Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSony Xperia M5

Sonys nye og vanntette lekkerbisken tar uskarpe bilder

Sonys nye mellommodell har nesten alt du trenger, men svikter på ett område.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Introduksjon

Sony Xperia M5 landet i redaksjonen for noen dager siden. De fleste vil være unnskyldt for å ta feil av denne nye modellen og Sonys eldre Xperia Z3-utgaver. Den er rett og slett til forveksling lik.

Dermed følger den ikke Sonys nye og litt annerledes designlinjer i Xperia Z5-serien den er samtidig med.

Tåler norsk uvær

I stedet får vi de velkjente plasthjørnene som skal ta av for knall og fall. Rundt dem en ramme i metall. Alle telefonens knapper er bygget inn i høyre langside, med den klassiske runde låsetasten, lavt plassert volumvipper og kameratast helt nederst.

En stor og vanntett luke øverst på venstre side sørger for tilgang til minnekort og nano-SIM-kort. Tidligere ble det brukt plastskuffer til disse delene, men nå er disse i metall. Som sine forgjengere er M5 også vanntett. Selv om Sony ikke lenger anbefaler at du bader med telefonene er det en kjempefordel at Xperiaene tåler norsk klima.

Der forrige M-modell, Xperia M4 Aqua, plasserte seg helt i den rimeligste enden av mobilskalaen, har M5-prislappen lagt på seg litt. Rundt 4000 kroner må du betale for den, og du får et hint om hvorfor på utsiden av telefonen.

Ved siden av designen som er hentet rett fra premiumland, om enn fjorårets, har M5 store øyne på forsiden og baksiden.

Lovende kamera, eller?

Slik ser den svarte utgaven ut på baksiden.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Begge de to kameralinsene ser større ut enn de er på mange telefoners hovedkamera, uten at det nødvendigvis trenger å bety noe. Du kan fint montere et panoramavindu foran et ti år gammelt nettkamera, uten at det blir noe bedre av den grunn. Men spesifikasjonene avslører at det er snakk om et hovedkamera med 21 megapikslers oppløsning, og et frontkamera som avbilder ansiktet ditt foran ymse severdigheter i 13 megapikslers oppløsning.

I seg selv er heller ikke megapikseltall noe fasit for kvalitet, men oppløsningene og Exmor RS-merkelappen avslører at vi snakker om en av Sonys nyere bildebrikker. Dermed er forhåpningene at Xperia M5 kan gode bilder til tross for at den er ganske mye rimeligere enn toppmodellene.

Vi kommer tilbake til resultatene senere i testen, men allerede nå kan vi konstatere at det ikke gikk helt som vi håpet.

Gammel Android på ny telefon

Sony Xperia M5 er lekker i hvitt, med en blank metallist rundt telefonen.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Vi legger merke til at telefonen fortsatt kjører Android 5, og ikke har karret seg over på versjon 6.x selv om Googles seneste storoppdatering kom for mer enn fire måneder siden. Det gjelder slett ikke bare Sony, men vi begynner å bli litt utålmodige. Ofte er ikke store Android-oppdateringer så fryktelig spennende, men versjon 6 inneholder altså både funksjonalitet og løsninger vi ønsker oss. For eksempel full styring over tillatelser for apps.

Hvor blir du av Marshmallow? Android 6 er fantastisk, utrullingen en fadese »

Ellers er Android 5 grafisk nokså lik siste generasjon, så så fryktelig merkbar under vanlig bruk er ikke denne mangelen.

Svært uvanlig «motor»

Vi var litt spente på hvor responsiv M5 ville være. Dette er nemlig en av de første telefonene fra en stor mobilprodusent som inkluderer motor fra kinesiske MediaTek. Men gjør det noen praktisk forskjell?

Ikke såvidt vi har merket. Telefonen er kvikk og fin, uten at vi merker noe særlig til tregheter.

