På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.
Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».
Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.
I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.
Et lite beist i bakkene
E-wheels E2S V2 Pro har ingen grunn til å spare på kreftene.
Innhold
Vi kommer stadig borti folk som ikke ser poenget med den elektriske sparkesykkelen. Et gjentagende argument er at vi må være spesielt bedagelig anlagt siden vi ikke heller går, sykler eller løper.
Interessant nok kommer dette gjerne fra mennesker som selv foretrekker å bruke bil når de skal noe sted. Vi observerer også at folk som tar heis eller rulletrapp ikke møtes av de samme holdningene, selv om det er godt kjent at vanlige trapper er bedre for helsa.
For det er jo ikke alltid slik at vi har lyst til å trene, eller at det nødvendigvis passer å ankomme jobben – eller hvor nå enn vi skal – så svette at vi trenger en dusj. Derfor er det et poeng å kunne skille mellom sport og transport, og det gjør vi så avgjort med den elektriske sparkesykkelen.
I denne testen tar vi for for oss en ganske ny elsparkesykkel fra E-wheels. Dette er en aktør som strengt tatt ikke designer sine egne modeller, men døper om visse kinesiske sykler og tilpasser disse til det norske markedet.
En av disse har fått betegnelsen E2S, og i fjor fikk vi en oppdatert versjon kalt E2S V2. Denne hadde vi sansen for, spesielt på grunn av den nye motoren som hadde anstendig med krefter.
Dagens testeksemplar har fått navnet E-wheels E2S V2 Pro, og er i likhet med sine forgjengere en såkalt «Xiaomi-klone». Med dette mener vi at designen og konstruksjonen er sterkt inspirert av Xiaomi Mi M365, en annen populær elektrisk sparkesykkel.
Tidligere i sommer har vi også testet Xiaomi M365 i Pro-utgave, og E-wheels E2S Pro er en direkte konkurrent til denne.
E-wheels E2S V2 Pro
Veldig god i oppoverbakker, men ikke like morsom i nedoverbakker.
Fordeler
- +God rekkevidde
- +Skivebrems bak
- +«Sykkelbremsehåndtak»
- +Luft i hjula gir grei kjørekomfort
- +Meget sterk i bakkene
- +Har app
Ting å tenke på
- —Litt høy som sammenslått
- —Litt knotete plassert ladeport
- —Bremsene krever litt tilvenning
Stilt ved siden av hverandre, er det liten tvil om at det er mye likt her. Disse to modellene har samme design og festemekanisme, samme display, lik form på håndtak, ståbrett, reflekser, lys og så videre.
Begge har motorbrems foran og skivebrems bak, luftfylte dekk og selv batteriet er oppgitt til samme kapasitet: 474 wattimer. Hadde det ikke vært for merkingen, ville man trengt et trent øye for å se forskjell på dem.
E2S V2 Pro veies dog inn til 13,6 kilogram på vår badevekt, som er omtrent 400 gram mindre enn Xiamoi Mi M365 Pro.
En annen og viktigere forskjell på de to elsparkesyklene er motoren. Xiaomien er snekret sammen av kinesiske Ninebot, som i sin tid kjøpte Segway – og derfor har den også Segways motorteknologi.
E-wheels E2S V2 Pro benytter seg av en annen type motor. Dette er det selvfølgelig ikke noe galt i, men det betyr at selv om de to to syklene ser nærmest identiske ut, byr de samtidig på to forskjellige kjøreopplevelser.
Godt med motormuskler
Det første som slo oss da vi først ga gass med E2S V2 Pro, er at den har bra med krefter. Det bekrefter også spesifikasjonene, som lister en nominell motoreffekt på 500 watt – og opptil 900 watt i kortere perioder. Det er ikke verst for en liten doning som dette – til sammenligning er vanlige elsykler begrenset til kun 250 watt nominell effekt.
For elsparkesykler er det dog ingen begrensninger i styrke, kun hastighet. E2S V2 Pro er en modell som i andre markeder enkelt vil holde 30 km/t, men vårt eksemplar er på papiret sperret til 22 km/t. Dette gjør at den akkurat holder seg innenfor det norske regelverket, som tillater et avvik på +/- 10 prosent av makshastighet på 20 km/t.
