Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSamsung Galaxy A9

Galaxy A9 er først ut med fire kamera på baksiden

Er det antall øyne eller hvordan man bruker dem som er viktigst?

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Introduksjon til Galaxy A9

Samsung Galaxy A9 er en pussig tass. Den har fire kameraøyne på baksiden, og et LED-lys under. Den har, for øyeblikket, flest hovedkamera av alle mobiler på markedet.

Men årets Galaxy A-serie har mistet vanntettheten den har pleid å ha. Så er det et ålreit bytte? Spesielt med tanke på at prisen for denne telefonen er på omtrent 6000 kroner, som plasserer den farlig nært konkurrenter som Huawei P20 Pro.

Svaret avhenger av hva du forventer å få ut av en god kameramobil. Hvis fleksibilitet i fotograferingen er viktigst for deg er Galaxy A9 absolutt verdt vurderingen.

Dette er et sammendrag. Les hele testen på side 2 »

Fleksibelt kamera

For med hovedkamera, supervidvinkel og zoomkamera får du litt av alt her. Du vil svært sjelden ha en posisjon mot motivet ditt der du ikke kan få et bedre utsnitt ved å bytte rundt på kameramodusene. Men samtidig gir dette kameraet seg fort når mørket faller på, og det er ikke blant de raskeste mobilkameraene på planeten – hverken med tanke på eksponering eller fokus.

I mørket slås det av både Google Pixel 3 XL og Huawei Mate 20 Pro. Begge disse er dyrere modeller, men de fungerer som et solid bevis på at flest mulig kameralinser ikke nødvendigvis er viktigst. De får massevis igjen for å bruke smart programvare koblet til øynene på baksiden av telefonen, og blir på den måten en slags moderne turbomotor sammenlignet med Samsungs gammeldagse, men store vanlige motor.

I de fleste tilfeller blir bildene fra Galaxy A9 gode, men den er mer utsatt for bevegelsesuskarphet og bildestøy innendørs enn sine storebrødre S9 og Note 9. Så om du tar mange bilder inne og på kveldstid er det bedre å se til telefonene som har færre, men bedre kamera enn denne.

Se flere bilder tatt med Galaxy A9, Pixel 3 XL og P20 Pro nederst på side 2 »

Kjapp og strømgjerrig

Få endringer å spore i menyene, for deg som er vant med Samsung fra før.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

I det øvrige er Galaxy A9 omtrent lik å bruke som de to nevnte modellene. En svær skjerm og et stort batteri gjør at det er avslappende å koble A9 fra laderen. Den drikker strøm sakte nok til å vare et par dager hvis du ikke bruker den absolutt hele tiden.

Ytelsesmessig går det meste ganske raskt på den flotte Super AMOLED-skjermen. Her er det også lyst nok og kontrastrikt nok til at en lys dag ute ikke er noe problem. De samme egenskapene gjør den utmerket til å se film på.

Du mister imidlertid stereohøyttalerne fra Galaxy S-serien, så ta med hodetelefoner hvis du skal se på film. Galaxy A9 har for øvrig vanlig hodetelefonkontakt, hvis du trenger det.

Greie menyer med lite skrot

Som vanlig med Samsung Experience-menyer fungerer det meste bra, men en sjelden gang stopper ting litt opp.

Det kan være utfordrende å ta gode bilder innendørs med Galaxy A9, men som regel går det bra.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Det er lite unyttig skrot installert – med mindre Microsofts Office-apper teller negativt i din bok. I vår er det relativt kjekke verktøy som mange vil ha bruk for på ett eller annet tidspunkt. Å bli helt kvitt dem går dessverre ikke, men du kan deaktivere dem i menyene.

Telefonen er ganske stor å ha i hånden, med sine 6,3 tommer. Den er på størrelse med Samsungs egen Note 9, eller Apples iPhone Xs Max for deg som kjenner det universet best.

Siden det er en stor telefon med stor skjerm dette her, er det ekstra greit med Samsungs fokus på samtidig bruk av flere apper på skjermen. Hvis du for eksempel ofte vil ha Word og Gmail oppe samtidig kan du legge til såkalte app-par på hjemmeskjermene – altså ikoner som åpner to apper samtidig.

