Tek.no

Test Samsung 860 Evo

En ny «budsjettkonge» fra Samsung

Samsung vil ha tilbake SATA-tronen.

Vegar Jansen, Tek.no
23 Jan 2018 16:10

Samsung 860 Evo

Oppdatert 22.02.2018: Hovedkortet på vårt testrigg ble bevilget en BIOS-oppdatering på nyåret, og under testingen av Samsung 860 Pro oppdaget vi at dette førte til at noen av testresultatene ble feil. Med gammel BIOS på plass har derfor 860 Evo blitt testet på nytt, med det resultat at noe av teksten på side to med tilhørende grafer måtte oppdateres.

Artikkelens oppdatering har ikke ført til endring i karakteren eller konklusjonen.

Det er godt over tre år siden Samsung kom på banen med 850 Pro og deretter 850 Evo – et par velkjente SSD-er med SATA-grensesnitt.

Siden den gangen har disse vært blant våre favoritter i sin klasse, og især har 850 Evo skiltet med både lav pris og god ytelse.

Men det er flere år siden SSD-produsentene nærmet seg den teoretiske og praktiske grensen i ytelse for SATA-disker – SATA 6 Gbit/s (også kjent som SATA III) har en teoretisk maksimumshastighet på omtrent 600 megabyte i sekundet. Derfor har vi naturlig nok de siste par årene sett mer fokus på PCIe-SSD-er, og da spesielt med M.2-formfaktoren.

Også her har Samsung utmerket seg. Både 960 Pro og 960 Evo er blant de raskeste i sin klasse.

Ganske så lik utenpå, ganske annerledes innvendig.
Vegar Jansen, Tek.no

Men kompatibilitet, pris og det faktum at en SATA-SSD gjerne er mer enn kjapp nok til daglig bruk, har ført til at dette fremdeles er et satsningsområde. Derfor dukker det stadig opp nye SATA-SSD-er, og i dag slipper Samsung sine siste skudd på stammen. Ikke overraskende er betegnelsene 860 Pro og 860 Evo.

Nytt minne, ny kontroller

I dag tar vi en god kikk på sistnevnte, altså Samsung 860 Evo. Denne har fått selskapets fjerdegenerasjons 3D-NAND og en helt ny kontroller kalt MJX.

Nykommeren er å få i kapasiteter på 250 GB, 500 GB, 1 TB, 2 TB og hele 4 TB for den som har store behov og ditto lommebok. Dessuten er den tilgjengelig i tre formfaktorer: vanlig 2,5-tommer, mSATA og M.2.

Ifølge Samsung skal ytelse og øvrige spesifikasjoner være identisk uansett hva slags utgave du skulle gå for.

Som vi ser snakker vi altså om lik lese- og skrivehastighet uansett kapasitet, i hvert fall ved normale operasjoner. Ved skriving av større datamengder slår Intelligent TurboWrite inn og utvider SLC-bufferen som sørger for å holde farten oppe – så lenge det er ledig plass.

Tar vi disken på 250 GB som et eksempel, vil den kunne øke bufferen med 9 GB til totalt 12 GB ved behov. Men dette vil da midlertidig ta 27 GB av kapasiteten.

En annen forskjell er – forståelig nok – strømforbruket, som øker når kapasiteten går opp. Og ser vi på robustheten i form av hvor mye diskene skal tåle av skriving gjennom livet, øker også dette i takt med størrelsen.

Sammenligner vi med forgjengeren 850 Evo, har Samsung økt TBW-grensa relativt drastisk med 860 Evo – fra en dobling ved de mindre kapasitetene til åtte ganger så mye for utgaven på 4 TB.

Vegar Jansen, Tek.no

Og det er nok i hovedsak her Samsung ønsker å forbedre sin posisjon. Etter hvert som nyere SSD-er over de siste årene har kommet på banen, har nemlig Samsungs 850 Evo blitt stadig mindre attraktiv for folk med visse bruksbehov – nettopp på grunn av en relativt lav offisiell TBW-grense.

Samsung begynner ganske enkelt å få noen år på baken som SSD-produsent, og sammen med ny kontroller og ny generasjon 3D-NAND har de ganske enkelt fått større tro på sine egne produkter – og tør nå derfor garantere hardere bruk.

