Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestHIS Radeon HD 7750

Stillegående og effektgjerrig skjermkort

AMDs billigste modell i den nye generasjonen er god, men har en prislapp som ikke treffer blink.

Introduksjon

Siden årsskiftet har AMD lansert fire splitter nye skjermkort. Du kan nå få tak i toppmodellene Radeon HD 7970 og Radeon HD 7950, samt mellomklassemodellen Radeon HD 7770 og dagens testkandidat – Radeon HD 7750.

HD 7750 vil komme i veldig mange varianter, partnerprodusentene har virkelig sluppet seg løs denne gangen. Det er like mange kjøleløsninger ute på markedet som det finnes produsenter. Sapphire sin modell er til og med vifteløs.

HIS' kort nederst tar to plasser, AMDs referansemodell tar én.

I dag skal vi teste HIS' tolkning av Radeon HD 7750. Selve skjermkortet er helt likt alt annet på markedet, med de samme frekvensene på både minnet og i kjernen. Forskjellen ligger i kjøleren, iCooler, som skal være både god for temperaturene og stillegående.

Den billigste modellen

Radeon HD 7750 er det billigste skjermkortet som vil bli lansert i AMDs HD 7000-serie. Sant nok, det vil komme billigere modeller, men disse vil bare være en videreføring av HD 6000-serien. Som igjen er en rebranding av HD 5000-serien. HD 7750 er dermed det billigste kortet som er en helt ny modell, med ny produksjonsteknikk og et stort sett med funksjoner.

Skjermkortet er samtidig den svakeste mellomklassemodellen, eller den sterkeste budsjettmodellen om du vil se det på en annen måte. Kortet har fått en veiledende pris på 109 USD, altså rett over det som ofte omtales som budsjettgrensen. Skjermkortet vil klare å trekke en rekke spill med anstendige innstillinger, samtidig som det er vanvittig kraftig for å jobbe med HD-materiale i for eksempel en HTPC.

Til slikt bruk er det gyllent at kortet kommer med ZeroCore Power-teknologien. Med denne kan strømforbruket senkes til så lite som 2,5 W når skjermkortet står på tomgang. Det er en betydelig nedgang fra normalen som tidligere lå på rundt 25 W. I tillegg er den nye kjernen såpass effektiv, at kortet normalt ikke skal kunne trekke mer enn 55 W.

Strømforbruket er lavt nok til at kortet kan få det den trenger via PCIe 3.0-kontakten. Du trenger dermed ingen ekstra dedikert strømkontakt. Ellers er dette det eneste HD 7000-skjermkortet som leveres uten mulighet for å sette det opp i CrossfireX via en kontakt på toppen av skjermkortet.

Nedgradert Cape Verde-kjerne

HD 7750 bygger på den samme kjernearkitekturen som resten av den nye serien til AMD, GCN-arkitekturen. Forskjellen mot toppmodellen er at enkelte biter av kjernen er kappet vekk. Det senker prisen, ytelsen og strømforbruket. HD 7750 bruker Cape Verde-kjernen, den samme som sitter i HD 7770, men med et par moduler deaktivert.

Mer spesifikt består kjernen nå av åtte CU-moduler, bygget opp av 512 shaderprosessorer. Antallet transistorer er det samme som hos storebroren HD 7770, altså 1,5 milliarder.

Antallet ROPs er det samme som før, men teksturenhetene finner vi nå bare 32 av. Samtidig er kjernefrekvensen trukket ned fra den rekordhøye frekvensen på 1 GHz som HD 7770 holdt, ned til 800 MHz. Kjernen er produsert med 28 nm-teknikken og skal ha et areal på 123 mm2

Minnet er imidlertid stort sett det samme som før, 1 GB av GDDR5-typen som effektivt kjører på 5 GHz.

Alt dette koker interessant nok ned til at det, sett i forhold til spesifikasjonene, vil være et ganske stort ytelsesgap i mellom HD 7770 og HD 7750. Dette tross i at skjermkortet bygger på den samme kjernen og tilhører den samme familien.