Alt i alt er det veldig lite å utsette på Galaxy A9. Jeg liker kameraoppsettet godt, og det er veldig nyttig å kunne veksle mellom de ulike øynene på baksiden. Men det irriterer litt at bildene ikke alltid blir gode, og at kvaliteten uansett er et par hakk under toppmodellene.

Lever ikke helt opp til potensialet

Når Samsung først skulle legge inn flere kameralinser i baksiden på samme telefon hadde produktet tjent på at de gjorde det på en smart måte. Googles egen Pixel 3 XL tar bedre bilder med sitt ene kamera enn Galaxy A9 gjør med alle sine fire. Og det sier i grunnen noe viktig her; det er ikke bare antall øyne du bygger inn som er viktig, det er vel så viktig at du bruker disse ressursene riktig. Samsung vinner altså på halve regnestykket, men har en vei igjen å gå på den andre halvdelen.

Samtidig er dette en telefon uten klare dårlige sider. Den har tøff design med fargegraderinger nedover på baksiden. Den har plass til to SIM og minnekort samtidig – for ikke å nevne at den leveres med ganske store mengder lagringsplass i utgangspunktet.

Galaxy A9 er altså et hyggelig bekjentskap, om enn litt kjedeligere enn man kunne håpet på. Og den befinner seg i et prisområde der konkurransen er knallhard. Her er noen av telefonene det er lurt å vurdere sammen med Galaxy A9:

Huawei P20 Pro Dual SIM
Nattmobilen

Huawei P20 Pro Dual SIM

Tidligere i år ble Huawei P20 Pro like oppsiktsvekkende for mobilkamera som Galaxy S7 var for et par år siden. Mulighetene til å ta bilder i mørket ble plutselig flyttet med flere knepp, uten at prisen var avskrekkende høy. Den har gått ned litt siden, og koster rundt 500 kroner mer enn Galaxy A9. Her får du langt bedre bilder enn fra Galaxy A9. Du mister vidvinkelmuligheten, som du må opp i langt dyrere Mate 20 Pro for å få, men for oss som bor i regntunge Norge kan byttet til en vanntett telefon være vel så mye verdt.

Nokia 7 Plus Dual SIM 64GB
Billig og god å bruke

Nokia 7 Plus Dual SIM 64GB

Nokia 7 Plus svever rundt 3500 kroner for tiden, og det er den verdt. Et like stort batteri som i Galaxy A9 får du, og i tillegg får du ren Android rett fra Google. Et supert dobbelkamera med zoom tar like gode bilder som du får fra A9, men uten vidvinkelstøtten. Heller ikke denne er vanntett, men du får samme mobilprosessor og grei nok mengde lagring ned til en pris som nesten er halvparten av A9.

Samsung Galaxy S9 SM-G960F 64GB
Gå for toppmodellen i stedet

Samsung Galaxy S9 SM-G960F 64GB

Prismessig er det vanligvis en del forskjell på A9 og S9, men har du øynene på de gode tilbudene finner du titt og ofte S9 ganske nært 6000-kronersmerket. Den har til og med vært greit under det merket noen ganger. Det enkle kameraet du finner på baksiden krever betydelig mindre lys for å ta gode bilder enn det de fire på baksiden av Galaxy A9 gjør. Om du ikke befinner deg for nærme til å få med hele motivet i søkeren, men oftere sliter med dårlig lys er S9 en mye bedre kameratelefon. Den er også vanntett, har gode stereohøyttalere og trådløs lading bygget inn, for å nevne noe.

Samsung Galaxy A9
8
Meget bra
8
Meget bra
sitatDet burde være mulig å få mer spennende funksjonalitet ut av en telefon med fire kamera.

Fordeler

 • +
  Fleksibelt kamera med vidvinkel og tele
 • +
  Flott byggekvalitet
 • +
  God batteritid
 • +
  Rask og god respons
 • +
  Greit med lagring
 • +
  Minnekortplass og minijack
 • +
  Dobbel SIM-plass

Ting å tenke på

 • Ikke vanntett
 • Middels kvalitet på bildene
 • Foreløpig Android 8
 • Bixby-knappen lar seg ikke skru av

Hele testen av Galaxy A9

Galaxy A9 er en relativt uvanlig mobil fra Samsung. Mobilprodusenten pleier å la flaggskipene få alle de nyeste og feteste funksjonene, mens mellommodellene i A-serien får et utvalg av de viktigste. Det er ingenting galt med det, for det er gode aspekter fra toppmodellene som har funnet veien til A-serien, så som vanntetthet og design.

