Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestDell Inspiron 15R

Denne vil selge godt

Dell har har dratt nok en kanin ut av hatten.

Introduksjon

Dell er en produsent av datamaskiner som du nærmest må ha bodd i en hule de siste 20 årene for ikke å ha kjennskap til. De lager en flust av maskinmodeller som skal passe til så mange som overhodet mulig, og utvalget i bærbare maskiner er også temmelig omfattende.

Inspiron-serien til Dell har lenge vært deres frieri til folk flest, med fornuftige spesifikasjoner og priser. Du får som regel mye plast i konstruksjonen, og lite maskinvareutvalg, men for de som ikke har skyhøye forventninger til PC-opplevelsen, eller bruker datamaskinen sin som et statussymbol, er nok ikke dette et problem.

I dag tar vi en grundig kikk på Dells oppdaterte utgave av den 15-tommer store Dell Inspiron 15R. Denne maskinen har et snasent designtriks i ermet, det kan nemlig skifte cover på baksiden av skjermen for å matche din smak. Dette er forsåvidt ikke en original tanke, men kan allikevel være morsomt for de som bryr seg om slikt.

De tekniske spesifikasjonene på nye Dell Inspiron 15R er som følger:

Spesifikasjoner -
Maskinvare -
Prosessor Intel Core i7-3612QM (2,1 - 3,1 GHz, fire kjerner, 6 MB cache) Intel Core i5-3210M (2,5 - 3,1 GHz, to kjerner, 3 MB cache) Intel Core i3-2370M (2,4 GHz, to kjerner, 3 MB cache)
Harddisk Fra 500 GB til 1000 GB, 5400 rpm
Brikkesett Mobile Intel HM77 Express
Skjerm 15,6 tommer, WLED-baklyst 1366 x 768 piksler oppløsning Matt overflate
Optisk enhet DVD/CD-brenner
Trådløs tilkobling 802.11 b/g/n WiFi Bluetooth 4.0
Batteri Har 6 celler og yter 48 Wh Dell oppgir ikke batteritiden
Annet -
Størrelse 2,7 kg tung 3,5 cm på det tykkeste
Pris Billigste utgave: 5000 kr Dyreste utgave: 7500 kr

Maskinen vi ble tilsendt er faktisk ikke den vanlige Dell Inspiron 15R, men 15R Special Edition. Dette er en egen modell som Dell tilbyr med ekstra kvasse spesifikasjoner som skal passe bedre for de med større underholdningsbehov. Her får du en Full-HD skjerm (1920 x 1080 piksler), et bedre skjermkort i form av AMD Radeon HD 7730M, og bedre høyttalere. Du kan også velge utgaver med Blu-ray eller SSD.

Dell Inspiron 15R SE har et litt annerledes utseende enn den vanlige Inspiron 15R, med et sort bikubemønster både på utsiden og innsiden. Den koster også en god slump ekstra, der prisen starter på 7500 kr, og går helt opp til 9000 kr. For disse pengene får du både frakt og en fargeskriver med på kjøpet.

Takk til Dell som sendte produktet til test.

I bruk

Rett ut av esken slår Dell Inspiron 15R SE oss som en temmelig ordinær bærbar datamaskin. Den er av helt normal tykkelse og vekt i forhold til størrelsen, og består av en hel del plast. Faktisk er det ingen metalldeler å spore på maskinen overflater, noe som kan være litt skuffende dersom du har betalt helt opp mot 9000 kr for din utgave.

Selv om maskinen ikke føles særlig eksklusiv kan konstruksjonskvaliteten fremdeles være god, noe den heldigvis virker å være. Kabinettet er skrudd godt sammen, og vi kan ikke spore noen ulyder fra plasten når vi utsetter maskinen for litt belastning. Bevegelsen i skjermleddene er jevn, men litt i stiveste laget. Du må stort sett bruke to hender for å justere skjermvinkelen.

Taster og pekeplate

Tastaturet på Dell Inspiron 15R er av typen "chiclet" eller "island-style" som er blitt den nye standarden på bærbare maskiner. På denne typen tastaturer stikker hver enkelt tast opp av kabinettet, med relativt god plass mellom hverandre. Det er veldig lite svikt i tastaturoverflaten, men vi synes tastene har litt for lite trykkemotstand, de føles med andre ord litt for lette.

Det er tre dedikerte snarveistaster over tastaturet. Disse gir deg kjapp tilgang til generelle systeminnstillinger, lydinnstillinger og en funksjon du selv bestemmer. I tillegg er alle F-tastene, i kombinasjon med Fn-tasten, snarveier til vanlige systemfunksjoner. Her kan du styre musikkavspilling, høyttalervolum, styrken på skjermlyset og litt annet.

