Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestOnePlus 7 Pro

Skjerm uten hakk og kamera på pinne

OnePlus 7 Pro er den mest uvanlige telefonen på markedet.

Kineserne i OnePlus er kjent for å lage noen av de beste budsjettmobilene på planeten, der de kombinerer massevis av ytelse med priser som ligger godt under de Samsung og Apple ville tatt for tilsvarende utstyr.

Men i år koster OnePlus 7 Pro over 8000 kroner.

Hva har skjedd?

Det som er i ferd med å skje er at OnePlus prøver å ta steget opp til de absolutte toppmodellene i markedet. Det er knapt en eneste mangel å sette fingeren på når vi ser på spesifikasjonene for OnePlus 7 Pro, så dette lover godt allerede før vi setter i gang.

Nada flimmer

Den kanskje mest spennende nyheten med OnePlus 7 Pro er at den er først i norske butikker helt uten hull i skjermen eller busslommer. Vel sett bort fra den enorme Galaxy A80 fra Samsung, men den er i største laget for de fleste hender.

Her er det en stor og lekker OLED-skjerm som dekker hele fronten av telefonen.

Skjermen har noe så uvanlig som 90 Hz oppdatering. Det vil si at den viser 90 bilder i sekundet, og eliminerer dermed flimmer og tendenser til hakking når innhold flyter forbi. Enn så lenge er det omtrent bare gamingmobiler med uvanlig design, så som Asus' sære ROG Phone, som har hatt skjermer med høy oppdateringsfrekvens.

Vanlig rulling i nettsider eller spilling ved høy intensitet er eksempler på bruk der du ser dette ekstra godt. Spillskjermer til PC finnes i opp mot 240 Hz for å gi den aller beste og jevneste ytelsen - men enn så lenge er 90 Hz nytt og spennende for mobiler, der langt de fleste bare har skjermer med 60 Hz frekvens.

Kantete og ekstrem «gamer-design» har gjort spillmobilene uaktuelle for mange. OnePlus 7 Pro har et design som burde tiltale langt flere, eller i det minste ikke gjøre den direkte uaktuell for så mange.

Baksiden av vårt tekseksemplar er i blått glass, men med flere lag slik at den metalliske fargen varierer sterkt etter hvordan lyset faller inn. De mange lagene gir et «frostet» preg. I tillegg til denne fargen fås telefonen i lysebrunt og gull, og i kjedelig svart.

Skjerm uten hakk og kamera på pinne

Kamera på pinne

For å unngå å skjære hull i skjermen til frontkameraet har OnePlus i stedet montert det på en «pinne» som sklir opp av toppen på telefonen hver gang du bruker det. Da jeg først hørte om løsningen var jeg usikker på hvor god kvaliteten kunne være - men løsningen virker faktisk relativt solid. Både på kamerakvalitet og på byggekvalitet.

Det eneste som irriterer meg med denne vrien er at det er vanskelig å bære telefonen uten at den konstant våkner og popper ut kameraet for å se etter sin eier. Du kan deaktivere at den skal våkne ved skjermtrykk eller løft, men da gjør du også at det går tregere å vekke den når du faktisk skal bruke den.

Fingerleseren reagerer svært raskt. Med mindre du har låser opp med ansiktet ditt - ofte låser OnePlus 7 Pro opp raskere enn du rekker å legge tommelen nedpå skjermen.

Rask å åpne

Når den gjør det den skal er imidlertid løsningen som popper opp kameraet og aktiverer ansiktsgjenkjenning så rask at du knapt merker forskjell på hastigheten mot for eksempel en iPhone Xs. Men med bare ett enkelt kamera er ikke dette en like trygg løsning som Apples.

Mobilen har forresten en beskyttelsesmekanisme som trekker inn kameratuten ved fall. Løsningen fungerte utmerket da jeg provoserte den med noen «flyvninger» mot en sofa.

Fingeravtrykksleseren bor i skjermen og er kjapp og god. I likhet med Huawei og Xiaomi klarer OnePlus å holde indikatoren belyst så du alltid vet hvor du skal trykke.

Enkle og gode menyer som minner en god del om Googles egne Android-menyer. Hastigheten her er helt upåklagelig.

Lynende raske menyer

En av tingene OnePlus alltid har sørget for har vært rask maskinvare. Og det er selvfølgelig en del av oppskriften i år også. Snapdragon 855 er maskinen inni OnePlus 7 Pro, og den sørger for at det aldri går tregt å bla rundt i OnePlus-menyene.

OnePlus kaller menyene sine Oxygen OS, men selv om de har fått eget navn har de mye til felles med Googles opprinnelige Android-menyer. De er oversiktlige og med en appskuff aktivert fra start trenger ikke hjemskjermene å være fulle av skrot som må ryddes i. Det er i det hele tatt ganske lite overflødig inkludert her - og faktisk ikke en eneste tredjeparts app av typen du kan finne gjemt i menyene fra andre mobilprodusenter.