Med Galaxy A9 tar Samsung et ganske annet utgangspunkt. De har rett og slett snudd opp ned på hva som bli med fra toppmodellene. Og for første gang introduserer de en relativt stor nyhet for Galaxy-modellene i en telefon som ikke er en toppmodell.

Vi får svelge den sure, skuffende pillen aller først; Galaxy A9 er ikke vanntett. Her er det ingen IP-klassifisering, så den bør behandles forsiktigere enn en Galaxy S eller Galaxy Note fra de siste årene

En annen skuffelse er at du ikke får de utmerkede stereohøyttalerne fra Galaxy S9 eller Note 9 her. Kun en vanlig monohøyttaler som likevel låter ganske bra. Hodetelefonkontakten er imidlertid fortsatt med.

Utropstegn på baksiden

Men det er ikke bare skuffelser her. Et stort batteri på 3800 mAh har det blitt plass til. Dermed varer den lenge og vel per lading, og hurtiglader følger med sånn at det ikke tar votter og vinter å fylle opp tanken igjen. Strengt tatt forventer vi det med en prislapp på rundt 6000 kroner, men vi vet om visse mobiler til nesten det dobbelte som fortsatt leveres med treg lader.

Forsiden av telefonen ser ut omtrent slik en Galaxy S8 eller S9 gjør, mens baksiden ser ganske annerledes ut.

Et helt batteri av kamera opp og ned langs venstre side av telefonen utgjør det mest iøynefallende her. Som et slags høyteknologisk utropstegn avsluttes kamerakvartetten av en enkelt LED-diode nederst.

Om ikke Huaweis Mate 20 Pro så småsær ut med sin LED-blits og tre kamera i firkant, ser i hvert fall dette sånn passe uvanlig ut. Og det er jo strengt tatt fortsatt det, selv om det neppe varer lenge før vi ser flere varianter som ligner.

Samsung har hermet litt etter Huaweis graderte fargevarianter, men det gjør ingenting. Denne typen bakside finner du på en blå og en rosa variant, mens en svart utgave enkelt og greit er svart.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Noen små detaljer

Den irriterende Bixby-knappen er fortsatt med oss, selv om Bixby ikke snakker norsk.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

En kjapp tilbaketur til skjermen, og vi kan konstatere at jo da – den ser like bra ut som andre Super AMOLED-er gjør, selv om oppløsningen er lavere enn i de fleste. Men en ting jeg personlig savner når telefonen skal koste såpass mye som denne er det lille trykkfølsomme feltet nede på skjermen. Det får du Samsungs toppmodeller fra Galaxy S8 og nyere, og det lille området med tilhørende vibrasjonseffekt gjør det lett å finne tilbake fra apper til hjemskjermen.

Det virker kanskje som en liten ting, og det er det også, men når prisene blir høye blir forventningene også det. Djevelen er i detaljene, som det heter.

En annen detalj som mangler er mulighet til å velge hva Bixby-knappen skal gjøre. Bixby er nok helt sikkert greit nok hvis du foretrekker å snakke koreansk eller engelsk til telefonen din. For oss som ikke gjør det er stemmefunksjonene forholdsvis unyttige, og den fysiske knappen som aktiverer tjenesten er mest i veien.

Hvis Samsung bare kunne sluttet å høre på markedsavdelingen som har ansvar for Bixby og heller gitt oss valget hadde de kunnet gjøre nesten alle til lags. De kunne fortsatt latt den språkfattige taleassistenten vært standardvalget.

Svakere utstyrt enn toppmodellene

Det er noe svakere maskinvare i Galaxy A9 enn i toppmodellene, men det merkes ikke så ofte. I vanlig bruk oppfører den seg så å si likt – også med to samtidige apper fremme.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Galaxy A9 har ikke i nærheten av så mye krefter ombord som Galaxy S9 og Note 9. Men det er likevel ikke så verst stilt med denne tassen. Navnet på Snapdragon 660-brikken som står på innsiden lyver litt. Der Snapdragon 600-serien tidligere holdt seg i området stabilt og fint midt på treet, har 660-modellen et par tær godt dyppet i høyytelsesland. De raskeste fire prosessorkjernene her finner du nemlig typisk i langt fetere mobilprosessorer, om enn stilt opp til litt høyere hastighet.

