Tek.no

Test

Får du billigere og bedre mobilskjerm enn dette?

Nokia 7.2 byr på masse telefon for pengene, men kameraet er i svakeste laget.

Nokia 7.2 finnes i en lekker grønn utgave eller i en variant der nyansene svinger mellom koksgrått og svart. Zeiss-logoen på baksiden antyder dessverre at kameraet er litt bedre enn det er.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
Finn Jarle Kvalheim
17 Nov 2019 14:00

De nyeste Nokia-telefonene har i tur og orden vært noen av de aller beste mobilene du kan kjøpe for relativt få penger. Nokia 7 Plus ga vi for eksempel solide 10/10 på våren i fjor.

Det siste hakket på stammen heter Nokia 7.2, og også her får du ekstremt mye telefon for pengene. Den nette og lekre mobilen koster nemlig bare 3000 kroner, og føles langt mer kostbar.

Rimelige telefoner som føles langt dyrere enn de er er ikke egentlig noe nytt. De siste par årene har det vært mange av dem, men det er bare Nokia og Motorola som har vært jevnt høye i kvaliteten, mens andre merker som for eksempel Xiaomi har hatt en og annen særdeles god modell i de laveste prisklassene.

Nokia likner på Nokia

Utseendemessig likner Nokia 7.2 veldig på tidligere rimelige Nokia-modeller. På forsiden er forskjellen først og fremst et litt smalere kamerafelt øverst på skjermen enn i tidligere rimeligere Nokiaer. På baksiden finner du et stort kamerafelt med fire runde felter; tre kamera og LED-blits.

Fargene denne telefonen fås i er litt uvanlige til Nokia-mobiler å være. Du får den i en variant med grønn, gradert farge inn mot midten fra kantene, og i en variant som har liknende gradering fra svart mot mørkegrått.

Les også
Motorola One Zoom: Har omtrent alt du kan be om fra en mobil, uten at det koster skjorta
Det store kamerafeltet har fire hull. Det vanlige kameraet som knipser bilder med 20 megapikslers oppløsning, en ultravidvinkel og et hjelpekamera som lodder dybden i bildet. Den fjerde åpningen er LED-blitsen. Rett under ser du fingerleseren.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Telefonen føles velbygget og ser veldig bra ut. Dette er én av de lekreste mobilene du kan kjøpe i sin prisklasse. Men det er også helt greit utstyrt på innsiden.

En Snapdragon 660-brikke kjører helt ren Android, og har dermed krefter nok til at brukeropplevelsen aldri blir dårlig. Eller, den blir i hvert fall ikke treg. For det er et par knotete ting her.

Lyden fra den enkle bunnmonterte høyttaleren i Nokia 7.2 er spinkel og slitsom. Men denne telefonen har noe som ikke er så vanlig lenger; en 3,5 mm hodetelefonkontakt.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Noen irriterende bugs

Ren Android er ikke en garanti for at programvaren fungerer fantastisk. Android viser frem sine funksjoner ved hjelp av små snakkebobler som forklarer hva du kan gjøre, og ved at skyvbare menyelementer hopper litt og påkaller oppmerksomheten din.

I bunnen av Nokia 7.2-skjermen spretter stadig bunnlinjen bittelitt opp og ned. Den prøver å vise at du kan åpne appskuffen ved å trekke menyen oppover på skjermen. De fleste skjønner nok hvordan det funker ganske fort, men telefonen fortsetter med sine påminnelser.

Vanligvis holder det å ha fulgt instruksjonene én gang, men vi har sett buggen i flere telefoner enn Nokia 7.2, og dermed kan vi anta den forsvinner i en fremtidig oppdatering.

Fingerleseren ligger såvidt senket i baksiden av telefonen. Det er lett å kjenne hvor den er når du faktisk trenger den, men den reagerer på alt mulig når du holder den.

Standardinnstillingen er at sveip over den skal trekke ned toppmenyen på telefonen. Det gjør at toppmenyen stadig roter seg ned i det du holder på med. Du kan heldigvis skru av denne funksjonen.

En annen liten irritasjon er at kamerafunksjonen her er irriterende treg. Telefonen tar overraskende gode bilder under de fleste forhold, men fra du trykker på knipseknappen til den faktisk fotograferer kan det gå en hel liten evighet.

Les også
Her er billigmobilen som skal yppe med Huawei P30 Pro

Flott HDR-skjerm

Dette er antakeligvis den rimeligste telefonen du kan kjøpe i norske butikker som har HDR-skjerm. Den har også mulighet til å «lage HDR» av vanlig materiale. I praksis betyr det at den jukser det til så den strekker dynamikken i origialbildet; det lyse blir litt ekstra lyst, og i bånn får den litt ekstra rom så det mørke kan bli litt lysere og mer detaljert der det var detaljer i originalbildet.

Samsung-mobiler har gjort dette siden Galaxy S8, men det er fortsatt mange toppmodeller som ikke kan gjøre «HDR-oppskalering».

Pure Display kaller HMD/Nokia skjermteknologien sin for. Den funker ganske bra - det er ikke det beste jeg har sett av HDR-skjermer, men så har jeg aldri sett HDR-funksjonalitet ned i disse prisklassene før heller.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Irriterende nok er én av de to viktigste tjenestene for nordmenn uten støtte for Nokia 7.2-HDR-en Netflix viser nemlig aldri noe mer enn HD-logo her, uansett hvor mye innholdet kanskje har HDR-støtte på andre enheter som iPhone eller Galaxy S10.

