Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestRedmi Note 7

Denne billigmobilen har 48 megapikslers kamera

Og den er overraskende god å bruke.

Vi vasser i rimelige kinesiske mobiler for tiden. Samtidig kjøper vi ikke så mange av dem, hvis vi skal tro på statistikken.

Men kanskje er vi dumme som ignorerer disse telefonene, når vi ofte kunne kjøpt fire og fem billige modeller for prisen av telefonene det selges mest av i Norge?

Redmi Note 7 er én av telefonene som skal forsøke å overbevise oss om det. Det er hakket mer kjente Xiaomi som står bak denne telefonen, og med tanke på prisen er det ingenting å si på spesifikasjonene.

Det som kanskje roper høyest mot meg fra spesifikasjonsarket er et kamera på 48 megapiksler. Greit nok - Huawei reklamerer også med absurde mengder kamerapiksler for tiden, men at en telefon til drøye totusenlappen skal delta i megapikselracet? Det høres vel mest ut som en gimmick, men ved grundig utprøving av kameraet er det kanskje ikke fullt så enkelt.

Store anonyme kjempe

Det som skriker nest høyest mot meg er størrelsen. Note 7 er tykk, høy og bred. Dette er på ingen måte en liten telefon - den er faktisk litt høyere enn en iPhone Xs Max, og litt tykkere over mesteparten av baksiden er den også. Men litt smalere og litt lettere er den enn Apples største telefon.

Designen er vel det som best kan beskrives som forholdsvis pregløs. Selv i dagens marked, der nesten alle mobiltelefoner likner på hverandre. Vår testenhet er en svart klump med en kamerahump på baksiden og en knapt synlig rund fingerleser i midten litt lenger ned. Forsiden består av en skjerm med dråpeformet kamera og en liten dobbelthakeramme nederst.

Kjedelige saker, altså. Men det er pent nok og ser solid nok ut til å koste de 22 hundrelappene den koster. Vanntetting eller annen fuktsikring glimrer med sitt fravær, men i denne prisklassen er det bare Motorola som holder på med slikt.

God å bruke

Skjermen kunne vært litt mer lyssterk i møte med kraftig sol.

Menyene er i praksis de samme som du får på Xiaomier flest. MIUI er raskt og enkelt å bruke. Det skiller seg litt fra Android-telefoner flest ved at det ikke har noen appmeny bak hjemmeskjermene. Det er også relativt store forskjeller mot andre Android-telefoner i innstillingsmenyene, med en litt annerledes organisering og en del valg som du ikke får av alle produsenter.

For eksempel kan Note 7 vise nettverkshastigheten i topplinjen på skjermen slik at du til enhver tid vet hvor fort telefonen laster ned. Du kan også få den til å skru seg av og på etter fastsatte klokkeslett.

En nyttig funksjon få andre telefoner har hatt er muligheten til å sette en separat datagrense for mobilen når den brukes som nettverksruter for andre dingser. For eksempel hvis du er på tur i utlandet og skal dele nett til PC-en samtidig som du beholder kontroll over akkurat hvor mye data den kan spise. Muligheten til å videredele hotellnettet som både Samsung og Huawei gir deg i nyere mobiltelefoner er imidlertid ikke å finne i Redmi Note 7.

Du kan ellers velge mellom snarveistaster på skjermen eller sveipebaserte menyer. Sveipene minner mest om løsningen du finner i Huawei-telefonene. Et sveip opp fra bunnen leder til hjemmeskjermene, mens sveip inn fra sidene av skjermen leder ett hakk tilbake.

En funksjon du stort sett kun finner på kinesiske mobilmodeller for tiden er IR-fjernkontrollen. Det følger med en veldig enkel app med oversikt over TV-er og lydanlegg flest, slik at du kjapt kan bruke Redmi Note 7 som fjernkontroll, hvis du vil.

Kameraet skal ta bilder i 48 megapikslers oppløsning. Men det er i hovedsak 12 megapiksler som når frem til bildefilene dine.

