Test

Test: LG BL40 - Lang, slank, lekker og smart

Test: LG BL40 - Lang, slank, lekker og smart

Testresultater

Særegen design, stor skjerm med svært god kontrast, brukervennlige menyer, GPS, WLAN, støtte for DivX, FM-radio, FM-sender, 3,5mm audio jack, kan kobles til TV. Dolby lydforbedring. Lav SAR-verdi.
Lukket operativsystem, dårlig batterikapasitet.

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

(Artikkelen ble første gang publisert 28. oktober)

Av og til dukker det opp mobiltelefoner som pirrer nysgjerrigheten litt ekstra. LG BL40 er med sitt minimalistiske design og utradisjonelle form nettopp et slikt produkt. Og jo mer vi studerer den, jo mer lar vi oss imponere.

Berøring

Telefonen har en stor kapasitiv skjerm som ved første øyekast skiller seg fra andre mobiltelefoner ved det spesielle skjermformatet. Men skjermen er ikke bare ekstra bred. Den har også et kontrastforhold vi ikke har sett maken til på noen TFT-skjerm. På BL40 er det sorte så sort og fargene så klare at det ligger svært nær opp til det vi ser på OLED-skjermene.

At skjermen er kapasitiv betyr at vi ikke behøver å trykke for å få respons, det holder med en lett berøring. Det betyr også at det er mulig å legge til funksjonalitet som multitouch, en mulighet LG har benyttet seg av. Med fingrene kan vi knipe og sperre skjermbildet for å zoome ut eller inn.

Design

BL står for Black Label, som er betegnelsen LG har gitt sine ypperste designmodeller. At dette er en designmobil er det da heller ingen som helst tvil om. Alle vi viser den til kommenterer den spesielle designen. De fleste mener også at det er en svært lekker mobiltelefon, mens et mindretall av de spurte kaller den ”fjernkontroll” og mener designen blir i særeste laget.

Telefonen er bare 10,9 millimeter tykk og 51 millimeter bred. Den er med andre ord litt tynnere og vesentlig smalere enn en iPhone. Men lengden er hele 128 millimeter. Det gjør BL40 til den lengste mobiltelefonen vi har testet på flere år. Skroget er i sort og blank plast, med en tynn sølvlist i siden. Fronten er dekket av glass, og har ikke en eneste tast. Toppen og bunnen av telefonen er rød.

Volumtaster og kameratast er skjult i den smale sølvlisten på siden av telefonen. På toppen finner vi en liten knapp som brukes for å slå telefonen av og på. Her er også en 3,5mm audio/video-utgang. Med en a/v-kabel kan du overføre skjermbildet til en TV og se filmene dine der.

Menyer

Brukergrensesnittet er LGs S-Cube, med noen forbedringer fra den gang vi først så dette på LG Arena. Telefonen er tvers igjennom fingervennlig, med store og tydelige ikoner, presis respons og gode muligheter for å veksle mellom programmer som kjører. Ikonmenyen består av 32 ikoner. Disse er delt inn i fire kategorier – kommunikasjon, underholdning, verktøy og innstillinger.

Når skjermen er i høydeformat synes bare de tre av ikonene i hver kategori som ligger til venstre i rutenettet. De øvrige fem kan du trekke frem med et fingerstrøk.

Du kan også flytte om på rekkefølgen slik at ikonene du trenger oftest ligger til venstre og følgelig kommer først til syne. Men du kan ikke flytte et ikon fra en kategori til en annen.

Om vi dreier telefonen 90 grader ser vi alle 32 ikonene på en gang, men da uten forklarende undertekster. At teksten mangler spiller egentlig ingen rolle, for ikonene er selvforklarende.

Denne ikonmenyen er bare en av flere fronter vi kan hente frem på skjermen til BL40. Telefonen har den samme menykuben som LG arena, der vi kan veksle mellom ulike menysider med forskjellige sett med snarveier. Kuben kan hentes frem som en 3D-figur vi kan dreie med fingeren, eller vi kan rett og slett trekke hele skjermbildet til siden og få frem det neste. En av sidene er satt av til miniprogrammer som kan hente oppdatert informasjon fra telefonen eller fra Internett (Widgets).

Fra hvileskjermen kan vi også gå direkte til ulike applikasjon ved å tegne symboler på skjermen med fingeren.

Funksjoner

BL40 har et lukket operativsystem, og kommer derfor ikke inn i kategorien Smartmobil. Men vi er fristet til å si at den har så mange avanserte egenskaper at den utfordrer smartmobilene på de fleste områder. Her er GPS, WLAN, kjappeste tilgjengelige turbo-3G, synkronisering mot Microsoft Exchange Server og mulighet for å lese vedlegg. Dessuten har den FM-radio, flere spill, gode kalenderfunksjoner, tjenester for sosiale nettverk, taleopptaker, TV-utgang, stoppeklokke og nedtellingsur (hurtigalarm).