Menyene i Xperia M5 er slik vi kjenner dem fra eldre Sony-modeller. De er noenlunde enkle å bruke, men vi savner en kjapp måte å aktivere ikke forstyrr-modusen direkte fra nedtrekksmenyen.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Der mange telefoner, inkludert modeller fra Sony selv, er relativt sparsomme i medfølgende apper, er det svært mye inkludert i menyene på vårt testprodukt. Mye av det er i større eller mindre grad skrot. AVG følger for eksempel med, og gir deg knappe seks måneder beskyttelse før du må betale. Helt i grenseland mellom nyttig og nok en prøveversjon vi helt skulle vært uten.

Ellers noterer vi oss at alle Sonys gamle triks er på plass her, selv om mange har forsvunnet i Z5-serien. En egen skuff lengst til venstre i appmenyen gir deg kjapp tilgang på søk og enkelte viktige funksjoner.

For det meste er telefonen ganske god å bruke, men hva med detaljene?

Sony Xperia M5
6
Helt greit

Sony Xperia M5

6
Helt greit
sitatXperia M5 er kjempefin å se til, men kameraet er for dårlig og det er mye skrot i menyene.

Fordeler

 • +
  Velbygget
 • +
  Vanntett
 • +
  Rask nok
 • +
  Minnekortplass

Ting å tenke på

 • Utdatert Android-versjon
 • Dobbelt opp av apper
 • Litt masete varslinger
 • Kameraet innfrir ikke

Praktisk bruk og konklusjon

Sonys nye M-modell har svært mye til felles med modellene som het Xperia Z3 og Z3+ her på berget. Designen er nappet direkte fra de gamle toppmodellene, men vi kjenner oss også igjen i menyene.

Sidemenyen i appoversikten som lar deg søke blant appene eller endre sortering er tilbake. Menyen er kjekk å ha, men ikke skrekkelig nødvendig. I Sonys siste toppmodeller er den borte, og dersom M5 fortsetter å arve trekk fra Sonys heftigste mobiler forsvinner vel menyen her også.

Xperia M5 har svært mange positive egenskaper, men vi velger å starte med ett av irritasjonsmomentene.

Varslinger, varslinger, varslinger

Xperia M5 varsler for absolutt alt mulig. I tillegg til e-post, samtaler, SMS og annet varsler den for Sonys egne apper. Den påstår også at den varsler for apper operatøren min anbefaler - men varslingen leder likevel til Sonys egen app.

Å få den til å holde munn kan være kronglete, men det avhenger av hva du er vant til.

Xperia M5 er rimeligere å kjøpe enn toppmodellene, men når du starter den vil den veldig gjerne at du skal kjøpe mer.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Der de fleste andre mobilprodusenter har lagt inn «ikke forstyrr»-modusen som en egen knapp i nedtrekksmenyen skiller Sony seg ut. Den har ingen slik knapp. Andre telefoner lar deg bruke volumtastene ned til vibrering aktiveres, ved laveste lydvolum. Men der stopper det. Vil du ha helt fred må du altså bruke knappen i menyene på andre modeller.

Xperia-modellene, M5 inkludert, er motsatt. Her må du stille lyden helt ned til minimum, og så trykke på volumtasten en gang til. Glem å finne en bryter for «ikke forstyrr»-modusen i nedtrekksmenyen.

Gitt at Android-telefoner flest ikke virker slik, er dette lite intuitivt og ikke så rent lite irriterende. Du kan redigere hvilke hurtigtaster som skal være tilgjengelig på linjen, men noen variant av stillemodus eller «ikke forstyrr» er ikke tilgjengelig.

Dessuten har den et helt batteri av responslyder som er aktivert som standard. Det er ikke så fryktelig uvanlig, men det legger seg oppå inntrykket av en litt masete telefon. Prøveversjoner av apper så som sikkerhetspakken og Office-pakken bidrar på sitt vis.

