Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestLG OLED65E6

LGs nye OLED er rett og slett helt rå

Men gjør deg klar for et kraftig jafs i lommeboka di.

Sammendrag »

LG er den ledende produsenten i verden på OLED-paneler. Selskapets nye toppmodeller dukket opp på CES-messen i januar, men har først etter sommeren blitt tilgjengelige i butikkhyllene.

Nå har E6-modellen fra selskapet funnet veien til vår testlabb. En fullblods OLED som både takler 4K og ikke minst HDR. Prislappen er sviende, hvor du må punge ut over 55.000 kroner for en 65-tommer.

Med andre ord legger denne seg i det samme segmentet som Panasonics toppmodell med LCD-teknologi, og rundt 10.000 kroner over prisen du gir for flaggskipet til Samsung. Kan LG tukte disse to modellene med sin nye OLED-modell?

Et originalt design

For prisen du betaler så får du et smykke av en TV. LG har gjort et par originale grep på de dyrere OLED-TV-ene sine, hvor du blant annet får en helt spesiell fot som holder TV-en stabil, men som også figurerer som lydplanke for TV-en.

De horisontale rillene i foten er rett og slett råtøffe å se på, og samtidig så er den ellers så slanke TV-en med på å gi TV-en den wow-faktoren som mange ønsker seg.

Samtidig må vi slå et lite slag for selve fjernkontrollene som følger med. Den ene er en enkel variant som kun innehar de aller mest nødvendige knappene. Den andre er en mer tradisjonell kontroll som i tillegg har en innebygget peke-funksjon som gjør navigeringen enda raskere og presis.

WebOS viser muskler

Sammen med pekefunksjonen må vi samtidig gi LG skryt for sin WebOS-plattform, som nå er inne i en 3.0-versjon.

Det første vi biter oss merke i er hurtigheten til brukergrensesnittet. Her er det nemlig lite ventetid å melde om, hvor apper som for eksempel Netflix åpnes i løpet av sekundet etter at du har trykket på ikonet. Samtidig så er det deilig å slippe å laste inn apper på nytt for hver gang du går ut av dem. Har du for eksempel både Netflix og Viaplay oppe kan du hoppe mellom disse to uten at TV-en trenger å laste inn dataene på nytt for hver gang.

I tillegg til meget habil hurtighet er også menyene oversiktlige og enkle å bruke. Trykker du på hjem-knappen på fjernkontrollen så kommer de tradisjonelle flisene opp i underkanten av menyen.

Skal vi setter fingeren på noe når det gjelder menyene, så må det være at undermenyene til innstillingene er litt rotete. Ellers er dette en av de aller beste og mest brukervennlige plattformene som finnes i øyeblikket.

Krever justering

For å få den optimale bildekvaliteten må du likevel belage deg på å justere bildet en del. Modusen du absolutt bør styre unna er Livlig. Denne gir deg atomfarget gress og en lysstyrke som minner mer om et solarium enn en TV.

Likevel er ikke alle modusene helt håpløse. Om du ikke vil begi deg deg inn i menyene så er det enkleste å velge enten Kino- eller Ekspert-modusen. Dog skal du være klar over at bevegelseskompensasjonen slåes av når du aktiverer en av disse modusene. Vil du ha glatte bevegelser når du ser for eksempel sport må du inn i menyen og aktivere dette.

Når du først betaler 55.000 kroner for en TV så vil vi dog anbefale deg å ta den siste finpussen. Resultatet er nemlig at TV-en blir noe av det beste du får for penger når kalibreringen er unnagjort.

Gnistrende bildekvalitet

For at LGs nye OLED-modell hører hjemme i toppsjiktet blant TV-er er det lite tvil om. TV-en byr på et gnistrende sortnivå og farger, og akkurat på dette punktet er teknologien kongen på haugen. Her er må LCD-teknologien se seg grundig slått.

Med det bunnløse sortnivået får du også en meget presis overgang mellom mørke og lyse objekter på skjermen, hvor du altså ikke får «glorie-ringer» som smitter ut på de mørke partiene. Samtidig er også innsynsvinkelen til denne skjermen helt prima.

TV-en er svindyr, men det er ingen tvil om at den er helt rå.

Likevel er det en del ting som kan forbedres. Bevegelse er en ting, hvor spesielt raske bevegelser ikke er fullt så jevne og skarpe som hos LCD-konkurrenter som KS9505 og DX900.

Samtidig er ikke TV-en like flink til å gjengi detaljer i mørke partier.

Tenker du å bruke E6 som en spill-skjerm, skal du være klar over at skjermen har en input-lag på rundt 20 millisekunder når oppløsningen er 720p. Altså ikke et klart førstevalg for aktive spillere.

Lydkvaliteten er over middels god, altså en del bedre enn de fleste flatskjermer. Dog skulle vi gjerne ønsket oss en mer potent bass og en litt mindre skarp diskant.

