned. 

For hver gang du trykker på noe i menyene, vibrerer telefonen kjapt og lydløst, og på den måten gir den deg respons på tastetrykkene. Dette setter vi spesielt stor pris på når vi skriver tekstmeldinger, men også når du bruker telefonen ellers er det veldig greit med tilbakemelding. Dette kan også deaktiveres eller erstattes med en lyd.

Når du skriver tekst får du opp et helt vanlig mobiltastatur på skjermen, og du skriver akkurat som du gjør på en vanlig mobiltelefon.

Det beste av alt, er at det nesten føles som å skrive på et mobiltastatur. Skjermen er som nevnt trykkfølsom, og ikke berøringsfølsom, noe som betyr at du kan trykke flere ganger på hver virtuelle tast uten å faktisk løfte på tommelen opp fra skjermen, og vibrasjonen gjør det veldig lett å telle antall tastetrykk. Dette går nesten like kjapt og enkelt som på klassiske mobiltastatur. Ikke helt altså, men nesten.

Du kan også skrive med fullt qwerty-tastatur, noe som gjorde det enda raskere å skrive. Dette tastaturet fungerer svært bra, men det krever litt mer konsentrasjon å bruke det.

Forskjellen er at du ikke kan føle tastene siden skjermen naturlig nok er helt flat, og du må derfor ofre et lite øye til mobilen av og til. Til gjengjeld er de visuelle skjermtastene store og lette å treffe. 

Noe vi setter stor pris på, er at telefonen har en egen låsetast på siden av telefonen. Dette gjør det enkelt å låse tastaturet og den trykkfølsomme skjermen, og for å låse opp telefonen igjen trykker du to ganger på rad på denne tasten (det første trykket slår på baklyset og viser deg klokken). 

Ryddige menyer

I hvilemodus finner du fire ikoner nederst på skjermen; meny, telefon, meldinger og kontaktliste. På den måten får du enkel tilgang til de mest brukte funksjonene i telefonen din.

Åpner du opp hovedmenyen får du en liste med faner nedover på høyresiden av skjermen, der du velger mellom telefonfunksjoner, multimedia, planleggerfunksjoner eller innstillinger. Under hver fane finner du en håndfull mengde med valg. Det hele virker veldig ryddig oppsatt, og du får neppe noen store problemer med å finne frem. 

Det er også enkelt å unngå å trykke feil. Enkelt forklart så markerer du et valg når du trykker på skjermen, og utfører det når du løfter fingeren igjen. Dersom du for eksempel treffer feil menyvalg holder du bare fingeren på skjermen og drar den til rett menyvalg, og slipper.

Løsningen som er brukt i KU990 når det gjelder skjerm og menyer er helt genial. Det er både morsomt og enkelt å bruke telefonen. En trykkfølsom skjerm vil aldri fungere like bra å skrive på rent praktisk som et tastatur, men KU990 har en av de desidert beste løsningene vi har prøvd så langt. 

Selv om skjermen er større enn i telefoner flest, er ikke oppløsningen spesielt mye høyere. KU990 har de vanlige 240 pikslene i bredden, men på grunn av sin avlange form er det 400 piksler i høyden i stedet for 320 piksler. Likevel føles ikke skjermen uskarp.

Skjermen er også lyssterk, og det bør ikke være noe problem å se den i sollys.