Prisen skjermkortet har fått, 109 USD, betyr at det i stor grad vil konkurrere med dagens HD 5770, som er det samme skjermkortet som HD 6770. Samtidig kan det yppe med Nvidias GTX 550 Ti i enkelte tilfeller. Men det må også overbevise oss om at ytelsen og prisen er rett. Ikke bare opp mot den umiddelbare konkurransen, men også det faktumet at en ny generasjon med skjermkort bør totalt sett være bedre enn forgjengeren.

Kan holde en slank profil

Rent fysisk er skjermkortet 17 centimeter langt og holder normalt høyde. Kortet kommer ikke i en lavprofilsvariant, men du kan få det med en kjøleløsning som bare tar opp ett ekspansjonsspor i bredden. HIS sin variant tar imidlertid opp to ekspansjonsspor, et bytte du gjør for å få en bedre og mer stillegående kjøleløsning.

Av bildetilkoblinger finner vi én DVI-, én HDMI 1.4- og én DisplayPort 1.2-kontakt. Siden kortet ikke har to Display-port-kontakter kan du ikke splitte bildet over seks skjermer ved hjelp av Eyefinity-teknologien, du må holde deg til tre skjermer. Det kan egentlig være like greit, for dette kortet er neppe kraftig nok til å drive et anstendig bilde over en større skjermflate.

I tilbehørspakken til HIS finner vi en DVI til VGA-adapter for bildekoblingen, en liten manual og en CD-plate med driveren. Stort mer skulle du neppe trenge, og det hele er pakket inn i en solid skumgummipakke.

ModellGeForce GTX 550 Ti Radeon HD 7770   Radeon HD 7750Radeon HD 6850
GrafikkprosessorGF116Cape VerdeCape VerdeBart
Kjernefrekvens900 MHz1000 MHz800MHz775 MHz
Prosess40 nm28 nm28 nm40 nm
Minnefrekvens (eff.)4104 MHz5000 MHz5000 MHz1000 MHz
Minnemengde1024 MB GDDR51024 MB GDDR51024 MB GDDR51024 MB GDDR5
Minnebusbredde192 bit128 bit128 bit256 bit
Streamprosessorer192640512 960
Transistorer1,17 mrd1,5 mrd.1,5 mrd 1,7 mrd.
TMU324032 56
ROP241616 32
TDP-80 W55 W127 W

Effektforbruk, temperatur og støy

Effektforbruk

Vi starter ytelsesmålingene ved å se nærmere på testmaskinens maksimale strømforbruk. Ved idle ligger kortet i det samme området som storebroren HD 7770, og dermed hakket under samtlige kort fra den forrige generasjonen. Det er imidlertid når kortet blir satt under maksimal belastning at det virkelig markerer seg. Strømforbruket stiger ikke lengre enn til 121 watt, noe som er rekordlavt i denne klassen.

Temperatur

Med kjøleløsningen fra HIS gjør kortet det også veldig godt når vi ser nærmere på temperaturene. Vi måler en normalt temperatur ved idle, og ser at kjernen aldri når høyere enn 60°C. I likhet med effektmålingene er dette lavt og hyggelig.

Støy

Bedre blir det når vi ser nærmere på støynivået. Viften holder nemlig det samme turtallet under begge testene våre, og støynivået er dermed veldig lavt. 25,3 dBA er hva vi måler i vårt støyskap, en måling som forteller at selv en stillegående prosessorkjøler eller strømforsyning vil overdøve skjermkortet. Samtidig merker oss under den generelle testen at vifter spinner litt ekstra raskt i rundt 30 sekunder omtrent én gang i halvtimen. Under disse korte støtene ligger støynivået på 29,8 dBA.