Er en av de aller beste

LG OLED65E6 koster deg 55.000 kroner i skrivende stund, altså det samme som du må betale for en Panasonic DX900. Hadde valget stått mellom disse to hadde vi valgt OLED-skjermen. Men så er det KS9505 fra Samsung. Denne koster 10 000 kroner mindre, og her vil vi holde en knapp på LCD-skjermen. Den klarer riktignok ikke produsere like godt sortnivå, men kan skilte med bedre lysstyrke og mer dynamikk – noe som kommer godt til nytte når du skal se innhold med HDR.

Om vi legger prisen litt til side så er det fortsatt slik at LG OLED65E6 er et helt rått produkt, og ønsker du deg en meget gjennomført OLED-TV så er dette helt klart en modell du bør vurdere.

Design og brukervennlighet »

Skiller seg ut fra mengden

Ut av esken er det et smykke av en TV som møter oss, hvor LG har valgt en alternativ rute på designen av sine dyreste modeller. E6-modellen har nemlig en slags lydplanke i bunnen som også fungerer som fot.

Denne planken er utformet ved hjelp av horisontale riller i metall, en utforming som vi virkelig har sansen for. Samtidig bidrar den syltynne skjermen forøvrig til å sette prikken over i-en for vår del.

Foten er spesiell på LGs nye OLED.

Også baksiden av skjermen er tøft utformet, hvor blant annet nedre del av skjermens bakside er i en slags mørkeblå farge. Der hvor skjermen er på sitt tynneste er i tillegg baksiden i et slags karbonfiber-mønster som virkelig lar skjermen ose fra seg av kvalitet.

Dog er vi litt skeptiske til platen som skal sitte nederst på skjermen for å holde enheten stabil. Mer presist; ikke selve platen, men hvordan den skal festes. Den skal nemlig festes fra undersiden, og bruksanvisningen sier at skjermen skal legges ned for å skru inn skruene. Vi kan ikke si annet enn at vi har hjertet litt i halsen i det TV-en legges ned, og ikke minst når den syltynne skjermen skal løftes opp igjen. Riktignok gikk det bra, men her kan fort uhellet være ute.

Baksiden har et tøft mønster.

Alt i alt må vi si at E6 er en perle av en TV, og at vi liker måten «lydplanken» er formet som en fot for TV-en.

WebOS viser muskler

Samsung har i år gjort mange vellykkede endringer på sin Tizen-plattform. Og det samme må vi si om LGs WebOS-grensesnitt. Systemet er nå kommet i en 3.0-versjon, og etter å ha brukt TV-en en stund må vi si at det meste her også er godt gjennomtenkt.

WebOS er enkelt og ikke minst raskt i bruk.

Først og fremst er plattformen lynrask i bruk, hvor aldri føler at du trenger å vente på at TV-en skal utføre operasjonene du ber den om. Den er med andre ord lynkjapp i bruk, noe som er et pluss i vår bok.

Har du brukt WebOS før vil du lett kjenne deg igjen i den nye versjonen også. På samme måte som før så dukker en rekke fliser opp nederst på skjermen når du trykker på hjemknappen på fjernkontrollen.

Vil du inn i innstillingene til kan du komme deg inn via et tannhjul-ikon som dukker opp øverst til høyre i bildet. Dog har vi noen innsigelser mot selve oppsettet av menyene. Om du trykker deg inn i menyen, vil du raskt se at det kan være litt rotete i undermenyene der ulik størrelse og omfattende Caps lock-bruk gjør det litt uoversiktlig.

Likevel blir dette litt flisespikkeri i en ellers meget gjennomført plattform fra LG. Her viser selskapet på mange måter at de holder tritt med Samsung om å lage brukervennlige løsninger for smart-TV-er.

Fjernkontrollene er både stilige å se på og gode i bruk.

Påkostede fjernkontroller

LGs OLED65E6 er langt fra noe billig affære. Og da er det greit å få med noen skikkelige fjernkontroller i esken. Og det gjør LG til gangs.

Du får nemlig to fjernkontroller, og begge gir oss en meget god kvalitetsfølelse når vi får de i hendene. Den ene er en forenklet variant med kun de aller mest nødvendige knappene, mens den andre er en mer tradisjonell variant.

Den største kontrollen har en pekefunksjon som lar deg styre en markør på skjermen når du navigerer deg rundt i menyene. Denne måten å løse det på var LG først ute med, og årets utgaver viser at de mestrer løsningen helt prima.

Lyd- og bildekvalitet »

Langt fra optimal ut av esken

Bildeinnstillingene du får rett fra LG er ikke noe å skryt av. Spesielt bør du holde deg langt unna Livlig. Denne modusen er rett og slett helt på jordet hva gjelder lysstyrke og hvitbalanse, og er kun laget for å gi fra seg et godt inntrykk i butikkhyllene.

Noe bedre er Standard-modusen. Den er ikke like ivrig på lysstyrken, og har også noe bedre hvitbalanse, selv om også denne fortsatt er av den kalde sorten. Blant de ferdig-modusene du har å velge blant er du aller best tjent med å velge Kino eller Ekspert.