Vi nevner også at den nye 860 Pro dobler grensa fra 860 Evo igjen.

Fysikk og programvare

Vi fikk en 2,5-tommer med 1 TB kapasitet til test, og denne kom i en eske uten programvare, braketter, ledninger eller skruer av noe slag.

Utseendemessig er det ingenting spesielt som skiller denne 2,5-tommeren fra forgjengeren. Den har en høyde på syv millimeter, som er å betrakte som standard for 2,5-tommers SSD-er i dag.

Samsung Magician lar deg sjekke diskens status.

Akkurat som andre SSD-produsenter har Samsung en egen kontrollprogramvare som lar deg holde et visst øye med diskens helse. Denne kalles Magician og er fritt tilgjengelig fra Samsungs hjemmesider.

I tillegg til å se detaljer om diskens status, kan du med Magician oppgradere fastvaren, sørge for sikker sletting, teste ytelsen og kjøre diverse optimaliseringer.

Ikke så mye å hente på ytelse

Som nevnt ligger dagens SSD-er med SATA-grensesnitt ganske så nærme det som er praktisk mulig. Derfor byr heller ikke Samsung 860 Evo nødvendigvis på noen stor forbedring fra sin forgjenger 850 Evo – i hvert fall ikke i ren sekvensiell ytelse.

Bla om for å lese om testingen og se alle resultatene >>>

SSD-en gjør dog en bedre jobb med mer kompliserte lese- og skriveoperasjoner. I vår test med kopiering internt på disken gjør den det også markant bedre enn «gamlekongen» 850 Pro.

Men det er altså soleklart at for deg som allerede har en anstendig SSD, er det slik at du må over på alternativer med PCI Express-grensesnitt dersom du ønsker deg et betraktelig hopp i ytelse.

Konklusjon

Samsung 860 Evo har én klar fordel sammenlignet med forgjengeren, og det er at den er ment å tåle flere overskrivninger. Ellers er ytelsen omtrent den samme, eller til og med litt opp under mer krevende lese-/skriveoperasjoner.

Så ettersom forgjengeren 850 Evo egentlig ikke hadde noen spesielle svakheter – med unntak av at den altså hadde mistet terreng til konkurrentene på akkurat det med overskrivningsgrensen – lar det seg vanskelig gjøre å mislike Samsungs nye «budsjett-SSD» med fem års garanti fra fabrikken.

At den er å få i flere former – som 2,5-tommer, mSATA (Mini-SATA) og M.2-pinne er heller ingen ulempe. Det er ingen tvil om at Samsung ser for seg at denne skal inn i mange datamaskiner.

Men selv om 860 Evo er blant de kjappeste SSD-ene i sin klasse, kan den ikke måle seg med gode PCIe-SSD-er som «fetter» Samsung 960 Evo. Eller for den saks skyld WD Black, som i skrivende stund koster det samme som en like stor 860 Evo.

Sånn sett er det klart at dette er en SSD som i hovedsak skal appellere til deg som er ute etter en sekundær SSD for lagring eller har et har et eldre oppsett uten M.2- eller PCIe-muligheter. Alternativt ønsker du deg ganske enkelt en god og robust SSD til en anstendig pris.

For akkurat kostnader er viktig, så vi lurer litt på hvor prisen vil stabilisere seg for 860 Evo. Ser vi på nettopp terabyteutgaven, kan du akkurat nå spare ganske mange hundrelapper på å velge 3D-utgaven av WD Blue i stedet.

Prisen måtte vært langt jevnere før vi uten å blunke hadde plukket Samsung 860 Evo i stedet for Western Digitals kandidat.

Samsung 860 EVO Series MZ-76E1T0B 1TB
9
Imponerende
Anbefalt

Samsung 860 EVO Series MZ-76E1T0B 1TB

annonse
Prisjakt
1699 NOK
Sjekk nå
KjellAndCompany
1949 NOK
Kjøp nå
NetonNet
1949 NOK
Kjøp nå
sitat"En SSD det er vanskelig å si noe stygt om."
 • Krysse av
  Lang garantitid
 • Krysse av
  God SATA-ytelse
 • Krysse av
  Skal tåle ganske mye bruk
 • Krysse av
  Tilgjengelig i flere formfaktorer

Les også