Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSony Bravia KD-65A85

Sonys «billig»-OLED imponerer

En mester på farger og bevegelse.

Sony heiv seg på OLED-bølgen for noen år siden ved å ta i bruk OLED-panelene til LG. A1 var den første OLED-skjermen fra selskapet som vi testet, og den imponerte oss som en av de beste TV-ene det året. Men den var dyr.

Siden den gang har flere modeller med OLED fra Sony funnet veien til butikkhyllene, og nå har vi fått inn A85 i 65 tommer. Det er mye å like her, men noe av det mest interessante med denne er at den koster langt mindre enn sine forgjengere da de ble lansert.

For all del, den koster fortsatt mange tusen kroner, og selges til rett i overkant av 30 000 kroner. Men til prisen får du deg en overraskelse.

Foten er det som bryter med den ellers så stilrene designen.

Stilren som alltid

Sony har hatt for vane å lage toppmodellene sine stilrene og minimalistiske. Spesielt skilte A1 en seg på design. Den sto som en slags billedramme på stereobenken, hvor alle innganger og basselementet var skjult i støttearmen på baksiden av skjermen. I tillegg hadde den en annen unike egenskaper i at glass foran panelet vibrerte for å lage de skarpest frekvensene i lyden.

A85 har arvet noen av de samme egenskapene hva gjelder stilrenhet og lydegenskaper. Sistnevnte kommer vi mer tilbake til litt lenger ned i testen.

Likevel er ikke denne modellen like spesiell som A1 på design, selv om du også her får anonyme rammer rundt hele skjermen i sort. Denne minimalistiske stilen ser vi også fra flere produsenter i år, som for eksempel Samsung, som holder rammene omtrent identiske på alle sine QLED-modeller.

Det betyr at føttene er en av få elementer som stikker seg ut på A85. Disse kan du nemlig klipse enkelt til skjermen fra undersiden, og vi må si at disse gjør jobben uten å være for spradende.

Android blir stadig bedre.

Android nærmer seg voksen alder

De siste årene har Samsung (Tizen) og LG (WebOS) vært et hestehode foran alle andre hva gjelder brukervennlighet i vår bok. Men nå begynner forskjellen å bli stadig mindre, selv om det fortsatt er ting vi irriterer oss over med Android-plattformen.

Fjernkontrollen har blitt litt rundere i kantene enn før.

Det er fortsatt slik at du må bla deg nedover og sideveis ulike kategorilinjene. Det er ikke like smidig som de to andre alternativene der du enkelt hekter fast de mest brukte funksjonene og appene på en linje som dukker opp i nedkant på skjermen mens du kan fortsette å se på innholdet ditt i bakgrunn.

Sitter du for eksempel og ser på Netflix på A85, og vil sjekke noe i hovedmenyen, må appen stoppes og startes igjen. Lastetiden til apper har gått betydelig ned sammenlignet med tidligere modeller, men likevel oppleves denne plattformen som litt mer «tungrodd» enn Tizen eller WebOS nettopp på grunn av ting som dette.

Det som likevel er gledelig, er at det virker som mange av de småfeilene som plaget plattformen i tillegg tidligere er borte. Ofte var det sånn at ting stoppet litt opp med korte «tenkepauser». Dette skjedde ikke mens vi testet TV-en denne gangen.

Ekspert er en av de beste modusene du kan velge uten å kalibrere skjermen.

Noen gode bildemoduser

Sony har hatt for vane å være rause med antall bildemoduser du kan velge mellom. Og A85 er intet unntak. Ut av esken er greit å styre unna moduser som Standard, med mindre du ønsker et bilde med blåstikk og overdrevent lys.

Ønsker du å slippe manøveren med å rote rundt i menyene for å gjøre den siste finpussen, vil blant annet Kino- og Ekspert-modusene gjør jobben for deg. Disse er faktisk overraskende presise rett fra fabrikk. Men likevel kan du fortsatt forbedre bildet noe med en skikkelig kalibrering.

Hvilke justeringer vi kom frem til med CalMAN sin kalibreringsprogramvare kan du se i bildespesialen under.

Ferdig kalibrert er fargene imponerende korrekte.

Meget habil på farger

Skal du ha deg en TV med meget gode farger, så er denne Sony-modellen noe du bør kikke nærmere på. Kombinasjonen av OLED og den nyeste generasjonen X1-prosessor har virkelig tatt dette til nye høyder. Denne presisjonen er faktisk det beste vi har sett noen gang. Og da er det mange modeller som er med i regnestykket.

Fargene er meget presise og samtidig er gråskala og gamma også gode. Sortnivået er som vanlig helt topp også på denne OLED-modellen, samtidig som den er god til å vise detaljer i mørke partier. Fenomenet «blackcrush» er det lite av på denne skjermen.