Ytelse, syntetisk

3DMark 11
P e r f o r m a n c e

3DMark 11 tilbyr en stabil og bred test, som gang etter gang kan reprodusere målinger med marginale forskjeller. Dette programmet angriper systemet på flere kanter, i all hovedsak ved å kjøre en rekke spesifiserte tester, som i sin tur bakes sammen til forskjellige sluttsummer. Både GPU-en og CPU-en blir kjørt, samtidig som en rekke visuelle effekter og teknikker blir testet. Programmet inneholder tre forskjellige modi som er rettet mot forskjellige kategorier med kort. Vi har valgt å benytte "Performance" for de fleste skjermkort, og "Easy" for de virkelig lavtytende kortene.

Med alle resultatene på papiret ser vi at skjermkortet klarer å fordele kraften godt i mellom de forskjellige testene 3DMark 11 utsetter det for, og HIS Radeon HD 7750 ender totalt opp med 2654 P-er. Det sender kortet til en plassering rett over GTX 550 Ti i sammenligningsgrafen.

Ytelse, DirectX 10

Crysis Warhead
@ G a m e r , D X 1 0 , 2 x A A

Mot slutten av 2008 ble Crysis Warhead lansert, et spill som fort føyde seg inn i rekken som ett av de bedre førstepersonsspillene i året som fulgte. Warhead er en estetisk kraftpakke som ikke bare byr på vakker skog, behagelige hav, hissige koreanere og flyvende romvesener.

Utviklerne har gitt maskinvaren din nok å tygge på, og det stilles krav til relativt kvass maskinvare for å få et godt grafisk bilde ut av spillet.

Vi starter med en av de tyngre spilltestene, og forventer egentlig ikke at kortet skal levere spesielt god bildeflyt. Men HD 7750 klarer seg relativt streit, og holder koken til og med ved oppløsningen 1680 x 1050 piksler, når vi har 2 x AA aktivert. Spesielt godt for spilling er det imidlertid ikke, så du bør nok kutte litt ned på effektene.

Inn i sammenligningsgrafen lander kortet på bunn av lista, under GTX 550 Ti, med sine 32 FPS. Vi har valgt å sammenligne skjermkortene ved 1680 x 1050 piksler denne gangen, fordi det er denne og noe lavere oppløsninger som vil treffe ytelsesområdet HD 7750 er ment for.

Far Cry 2
D X 1 0 , 8 x A A , U l t r a H i g h

Grafikken som møtte brukerne i det første Far Cry-spillet var ikke noe annet en overveldende. En vakker jungel som mer eller mindre var til fri disposisjon, perlehvite sandstrender og mye mer var nok til å fryde øyet både en og to ganger.

Far Cry 2 skuffer overhodet ikke på de samme punktene, selv om AI-en til tider kan virke litt klossete. Det grafiske spekteret er bredt, og spillet byr på mye godt som skjermkortet ditt kan få tygge unna. Blant jakten på både patroner og medisin får du kjøre biler i høy fart, dukke unna eksplosjoner og kryssild.

Far Cry 2 er en noe lettere spilltittel, og her klarer skjermkortet å dra unna en bedre bildeflyt ved 1680 x 1050 piksler, og trolig også ved full HD-oppløsning. 1920 x 1200 piksler går nemlig greit, men på ingen måte direkte godt.

Inn i sammenligningsgrafen plasserer skjermkortet seg selv igjen på bunn av grafen, en drøy FPS under HD 5770/6770. Videre ligger GTX 550 som vanlig betydelig lengre opp på grafen, kortet gjør det av en eller annen grunn usedvanlig godt i denne testen.

Just Cause 2
D X 1 0 , A l t p å m a k s, 4 x A A

Selv om Just Cause 2 ble lansert godt inn i DX 11-perioden, kommer det kun med DX 10-støtte. I likhet med både Far Cry og Crysis har du en hel sydhavsøy til mer eller mindre fri disposisjon. Også dette spillet byr på mye grafisk moro og en rekke fartsfylte eksplosjoner i både urbane og naturlige landskap som du slynger deg igjennom.

