Test

Telio Touch

Håndsettet er ikke høydepunktet i Telio Touch.

Hele 65 prosent av Norges befolkning har fasttelefon hjemme. Telio Touch skal ikke bare revitalisere fasttelefonen, men skal også bli et samlingspunkt for hele familien med både nytteverdi og underholdningsverdi.

Vi legger bort pressemeldingen og ser heller nærmere på produktet. Vi tester vanligvis ikke trådløse DECT-telefoner, men dette er en litt spesiell variant.

Produktet lages av det amerikanske Openpeak Inc, som står bak en rekke IP-telefoniløsninger. Telio Touch er en Openpeak Openframe 2, og vi snakker om en vanlig trådløs telefon med en uvanlig basestasjon. Basestasjonen har en syv tommers berøringsfølsom skjerm, og på baksiden plugger du inn en nettverkskabel. Eventuelt kan du koble den til nettverket over Wi-Fi.

Med andre ord er dette en IP-telefon som utnytter internettforbindelsen ekstra ved hjelp av den store skjermen. Dermed kan du bruke den til mye nyttig utover å snakke i telefonen, slik som å sjekke værmeldingen og bussruten eller finne matoppskrifter.

Verktøy for familier som varierer maten i større grad enn forskjellige typer frossenpizza er på plass.
Værmelding er lett tilgjengelig.
Lydkvaliteten er god når du hører på radio.
Hva går på TV i dag mon tro?
Hva med å sjekke de nyeste Youtube-videoen mens du er på vei ut døra?
Kinoguiden fungerer utmerket, og her får du også se trailere.
Flere applikasjoner kan lastes ned.
Blant nedlastbare programmer finner du enkelte spill som er underholdende.

Mange gode applikasjoner

Av nyttige tjenester i hovedmenyen finner vi Gule Sider, værmeldingstjeneste (yr.no), kollektivtransportinformasjon (trafikanten.no), kalkulator og karttjenesten Google Maps. Av undeholdning kan enheten by på fototjenesten Photo Flick, spillet Sudoku, Youtube, videoavspiller, bildefremviser, musikkavspiller, TV-guide, kinofilmtjeneste (filmweb.no med trailere) og en radioapplikasjon.

I tillegg er det på plass en applikasjonsbutikk som kalles App Shop, slik at du kan installere flere applikasjoner. Foreløpig finner du ikke Facebook, Twitter, Spotify eller Wimp i listen, mens Google er nærværende med tjenester som kalender og chatteprogrammet Gtalk og du finner en rekke andre nyttige småprogrammer som notatfunksjon. Den fyldigste listen finner du i spill-kategorien.

App Shop inneholder i skrivende stund bare gratis programvare, men en betalingsfunksjon er på plass.

Brukervennlig

Som operativsystem har Telio Touch fått Ubuntu, som er en GNU/Linux-distribusjon. Dette operativsystemet har blitt ribbet i alle bauger og kanter slik at det på ingen måte fremstår som Ubuntu, men mer som et helt eget og svært funksjonsfattig system i forhold.

En begrensning for basestasjonen er at den ikke har innebygget batteri, og er dermed ment å hovedsaklig brukes mens den står på ett bestemt sted. Det betyr at man ikke ønsker å fikle altfor lenge for å finne ut hvordan man bruker den.

Telio Touch kjenner sine egne begrensninger, og er ikke spekket med for mange funksjoner. Her finner du ingen nettleser i hovedmenyen og svært få avanserte funksjoner og innstillinger. Det gjør at basestasjonen er svært brukervennlig.

I alle applikasjoner som kan avgi lyd finner du en volumkontroller, og alle steder der du skal skrive noe får du opp et stort og lettanvendelig tastatur på skjermen. Å bla opp og ned i lister er også enkelt, og alt i alt må vi si at menyen er veldig forseggjort.

Enheten har i utgangspunktet ikke full internettilgang, men med de mulighetene som ligger i hovedmenyen savner vi det heller ikke. Skal du surfe innenfor hjemmets vegger er det stor sjans for at du heller setter deg foran datamaskinen.