Pekeplaten på Dell Inspiron 15R er innrammet av en blank plastramme som gjør en god jobb med å markere kanten på pekeplaten. Men fordi den er blank bærer den også fort preg av flittig bruk. Museknappene er dedikerte knapper plassert nedenfor pekeplaten, og lager behagelig lite lyd.

Høyttalere

Høyttalerne på denne maskinen er levert av hodetelefonprodusenten Scull Candy. Lyden er merkbart bedre enn i bærbare maskiner flest på denne størrelsen, men mangelen på bass er fremdeles et ankepunkt for de som verdsetter god lyd. Til den audiofile ville vi altså lett anbefalt eksterne høyttalere eller hodetelefoner, disse trenger ikke koste skjorta for å være bedre enn de integrerte høyttalerne du finner her.

Skjerm

Special Edition utgaven av Dell Inspiron 15R er utstyrt med en 15,4 tommers skjerm med Full-HD oppløsning, det vil si 1920 x 1080 piksler. Dette gir i vår mening en ideell pikseltetthet, selv om du kan få kjøpt en bærbar datamaskin med enda flere bildepunkter presset inn på samme skjermareal.

Les vår test av Apple MacBook Pro Retina

Bildekvaliteten på skjermen til Inspiron 15R SE er helt upåklagelig. Den matte overflaten hindrer mange av de irriterende refleksjonene vi ofte må finne oss i på dagens bærbare maskiner, og innsynsvinklene er temmelig gode alle veier. Fargene er også veldig naturtro, og kontrastnivået helt ypperlig. Dette er en av de bedre skjermene vi har sett på lenge, og setter på mange måter standarden på hva vi ønsker å se på en maskin til under 8000 kr.

Vi ser at tallet for skjermens lysstyrke ikke er av de beste, men dette betyr ikke så mye når overflaten er matt. Som vi tidligere nevnte forsvinner mye av omverdenens refleksjoner av nettopp denne grunn.

Tilkoblinger

Inn- og utganger -
Type og grensesnitt
Bilde VGA HDMI
Enhetstilkobling 4 x USB 3.0 (én med powershare)
Annet Minnekortleser (8 i 1) Webkamera (1 MP) Kensington-lås

Det er hyggelig å se at USB 3.0 endelig begynner å bli standard, og USB 2.0 fases bort. Vi har hele fire USB 3.0 porter på Dell Inspiron 15R, noe som bør holde for de fleste. Ellers er det lite som mangler eller som tilbys utover det vanlige.

Tilkoblingene er jevnt fordelt på høyre- og venstresiden av maskinen. Noen foretrekker å ha tilkoblingene på baksiden, slik at ledningene ikke kommer i veien eller skaper rot, men da er de ikke like lett tilgjengelige. Dette blir en smakssak, og det er opp til deg hva du foretrekker.

Temperatur og støy

Dell Inspiron 15R SE er en meget stillegående maskin. Den har en lite aggressiv vifte som kun spinner opp når det virkelig går hett for seg. Dette betyr stort sett lydløse arbeidsøkter når du ikke belaster maskinvaren hardt. I følge våre målinger ble heller ikke temperaturene veldig høye.

I forhold til de andre maskinene vi sammenlikner med gjør Inspiron 15R SE det temmelig bra. Det blir litt varmt på undersiden av maskinen når det ikke jobbes hardt, men dette føles aldri som et problem.

Batteri og underside

Dell kommer ikke med noen lovnader hva batteritid angår, og derfor har vi et dårlig utgangspunkt for å estimere faktisk brukstid på batteriet. Vi ville i alle fall være fornøyd med fem timer, da dette ikke er for mye å forlange av en datamaskin i denne prisklassen med disse spesifikasjonene. Vi tok som vanlig noen runder i Mobilemark 2007 for å estimere batteritiden under normal kontorbruk.

Vi ser har at maskinen kan levere et sted mellom fire og fem timer med datamoro, avhengig av lysstyrke på skjermen. Deretter hopper batteriet til køys. Helt godkjent, men ikke noe å rope hurra for.

Det er fritt frem for å bytte ut harddisk og minne på denne maskinen. Men først må du skru ut fire små skruer på undersiden, enkelt nok for de fleste. Det går an å kjøpe en utgave av Dell Inspiron 15R SE med SSD, men vi ser ikke hvor denne ville blitt plassert. Det er naturlig å anta at det da er snakk om en mSATA-variant, som vil ligge godt skjult under mye plast.

