Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestOnePlus One

Denne gir mye mer for pengene enn Galaxy S5

Like kraftig, men mye billigere.

Ole Henrik Johansen / Tek.no

OnePlus One

OnePlus sier deg kanskje ingenting, men det er en produsent du bør notere deg først som sist. Selskapet har riktignok en kontroversiell måte å selge deg telefonen, ved at du blant annet må delta i konkurranser for å få en invitasjon til å kjøpe et eksemplar. Ergo kan det være tungvint å få kjøpt denne modellen her på berget.

Likefullt hevet vi mer enn et øyenbryn når nyheten kom ut om OnePlus sin toppmodell One tidligere i år. På papiret har denne modellen like mye krutt å by på som langt dyrere mobiltelefoner på markedet – til nærmere halvparten av prisen.

Vi har derfor lagt OnePlus One under lupen for å se hva du får for de omlag 2700 kronene telefonen koster, inkludert frakt og norsk merverdiavgift.

Har en stor, god skjerm i lekker innpakning

Størrelse på skjermen er noe som er essensielt for mange, og OnePlus One har en 5,5 tommer stor LCD-skjerm. Det er til sammenligning den samme størrelsen Apple bruker på den største versjon av sin nye iPhone-generasjon.

Den ruglete baksiden gjør OnePlus One god å holde i.Foto: Kurt Lekanger, Tek.no

Setter vi skjermen på prøve ser vi at lysstyrken den kan skilte med er kraftig og god. Våre målinger viser at den gir fra seg 425 cd/m2 ved maksimal styrke – som er i det øvre sjiktet. Videre er det fargene som står for tur, og de er på sin side ikke like overbevisende. Hvitbalansen du får kan minne mye om TV-er i utstillingsmodus, altså er fargene preget av å være for kalde.

Skjermen er med andre ord ikke den aller råeste vi har sett, men slettes ikke ille. Dog er det ikke skjermen i seg selv som fanger vår oppmerksomhet. Designen på OnePlus One er faktisk slående flott – spesielt til prisen.

Vårt eksemplar har en bakside i et nokså ruglete grått materiale, som samtidig er avrundet ut mot sidene av telefonen. Resultatet er at den ligger godt i hånden, og at det er enkelt å navigere rundt på den store skjermen med én hånd. Til sammenligning er den mer betryggende å bruke med en hånden enn hva tilfelle er med iPhone 6 Plus.

Forsiden av telefonen er preget av en stilren overflate uten knapper, hvor det sorte glasset er rundet av mot kanten, og er plassert rundt én millimeter over den krommede ytterrammen. En liten detalj som øker kvalitetsinntrykket etter vår mening.

iPhone 6 Plus er noe større enn OnePlus One. 6 Plus måler 158,1 x 77,8 x 7,1 millimeter (høyde, bredde og tykkelse), mens OnePlus One på sin side er 152,9 x 75,9 x 8,9 mm. Ser vi på vekten veier iPhone 6 Plus 172 gram, mens vektnålen stopper ved 162 gram på OnePlus One.

OnePlus har til og med gjort en del jobb med esken telefonen kommer i. Av bildene på neste side kan du se alle de stilig løsningene selskapet har laget for å gi deg en kvalitetsfølelse allerede når du pakker opp telefonen.

Kraftig telefon for pengene

En av tingene som vakte interesse hos oss når OnePlus lanserte denne modellen var hvor kraftig maskinvare produsenten hadde skrapet sammen under panseret – spesielt til prisen.

OnePlus One kostet oss altså rundt 2700 kroner inkludert alle avgifter, og for prisen får du en telefon som kan sammenlignes med langt dyrere modeller. For eksempel har den mye til felles med Sonys helt nye Xperia Z3-modell, som i skrivende stund koster deg nærmere dobbelt så mye.

På neste side kan du se alle resultatene vi fikk under vår ytelsestest »

Ytelsestestene våre viser også at likheten mellom de to modellene er slående. I 3Dmark klarer OnePlus One å oppnå en marginalt høyere poengsum enn Xperia Z3, men stillingen snus på hodet når vi kjører Geekbench 3. Her utnytter Sony prosessorkraften bedre enn hva OnePlus klarer, selv om differansen ikke veldig stor.

3DMarkIceStormUnlimited_ (1).
Geekbench3multicore_ (1).
Antutu 5.1.