48 megapiksler er tøys, men ...

Så fort den har litt lys å jobbe med blir ikke bildene så aller verst. Se flere testbilder fra Redmi Note 7 i bildekarusellen nederst.

Det kommer kanskje ikke som noen kjempestor overraskelse, men når telefonen leverer fra seg bilder i 8000 x 6000 piksler er det for en stor del grums den leverer.

Og den skal egentlig ikke levere så store bilder. Snapdragon 660-brikken støtter ikke egentlig den fulle oppløsningen fra 48-megapikselbrikken som lurer under kameralinsen på baksiden. Poenget med de mange megapikslene er heller todelt - markedsføring, der 48 megapiksler alltid vil være låte bedre enn 12, og en teknikk som kalles «pixel binning». Det handler om å slå sammen informasjonen fra flere piksler, slik at man potensielt kan forkaste den bråkete pikselen og få et skarpere og mer støyfritt bilde.

Og Redmi Note 7 leverer ganske så ålreit på kamerafronten. Selv ned i relativt lav belysning. Kameraet har nok en tendens til å kjøre litt lange eksponeringstider, så det er ikke alltid bilder av ting i bevegelse etter skumring blir så gode - men generelt treffer den bra og det er sjelden bildene blir håpløst uskarpe.

Telefonen må dessuten ha en ganske aggressiv støyfjerning i programvaren som jobber sammen med nedskaleringen fra 48 til 12 megapiksler. For svart er som regel ganske kullsvart i nattbildene. Her slipper stort sett ikke støy gjennom i det hele tatt - men det går også på bekostning av detaljer der den faktisk har litt lys å jobbe med.

Alt i alt får du svært solid kameraytelse gitt prisklassen fra Redmi Note 7. Det er få andre telefoner til denne prisen som leverer like gode bilder enten det er mørkt eller midt på lyse dagen.

Men Xiaomis egen og knallgode Mi A2 beviser selv at du klarer deg med 12 megapikslers kamera for å ta omtrent like gode bilder.

MIUI-menyene er de samme som du finner på Xiaomi-telefoner flest. De er raske og har mange fine funksjoner. Men vi hadde nok satt enda større pris på en Redmi Note 7 med Android One-stempel på ryggen og helt rene Google-menyer.

God på batteritid og ringing

Den nevnte Mi A2 er god på omtrent alt Redmi Note 7 er god på, bortsett fra på batteritiden. Der kommer vi ikke unna at Mi A2 med sitt 3000 mAh store batteri er en éndagstelefon for brukere flest, mens Redmi Note 7 med sine 4000 mAh for svært mange vil klare seg et par dager mellom ladingene.

Hvis du har en kjapp lader fra før går det også lynende raskt å lade opp, siden Quick Charge 4 er støttet av telefonen. Men i esken er det bare en vanlig 2 amperes lader uten hurtigladefunksjoner som er med. Det betyr ladetid fra null til hundre på et par timer.

Telefonen støtter tale over 4G (VoLTE) uansett om du bruker Ice, Telia eller Telenor, og det betyr god lydkvalitet i samtaler, rask tilkobling og at telefonen vil klare seg fint etter hvert som 3G-nettet forsvinner.

Oppdatert: Ice som lånte ut telefonen har etter testen informert om at det var de som låste opp for VoLTE på Telia og Telenor, og at dette ikke normalt vil gjøres med Redmi-telefoner solgt i Norge. Vi vet altså ikke hvorvidt telefonen vil støtte tale over 4G med landets to største operatører.

Et gjennomsiktig plastdeksel følger med i esken. Det gjør grei nytte for seg, men slites raskt og samler fingermerker som om det sto om livet.

Målt ytelse

Den målte ytelsen er omtrent som forventet for en telefon med Snapdragon 660 innabords. Tallene blir noe høyere enn for andre telefoner med samme brikke - noe som enten kan skyldes mer effektiv programvare eller at ytelsen i brikken presses opp under ytelsestesting. Her har det vært forholdsvis mye fusk å melde om de siste årene.