Det er litt synd vi ikke kan finne noe informasjon om den medfølgende SSD-en på nettsidene til Dell. Et innkjøp av en SSD er nemlig et utmerket sted å starte for å få litt kjappere respons i bruken av datamaskinen. Dersom vi ikke vet hva som følger med, eller hvordan den er integrert, blir det straks vanskelig å vurdere om vi burde oppgradere, og til hva.

Se også: Reddet fra skrothaugen
Se også: Guide: Slik bytter du SSD og minne

Programvare og ytelse

Det medfølgende operativsystemet til Dell Inspiron 15R SE er Microsoft Windows 7 Home Premium. Dette håndterer maskinvaren til denne PC-en meget godt, og vi opplever ingen problemer relatert til oppgavebehandling. Multitasking går fint selv med tunge programmer, noe den firekjernede prosessoren skal ha mye av æren for.

Dersom du søker en veldig kjapp PC-opplevelse er en SSD i vår mening en av de beste investeringene du kan gjøre. En ekstra slump med RAM kan også være greit å ha dersom du jobber mye med flere tunge programmer samtidig. Her har vi allerede 8 GB installert, noe som bør holde for de fleste.

Se også: SSD-anbefalinger

For de som skulle være interessert i å bruke Linux med denne maskinen har vi fyrt opp Ubuntu 12.04, som er siste utgave av denne populære distribusjonen. Her fungerte alt vi testet helt utmerket med unntak av det trådløse nettverket og multitouch på pekeplaten. Årsaken til dette er ukjent for oss, men for de som ønsker å bruke Linux, kan det helt sikkert graves dypt og finnes en løsning.

Se også: Test av Ubuntu 11.04 (litt eldre utgave)

Litt om sammenligningene

Vi har ikke testet noen maskiner med den eksakt samme maskinvaren som vi finner i Dell Inspiron 15R Special Edition. Vi sammenlikner derfor ytelsen med tre bærbare maskiner med litt andre konfigurasjoner.

Asus N56VZ har en Intel Core i7-3610QM-prosessor og et Nvidia GeForce GT 650M-skjermkort. Vår testutgave av Dell XPS 15 har en Intel Intel Core i7-3612QM-prosessor, et Nvidia GeForce GT 640M-skjermkort og en mSATA SSD. Og til slutt har vi Toshiba Satellite P850 med en Intel Core i7-3610QM-prosessor, men kun et integrert Intel HD 4000-skjermkort.

I dagens testmodell av Dell Inspiron 15R SE finner vi en Intel Core i7-3612QM-prosessor og et AMD Radeon HD 7730M-skjermkort. Det blir spennende å se om denne grafikkløsningen har noe å stille opp med mot Nvidias GT 640M- og GT 650M-skjermkort.

Spillytelse

Vi ser av resultatene i spilltestene våre at AMDs Radeon HD 7730M ikke helt kan måle seg mot Nvidias mellom-segment kort GeFotce GT 640M og 650M. Men AMD-kortet er i alle fall adskillig bedre enn det integrerte skjermkortet til Intel.

For en sammenlikning av hva du kan forvente av ulike skjermkort i bærbare PC-er når det gjelder ytelse, kan du se på statistikk som er samlet hos www.notebookcheck.net. Her kan du for eksempel bruke søkeordene "Intel", "AMD" eller "Nvidia" for å se hvordan de respektive produsentene sine skjermkort scorer i ymse spill og programmer.

Systemytelse

Vi har latt Inspiron 15R SE gå igjennom det sedvanlige testapparatet vårt. Opplevelsesindeksen til Windows 7, PCMark og Cinebench er syntetiske tester som måler hvor lang tid datamaskinen bruker på forskjellige kalkulasjoner for å teste ulike deler av maskinvaren.

Handbrake-testen har vi med for å vise hvor lang tid det tar å konvertere en ca. én time lang film. Alle testene til sammen utfører oppgaver som krever mye av prosessor, minne, harddisk, og til en viss grad skjermkort. De gir derfor en god pekepinn på hvor kraftige disse delene er, og hvor effektivt de samarbeider.

I likhet med Dell XPS 15 har Dell Inspiron 15R SE blitt utstyrt med en prosessor som er en nedklokket utgave av prosessoren vi finner i Toshiba Satellite P850 og Asus N56VZ. Dette betyr at den er ørlite grann tregere, og derfor havner nederst i på grafene. Dell XPS 15 er i tillegg utstyrt med en SSD, noe som gjør at Inspiron 15R SE har et dårlig utgangspunkt når systemytelse skal sammenlignes.