Tilsvarende styrke for konkurrenten Xiaomi M365 Pro er 300 watt og maks 600 watt, altså er E2S V2 Pro den sterkere av disse to. Det er heller ikke bare i teorien – etter å ha kjørt denne sykkelen kan vi bekrefte at den sparker langt bedre fra seg, spesielt i bakkene.
Rett ut av esken kan vi vel gå så langt som å si at E2S V2 Pro har et «temperament». Elektriske sparkesykler flest har et jevnt og relativt rolig gasspådrag, men det finnes unntak, og E2S V2 Pro er et slikt unntak. Dytter vi gasspaken helt ned ved start her, er det enkelt å pådra seg hjulspinn. Spesielt om du ikke har fått hele vekta opp på ståbrettet før du gir jernet.
E2S V2 Pro har dog en app som kan hjelpe. Appen er egentlig ganske fæl, men den gir oss blant annet muligheten til å skru på cruisekontroll og justere gasspådraget fra 0 til 100 i «Throttle Acceleration Adjustment». Der syntes vi det var greit å skru den litt ned fra den opprinnelige verdien på 80.
Ettersom sparkesykkelen altså nærmest er en kopi av Xiaomi Mi M365 Pro, har vi ikke planer om å skrive for mye om de fysiske aspektene. Kvaliteten virker stort sett grei, og det er elementer her vi liker litt bedre også – som ringeklokka og bremsespaken.
Samtidig merket vi også ganske tidlig at festemekanismen for styrestanga ganske fort ble slapp og litt skranglete på vårt testeksemplar. Dette «backlash»-problemet er ikke ukjent på disse modellene, men i de fleste tilfeller kan problemet fikses ved å stramme festemekanismen. Etter litt fikling har vi da også fått dratt den til igjen, men vi har ikke fått den like god og fast som «originalen».
Hvorvidt vi var uheldige med vårt testeksemplar, eller om dette er noe som går igjen på flere eksemplarer av E2S V2 Pro, er det ikke godt å si i skrivende stund.
Litt hard på motorbremsen
E-wheels E2S V2 Pros motor er ikke bare sterkere, men sørger også for en annen kjøreopplevelse enn med Segway-motoren i Xiaomis (og Ninebots) modeller. Disse bremser nemlig alltid litt i nedoverbakker, det reduserer både hastigheten og genererer strøm som dyttes tilbake på batteriet.
Også E2S V2 Pro regenererer strøm ved bremsing, men den bremser altså ikke automatisk. Det gir fordelen av at sykkelen triller veldig lett, og da kan vi selv i relativt beskjedne nedoverbakker komme opp i hastigheter over 20 km/t.
Ulempen er at når motorbremsen først kobles inn – noe som skjer når vi begynner å klemme inn bremsespaken – så har den tilsynelatende kun én styrkeinnstilling. Ved å klemme bremsespaken ytterligere inn, sørger vi bare for at skivebremsen bak tar mer tak.
Motorbremsen «hugger» gjerne litt når den tar tak, og jo fortere man først triller, jo mindre behagelig er det å bremse.
I det hele tatt er det ikke så enkelt å få til jevn bremsing med denne sparkesykkelen. Først håpet vi at den nevnte appen kunne hjelpe oss med å justere motorbremsekraften, da det finnes en «Brake Strength Adjustment» der også. Men her kan vi ikke si at vi merket noen nevneverdig forskjell – selv ikke da vi gikk rett fra hundre til null og tilbake igjen.
Det er litt leit, ettersom motorbremsen tar såpass godt at vi ofte må variere mellom å bremse og slippe opp for å holde tempoet vi ønsker. Dette er til dels en vane, men det er ingen tvil om at det også gir en viss «jo-jo»-bremsing som hverken er spesielt behagelig eller elegant.
Vi oppdaget for øvrig at sykkelen også bremser hvis man bruker gasspaken når sykkelen triller fortere enn 22 km/t. Normal sett ser vi på dette som en ulempe, men her fungerer det også som en alternativ måte å bruke motorbremsen på – som i visse tilfeller faktisk er hakket mer behagelig enn å bruke bremsespaken.
Regenererer strøm uansett
Når vi først er inne på bremsing, må vi også gjøre oppmerksom på at denne sparkesykkelen ikke er i stand til å bremse kun mekanisk. Skal du ned en bratt bakke og allerede har et fulladet batteri, får du derfor ganske snart protester fra sykkelen i form av piping og et assortert utvalg med feilmeldinger på displayet.