Kvikk og god i responsen

Hvis du er spesielt opptatt av maskinvaren i telefoner har du kanskje lagt merke til at Xperia M5 er en av svært få telefoner som selges her med innmat fra MediaTek. Den kinesiske brikkeprodusenten fosser frem med stadig kraftigere maskinvare, og til dels hjulpet av at amerikanske Qualcomm har hatt et utfordrende år med sin toppbrikke, Snapdragon 810.

Inni Xperia M5 bor det en åttekjernet systembrikke, og uavhengig av antall kjerner og gigahertz må vi si at telefonen er rask og fin å bruke. Også ytelsestestene viser helt greie tall, selv om det er ganske langt opp til de raskeste telefonene på markedet. Det er tross alt langt opp til de råeste i pris også.

untitled link

Grunnleggende funksjoner

Det er supert at man kan velge å ha en ekstra rad med numeriske taster på tastaturet, men hvorfor er lydforbedring under samtale skrudd av? Innstillingen gjemmer seg et greit stykke inni menyene.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Batteritiden har vært noe av det viktigste Sony har snakket om i sine Xperia-telefoner de siste par årene. Også Xperia M5 kommer med merkelapper som omtaler to dagers brukstid. Vi har ikke målt dette presist, men vår erfaring er at telefonen klarer seg helt fint med lading annenhver dag.

Det er en noenlunde god brukstid for en telefon med stor skjerm og greit med krefter, men samtidig begynner batteritid å bli en prioritet også for flere aktører. Sonys Xperia-modeller er ikke alene om å tilby dette.

Ellers er lyden god, og det er mulig å stille den ganske høyt. Telefonen har ekstra mikrofoner for støyreduksjon når du snakker, men av en eller annen grunn er ikke denne funksjonen skrudd på som standard. Det finnes også et valg som skal gi bedre lyd i din ende. Dette er også skrudd av. Vi mistenker at Xperia M5-brukere flest dermed vil leve lykkelig uvitende om at de kan få enda bedre lyd ut av telefonen sin.

Tastaturet som følger med telefonen er utmerket å skrive på, med markerte mellomrom mellom tastene. Det er mulig å skru på talltaster som er permanent synlig øverst, og dermed likner tastaturet litt på varianten Samsung har i sine Galaxy-modeller.

Støtte for Exchange i Gmail-appen

Det Sony derimot er nesten alene om å tilby, er støtte for Exchange-e-post i Gmail-appen. Dermed kan man ha alt på ett sted, og det er samtidig stedet som har best søkefunksjonalitet av noen e-postklient for tiden. Foruten Nexus-telefonene er det ikke så mange andre merker eller modeller som inkluderer dette.

Sony har lagt ved kontorpakken Office Suite Pro i Xperia M5. Den har en hel del funksjonalitet og har i det hele tatt mye til felles med Office på storskjermen. Men denne kontorpakken vil aller helst at du skal betale for den, uten at vi egentlig forstår hvorfor. Ikke er den særlig billig heller, ettersom den er abonnementsbasert og koster 20 kroner i måneden eller 135 kroner i året.

Office-appen vil at du skal betale. Naturligvis. Du kan fint bruke den uten å betale, men da er det ikke sikkert dokumentene ser helt like ut når de åpnes i Microsofts Office-pakke. Det kan altså være like greit å laste ned ekte vare, som er helt gratis.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Vi lastet like godt ned den originale Office-pakken fra Microsoft. Den er gratis på skjermer somer mindre enn ti tommer store, og for deg som har Office 365 fra før er den uansett inkludert. Det virker strengt tatt litt rart at en uoffisiell klone skal kreve betalt når originalen er gratis.

Office Suite Pro kan uansett gi deg enkel redigering på tur, uten at du behøver å laste ned noe mer. Det er dessuten mulig å fjerne den helt hvis du ønsker å bytte den ut med noen av de mange alternativene.