Samtidig; prosessoren her er å få tak i i vesentlig billigere telefoner. Xiaomi Mi A2 er den beste rimelige mobilen vi så langt har testet, og kommer med samme brikke.

Her slipper du unna med 2300 kroner, mot de 6000 kronene Galaxy A9 koster, men du får mindre RAM og du får noen færre funksjoner.

Rask og fin i bruk

Samsung-menyene er kjappe nok, og ikke like overlesset i forhåndsinstallerte apper som de pleide å være.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Selv om denne telefonen er svakere utstyrt enn Galaxy S9 flytter menyene seg forholdsvis raskt over skjermen. Det stopper i grunnen svært sjelden opp her, og den målte ytelsesforskjellen mellom S9 og A9 er ikke særlig merkbar i praksis.

Om noe er det to forskjeller jeg synes jeg merker. A9 virker å ta seg litt bedre tid til ting som har med lagring å gjøre – eksempelvis når mye skal oppdateres fra Google Play. I slike fall stopper den opp litt, og jeg har undret meg et par ganger om den gjør noe som helst – men noen sekunder senere setter den typisk i gang.

Selve menyopplevelsen er derimot glattere enn jeg tidvis har opplevd Galaxy S9. Totalt sett er inntrykket godt, ettersom de små treghetene hovedsakelig rammer ting som skjer i bakgrunnen uansett.

Samsung Experience-menyene er som alltid fargerike og relativt innholdsrike. Det er ikke altfor mye staffasje her, slik det var før. Mye av det som opplevdes som overflødig for et par år og mer siden er flyttet til appbutikken Galaxy Apps der du selv kan hente ned det du måtte ønske av ekstrainnholdet Samsung har gjort klar for telefonen.

Samsung Experience er fargerik og trivelig enten du støter på den i en Galaxy A9 eller i en Galaxy Note 9. For enkelte blir det litt mye av det gode, mens for andre er det akkurat passe.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Menymessig er den faktisk så godt som lik Galaxy S9 og Note 9. Sveip opp eller ned fra hjemmeskjermen for å komme til appskuffen, og bruk snarveisknappene nederst på skjermen for å gå ut av apper.

Et irritasjonsmoment er at jeg hele tiden prøver å vekke telefonen fra alltid-på-displayet ved å trykke på feltet nederst på skjermen. Det funker både på S9 og Note 9, men siden A9 ikke har trykkfølsomt område der fungerer det altså ikke på denne. Heldigvis vekker du telefonen rimelig enkelt ved å legge fingeren på leseren bak på telefonen.

Målt ytelse

Noe Fortnite blir det ikke på oss med Galaxy A9 ... i hvert fall ikke foreløpig. Samsung sier den skal være rask nok, men telefonen er ikke på listen over støttede enheter.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Ytelsen på Galaxy A9 matcher eller overgår de fleste av telefonene med tilsvarende innmat. Spesielt aktuell som sammenligning er Xiaomis Mi A2 som har samme prosessor, men mindre RAM og lagring. Den har under halvparten av prislappen til A9, men tilsynelatende får den også en del mindre ut av maskinvaren.

Samsung lover at selv om Galaxy A9 ikke er et tradisjonelt flaggskip fra selskapet, skal den være rask nok til å spille Fortnite. Foreløpig er ikke Galaxy A9 på listen over telefoner Fortnite støtter, og dermed får vi ikke prøvd ut denne påstanden.

Oppdatert: I etterkant av testen opplyser Samsung at Fortnite ikke vil bli tilgjengelig for Galaxy A9 likevel.

PUBG fungerer imidlertid godt på telefonen.

Som telefon

Galaxy A9 har plass til to SIM-kort og minnekort i tillegg. Dermed slipper du å velge mellom funksjonalitet hvis du har to ulike abonnement å bruke på samme telefon.

En batteritid som strekker seg mot to døgn vanlig bruk er fint å ha, og det samme er rask opplading når du trenger det. Lydkvaliteten i samtale er god, som forventet.

Tastaturet er et punkt der mange av Samsungs konkurrenter dytter inn dårlige løsninger. Ganske ofte Touch Pal, som gjerne maser på deg om brukerregistrering og nedlasting av grafiske temaer. Samsung lager fortsatt sitt eget tastatur, og det er ett av de beste skjermtastaturene på markedet, så lenge du faktisk skal taste med det og ikke har lyst på all staffasjen som følger med enkelte andre varianter. Du kan uansett bytte ut med det som måtte ligge på Google Play hvis Samsungs blir for enkelt.