Menyene kaller OnePlus Oxygen OS, og slik det vanligvis er med kinesiske Android-telefoner kan du stille på det meste. Automatisk av- og påskruing av mobilen og en rekke valg for hvordan varsellinjen skal fungere er inkludert.

Bra på underholdning

Hodetelefontilkobling finner du ikke her, men overgang følger med i esken. Fraværet av minijack er i grunnen den eneste skuffelsen på underholdningsfronten.

Kraftig stereolyd rett ut av topp og bunn på telefonen er et pluss. Det samme er det at den flotte skjermen brukes til det fulle i strømmetjenester så som Netflix - her får du både HD og HDR om du har abonnement som gir den beste kvaliteten.

Vår programvare er av det tidlige slaget, noen dager før telefonen er i salg. Dermed får vi ikke velge mer enn 30 bilder per sekund i Fortnite, men spillet holder seg som regel rundt de valgte 30 bildene per sekund med «Epic» kvalitet, uten å gå langt ned, slik Xiaomi Mi 9 gjorde da vi testet den.

Her er det bygget inn varmespreder, og det merkes godt på telefonen. Den klassiske oppførselen fra slike løsninger er at telefonen bruker ganske lang tid på å bli varm over det hele. Den bruker også lang tid på å bli helt kald igjen. Den har ikke ett bestemt punkt som raskt kjempevarmt, som på telefoner uten denne løsningen.

Hodetelefonkontakt får du ikke, men du får kraftig stereolyd rett fra høyttalerne og HDR-støtte i Netflix.

Ytelsestestene

To ting er tydelige når vi måler ytelsen fra OnePlus 7 Pro. Den legger seg ørlite grann lavere i målt ytelse enn Xiaomi Mi 9, som den deler prosessor med. Og den påvirkes relativt lite av varme. Selv med tykt deksel på og flere ytelsestester på rad ble ofte den siste testen den med best resultat - innenfor relativt små variasjoner.

Kjøleløsningen som sprer varmen utover hele telefonens flate virker å gjøre jobben. Selv når vi plager den litt.

Et par mangler

Det er ikke mange åpenbare mangler å melde om i OnePlus 7 Pro. Det bør det heller ikke være i en såpass dyr telefon. Men noen er det tross alt - og i hvert fall én av dem er en du kanskje virkelig vil savne.

Vi tar dem punktvis:

  • OnePlus 7 Pro har ikke trådløs lading.
  • Du får ikke hodetelefonkontakt eller overgang.
  • Den er ikke sertifisert vanntett, men skal tåle uvær.
  • Ikke plass for minnekort.
  • Ikke 60 fps modus i Fortnite.
  • Ingen enhåndsmodus i en stor mobil.

Tross disse er det viktigste på plass. Batteritiden holder godt og vel i en dag med forholdsvis tung bruk. Den har god ringelyd, og volumet kan bli svært høyt under samtale. Tastaturet er Googles eget Gboard, og dermed enkelt og greit og uten irritasjonsmomenter.

Noen sertifisering for at OnePlus 7 Pro er vanntett får du ikke. Men til tross for mange åpninger og en del bevegelige deler skal den tåle vanlig regnvær. Det er også pakninger på SIM-skuffen som viser at den ikke er helt ubeskyttet.

Dårlig viljestyrke?

Det skal visstnok komme en oppdatering til Zen-modusen. Men foreløpig er dette slik den ser ut. Har du først aktivert den får du ikke gjort så mye med OnePlus 7 Pro. Jeg vet om flere som har ønsket seg slike funksjoner - og nå har altså funksjonen for oss uten egen viljestyrke dukket opp.

De vanlige løsningene for å følge med på hvor mye du bruker telefonen er med. Dermed kan du se hvor mye tid favorittappen din har stjålet, hvis du vil. Du kan også gi deg selv tidskvoter.

Men du som virkelig sliter med å legge mobilen fra deg har fått enda et hjelpemiddel. Zen Mode.

Denne knappen gjør telefonen ubrukelig i 20 minutter av gangen. Og det er faktisk klin umulig å komme seg ut av sperren. Omstart av telefonen hjelper ikke. Du kan gå til kameraet fra låseskjermen, men du kommer deg ikke videre til omkringliggende menyer derfra. Hvis du vil kan du ringe politi eller brannvesen, men ingen av dem kan hjelpe deg med å komme ut av Zen Mode.

Ålreit kamera

OnePlus 7 Pro tar meget gode bilder når det er lyst, og den klarer seg rimelig bra når det er mørkt. Men i midten, i vanlig innendørsbelysning, sliter den litt mer med å holde bildene skarpe. Det skyldes nok en hang til litt lange lukkertider - og er muligens noe OnePlus kan fikse i programvare.