Men uansett er det ikke snakk om de store avvikene sammenliknet med konkurrentene, og den leverer i hvert fall ikke dårligere resultater. Dermed bekrefter tallene inntrykket vi lenge har hatt av telefoner med akkurat denne brikken og Snapdragon 600-serien; du får knall ytelse og god stabilitet uten å måtte blakke deg helt.

En perle blant mye skrot

Titter du på mobiltelefoner under 3000 kroner er det fortsatt mange fallgruver å gå i. Det florerer av elendige kamera og middels brukeropplevelser. Både Samsung og Huawei har sine inngangsmodeller i stivpyntet plast som later som om de er ekte velbygget vare i glass og metall. Ser vi til Sony vil selv over 3000 kroner gi deg en ganske dårlig brukeropplevelse med Xperia 10.

Skal du ha en god og rimelig mobiltelefon er det viktig å ha blikket godt festet på hvem som gir deg mest av det viktigste. Og akkurat nå er det Xiaomi som sammen med Nokia og Motorola driver feltet under 3000 kroner - fra disse leverandørene er det nær umulig å tråkke feil. Og Redmi Note 7 er nok et bevis på at Xiaomi kan sine saker, selv om de to merkenavnene hevder å ha skilt lag.

Her får du en knallbra telefon med flott skjerm, flott brukeropplevelse, godt kamera og lang batteritid for rundt 2200 kroner.

Det største savnet mot Mi A2 er at Redmi Note 7 ikke har Android One-stempel, og dermed får sine oppdateringer fra Xiaomi og ikke rett fra Google. Men hvis raske oppdateringer og ren Android ikke er kjempeviktig for deg får du igjen litt i form av bedre batteritid.

Alternativer til Redmi Note 7

Motorola Moto G7 Plus Dual
Moto G7 tåler fukt

Motorola Moto G7 Plus Dual

fra 3738:-

Hvis du vil ha en telefon som er litt bedre tilpasset norsk klima uten at den blir altfor dyr kan Moto G7 Plus være et godt alternativ. Her får du også stor skjerm, stort batteri, minnekortplass og hodetelefonkontakt.Du får dessuten enda litt flottere design enn Redmi Note 7 byr på og Motorola er et navn du har litt større odds for å kjenne fra før her på berget. Moto G-serien har vært den trygge og gode billigserien på det norske mobilmarkedet i flere år, og det har ikke endret seg i år heller.

Nokia 5.1 Plus 32GB
Nokia er også sterke

Nokia 5.1 Plus 32GB

fra 1420:-

Titter vi til Nokia 5.1 Plus er vi helt nede i 1500 kroner, men fortsatt får du en sabla god brukeropplevelse. Her er motoren svakere, men den lettdrevne Android One-programvaren hjelper en god del.Kameraet tar gode bilder, uten å være like raskt som i Mi A2 eller Redmi Note 7. Du får også en flott design i glass og metall. Skillelinjen mellom om mobilen venter på deg eller om du venter på mobilen ligger omtrent her. Rimeligere modeller vil oppleves som vesentlig tregere, men Nokia 5.1 Plus har fortsatt rimelig godt driv på menyer og apper.

Xiaomi Mi A2 64GB
Fjorårets beste billigmobil

Xiaomi Mi A2 64GB

Xiaomi Mi A2 kommer med helt ren Android rett fra Google. Du må ta til takke med mindre batteri og uten minnekortplass eller hodetelefonkontakt. Men for mange er likevel byttet verdt det. I brukeropplevelse er A2 vel så god som Redmi Note 7, og selv om kameraet har betydelig færre megapiksler å skilte med enn Redmien er ikke bildekvaliteten dårligere.En fantastisk telefon som du kan kjøpe fra rundt 1800 kroner i dag.

annonse
Xiaomi Redmi Note 7 Dual Sim 4GB RAM 64GBI samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no
Ikke på lager
Les også
Oppfølgeren til en av tidenes beste billigmobiler er lansert
annonse