Vi har klinket alle innstillinger til det maksimale, med 4xAA. For å skape en helt objektiv måling, har vi deaktivert diverse filtre og simuleringer som er spesifisert for Nvidia-kort. Med disse funksjonene aktivert vil nyere Nvidia-kort gi deg et bedre bilde enn konkurrenten, men det går utover ytelsen i en grad som gjør at vi ikke kan sammenligne med AMD.

I Just Cause 2 får skjermkortet mye å bryne seg på, og klarer marginalt å heve seg over 35 FPS ved 1650 x 1080 piksler, men rett under 30 FPS ved 1920 x 1200 piksler. Flyten er grei, og vi opplever ikke hakking underveis, men for spilling er nok dette fortsatt litt i underkant.

Satt opp mot de andre skjermkortene klarer HD 7750 første gang i disse spilltestene å heve seg over bunnplasseringen. Marginene opp mot kortene over har tidligere vært veldig liten, men nå ligger det en drøy FPS over HD 5770/HD 6770. Som vi kommenterte i testen av HD 7770 slet nettopp det skjermkortet noe i dette spillet, men HD 7750 lander altså omtrent der det hører hjemme.

Half Life 2 – Lost Coast
A l t p å m a k s

Vi tok også skjermkortet med på en runde i Half Life 2 – Lost Coast. Spillet benytter den populære Source-motoren, som blant annet er med å å drive populære spill som Counter Strike Source og Half Life. Dette er spill som kan by på god grafikk, uten at det krever spesielt mye av skjermkortet.

Her ser vi at skjermkortet virkelig skinner. Selv om HD 7750 vil være den laveste mellomklassemodellen, eller det dyreste budsjettkortet, leverer det mer enn nok ytelse i lette spill som dette. Til og med ved maksimal oppløsning leverer skjermkortet langt over 100 FPS.

Ytelse, DirectX 11

Civilization V
D X 1 1 , 4 x M S A A , H i g h

Civ 5 er et strategispill som lar deg styre en temmelig stor sivilisasjon, gjerne langt frem i tid. Spillet tar i bruk mange av DirectX 11-egenskapene, og er totalt sett en solid test for moderne skjermkort.

Komplekse småsamfunn skal tesseleres, alt fra hav og busker til små soldater. Videre er det mye geometri som skal behandles.

Civilization er et lettdrevet spill, i likhet med de fleste strategispill. HD 7750 leverer god ytelse hele veien, og spillet flyter glatt helt fram til den maksimale oppløsningen.

Satt opp mot de andre skjermkortene på markedet, plasserer AMDs kandidat seg midt i mellom de to GTX 550 Ti-kortene, med én FPS i margin hver vei. GTX 450 befinner seg videre et lite hakk lengre ned på lista, mens HD 5770/6770 ligger tre FPS høyere opp.

Battlefield Bad Company 2
D X 1 1 , 8 x M S A A , 1 6 x A F , M a k s

Med Bad Company 2 er ikke serien lenger forbeholdt konsollene. Et episk skytespill som truer pallplasseringen til Call of Duty er nå tilgjengelig for PC, og om du ruger på Windows 7 får du også med herlige DirectX 11 på kjøpet.

Dette spillet byr også på mye grafisk herlighet. La meg bare få si, en paradisstrand på Bora Bora må virkelig konkurrere med hva dette spillet kan levere med samtlige effekter aktivert.

Battlefield Bad Company 2 er fortsatt et veldig populært spill, men det er nok for krevende for et såpass lavtpriset skjermkort som HD 7750 om du skal ha med litt Anti Aliasing i grafikken.

Kortet kommer seg aldri skikkelig over kulen, så inn i sammenligningsgrafen ser vi at det plasserer seg under både HD 5770/6770 og GTX 550 Ti med god margin.