Ytelsen på selve kameraet er litt blandet drops. I mørket stopper det et lite stykke under kvaliteten vi får fra Huaweis flaggskip. I godt dagslys er det ikke så mye å utsette på bildekvaliteten fra OnePlus 7 Pro.

Den knipser bilder raskt og effektivt, og både farger og eksponering blir som regel tipp topp.

En ting som irriterer er at midt mellom lyse dagen og mørke kvelden kan den beregne seg litt vel god eksponeringstid, slik at det oftere oppstår uskarpheter i bildet. Da jeg pekte rundt meg med telefonen på en T-banestasjon i Oslo var det svært vanskelig å få skarpe bilder. Spesielt av togene som kom og gikk. En øvelse som både Huawei og Samsung takler bedre - selv om det slett ikke er snakk om enkle forhold.

Gitt den gode kvaliteten ellers kan det hende dette er noe som blir bedre etter et par oppdateringer. Når den ellers oppfører seg greit i mørkere forhold burde ikke dette være snakk om maskinvarebegrensninger.

Vidvinkelen tar bilder med mindre forvrengning i kantene enn Samsung, og virker å legge seg omtrent på nivå med Huaweis vidvinkel i det meste. Zoomen er på 3x og fungerer også meget bra, selv om den som vanlig krever langt mer lys enn hovedkameraet.

Se flere testbilder fra OnePlus 7 Pro-kameraet nederst i testen.

Til slutt

Stjernen i OnePlus 7 Pro-showet er uten tvil den vanedannende 90 Hz-skjermen og det sære frontkameraet. Fravær av busslommer og utskjæringer i skjermen er det bare den gigantiske mursteinen Galaxy A80 som har - du finner ikke dette i andre mobiler med tilnærmet normal formfaktor.

Heldigvis for denne telefonen har den ikke noen virkelig store ulemper eller feiltrinn som gjør den til et dårlig valg. Og for mange er nok trådløs lading og de siste kneppene på kamerakvalitet et greit bytte mot de nyskapende løsningene du finner her. Spesielt om vi tar med inngangsprisen som er 2-3 tusenlapper lavere enn telefonene den må sammenliknes med.

Prisen på en OnePlus har steget jevnt og trutt de siste årene. Men det er vanskelig å ikke bifalle valgene kineserne har tatt underveis. Alt i alt er dette en sabla bra pakke - en pakke jeg absolutt ikke var forberedt på å like så godt som jeg gjorde.

Vel blåst, OnePlus.

PS! Den litt enklere modellen som bare heter OnePlus 7 kommer også. Den deler prosessor og mange av spesifikasjonene med Pro-modellen, men har mindre skjerm med kamerautskjæring i toppen. Prismessig starter den på 5500 kroner og den blir altså en tydelig konkurrent til både OnePlus 7 Pro og Xiaomi Mi 9.

Alternativer til OnePlus 7 Pro

Huawei P20 Pro Dual SIM
Rimelig toppkamera

Huawei P20 Pro Dual SIM

P20 Pro startet kamerareisen for Huawei, og det er fortsatt en fantastisk kameramobil. Den er vanntett og har lynende rask lading. Designen var én av tingene som vakte oppsikt da den kom, med sine metalliske farger som graderte over glassbaksiden. Her får du ikke fingerleser i skjermen, i stedet bor den under skjermen. Du må også ta til takke med en generasjon gammel mobilprosessor, men ytelsen er fortsatt helt utmerket for alle praktiske formål.

Huawei P30 Pro
Huaweis kamerakonge

Huawei P30 Pro

fra 5534:-

Rask maskinvare, heftig kamera og flott design. Huawei har virkelig fått det til i det siste og P30 Pro er den beste Huaweien du kan kjøpe i dag. Her får du en telefon som er heltet tett og som er lynende rask. Selv om ytelsen på papiret er lavere enn i OnePlus 7 Pro, klarer denne telefonen 60 fps i Fortnite, og den har god kjøling så den klarer å holde ytelsen høy. Forskjellene i stolpelengde på ytelsesmålingene er altså ikke avgjørende for opplevelsen.

Samsung Galaxy S10 Plus
Samsungs heftigste

Samsung Galaxy S10 Plus

fra 4990:-

Galaxy S10 er den siste og heftigste serien fra Samsung, og Plus-modellen er som alltid den med størst batteri og flest kamera. En utradisjonell frontkameraløsning er valgt også her; kameraene sitter bak et hull i skjermen. En mengde artige bakgrunnsbilder er laget for å kamuflere hullet. One UI-menyene er knallgode og raske. De er laget for å flytte mest mulig innhold ned på skjermen så selv store telefoner blir enkle å bruke. Litt svakere kamera enn Huawei.

annonse
OnePlus 7 Pro Dual SIM 8GB RAM 256GBI samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no
annonse