Den flotte skjermen er det for øvrig fint lite å utsette på, enten du bruker den som telefon eller underholdningsmaskin. Kontrast og lysstyrke er bra nok til at en lys dag ute ikke er noe problem. Telefonen støtter dessuten høykvalitetsstrømming fra steder som Amazon og Netflix – en funksjon som har vært litt til og fra i Android-telefoner fra rundt midten av prisstigen og ned.

USB-C, minijack og høyttaler. Her er det ikke stereohøyttalere bygget inn, men Galaxy A9 spiller likevel ganske høyt.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Kamera

I år bytter du altså inn vanntettheten i A-serien mot lekne kameraløsninger og stort batteri. Så da er spørsmålet; er det verdt det?

Svaret er et høyt og rungende «Tja!».

Utropstegnet på baksiden av telefonen bestående av de fire kameraene og LED-lyset gjør jobben greit. Men det er merkbart at dette ikke er fire kamera av absolutt toppklasse. For det første bruker telefonen litt mer tid enn jeg er vant til på å fokusere – der heftigere telefoner gjerne finner fokus omtrent idet appen er fremme må A9 tenke seg lite grann om. Og relativt uvanlig for en Samsung sliter den litt med å balansere lyset i bildet.

Kameraet tar som regel gode bilder, men det krever mer lys enn toppmodellenes gjør. I tillegg kan det noen ganger slite litt med fokus og eksponering. De fleste bildene blir gode, men A9 er en telefon jeg typisk ender opp med å ta et par ekstra «for sikkerhets skyld»-bilder med.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Akkurat det har vært en av Samsungs styrker i de fleste toppmodeller de siste årene. De har så godt som alle vært ganske flinke til å kombinere en lys himmel og en mørk bakke. Med Galaxy A9 skal det veldig lite til før himmelen blir hvit og overeksponert.

Der S9 og Note 9 tar gode bilder i halvdempet innebelysning, uten å plages nevneverdig av ting som bevegelsesuskarphet og støy, er det nettopp slike ting som plager Galaxy A9 litt.

Det sagt gjør den jobben godt i de fleste tilfeller, og kombinasjonen av både et zoomkamera og et ekstremt vidvinkelkamera gir den en verktøykasse utenom det vanlige – det er stort sett bare Huawei Mate 20 Pro som har samme type verktøy i kassen. Men der er også hvert av verktøyene av høyere kvalitet.

Du vil altså sjelden finne et motiv du ikke klarer å stille telefonen fornuftig for, så lenge lyset er godt. Men hvis lyset svikter gir også vidvinkel og zoom seg relativt fort, og da står du igjen med hovedkameraet som er merkbart bedre. I mange tilfeller vil den altså ikke være like fleksibel som den er under optimale omstendigheter midt på dagen.

Siden Huawei allerede er nevnt; jeg savner de virkelig smarte løsningene i dette kameraet.

Det er vel og bra at fotoredigeringsverktøyet kan brette ut krummingen vidvinkelbildene får, men hva med en skikkelig nattmodus som kombinerer inputen fra flere av kameraene, slik som i P20 Pro og Mate 20 Pro?

Det er ikke bare antall kamera som avgjør om det er en god kameratelefon. Det er faktisk vel så mye hvordan du bruker dem.

Galaxy A9 gjør det greit nok på kamerafronten, og er en fleksibel hjelper når bildene skal knipses. Men noe unikum er den ikke – for egenskaper som fullt ut står i stil med antall øyne på baksiden av telefonen må du se til Kina.

Samsung Galaxy A9
8
Meget bra
8
Meget bra
sitatDet burde være mulig å få mer spennende funksjonalitet ut av en telefon med fire kamera.

Fordeler

 • +
  Fleksibelt kamera med vidvinkel og tele
 • +
  Flott byggekvalitet
 • +
  God batteritid
 • +
  Rask og god respons
 • +
  Greit med lagring
 • +
  Minnekortplass og minijack
 • +
  Dobbel SIM-plass

Ting å tenke på

 • Ikke vanntett
 • Middels kvalitet på bildene
 • Foreløpig Android 8
 • Bixby-knappen lar seg ikke skru av
annonse