Ergo kan vi slå fast at forskjellen mellom One og Z3 når det kommer til ytelse er forsvinnende liten, noe som er imponerende for OnePlus, prisen tatt i betraktning.

Slik ser hjemskjermen ut på OnePlus One ut av esken.

En telefon for deg som liker å bestemme selv

OnePlus One bruker operativsystemet fra Android, nærmere bestemt den nyeste versjonen KitKat 4.4.4. Mange produsenter velger deretter å lage sine egne løsninger når det kommer til utseende og programmer. Eksempelvis Samsungs Touch Wiz og HTCs Sense. Telefonene har altså Android-plattformen i bunn, mens produsentene selv former brukeropplevelsen for deg.

Det har ikke OnePlus gjort. De har i stedet fridd til utviklerne av CyanogenMod – en variant av standardutgaven av Android. Resultatet er at du får et meget rent utseende på telefonen din. Dette vil være til glede for deg som ikke ønsker en overlesset mobil med masse «unødvendige» programmer og et spradende grafisk utseende – men heller vil forme utseende og velge funksjoner selv.

En annen fordel er at du vil få de nyeste versjonene av Android relativt raskt. Under vår testperiode har oppdateringene kommet på løpende bånd.

Tar gode bilder – så lenge du er ute

Et annet moment som er viktig for mange er mobiltelefonens egenskaper til å ta bilder. Her er resultatet litt blandet med OnePlus One.

Menyene i kameramodus er enkle og oversiktlig, i tråd med hvordan telefonen er i bruk ellers. Du har rikelig med ulike innstillinger å velge mellom, inkludert HDR-støtte. Hvilket betyr at mobilen tar tre eksponeringer som den setter sammen til et bilde.

Kameraet som sitter plassert på baksiden gir deg en oppløsning på maksimalt tretten megapiksler, noe som gjør at du har oppløsning nok til å gjøre utsnitt uten at det blir for uskarpt. Dog er ikke megapiksler alt, langt i fra, og jobben OnePlus One gjør med å få best mulig resultatet er varierende.

HDR og dårlig lys gjør det vanskelig å ta gode bilder med OnePlus One.Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

På lyse dagen er kvaliteten du får god, mens resultatet i tussmørket eller inne i din egen stue på kvelden, ikke er like imponerende. Spesielt om du bruker HDR-funksjonen i kombinasjon med dårlige lysforhold, må du være svært stødig på hånden for at bildene skal bli skarpe. Samtidig gir kameralyset bildene dine unaturlige farger, og personer ender ofte opp med å bli svært så bleke.

Hadde bare lydkvaliteten hengt bedre med i svingene

OnePlus One har ikke den beste samtalekvaliteten, noe som trekker ned i vår bok. For oss er det litt merkelig at de ikke velge å koste på høyttalere og den innebygde forsterkeren de ekstra «vekslepengene» det koster ved samlebåndet. Spesielt når resten av telefonen er så moderne rent komponentmessig.

Når du tar i mot samtaler med telefonen er lyden tynn og blek, noe som slo oss da vi gikk fra denne telefonen til en iPhone 6, som i seg selv heller ikke er den beste på markedet når det kommer til samtalekvalitet. Dog er den ikke så dårlig at lyden spraker eller gir knitring under samtale.

Lydkvaliteten er dog ikke like dårlig når du bruker den som musikkspiller. Likevel er den ikke så god som for eksempel Sony Xperia Z3, og lydnivået den klarer å servere hodetelefonene er ikke hårreisende kraftig. Med andre ord er OnePlus One ikke noe du bør satse på om lydkvalitet er noe som står ditt hjerte nær.

Har god lagringskapasitet

Testeksemplaret vi har kjøpt av OnePlus One har 64 gigabyte med lagringskapasitet, noe som kommer godt med om du er en aktiv bruker. Likevel fylles plassen raskt opp om du er ivrig på å ta bilder, lagre musikk og bruker andre funksjoner som krever sin del av lagringsplassen.

Skulle du fylle opp de 64 GB med lagring du har til rådighet, må du begynne å slette innhold. Telefonen har nemlig ingen støtte for minnekortleser, noe fort mange vil savne.

Vi måtte ofte ty til flymodus for å få datatrafikken til å fungere når dekningen forandres.