Men tall og grafer betyr lite når det kommer til opplevd ytelse. Det er uansett tydelig for oss at den relativt kraftige prosessoren som sitter i denne maskinen ikke har noen problemer med tyngre kontorprogrammer, og litt enkel spilling. Så denne maskinen kan brukes til det meste.

Konklusjon

Det virker som om Dell med sin Inspiron 15R Special Edition prøver å fylle et gap i produktene sine mellom den relativt rimelige Inspiron 15R, og den temmelig dyre XPS 15. Måten de gjør det på er ved å tilby en ekstra høyoppløst skjerm enn det som er standard på 15R, et litt bedre skjermkort, og mulighet for Blu-ray-leser eller en SSD. Prislappen havner da på mellom 7500 kroner og 9000 kroner.

Rent ytelsesmessig har vi litt vanskelig for å forsvare prisen på maskinen. Det er riktignok en kraftig firekjernet prosessor under panseret, men denne er klokket ned noen hundre MHz i forhold til konkurrentene. I tillegg får du et dedikert skjermkort fra AMD, men dette kan ikke måle seg med mellom-segment-kortene til Nvidia. Altså er Dell Inspiron 15R SE kraftig nok for de fleste, men gir på ingen måte mest ytelse for pengene.

Det vi liker mest, og det som kunne vært bedre

Det vi liker aller mest med Inspiron 15R SE er utvilsomt den knallgode skjermen. Den er en drøm å jobbe med, med sine gode innsynsvinkler, naturtro farger, matte overflate og høye oppløsning. Tastaturet og pekeplaten er også gode i bruk, og maskinen er både stillegående og kjølig. Alt dette betyr at dersom du skal ha noe gjort på farten, er dette maskinen du bør bruke.

Men vi liker ikke alle løsningene til Dell. Vi ser for eksempel ingen grunn til å ha utskiftbare deksler som kun bidrar til en tykkere design og et dyrere produkt. Det er kun brukt plast i konstruksjonen, noe som får maskinen til å føles billigere enn den er. Som siste ankepunkt skulle vi også gjerne sett mer variasjon i spesifikasjonene til Inspiron 15R. Hele poenget med å kunne "konfigurere sin egen maskin", slik som Dell kaller det, må jo være at du nettopp kan ha litt valgmuligheter i komponentene.

Helt til slutt

Alt i alt tror vi at Dell Inspiron 15R vil bli solgt i bøtter og spann, rett og slett fordi det er en helt grei maskin til en helt grei pris. Men Special Edition-utgaven er vi ikke helt sikre på. Vi føler egentlig ikke at den byr på så mye ekstra. Full-HD skjerm burde vært en valgmulighet i den vanlige Inspiron 15R, og det samme kan sies om SSD og Blu-ray. Denne maskinen er nesten en fulltreffer hos oss, men vi synes Dell går litt for langt i å skvise noen ekstra kroner ut av de som vil ha en høyoppløst skjerm.

+  Knallgod skjerm (i Special Edition-utgaven)
+  Behagelig tastatur og pekeplate
+  Stillegående og kjølig


-  Føles litt for billig
-  Dårlig skjermoppløsning i standard-utgave
-  Ikke nok ytelse for pengene

Andre alternativer

Asus N56VZ er en maskin som vil tilfredsstille de fleste som ønsker en kraftig maskin i en pen innpakning. Denne maskinen føles eksklusiv, og selv med en prislapp på 9000 kroner synes vi du får mye mer for pengene enn med Dell Inspiron 15R SE. Men sistnevnte har en ørlite grann bedre skjerm.

Dersom du vurderer den mye billigere Dell Inspiron 15R (ikke Special Edition), kan Toshiba Satellite P850 være et godt alternativ. Her får du vanvittig mye PC for pengene, med god ytelse til det aller meste bortsett fra spill.

Vi kan ellers anbefale å ta en kikk i vår testavdeling for bærbare datamaskiner. Her finner du til en hver tid alle de bærbare maskinene vi har testet, og den laveste prisen i nettbutikkene. Våre nylig oppdaterte anbefalinger av bærbare datamaskiner kan også være et bra sted å starte dersom du handle litt ny flatpakket teknologi denne høsten.

Har du en kommentar til testen, eller kanskje en anbefaling av en annen maskin i samme klasse? Nøl ikke med å bruke kommentarfeltet nedenfor og spre dine tanker med resten av oss!

annonse