Tek.no

Test Lenovo ThinkPad X1 Carbon

Aldri har vi likt et tastatur så godt

Derfor er det veldig synd at lite annet overbeviser.

Anders Brattensborg Smedsrud, Hardware.no

Innledning

Som navnet ThinkPad X1 Carbon indikerer, er det brukt karbon under konstruksjonen av denne helt nye proffmaskinen fra Lenovo – i tillegg til glassfiber og magnesium-aluminium – noe blant annet Sonys Vaio Pro også benytter seg av. Dette materialet er lett, samtidig som det gjør det mulig å ivareta den røffe og solide byggekvaliteten ThinkPad-serien er kjent for.

Materialene gjør sitt for at vekten stopper på knappe 1,41 kilogram når du legger maskinen på den, og de 1,8 høydecentimeterne skulle det heller ikke være mye å utsette på – til tross for at mye slankere maskiner er å oppdrive.

I tillegg til en sympatisk vekt, har X1 Carbons skjerm en frisk oppløsning på 2560 x 1440 piksler. Dette er hakket bedre enn full-HD skjermene vi er vant med fra et par år tilbake, og mer enn nok for å dekke de 14 tommerne. Skjermen har også et antirefleksbelegg som skal redusere utilsiktede «selfies» og andre forstyrrende elementer mens du jobber. Om vi er heldige reduserer det kanskje også fingermerker etter hvert som du tar berøringsskjermen i bruk.

Prosessoren som skal drive treskerverket, stammer naturligvis fra Intels strømgjerrige Haswell-familie og er nærmere bestemt en i7-4550U. Denne er klokket til 1,5 GHz, men under de mest krevende øktene kan likevel arbeidsfrekvensen justere seg opp til 3 GHz, uten at den trekker mer enn 15 watt under full last av den grunn. På samme brikke som prosessoren finner vi også Intels HD 5000-grafikk, som står for alt 3D-arbeidet. Denne skal være betydelig hvassere enn de ellers så standard HD 4400-brikkene det kryr av.

Windows 8.1 Pro stiller med verktøy for de fleste anledninger og kan dra nytte av maskinens åtte gigabyte minne, i tillegg til den slanke SSD-en basert på M2-standarden med 256 GB lagringskapasitet.

Ekstrafunksjonalitet

Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Hardware.no

Siden Lenovo tross alt har gamle IBM-kunder å målbinde, er både den klassiske røde styrepinnen og det velkjente gode tastaturet selvsagt på plass. For de som er mye ute å reiser kan det også være verdt å merke seg at X1 Carbon kommer med et batteri som er oppgitt å vare i opptil ni timer, har støtte for å koble seg til 4G-nettet, og for den paranoide vil nok også fingeravtrykksleseren være betryggende å ha.

4G eller ei, om du ikke vil bruke kabel støtter det trådløse nettverkskortet den nye raske 802.11ac-standarden, og energieffektive Bluetooth 4.0 er også på plass for kommunikasjon med mye spennende tilleggsutstyr.

Som om ikke dette var nok har Lenovo også klekket ut noe helt nytt de vil teste ut på sine proffmaskinbrukere, nemlig adaptive taster, som skifter funksjon etter hvilket program du bruker.

I skrivende stund koster Lenovo ThinkPad X1 Carbon deg omtrent 19 000 blanke kroner ifølge vår Prisguide. Prisguide er også stedet for å finne de komplette spesifikasjonene.

Testmaskinen har vært på lån fra Lenovo.

Les også