TestSamsung Galaxy A9

Galaxy A9 er først ut med fire kamera på baksiden

Er det antall øyne eller hvordan man bruker dem som er viktigst?

Introduksjon til Galaxy A9

Samsung Galaxy A9 er en pussig tass. Den har fire kameraøyne på baksiden, og et LED-lys under. Den har, for øyeblikket, flest hovedkamera av alle mobiler på markedet.

Men årets Galaxy A-serie har mistet vanntettheten den har pleid å ha. Så er det et ålreit bytte? Spesielt med tanke på at prisen for denne telefonen er på omtrent 6000 kroner, som plasserer den farlig nært konkurrenter som Huawei P20 Pro.

Svaret avhenger av hva du forventer å få ut av en god kameramobil. Hvis fleksibilitet i fotograferingen er viktigst for deg er Galaxy A9 absolutt verdt vurderingen.

Dette er et sammendrag. Les hele testen på side 2 »

Fleksibelt kamera

For med hovedkamera, supervidvinkel og zoomkamera får du litt av alt her. Du vil svært sjelden ha en posisjon mot motivet ditt der du ikke kan få et bedre utsnitt ved å bytte rundt på kameramodusene. Men samtidig gir dette kameraet seg fort når mørket faller på, og det er ikke blant de raskeste mobilkameraene på planeten – hverken med tanke på eksponering eller fokus.

I mørket slås det av både Google Pixel 3 XL og Huawei Mate 20 Pro. Begge disse er dyrere modeller, men de fungerer som et solid bevis på at flest mulig kameralinser ikke nødvendigvis er viktigst. De får massevis igjen for å bruke smart programvare koblet til øynene på baksiden av telefonen, og blir på den måten en slags moderne turbomotor sammenlignet med Samsungs gammeldagse, men store vanlige motor.

I de fleste tilfeller blir bildene fra Galaxy A9 gode, men den er mer utsatt for bevegelsesuskarphet og bildestøy innendørs enn sine storebrødre S9 og Note 9. Så om du tar mange bilder inne og på kveldstid er det bedre å se til telefonene som har færre, men bedre kamera enn denne.

Se flere bilder tatt med Galaxy A9, Pixel 3 XL og P20 Pro nederst på side 2 »

Kjapp og strømgjerrig

Få endringer å spore i menyene, for deg som er vant med Samsung fra før.

I det øvrige er Galaxy A9 omtrent lik å bruke som de to nevnte modellene. En svær skjerm og et stort batteri gjør at det er avslappende å koble A9 fra laderen. Den drikker strøm sakte nok til å vare et par dager hvis du ikke bruker den absolutt hele tiden.

Ytelsesmessig går det meste ganske raskt på den flotte Super AMOLED-skjermen. Her er det også lyst nok og kontrastrikt nok til at en lys dag ute ikke er noe problem. De samme egenskapene gjør den utmerket til å se film på.

Du mister imidlertid stereohøyttalerne fra Galaxy S-serien, så ta med hodetelefoner hvis du skal se på film. Galaxy A9 har for øvrig vanlig hodetelefonkontakt, hvis du trenger det.

Greie menyer med lite skrot

Som vanlig med Samsung Experience-menyer fungerer det meste bra, men en sjelden gang stopper ting litt opp.

Det kan være utfordrende å ta gode bilder innendørs med Galaxy A9, men som regel går det bra.

Det er lite unyttig skrot installert – med mindre Microsofts Office-apper teller negativt i din bok. I vår er det relativt kjekke verktøy som mange vil ha bruk for på ett eller annet tidspunkt. Å bli helt kvitt dem går dessverre ikke, men du kan deaktivere dem i menyene.

Telefonen er ganske stor å ha i hånden, med sine 6,3 tommer. Den er på størrelse med Samsungs egen Note 9, eller Apples iPhone Xs Max for deg som kjenner det universet best.

Siden det er en stor telefon med stor skjerm dette her, er det ekstra greit med Samsungs fokus på samtidig bruk av flere apper på skjermen. Hvis du for eksempel ofte vil ha Word og Gmail oppe samtidig kan du legge til såkalte app-par på hjemmeskjermene – altså ikoner som åpner to apper samtidig.

