TestStasjonær Mac vs. PC

Apple iMac møter Asus' alt-i-ett

Hvordan står de to vidt forskjellige datamaskinene seg mot hverandre?

Opp gjennom datahistorien er det lite som har vært gjenstand for mer diskusjon og varme følelser enn den klassiske "Mac mot PC"-problemstillingen.

Mac OS og Windows har nok av programvare som fyller de samme behovene. Og der det mangler kan du i de aller fleste tilfellene finne anstendige alternativer for begge operativsystemene. For det meste av oppgaver, det være seg videoredigering, surfing eller skrive din neste bok, vil du altså kunne gjøre det uavhengig av operativsystemet ditt.

Likevel er det noen tilfeller der en Mac og PC ikke like enkelt kan bytte plass.

Mac er litt kresen

I motsetning til Windows er ikke Mac OS lagd for å virke med hva som helst av maskinvare. Det vil si at du ikke helt fritt kan bytte ut deler som du lyster.

For Apples lukkede produkter betyr kanskje ikke det så mye uansett. Men det vil også si at du ikke kan bygge deg din egen Mac med siste skrik i komponenter. Vil du for eksempel ha en rå gamingmaskin, er en PC med Windows veien å gå. Relatert til dette er også at Windows har langt flere tilgjengelige spill enn det finnes for Mac-plattformen.

I tillegg har Apple en relativt begrenset portefølje av produkter. Er du ute etter en billig bærbar er en Mac utelukket, da den rimeligste koster rett i underkant av 8000 kroner. Du kan heller ikke velge blant forskjellige farger eller stiler, her går det i glass og aluminium over hele linja. Mac mini, iMac, MacBook Pro, MacBook Air – de har den samme looken. Love it or leave it.

Apple har også latt være å ta en del teknologi inn i varmen. USB 3.0 finnes ikke på en Mac, og har du lyst på en Blu-ray-spiller, kan du se langt etter det også. Det finnes heller ikke Mac-modeller med berøringsfølsom skjerm.

Videre er det tilfeller, spesielt innen næringslivet, der programvaren kun finnes for Windows. Det er likevel sjelden noe problem i det store og hele, ettersom en Mac jo også kan kjøre Windows, enten for seg selv eller virtuelt.

Apple iMac 27" vs. Asus All-in-One ET2410

Våre to testkandidater er, som vi allerede har vært inne på, litt forskjellige typer dyr. Asusen har en 24-tommers berøringsskjerm, USB 3.0 og kan spille av Blu-ray-plater uten å bruke en ekstern spiller. Apples iMac er hakket sterkere og har en større og høyere oppløst skjerm. Prisforskjellen er på omtrent 4000 kroner i favør Asusen.

Apple iMac 27" egner seg godt for deg som har et romslig budsjett og liker god skjermplass, spesielt hvis du i tillegg har sansen for Apples stilrene design.

Sammenlignet med en vanlig PC med tilsvarende spesifikasjoner og skjerm er heller ikke Apples 27-tommers iMac så dumt priset – men pass deg for å gå i oppgraderingsfella.

Slik vi ser for oss bruken av iMac er den for voksne som ønsker seg en relativt kjapp stasjonær til jobb og fritid. Den duger også til de fleste spill. Ihuga gamere vil dog fremdeles gå for en tradisjonell stasjonær.

Den rimeligere Asus ET2410 har en mindre og ikke riktig like god skjerm, men med innebygd Blu-ray-spiller og berøringsteknologi føles den til gjengjeld litt mer leken. For vanlig bruk i Windows er riktignok ikke touch-aspektet noe stort salgspunkt, men for en familie med barn er vi ikke i tvil om at i det minste tegneprogrammet vil være en liten suksess. Vi skal også huske at det kommende Windows 8 vil være langt mer fingervennlig.

Asus Paint er ett av de fingervennlige programmene som følger med. Her kan tegne og fargelegge for hånd, eller leke deg med ferdige maler.

Vi må også nevne Asus Cinema – et touchgrensesnitt for film, bilder og musikk. I tillegg har vi korktavlen med "gule lapper", der du kan skrive eller ta opp beskjeder i form av videosnutter.

Her har vi altså en datamaskin som i større grad inkluderer de minste familiemedlemmene i sin tiltenkte brukergruppe.

Designjunkiene vil kunne peke på at Asus' alt-i-ett-modell ikke har en like gjennomført stil som Apples. De har utvilsomt rett – med skjermkant, mus og tastatur i glinsende plast verken ser eller føles den ut som en million kroner.

Men for generelle oppgaver vil ET2410 kunne gjøre den samme jobben som iMacen – at den har litt dårligere prosessorytelse er mer målbart enn merkbart. Også for spill ligger den på et greit nivå, men igjen vil spesielt gamingintreresserte ønske seg en annen type PC.

Valgets kval

Som vi har sett er det forskjeller på en iMac og en "alt-i-ett"-PC med Windows. Men forskjellene er ikke av den karakter at vi her vil stemple den ene maskinen – eller det ene operativsystemet – som bedre. De er ganske enkelt kun forskjellige.

Med mindre du er ute etter en rimelig datamaskin, har spesielle ønsker eller krav til maskinvare, eller har stort fokus på spilling er det nemlig strengt tatt en smakssak. For du kan gjøre så å si alt på en PC som du kan på en Mac, og omvendt.

For å oppsummere må du altså opp i pris for en iMac. Men det betyr ikke nødvendigvis at den er dyrere enn en tilsvarende PC. I prisen kan du også kalkulere inn at du får Mac OS som operativsystem, som kanskje vil være å foretrekke over Windows. Ellers står du selvfølgelig fritt til å installere Windows (eller Linux) på den.

Hvis stil og desig er viktig for deg minner vi også på at ikke alle "alt-i-ett"-PC-er er bygd i sort plast.

Er du i tvil vil vi råde deg til å prøve de to systemene om du kan, og stole på magefølelsen. Bare husk at det faktisk ikke er utstyret i seg selv som er viktig, men arbeidet du får gjort med det.

Vil du vite mer?
Opplev hele duellen mellom stasjonær Mac vs. PC på Hardware.no

Les også:

Les også
– 17-tommers-Macbooken forsvinner snart
Les også
Endelig blir App Store nyttig
Les også
Raspberry Pi er i salg nå
Les også
Apple MacBook Air møter Toshiba Satellite Z830: Hvem vinner duellen mellom Mac og PC?
Les også
Dette er OS X Mountain Lion
Les også
Apple slanker sine bærbare
Les også
Kom i gang med Apples skytjeneste
Les også
Femten myter om Mac
Les også
Nye Apple-ansatte må jobbe med falske produkter
Les også
Ikke kast din gamle PC!
Les også
– Denne er bedre enn Macbook Air
Les også
Syltynt fra Asus
Les også
Apple fisker frem en frekkere iMac
Les også
Asus X52JV - En real folke-PC
Les også
Asus N73SV - En digg bærbar PC
annonse