TestApple MacBook

Jo, vi trenger flere porter, Apple

MacBook er lekker, tynn og holder høy kvalitet, men det vi alle trodde kom til å bli et problem, ble nettopp det.

Introduksjon

Vi vet ikke med dere, men den ultimate Macen for oss ville være en MacBook Air med retinaskjerm – verken mer eller mindre.

Det var nok også denne maskinen mange håpet Apple skulle lansere i år, i stedet fikk vi en helt ny Mac – MacBook.

Denne har riktig nok fått den etterlengtede retinaskjermen med høy oppløsning og blitt enda tynnere, men dessverre appellerer MacBook til en helt annen gruppe enn mange av de som omfavner MacBook Air i dag tilhører.

For den høye prisen, som i skrivende stund ligger på rett i overkant av 12 000 kroner, avskriver effektivt mange studenter og skoleelever – og henvender seg i stedet til godt lønnede bedriftsledere som ønsker en lett skrivemaskin å trykke ned i stresskofferten for å mekke presentasjoner og stikkordlister på vei over Atlanteren – for å dra den litt langt. For la oss bare si det først som sist: MacBook er en luksusmaskin som ikke gir deg mye kraft eller funksjonalitet for pengene og i tillegg gir deg en fremtidig forpliktelse til å investere i dyrt ekstrautstyr i form av adaptere. Men dette kommer vi tilbake til.

Det meste er nytt

Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Nye MacBook har ikke bare en ny høyoppløst skjerm, den har fått et helt nytt tastatur som Apple har gitt såkalte sommerfugl-taster. Disse er i all hovedsak verre å skrive med enn tidligere taster. Hvorfor vi mener det kan du lese om på siste side.

Med er også den nye Force Touch-pekeplaten vi kjenner igjen fra årets MacBook Pro, som gir deg mulighet til å trykke ned i to omganger for å låse opp flere nye funksjoner og hurtigsnarveier.

Designet er også nytt, og det er virkelig lekkert. MacBook holder på alle måter den vante og høye Apple-standarden med sin helstøpte aluminiumskropp og sitt minimalistiske uttrykk. Kvalitetsfølelsen kan føles allerede når du griper rundt MacBooken første gang og åpner skjermen – som enkelt vippes opp ved hjelp av én finger mens maskinen står fjellstøtt foran deg.

MacBook er mye mindre enn en MacBook Pro. Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Apple har hatt stor suksess med de nye fargene gull, «stellargrå» og sølv til sine iPhones, og vi synes de samme fargene gjør seg veldig godt også på MacBook. Stellargrå-varianten gir MacBook et noe mer maskulint trekk, mens gullfargen, som ikke på noen måte er glorete, gir deg mulighet til å skille deg litt ut om du synes sølvfargen er «oppbrukt».

De nærmeste konkurrentene til MacBook vil kunne være begrenset til de to andre Apple-bærbare, da enkelte ikke lurer på hvilken datamaskin de skal ha, men hvilken Mac som er rett for dem. Både MacBook Air og MacBook Pro er likevel vidt ulike maskiner som passer helt ulike oppgaver og situasjoner, noe vi vil belyse senere i testen. Vi har også merket oss at Asus UX305 er en spesielt farlig konkurrent som alle som vurderer Apples nye lettvekter gjør seg selv en bjørnetjeneste ved å avskrive bare fordi den kommer med Windows. Den koster dessuten over 4000 kroner mindre.

Apples MacBook har en tykkelse på kun 1,3 centimeter og veier bare 909 gram. Dessuten skal vi ikke glemme at den er vifteløs. Derfor blir det ekstra spennende å se hvor mye svakere MacBook er enn konkurrentene, noe vi gjør på neste side.