Innstillingene er enkle, med store og tydelige hjul som kan dreies til de rette innstillingene er på plass. Liker du bedre å taste inn innstillingene direkte, så er det også mulig.

Kamera

BL40 har et tålelig bra kamera, med en bildeoppløsning på fem megapiksler. Optikken er fra Shcneider-Kreuznach, og de fingerstyrte menyene fungerer greit. Utløsertasten kan holdes delvis inne til bildet er skarpt, for deretter å trykkes helt inn når bildet skal knipses. Dette gir langt bedre kontroll enn på mobiltelefoner der bildet knipses så snart telefonen har klart å fokusere.

Det er mulig å gjøre en hel del innstillinger både før og etter at bildet er tatt. En menyhjul på skjermen gjør det enkelt å finne frem til innstillingene du vil endre før bildet tas, mens ikoner på skjermen gir deg mulighet for å etterbehandle bildet.

BL40 byr på flere muligheter enn de fleste kameramobiler. Når bildet er tatt kan vi skrive på det med fingeren, legge på ”stempel” eller tekst. Det er også mulig å legge på ulike filtere på hele eller deler av bildet, for eksempel om det er detaljer på bildet du ønsker å sladde, eller du bare vil skape spennende effekter.

360 grader

En annen funksjon dette kameraet har er muligheten for å lage panoramabilder som dekker 360 grader. Her velger du panorama-modus i kameramenyen og trykker på utløseren. Deretter flytter du kameraet rundt i en sirkel mens det selv finner referansepunkter og avgjør når neste bilde kan tas. Første og siste bilde kan settes sammen til en komplett karusell.

Det fungerer ikke så bra om det er bevegelser i motivet. Vi forsøkte nær en bilvei, og kameraet slet når det valgte å bruke biler i bevegelse som referansepunkter.

Videokameraet fungerer greit nok, men hakker litt om bevegelsene i bildet blir for store.

Film

Å se film på BL40 er en drøm. Skjermformatet er som skapt for denne typen bruk, og med 345x800 punkter og DivX-støtte er det bare å dumpe filmer fra PC-en over på et MicroSD-kort og kjøre det inn i telefonen. Internminnet i BL40 er på 1,1 GB, og for noen holder dette sikkert til favorittmusikken. Men det kan bli snaut for lange spillefilmer eller selvsagt også om du vil ha flere filmer på mobilen.

Telefonen støtter minnekort på 16GB, men da vi satte i et 16GB-kort fullastet med musikk begynte ting å gå tregt.

Skjermtaster

Å skrive meldinger på BL40 går som en lek. Ikke mange mobiltelefoner kan skilte med et like stort skjermtastatur, og her er også de norske tegnene æøå på plass.

På en telefon som dette er også nettleseren viktig. Vi merker oss at den fungerer bra. Det er mulig å zoome med to fingre, men responsen på denne funksjonen er ikke så god som vi har sett på konkurrerende merker.

Bugs

Som telefon fungerer BL40 utmerket, selv om vårt testeksemplar sliter med å vise navn fra adresseboken når innringeren ringer fra et nummer vi har registrert med +47 foran. Dette skal visst nok være rettet opp på softwaren som kommer i telefonen når denne er klar for markedet. 

Fikset er forhåpentlig også den pussigheten at enkelte av kontaktene vi synkroniserer via Exchange ikke får med seg telefonnummeret.

Fashion

BL40 er en mobiltelefon for den som er villig til å grave dypt i lommene for å skaffe seg en av de lekreste og mest særegne mobiltelefonen som er kommet på markedet i år. Om du vil spille spill, surfe internett, se film, høre musikk eller bruke e-post, så fikser BL40 dette temmelig uproblematisk.


Men bruk hodetelefoner om du vil spille Tetris med lyden på. Hvis ikke kan du raskt komme til å skaffe deg uvenner.
Alt i alt en meget kapabel mobiltelefon, og om vi savner noe så må det være muligheten for å legge til et navigasjonsprogram så vi kan bruke den innbygde GPS-en for å finne frem på ukjente steder. Vi synes også batteriet har en tendens til å gå tomt langt raskere enn det vi hadde forventet. I tiden vi har testet telefonen har den gått tom for strøm hver eneste dag, til tross for at bruken ikke alltid har vært like intens.
Vårt testeksemplar kom også uten øreplugger, og vi er også spent på å se hva slags øreplugger LG vil inkludere i salgspakken.

Høy score
De svakhetene vi har påpekt i programvaren skal etter det vi får opplyst være løst i salgsversjonen av BL40. Vi skal derfor ikke trekke for dette. Kort batteritid, frisk pris og lukket operativsystem trekker ned, mens design, skjerm og ikke minst funksjonalitet trekker opp. Dermed ender vi på terningkast fem.
Her er noen av bildene vi har tatt med LG BL40. Klikk på dem for å kunne se dem i originl størrelse.