Og så er det bevegelser. Igjen er Sonys X1-prosessor helt i toppklasse. Selv på de raskeste bevegelsene beholder skjermen fatningen, hvor det i tillegg et meget lite støy- eller banding-problemer om du gir TV-en litt laber kvalitet å jobbe med.

Et stort pluss i margen er at denne skjermen har støtte for de fleste HDR-løsningene. Altså kan du like fint se på innhold i HDR10, HLG eller Dolby Vision. Samtidig har du en egen Netflix-funksjon som fungerer slik at TV-en fortløpende justerer seg inn etter hva slags innhold du ser på fra strømmegiganten.

Likevel er ikke alt helt rosenrødt. Tar vi for eksempel lysstyrken, så får du OLED-modeller fra for eksempel Panasonic som gir langt mer lys når du skal se HDR-innhold. Vi vil ikke si at 650–700 nits i et lite 10 prosent vindu er dårlig heller, men fortsatt et stykke unna de beste. Og langt unna å tukte QLED.

Samtidig så er skjermen veldig blank. Selv om vi kan se at den har et antirefleksbelegg som hjelper til, er A85 for dårlig på gjenskinn sammenlignet med for eksempel Q800-modellen vi testet for en liten stund tilbake. Så dette kan være greit å ha i bakhodet om du skal ha en TV i et rom med mye naturlig lys. I et mørkt rom derimot, er A85 noe av det beste du kan velge.

17,9 ms er ikke imponerende bra, men heller ikke så dårlig.

Middels til spill

I år kommer mange produsenter med lovnader om TV-er med veldig lav inputlag. Til nå har vi blant annet test Samsung sin nye The Sero-TV, og denne hadde en meget lav inputlag på rett over ni millisekunder.

Sony A85 henger ikke helt med denne eller de beste vi har testet hittil. Men den er likevel ikke helt på jordet heller. Velger du å spille i Standard-modus så blir du likevel skuffet. Da ligger inputlaggen på nesten 100 ms ved 1080p. På lik linje med de aller fleste produsenter i denne modusen. Så denne må du bare styre unna.

Med spillmodusen aktivert så bedrer ting seg betraktelig. Da viser måleren langt mer respektable 17,9 ms. Fortsatt så er det et godt stykke unna de beste vi har testet, men samtidig så er det fortsatt ikke dårligere enn at du fint kan spille mye ulike typer spill annet enn de mest intense skytespillene uten problemer.

Kalibreringen av lyden er unnagjort på få sekunder.

Bedre enn de fleste på lyd

Sony overrasket mange da de introduserte vibrerende glass i sin A1-modell. Og denne løsningen har siden den gang fulgt etterkommerne på løpende rekke. Og A85 arver også denne løsningen som i praksis gir deg ganske så god lyd til å være en flatskjerm.

I tillegg har Sony også laget en slags automatisk kalibrering av lyden, hvor skjermen sjekker akustikken i rommet ditt og justerer seg inn så godt som mulig etter dette. Systemet sender ut signaler som fanges opp av fjernkontrollen. Så hold den der du pleier å sitte. Og det virker å gi en bedre romklang også i vår midlertidige testlabb i garasjen.

Likevel ville vi naturlig nok ønsket oss mer bass. Som alle flatskjermer omtrent uten unntak har manko på. Utover det så leverer Sony deg en god lyd med flott dynamikk, så det er ingen problemer med å se innhold på denne.

For å virkelig nyte actionfilmer på sitt mest intense, er likevel et ekstern lydanlegg fortsatt et must.

Konklusjon

Sony har laget gode OLED-TV-er i flere år allerede. Sony KD-65A85 føyer seg inn i rekken av disse, og tillegg denne nye serien en del billigere enn foregående OLED-modeller fra selskapet. Selv om rett over 30 000 kroner fortsatt er mye penger for en 65 tommer.

Men for pengene får du mye krutt fra Sony med denne modellen. Bildekvaliteten er det lite å utsette på, hvor spesielt fargene i bildet er helt superbe etter kalibrering. Det samme gjelder bevegelse, som igjen vitner om at Sony sin X1-prosessor er blant de aller beste prosesseringsløsningene på markedet.

Det eneste som trekker litt ned er mangel på lysstyrke når du ser HDR versus de aller beste på markedet. I en lyssterk stue vil samtidig denne skjermen avsløre sin andre svakhet, gjenskinn. Samtidig er det greit å nevne at du også finner bedre TV-er å spille på om du jakter lav inputlag.

Men utover dette leverer Sony en meget komplett pakke med A85 på bildekvalitet. Men også lyden er slettes ikke verst. Mye takket være Sonys løsning hvor glasset i foran panelet brukes som et høyttalerelement i seg selv.

Totalt blir dette en av de bedre OLED-TV-ene vi har testet.

annonse