Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestPanasonic GX1

En kraftig liten tass

Panasonics kompakte entusiastmodell er deres beste hittil.

[Akam.no]: Mange har ønsket seg en ny kompakt entusiastmodell fra Panasonic og GX1 er nettopp det. Mens GF-serien har blitt mindre og mindre og mer og mer avhengig av touchscreen for hver generasjon har Panasonic i mye større grad prioritert ergonomi og fysiske knapper på GX1. På mange måter er GX1 en direkte etterfølger til GF1 som hadde samme profil.

Ny og bedre innmat

GX1 har selvsagt siste generasjon av Panasonics bildebrikke og bildeprosessor, siste versjon av touchscreen-grensesnittet, innebygd blits og blitssko for bruk av ekstern blits. GX1 har mulighet for ekstern elektronisk søker. Det hadde også flere tidligere modeller, men GX1 har fått en ny og vesentlig forbedret versjon. Panasonic har ikke laget GX1 bakoverkompatibelt så gammel søker kan ikke brukes.

I stillbildemodus har GX1 mulighet for alt fra full manuell kontroll av eksponering til full automatikk og motivprogrammer. I videomodusen er det kun mulig å påvirke eksponeringen med eksponeringskompensasjon. GX1 støtter full HD og det er innbygd stereo mikrofoner.

Ingen revolusjon

Vi oppfatter ikke GX1 som revolusjonerende på noen måte, men det er en solid oppgradering i forhold til GF1 og et meget bra kamera som helt klart fortjener vår anbefaling. Sammen med det superkompakte X 14-42 zoomobjektivet er det også den minste kombinasjonen på markedet i dag for den som ønsker et entusiastkamera med en 3x normalzoom.

Valuta for pengene

Vi sjekket priser i mars 2012 og da var GX1 ganske greit priset uten å være noe spesielt prisgunstig. Det lå godt under Olympus E-P3, Nikon V1 og Sony NEX-7 og av disse er det bare NEX-7 som er vesentlig mer avansert. I forhold til Samsung NX200 og Sony NEX-5 var prisen omtrent den samme mens Olympus E-PL3 var noe rimeligere

Styrker og svakheter

Passer for:

 • Brukere som vil ha bedre bildekvalitet enn enkle digitalkameraer gir.
 • Brukere som ønsker et kompakt systemkamera med bra manuell kontroll.
 • Brukere som trenger fleksibiliteten til et systemkamera.

Passer ikke for:

 • Brukere som vil bruke søker mye.
 • Brukere som er opptatt av action og sport.
 • Brukere som er opptatt av video.

Vil du vite mer?
Les hele testen av Panasonic GX1 på Akam.no »

Alternativer

 • Canon G1 X: Bra alternativ for den som ikke trenger å bytte objektiv, men større og dyrere enn GX1. Har litt mer zoom og innebygd ND-filter.
 • Nikon V1: Nikons beste systemkamera uten speil. Mindre bildebrikke, men V1 har innebygd søker. Foreløpig er det kun tre Nikon 1 objektiver tilgjengelig.
 • Olympus E-PL3: Omtrent like stort som GX1, men Olympus-objektivet er større enn Panasonics X 14-42. Vridbar skjerm og litt rimeligere. Dårligere bildebrikke enn GX1
 • Olympus E-P3: Annen variant fra Olympus. Uten vridbar skjerm, men litt bedre brukergrensesnitt og byggekvalitet enn E-PL3.
 • Panasonic G3: I prinsippet GX1 med innebygd elektronisk søker og vridbar skjerm. Bedre alternativ dersom søker skal brukes mye.
 • Sony NEX-5n: Kompakt systemkamera fra Sony. Lite kamerahus, vridbar skjerm og stor standardzoom. Dårligere utvalg av optikk enn til Olympus/Panasonic.
 • Sony NEX-7: Sonys toppmodell. Innebygd søker, kompakt hus, vridbar skjerm. Dyrere, men på mange måter klassens mest avanserte kamera. Som NEX-5n lider NEX-7 av dårlig utvalg av kompakt optikk.
 • Samsung NX200: Kompakt og solid hus fra Samsung. Ingen mulighet for søker. Større objektiv, men brukbart utvalg.
annonse