Tek.no

Test Sony Xperia M5

Sonys nye og vanntette lekkerbisken tar uskarpe bilder

Sonys nye mellommodell har nesten alt du trenger, men svikter på ett område.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
Finn Jarle Kvalheim
19 Feb 2016 09:31

Introduksjon

Sony Xperia M5 landet i redaksjonen for noen dager siden. De fleste vil være unnskyldt for å ta feil av denne nye modellen og Sonys eldre Xperia Z3-utgaver. Den er rett og slett til forveksling lik.

Dermed følger den ikke Sonys nye og litt annerledes designlinjer i Xperia Z5-serien den er samtidig med.

Tåler norsk uvær

I stedet får vi de velkjente plasthjørnene som skal ta av for knall og fall. Rundt dem en ramme i metall. Alle telefonens knapper er bygget inn i høyre langside, med den klassiske runde låsetasten, lavt plassert volumvipper og kameratast helt nederst.

En stor og vanntett luke øverst på venstre side sørger for tilgang til minnekort og nano-SIM-kort. Tidligere ble det brukt plastskuffer til disse delene, men nå er disse i metall. Som sine forgjengere er M5 også vanntett. Selv om Sony ikke lenger anbefaler at du bader med telefonene er det en kjempefordel at Xperiaene tåler norsk klima.

Der forrige M-modell, Xperia M4 Aqua, plasserte seg helt i den rimeligste enden av mobilskalaen, har M5-prislappen lagt på seg litt. Rundt 4000 kroner må du betale for den, og du får et hint om hvorfor på utsiden av telefonen.

Ved siden av designen som er hentet rett fra premiumland, om enn fjorårets, har M5 store øyne på forsiden og baksiden.

Lovende kamera, eller?

Slik ser den svarte utgaven ut på baksiden.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Begge de to kameralinsene ser større ut enn de er på mange telefoners hovedkamera, uten at det nødvendigvis trenger å bety noe. Du kan fint montere et panoramavindu foran et ti år gammelt nettkamera, uten at det blir noe bedre av den grunn. Men spesifikasjonene avslører at det er snakk om et hovedkamera med 21 megapikslers oppløsning, og et frontkamera som avbilder ansiktet ditt foran ymse severdigheter i 13 megapikslers oppløsning.

I seg selv er heller ikke megapikseltall noe fasit for kvalitet, men oppløsningene og Exmor RS-merkelappen avslører at vi snakker om en av Sonys nyere bildebrikker. Dermed er forhåpningene at Xperia M5 kan gode bilder til tross for at den er ganske mye rimeligere enn toppmodellene.

Vi kommer tilbake til resultatene senere i testen, men allerede nå kan vi konstatere at det ikke gikk helt som vi håpet.

Gammel Android på ny telefon

Sony Xperia M5 er lekker i hvitt, med en blank metallist rundt telefonen.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Vi legger merke til at telefonen fortsatt kjører Android 5, og ikke har karret seg over på versjon 6.x selv om Googles seneste storoppdatering kom for mer enn fire måneder siden. Det gjelder slett ikke bare Sony, men vi begynner å bli litt utålmodige. Ofte er ikke store Android-oppdateringer så fryktelig spennende, men versjon 6 inneholder altså både funksjonalitet og løsninger vi ønsker oss. For eksempel full styring over tillatelser for apps.

Hvor blir du av Marshmallow? Android 6 er fantastisk, utrullingen en fadese »

Ellers er Android 5 grafisk nokså lik siste generasjon, så så fryktelig merkbar under vanlig bruk er ikke denne mangelen.

Svært uvanlig «motor»

Vi var litt spente på hvor responsiv M5 ville være. Dette er nemlig en av de første telefonene fra en stor mobilprodusent som inkluderer motor fra kinesiske MediaTek. Men gjør det noen praktisk forskjell?

Ikke såvidt vi har merket. Telefonen er kvikk og fin, uten at vi merker noe særlig til tregheter.

Menyene i Xperia M5 er slik vi kjenner dem fra eldre Sony-modeller. De er noenlunde enkle å bruke, men vi savner en kjapp måte å aktivere ikke forstyrr-modusen direkte fra nedtrekksmenyen.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Der mange telefoner, inkludert modeller fra Sony selv, er relativt sparsomme i medfølgende apper, er det svært mye inkludert i menyene på vårt testprodukt. Mye av det er i større eller mindre grad skrot. AVG følger for eksempel med, og gir deg knappe seks måneder beskyttelse før du må betale. Helt i grenseland mellom nyttig og nok en prøveversjon vi helt skulle vært uten.

Ellers noterer vi oss at alle Sonys gamle triks er på plass her, selv om mange har forsvunnet i Z5-serien. En egen skuff lengst til venstre i appmenyen gir deg kjapp tilgang på søk og enkelte viktige funksjoner.

For det meste er telefonen ganske god å bruke, men hva med detaljene?

Sony Xperia M5
6
Helt greit

Sony Xperia M5

sitat"Xperia M5 er kjempefin å se til, men kameraet er for dårlig og det er mye skrot i menyene."
 • Krysse av
  Velbygget
 • Krysse av
  Vanntett
 • Krysse av
  Rask nok
 • Krysse av
  Minnekortplass
 • Bytt
  Utdatert Android-versjon
 • Bytt
  Dobbelt opp av apper
 • Bytt
  Litt masete varslinger
 • Bytt
  Kameraet innfrir ikke

Les også