For deg som er opptatt av å sikre mobilen din er det verdt å ta med at Xperia M5 ikke har fingerleser. Fingeravtrykket er i dag den aller raskeste måten å sikre mange mobiltelefoner på, og det er en kjent sak at svært mange ikke har sikkerhet aktivert i det hele tatt. Når teknologien nå jobber seg nedover i prisklassene begynner vi å forvente slike løsninger også her.

Egen nyhetsapp

De fleste telefoner har en eller annen form for nyhetstjeneste inkludert i dag. Det kommer kanskje ikke som noen overraskelse at Xperia M5 har to av dem. Den ene er Googles nyhetstjeneste som kan tilpasses etter sted og interesser.

I tillegg har du Sonys egen app, som er en helt åpen RSS-leser. Den ser litt enklere ut, men du står friere til å sette opp dine egne nyhetsvarslinger enn i Googles variant.

Sony har lagt ved sin egen nyhetsleser. Den kommer naturligvis i tillegg til Googles variant som gjør omtrent det samme.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Vi merker oss imidlertid at den ikke alltid viser riktige illustrasjoner, og at Sony har lagt ved reklame for sine egne produkter inni appen. Vi synes uansett Sonys variant er kjekk å ha for mer detaljert styring av nyhetsflyten. Du kan også velge tidspunkt for oppdateringer, slik at telefonen allerede har de nyeste overskriftene når du våkner.

Underholdning

Den store skjermen har fin bildekvalitet, og egner seg utmerket til filmer og spill. Som ytelsestestene over antyder er telefonen dessuten rask nok til å kunne trekke de fleste apper og spill du måtte ha lyst til å kjøre. Sannsynligvis vil den ikke være like fremtidssikker som en av dagens desiderte toppmodeller, men så koster den da også tusenlapper mindre. For prisen av de aller mest ekstreme telefonene på markedet kan du kjøpe tre Xperia M5-er.

Kjøper du en Xperia M5-variant nå, og hvert år fremover i to år, vil sannsynligvis den splitter nye telefonen din i 2018 uansett være kraftigere enn dagens heftigste telefoner. Skal fornuften seire går altså regnestykket i Xperia M5s favør selv om den er treigere enn heftigste Galaxy eller iPhone i dag.

Hodetelefonkontakten sitter på toppen av telefonen, og er vanntett selv uten luke over.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Lyden i hodetelefonutgangen er god, og for de fleste mobile hodetelefoner med lav til middels impedans og høy følsomhet vil den være en god match. Selv om vi har irritert oss om at Xperia M5 er en litt masete telefon, er vi her ved et punkt der den gjerne kunne sagt fra litt ekstra.

Det finnes nemlig en hel bråte lydinnstillinger her, men de er ikke så godt synlige om du ikke besøker innstillingsmenyen. Du kan bruke en grafisk equaliser om du vil, eller du kan velge én av de mange forhåndslagrede innstillingene. Varianter av romutvidelse er også med, slik at du kan få studioopptakene til å høres ut som om de er fremført på en stor scene.

Tre ulike musikkspillere. Spotify følger med, og det samme gjør Google Play Music. Det blir litt mye av det gode, men vi setter likevel pris på at Sonys egen app kan strømme musikk fra lokalnettet.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Det følger med intet mindre enn tre forskjellige musikkspillere her. Etter at Sony la ned sin egen strømmesatsing er det Spotify som er standardappen for slikt. I tillegg ligger Google Play Music her. Begge spillerne kan ta seg av lokalt innhold såvel som strømmet innhold.

I tillegg har du Sonys standardspiller som er god og funksjonsrik, men mest myntet på musikken du har lokalt. Den har imidlertid i seg både snarvei til Spotify, og innebygde muligheter for strømming fra lokalnettverket. Har du en filserver full av den gamle CD-samlingen din er altså Sonys musikkspiller en super app. Den er ellers rikt utstyrt med innstillingsmuligheter, og den er både pen og enkel å bruke.