Alle applikasjoner som er forhåndsinstallert er oversiktlige og lett å bruke, og det er ingen tvil om at de også er laget for at det hele skal se pent ut. Hele produktet oppleves så brukervennlig av vi tror hverken bestemor eller barnebarn vil ha problemer med å sette seg inn i produktet før å lete etter oppskrifter og værmeldingen går som en lek.

Telio Touch støtter nettverksdelingstjenesten UPnP, slik at du for eksempel kan spille av innhold du har på PC-en din i samme nettverk.

Noen skjær i sjøen

Trafikanten-applikasjonen er vi ikke er helt fornøyd med. Det er litt vanskelig å velge startsted og stoppsted og i det hele tatt skjønne hva slags rute enheten velger for deg. Det er også litt kjedelig at Trafikanten er det eneste verktøyet for å sjekke bussrutene, all den tid dette bare fungerer for Østlandet.

Bildeviseren skal i utgangspunktet kunne vise bilder fra en minnepinne (USB), men selv om vi stikker inn en minnepinne og velger USB viser den ingen jpg-bilder. Det samme gjelder musikkspilleren, og vi får ikke enheten til å spille musikk fra en minnepinne. Dette kan være et problem som bare omfatter vårt testeksemplar.

Vi savner også en skikkelig nettleser. Det nærmeste vi kommer i Telio Touch er en applikasjon for sol.no som lar deg lese overskriften og ingressen i nyheter fra nettsteder sol.no samarbeider med, men du kan ikke lese brødteksten eller se bildene.

Håndsettet fungerer greit, men virker skremmende billig.

Enkelt håndsett

Selve håndsettet kan du imidlertid ikke gjøre så mye med. Denne har en liten fargeskjerm og det viktigste av funksjoner, som kontaktliste og anropsliste. I tillegg kan du bytte ringetoner, endre tastevolum og andre grunnleggende innstillinger.

På fremsiden finner du tydelige taster for å ta telefonen og legge på, og nederst er det taster for å aktivere høyttalerfunksjonen og å dempe lyden fra din ende.

Håndsettet fungerer greit, men virker veldig billig med lite innhold under lett plast. Vi ville prøvd å unngå å miste dette håndsettet i flisgulvet.

God lydkvalitet

Lydkvaliteten i håndsettet er helt upåklagelig, og lyden kan stilles like høyt som vi er vant med i mobiltelefoner. Basestasjonen har svært god lydkvalitet, og på høyeste volum er lyden så kraftig at du kan stå langveis unna og fortsatt høre hva motparten sier.

Om du bruker basestasjonen til å se film eller trailere, hører på musikk eller på radio er lydkvaliteten heller ikke noe å rynke på nesen av. Her får du kraftig lyd samtidig som den gjengir de dype tonene i musikken like godt som de fleste vanlige bærbare FM-radioer.

Konklusjon

Selve Telio Touch-enheten koster 2195 kroner uten abonnement. Dersom du vil ha abonnementet Telio Mini med bindingstid i 12 måneder koster den 1495 kroner pluss abonnementsprisen på 159 kroner i måneden og med bindingstid på Telio Medium koster den 995 kroner pluss 199 kroner i måneden for abonnementet.

Basestasjonen må stå plugget til en stikkontakt, så den kan ikke flyttes på. Den vil fungere som et oppslagsverk for bussruter, værmelding, matoppskrifter og lignende. Dette har du sannsynligvis både en mobiltelefon og en datamaskin som kan allerede.

Den store forskjellen er at Telio Touch alltid vil stå parat og er svært brukervennlig. Om du uansett vil ha fasttelefon hjemme, er heller ikke prisen fryktinngytende.

Vi vil ikke si dette revolusjonerer fasttelefonen på noen måte, men den kan gi deg veldig enkel tilgang til mange hendige tjenester.

Les også
Gigaset lanserer touch for hjemmet
Les også
Her er LG Optimus Pad
Les også
Huawei S7
Les også
Førsteinntrykk: Huawei S7 Tablet
annonse