Men samtidig kan altså Nokiaen jukse det til likevel. Og siden mobilbrukere typisk ser flere korte klipp enn lange filmer på skjermene sine er Youtube uansett viktigst, og der funker HDR helt prima.

Kvalitetsmessig er dette et godt stykke fra den aller beste HDR-en jeg har sett. Det blir ikke fryktelig lyssterkt, og jeg vil kanskje beskrive kvaliteten som litt ... grøtete sammenliknet med de beste HDR-skjermene.

Det er ikke at bildet er uskarpt, det er mer en følelse av at de veldig lyssterke delene av bildet flyter litt utover, samtidig som de mørkeste delene av bildene ikke er så detaljerte som på de beste mobilskjermene - selv når det er helt åpenbart at forhåndslaget HDR-innhold gjør omtrent det det skal på skjermen.

Men jeg setter litt urettferdig høye krav; mobilene jeg sammenlikner med koster for det meste to til fire ganger mer enn Nokia 7.2.

Topp ytelse i menyer og apper

Som alltid for Nokia-telefoner litt nord om de aller billigste er menyytelsen upåklagelig. Her går alt av vanlige gjøremål lekende lett. Vanlig forflytning i menyene stopper aldri opp, oppstart av vanlige apper som Spotify og Youtube går også upåklagelig raskt. Googles eget skjermtastatur er utmerket til å taste meldinger på.

Rene Android-menyer uten for mye skrot gjør at menyopplevelsen er rask og smidig. Enkelte bugs er det likevel i denne telefonen.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Ett av triksene til telefoner i denne prisklassen er å late som om de er raskere enn de egentlig er. Og det trikset gjør altså Nokia 7.2 med glans. Men det betyr at statiske ytelsestester ikke står helt i stil med brukeropplevelsen. At Spotify starter kjapt betyr ikke at dette er en telefon du kjøper hvis du ønsker deg en mobil til å spille på.

Batteriet er ikke blant de største du får tak i, men heller ikke av de minste. Telefonen varer minst én hel dag i bruk hvis du ikke har skjermen på konstant. Selv om det er en vanlig «treg» lader som følger med er hurtiglading støttet hvis du har raskere ladere fra før.

Lydkvaliteten under samtaler er også helt ålreit og volumet kan bli høyt nok for de fleste vanlige brukere, selv om det ikke blir kjempehøyt.

Greit, men treigt kamera

Kameraet har nattmodus inkludert, og det er hele tre linser på baksiden. Bare to av linsene tar bilder, mens den tredje er der for dybdeinformasjon. Du har et vanlig kamera og en ultravidvinkel å rutte med.

Kvaliteten på bildene er imidlertid langt mer middels enn Nokia 7.2s tre øyne gir inntrykk av. Kameraet bruker ganske lang tid på å faktisk knipse bildet, og veldig ofte blir resultatet enten uskarpt eller over- eller undereksponert.

Det som er enda litt verre er at det ofte ser helt greit ut på mobilskjermen, mens det er etter å ha delt bildet man finner ut at det ikke ser fullt så bra ut på andre skjermer. Heller ikke selfiekameraet er noe å skrive hjem om på Snapchat.

Vi snakker om en telefon til bare tre tusenlapper her. I enkelte fall kan nattmodusen gi deg bedre bilder i mørket enn det vi forventet fra toppmodeller bare for et par år siden.

Men alt for ofte blir bildekvaliteten litt skuffende, og å ta bilder av motiver i bevegelse er vanskelig med ett til fem sekunders forsinkelse fra knappen trykkes på til noe skjer.

Til slutt

Alt i alt er Nokia 7.2 et greit kompromiss mellom ytelse og pris. Den har sin største brist på kamerafronten, der det er relativt lite å juble for. Det mangler også litt på finpussen i programvaren, selv om dette er ren Android.

At denne prisklassen beveger seg så sakte fremover skuffer også litt, etter at den gjorde et solid byks for et par år siden. Nokia 7.2 tilfører ikke ytelsesmessig noe særlig fra eller til mot det du kunne velge for de samme kronene fra før.

Men du fikk ikke HDR-skjerm for disse pengene for to år siden. Og hvis du valgte en Nokia fikk du heller ikke en sprutsikker telefon, som denne er. Og både for to år siden og i dag må du lete litt for å finne like god brukeropplevelse i menyene som du finner her til denne prisen.

Nokia 7.2 Dual SIM (4GB RAM) 64GB
7.5
Bra

Nokia 7.2 Dual SIM (4GB RAM) 64GB

sitat"Nokia 7.2 er en lekker og sabla god telefon, men kameraet skuffer litt."

Fordeler

 • Krysse av
  Markedets billigste med HDR-skjerm
 • Krysse av
  Kameraapp med nattmodus
 • Krysse av
  Rask og god i bruk
 • Krysse av
  Ren Android
 • Krysse av
  Flott design
 • Krysse av
  Støtter hurtiglading
 • Krysse av
  Sprutsikker
 • Krysse av
  Varslingslys i låseknappen

Ting å tenke på

 • Bytt
  Noen bugs
 • Bytt
  Ikke den beste HDR-skjermen
 • Bytt
  Trege og middelmådige kamera
 • Bytt
  Hurtiglader medfølger ikke
 • Bytt
  Vidvinkelkamera og selfiekamera kunne vært bedre
annonse

Les også