Kamera

Vi hadde mye høyere forventninger til kameraet i Xperia M5 enn hva det faktisk leverte.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

I testperioden har vi gjentatte ganger klødd oss i hodet over kameraet i Xperia M5. Spesifikasjonene lover godt, men det virker som om programvaren går i veien.

Vi har faktisk byttet flere testenheter i perioden fordi vi var usikre på om kameraet fungerte som det skulle.

Her er det uskarphet og merkelige fokusvalg som går igjen. Det ene testeksemplaret nektet plent å fokusere på elementer langt unna i auto-modus. Med manuelle innstillinger fungerte det derimot greit, og bildene ble slett ikke så verst.

De to andre slet også med uskarphet, om enn i langt mindre grad enn det første. Gitt at det kun er uker siden Samsungs Galaxy A5 var innom er det naturlig å se til den for sammenlikning, og det blir raskt klart at Xperia M5 ikke har noe å stille opp med mot Samsungs mellomprisede glassmobil.

Vi synes dessuten at kameraet jobber påfallende tregt. I middels belysning trenger den lang tid på eksponeringen. Hvis blitsen er aktivert skal diodene blinke opptil flere ganger før bildet faktisk tas. Ved flere anledninger tok vi til oss telefonen etter at den hadde blinket noen ganger, bare for å finne ut at det siste blinket, og eksponeringen kom idet vi flyttet telefonen.

Konklusjon og alternativer

Xperia M5 er på mange måter en flott telefon. Spesielt designen har vi mye til overs for. Med blank stålramme og hvitt under glasset foran og bak ser den rett og slett mye dyrere ut enn den er.

Men samtidig preges den litt av alt den arver. Designen er hentet fra Xperia Z3, og det er greit, men langt verre er det at programvaren også virker å være like gammel – og langt mer masete enn vi husker Sonys tidligere toppmodeller som. At menyene inneholder flere apper som vil at du skal betale for gleden av å bruke dem liker vi ikke. Og selv om vi liker valgmuligheter er det også litt i overkant med hele tre separate musikkspillere.

Det meste av dette er likevel relativt bagatellmessige trekk. Etter å ha ryddet litt i innstillinger og menyer kommer disse tingene neppe til å plage deg nevneverdig. Der det store trekket for Xperia M5 kommer inn er på kamerafronten. Er vi heldige kan vi få riktig så gode bilder fra den.

De fleste av oss knipser likevel bilder på full auto. At det går raskt og at resultatet blir brukbart er avgjørende. Det kan man ikke alltid stole på med Xperia M5.

Tydeligst av alternativene er Samsungs Galaxy A5. Den koster omtrent det samme, og kommer med flott skjerm, minnekortplass og fingerleser. Viktigst av alt er at kameraet er langt, langt bedre enn det Sony har puttet inn i Xperia M5. Om det skyldes programvare eller maskinvare vet vi ikke, og det er strengt tatt ikke så viktig. Den er imidlertid ikke vanntett.

Hvis du kan strekke deg 700 kroner opp i pris er Sonys egen Xperia Z5 Compact en svært habil telefon. Den har kjappere innmat, langt bedre kamera og Sonys nyeste menydesign. Den har dessuten fingerleser som tar seg av sikkerheten.

Ingen av disse tre modellene har fått Android 6-oppdatering foreløpig.

Se karakter og oppsummering etter bildekarusellen.

Sony Xperia M5
6
Helt greit

Sony Xperia M5

6
Helt greit
sitatXperia M5 er kjempefin å se til, men kameraet er for dårlig og det er mye skrot i menyene.

Fordeler

 • +
  Velbygget
 • +
  Vanntett
 • +
  Rask nok
 • +
  Minnekortplass

Ting å tenke på

 • Utdatert Android-versjon
 • Dobbelt opp av apper
 • Litt masete varslinger
 • Kameraet innfrir ikke
annonse