Kino er et langt bedre alternativ
Livlig-modusen gir deg alt annet en riktige farger

Disse er ganske nøkternt justert når det kommer til fargene, og samtidig er lyst ganske så presist med en verdi på rundt 2,25 gamma. Likevel viser det seg at denne skjermen har et langt bedre potensial om du tar deg tid til å gjøre den siste finpussen selv.

Først og fremst trenger vi å justere opp lysstyrken noe før gamma-kurven treffer vår ønskede verdi på 2,22. Etter det tar vi fatt på hvitbalansen, hvor gråskalaen er spesielt dårlig mellom 10 og 40 prosent grått. Etter dette er gjort trenger vi kun en liten finpuss på fargene før resultatet er så bra som vi kan få det.

Alle innstillingene våre finner du i bildekarusellen nederst på denne siden.

Et sortnivå LCD bare kan drømme om

En av OLEDs store styrker er sortnivået, og med dette følger en fengslende bildekvalitet om du kjøper deg en E6-modell fra LG. Vi tar oss selv i å sitte og kun absorbere den knakende gode bildekvaliteten som denne TV-en har, hvor sortnivået altså er stjernen.

Ferdig justert er fargene slik du bør forvente av en TV til over 50 000 kroner.

Sammen med bunnløst sortnivå følger også knakende gode farger. Det er en helt annen opplevelse å sitte foran en OLED når det kommer til farger, hvor intensiteten og kraften er rent avhengighetsskapende.

Samtidig skal LG ha pluss i boken for å lage et flatt panel som er meget habilt når det kommer til gjenskinn. Her har vi testet en rekke modeller fra selskapet opp igjennom som har figurert som reine speilene så fort de har blitt satt i et lyst rom. Med denne modellen har LG kostet på seg et godt refleksbelegg på skjermen, som i praksis gjør skjermen godt egnet til å stå i nettopp lyse rom.

Dog er det ikke alt vi er helt hundre prosent fornøyd med.

Slår LCD-teknologien på en del ting, og taper på litt andre områder

Jeremy Clarkson tar seg greit ut på en OLED65E6.

Når det kommer til bevegelse ser vi en klar forbedring versus fjorårets toppmodell fra produsenten, men likevel mangler det siste lille kneppet mot modeller som KS9505 og DX900 på de raskeste bevegelsene. OLED-teknologien i seg selv skal på papiret ikke være noen hindring, så her er det nok en liten justering av bildebehandlingen som må til.

Samtidig er ikke detaljene og graderingene i mørkeste delene av bildet like gode som vi kanskje hadde håpet. Vi måler skjermen til rett over 600 nits lysstyrke, noe vi må si er bra til denne teknologien å være, selv om LCD fortsatt har et par knepp mer å tilby. Her er også dynamikken i de lyseste delene et hakk hvassere på for eksempel Panasonics DX900-modell.

Likefullt er det vanskelig å komme utenom denne TV-en når vi snakker det beste bildet du får på markedet. Riktignok koster det å være kar, men hadde noen av svakhetene vært utbedret hadde denne TV-en kastet seg soleklart på toppen av seierspallen.

Slik det er nå anser vi fortsatt at LCD-teknologien har sine fordeler med tanke på blant annet lysstyrke, mens OLED er overlegen når det kommer til sortnivå – som jo betyr vel så mye for mange.

Kan fungere som spillskjerm for noen

Når det kommer til input-lag så er ikke LGs OLED-skjerm blant de aller beste. Den er er heller ikke direkte dårlig.

Vi tar frem måleutstyret, og med den vanlige Standard-modusen aktivert ligger input-lagen på rundt 60 millisekunder. Hvilket blir for høyt for deg som liker å spille skytespill og andre spill med raske bevegelser.

Når vi aktiverer spill-modusen så bedrer dog resultatet seg en god del. Vi måler rundt 20 millisekunder med en oppløsning på 720p, hvilket for noen type spill vil være greit nok, mens for den aktive skytespilleren vil andre alternativer være bedre.

Lyden er det beste vi har hørt fra en OLED

Selve skjermen har en lydplanke som fot. Og lydkvaliteten denne skjermen gir fra seg er i alle fall det beste vi har hørt fra en OLED-skjerm.

Likevel er det ingen bakoversveis som venter deg når du skrur opp volumet, men en relativt balansert opplevelse. Bassen er på ingen måte helt borte, men heller ikke så potent og frempå som vi kunne ønske oss.

Mellomtonen gjør en solid jobb med å fremheve tydelig tale, mens diskanten blir noe skrikende etter vår mening. Skal du se film er et eksternt anlegg absolutt å foretrekke.

Les også
Vi fant Panasonics nye OLED-flaggskip i et lite hjørne på CES
Les også
Kunne du tenkt deg en PC-skjerm med 4K-oppløsning og HDR?
Les også
LG mister monopolet på OLED-paneler til TV-er
Les også
Panasonics gjennomsiktige TV kommer stadig nærmere forbrukermarkedet
Les også
– Sonys definitive toppmodell er på vei, og har en helt spesiell skjerm
Les også
Disse nyhetene fra CES 2016 bør du ha fått med deg
Les også
Dette er LGs nye OLED-toppmodell
annonse