Battlefield 3
D X 1 1 , High

Battlefield 3 er et nyere spill, men allikevel kan det gi deg et bedre grafisk bilde uten å kreve stort mer av skjermkortet enn Bad Company 2. Med de grafiske innstillingene satt til high er imidlertid ikke HD 7750 et godt nok skjermkort, naturlig nok, men går du ned til medium og low kan du hente nok ytelse ved en streit oppløsning.

Dette er det nyeste spillet vi har testet skjermkortet ved. Satt opp mot storebroren HD 7770 ser vi at det er en veldig stor forskjell i mellom de to skjermkortene, selv om de kjører på samme driver. Bli med over til konklusjonen, så skal vi oppsummere det vi i dag har sett »

Konklusjon

HIS Radeon HD 7750 er i seg selv et veldig spennende skjermkort. Det har på plass det som trengs for å passe godt som et bindeledd mellom budsjett- og mellomklassemodellene. Ser man på faktorene som står utenfor ytelse og pris er dette ett av de beste skjermkortene i sitt område. Kortet er stillegående, godt temperert og effektgjerrig som få, samtidig som ytelsen legger seg nettopp mellom de to stolene den skal ligge i mellom.

Produktet er godt, men så kommer prisen inn i bildet. Og prisen gjør foreløpig dette kortet til et noe dårlig kjøp. AMD har satt den veiledende prisen til 109 USD, og blant norske nettbutikker betyr dette 900-1050 avhengig av hvilken modell du måtte velge. HIS sin modell, som vi i dag har testet, ligger på 950 kroner. Etter vår mening er dette et par hundrelapper for mye.

Hvorfor det er for mye kan kort og greit oppsummeres i én konkurrerende modell fra AMD selv – Radeon HD 6770, tidligere kjent som HD 5770. Kortet koster snaut 900 kroner og leverer mer ytelse, men det har et høyere effektforbruk. Dette er samtidig et kort som skal videreføres til HD 7000-serien.

Med samtlige av de nye HD 7000-kortene, helt fra toppmodellen HD 7970 til modellen vi i dag har testet, har prisnivået generelt sett vært høyere enn før. Det er litt spesielt, for kortene benytter en ny og lavere produksjonsteknikk, 28 nm, noe som normalt skal være med på å presse ytelsen opp uten at det skal påvirke prisen.

Den åpenbare grunnen til at AMD har lagt lista på dette nivået er nok at de har liten direkte konkurranse fra den eneste betydelige aktøren på markedet, Nvidia. Samtidig er det nok ikke lett for dem å være den eneste aktøren som produserer skjermkort med den nye produksjonsteknikken. Det er én fabrikk som produserer brikkene, TSCM, og uten Nvidia på banen er nok masseproduksjonen noe dyrere.

Vi har i all hovedsak testet dette skjermkortet i spill, et område testene viser det ikke er unikt godt til. Storebroren HD 7770 vil kunne dra unna det meste med anstendige innstillinger, mens dagens testkandidat faller litt bak. Testene viser at du i moderne spill må velge mellom å spille på lav oppløsning eller med lav bildekvalitet. Uansett hva du måtte velge når du nok ikke høyere enn middels bildekvalitet, eller en oppløsning rundt 1680 x 1050.

Alternativt bruk vil være i for eksempel en HTPC, der vil skjermkortet være mer enn kraftig nok, samtidig som det kan dra lette spilltitler som Half Life, Trackmania og strategispillet Civilization.

HIS-kortet vi i dag tester benytter ellers en veldig god kjøleløsning. Den er meget stillegående og gir kortet lave temperaturer. Skjermkortet har et meget lavt effekforbruk og teknologi på innsiden som lar kortet gå i dvale når skjermen skrus av. Dette er et ypperlig kort for mange, for det er nettopp i denne klassen det virkelig selges mye. Om du ser kortet i butikkhylla til rundt 700 kroner er det bare å kjøpe, men inntill det skjer bør du vente.

+ En god kjøler
+ Lavt støynivå
+ Lavt effektforbruk
+ Grei ytelse i seg selv, men..

- ..prisen er for høy
- Tar to PCIe-plasser

annonse