Alt i alt er det veldig lite å utsette på Galaxy A9. Jeg liker kameraoppsettet godt, og det er veldig nyttig å kunne veksle mellom de ulike øynene på baksiden. Men det irriterer litt at bildene ikke alltid blir gode, og at kvaliteten uansett er et par hakk under toppmodellene.

Lever ikke helt opp til potensialet

Når Samsung først skulle legge inn flere kameralinser i baksiden på samme telefon hadde produktet tjent på at de gjorde det på en smart måte. Googles egen Pixel 3 XL tar bedre bilder med sitt ene kamera enn Galaxy A9 gjør med alle sine fire. Og det sier i grunnen noe viktig her; det er ikke bare antall øyne du bygger inn som er viktig, det er vel så viktig at du bruker disse ressursene riktig. Samsung vinner altså på halve regnestykket, men har en vei igjen å gå på den andre halvdelen.

Samtidig er dette en telefon uten klare dårlige sider. Den har tøff design med fargegraderinger nedover på baksiden. Den har plass til to SIM og minnekort samtidig – for ikke å nevne at den leveres med ganske store mengder lagringsplass i utgangspunktet.

Galaxy A9 er altså et hyggelig bekjentskap, om enn litt kjedeligere enn man kunne håpet på. Og den befinner seg i et prisområde der konkurransen er knallhard. Her er noen av telefonene det er lurt å vurdere sammen med Galaxy A9:

Nattmobilen

Huawei P20 Pro Dual SIM

Tidligere i år ble Huawei P20 Pro like oppsiktsvekkende for mobilkamera som Galaxy S7 var for et par år siden. Mulighetene til å ta bilder i mørket ble plutselig flyttet med flere knepp, uten at prisen var avskrekkende høy. Den har gått ned litt siden, og koster rundt 500 kroner mer enn Galaxy A9. Her får du langt bedre bilder enn fra Galaxy A9. Du mister vidvinkelmuligheten, som du må opp i langt dyrere Mate 20 Pro for å få, men for oss som bor i regntunge Norge kan byttet til en vanntett telefon være vel så mye verdt.

Billig og god å bruke

Nokia 7 Plus Dual SIM 64GB

Nokia 7 Plus svever rundt 3500 kroner for tiden, og det er den verdt. Et like stort batteri som i Galaxy A9 får du, og i tillegg får du ren Android rett fra Google. Et supert dobbelkamera med zoom tar like gode bilder som du får fra A9, men uten vidvinkelstøtten. Heller ikke denne er vanntett, men du får samme mobilprosessor og grei nok mengde lagring ned til en pris som nesten er halvparten av A9.

Gå for toppmodellen i stedet

Samsung Galaxy S9 SM-G960F 64GB

fra 3613.61:-

Prismessig er det vanligvis en del forskjell på A9 og S9, men har du øynene på de gode tilbudene finner du titt og ofte S9 ganske nært 6000-kronersmerket. Den har til og med vært greit under det merket noen ganger. Det enkle kameraet du finner på baksiden krever betydelig mindre lys for å ta gode bilder enn det de fire på baksiden av Galaxy A9 gjør. Om du ikke befinner deg for nærme til å få med hele motivet i søkeren, men oftere sliter med dårlig lys er S9 en mye bedre kameratelefon. Den er også vanntett, har gode stereohøyttalere og trådløs lading bygget inn, for å nevne noe.

Samsung Galaxy A9
8
Meget bra

Samsung Galaxy A9

sitat"Det burde være mulig å få mer spennende funksjonalitet ut av en telefon med fire kamera."

Fordeler

 • Krysse av
  Fleksibelt kamera med vidvinkel og tele
 • Krysse av
  Flott byggekvalitet
 • Krysse av
  God batteritid
 • Krysse av
  Rask og god respons
 • Krysse av
  Greit med lagring
 • Krysse av
  Minnekortplass og minijack
 • Krysse av
  Dobbel SIM-plass

Ting å tenke på

 • Bytt
  Ikke vanntett
 • Bytt
  Middels kvalitet på bildene
 • Bytt
  Foreløpig Android 8
 • Bytt
  Bixby-knappen lar seg ikke skru av
annonse
Samsung Galaxy A9 2018 SM-A920F/DS (6GB RAM) 128GBI samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no