Litt småproblemer med dekningen

Ser man nøyere på spesifikasjonene til denne telefonen så ser man at støtten for antall mobilbånd er langt fra like god som med for eksempel Sony Z3. Likevel har den støtte for det aller meste som brukes her til lands foruten 800 Mhz-båndet.

Like fullt er ikke telefonen helt stabil når det kommer til datatrafikk og forandring i dekning.

Daglig tar vi blant annet T-banen på vei til kontoret, og det samme problemet dukker til stadighet opp. Ved starten av turen er det nemlig meget god 4G-dekning, men på veien er det en del tunneler som kun kan by på Edge.

Problemet oppstår når dekningen varierer. Spesielt når vi får tilbake 4G-dekningen skjer det ingenting når vi prøver å bruke datatrafikk. Telefonen viser at den prøver å sende og motta data, men ingenting skjer.

For å løse problemet har vi måtte slå mobilen over til flymodus og tilbake til normalmodus før OnePlus One klarer å laste inn nettsider, eller annen bruk som krever datatrafikk. Dette er et problem som er verdt å nevne, og noe som OnePlus bør få gjort noe med.

Konklusjonen

Så, hva er vår konklusjon over OnePlus One? Vi mener dette etter alt å dømme er noe av det beste kjøpet du kan gjøre om budsjettet ditt er under 3000 kroner. Hadde undertegnede måtte velge mellom for eksempel en Samsung Galaxy S5 og denne telefonen fra OnePlus, hadde valget blitt sistnevnte.

Det er flere grunner til at vi har fått sansen for denne telefonen. En av dem er designen og inntrykket den gir oss. Designen er ren, men likevel spennende. Kvaliteten i materialene som er brukt er minst på samme nivå som de dyreste telefonene på markedet.

Et annet moment er kraften og komponentene denne gir deg for prisen du betaler. Telefonen er omtrent like kraftig som for eksempel en Sony Xperia Z3. Det er imponerende sett i lys av at prisen du betaler for en OnePlus One er nesten halvparten av alternativet fra Sony.

Dog er ikke alt helt rosenrødt for OnePlus One. For å være helt på høyde med de beste telefonene på markedet burde kameraet vært bedre under dårligere lysforhold, samtidig som selskapet burde kostet på lydkvaliteten under samtale og når du spiller av musikk med hodetelefoner. Sistnevnte tror vi kun ville vært en liten kostnad å oppgradere, en sum vi gladelig hadde betalt for. Den har også et problem med at databruken slutter å fungere når dekningen skifter mellom ulike bånd.

Alt i alt gjør likevel OnePlus mye riktig med sin første mobiltelefon, og totalsett fortjener den et Anbefalt-stempel fra oss. Vi kan ikke komme på en eneste mobiltelefon som kan tukte denne i samme prisklasse, selv om det finnes dyrere modeller som slår den.

Alternativer

Til prisen får du uten tvil veldig mye for pengene med OnePlus One. Likevel finnes det noen bedre modeller på markedet, men disse koster også en god del mer. Som vi har vært inne på tidligere i testen er Sony Xperia Z3 ikke helt ulik One når det kommer til hva de har under panseret. Dog er Sonys nye flaggskip langt bedre om du vil god lydkvalitet og kamera. Dette er telefonen alle må se seg slått av om dagen.

Er du ute etter en telefon rundt 2500 kroner hvor lydkvalitet og godt kamera er viktig, får du per i dag LG G2 for denne prisen. Modellen begynner å bli en aldrende herremann, men holder fortsatt et høyt nivå, og er bedre på lyd og kamera. Spesielt god er den om du skal høre mye på musikk.

Bilder, brukergrensesnitt og ytelse

Esken telefonen kommer i.Foto: Kurt Lekanger, Tek.no
Det er merket hvor du skal trekke for å få esken fra hverandre .Foto: Kurt Lekanger, Tek.no
OnePlus One ser bra ut fra første stund.Foto: Kurt Lekanger, Tek.no
Det følger med usb-kabel, lader og nøkkel til å ta ut simkortet. Foto: Kurt Lekanger, Tek.no
USB-kabelen er av den moderne sorten når det kommer til utseende .Foto: Kurt Lekanger, Tek.no
Den ruglete baksiden gjør OnePlus One god å holde i.Foto: Kurt Lekanger, Tek.no
Bilde tatt med telefonen. Full fres med branslangen. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no
Fargene på skjermen er ikke helt imponerende. Generelt trekker fargene for mye mot blått.
annonse