Dette skjer fordi motorbremsen regenererer strøm og prøver å dytte dette inn på batteriet igjen. Men når batteriet er fullt, så er det fullt – og mer strøm lager bare problemer.
Ifølge E-wheels skal ikke dette være direkte farlig, da elsparkesykkelen har mekanismer som skal hindre batteriet fra å bli overladet, men slik piping og blinking er jo irriterende. Dessuten kan motorbremsen plutselig koble ut for å beskytte batteriet, noe som betyr redusert bremsekraft.
Bevares, denne sykkelen er ikke alene om å mistrives i nedoverbakker med fulladet batteri. Men på mange andre sparkesykler har vi også muligheten til å kun benytte den mekaniske bremsen, for eksempel ved å bruke bakskjermen til å skubbe på bakhjulet. E2S V2 Pro har på sin side kun sin ene bremsespak, og når vi bruker denne slår motorbremsen inn uansett.
Konkurrenten Xiaomi Mi M365 Pro (og for den saks skyld Ninebot Max G30) har også kun én brems, men vi har ikke opplevd at Segway-teknologien har vært tilsvarende rammet av dette problemet.
Uansett, hvis du som regel starter turen med å kjøre i nedoverbakker, anbefaler i hvert fall E-wheels å enten kun lade batteriet til rundt 90 til 95 prosent, eller å kjøre ett minutt i oppoverbakke først.
Disse løsningene har dog sine egne utfordringer. For å ikke lade helt opp må du bruke appen for å følge med på ladeprosessen, og dersom du allerede bor på toppen av bakken, kan det faktisk være helt umulig å starte med oppoverbakkekjøring.
NB! Etter at denne testen var ferdigskrevet, får vi vite fra E-wheels at det er en ny fastvareoppdatering på vei som visstnok skal sørge for at motorbremsen ikke aktiveres ved kjøring i nedoverbakke med fullt batteri. Vi vil oppdatere testen når dette er på plass og prøvd ut i praksis.
Super i oppoverbakkene
Nå som vi har vært innom det meste som kan sies om bremsene til E-wheels E2S V2 Pro, er det på tide å se på dens andre egenskaper. Som nevnt triller den lett, så det kan virkelig gå unna i nedoverbakkene. På flatmark er den heller ingen sinke, der vi målte hastigheten til å ligge på ganske nøyaktig 21 km/t med vår GPS.
Dette er da i «Sport»-modus. Sykkelen har også to andre kjøremodi, men disse er så kjedelige at du kun kommer til å bruke dem hvis lillebror klarer å mase seg til en prøvetur.
E2S V2 Pros krefter sørger for at den holder toppfarten på 21 km/t i de fleste bakker også. Den tukter kanskje ikke den større og tyngre Bydue 2.0 i styrke og hissighet, men det er nok ikke så mye om å gjøre.
I motsetning til mange tidligere elektriske sparkesykler er det heller ikke slik at E2S V2 Pro begynner å miste koken når batteriet tappes for strøm. Nei, her fikk vi tilgang til det meste av krefter fram til nesten tomt batteri, og det skjedde ikke før etter hele 40 kilometer.
Her har du med andre ord en sparkesykkel som både har god rekkevidde og holder tempoet i bakkene – og det helt uten å måtte bæres med begge armer.
Kjørekomforten er som forventet på en sykkel som dette – helt grei. Den har ingen form for fjæring, men 8,5-tommers luftfylte hjul sørger for å absorbere de verste ujevnhetene i underlaget.
Luftfylte dekk betyr dog at det er fullt mulig å punktere, og det er ikke så enkelt å ta av og lappe et slikt hjul. Sørg alltid for at du har riktig lufttrykk i dekkene før du kjører.
Som mange har fått med seg, har Tek.no-redaksjonen stadig hjemmekontor. Den gamle testbakken i Oslo sentrum har vi ikke fått kjørt, men vi begynner nå å få et lite utvalg som har fått prøve seg opp Brattbakken (som egentlig ikke er så innmari bratt) i nabolaget.
På toppen av Brattbakken finner vi også en enda brattere gangsti. Her har vi bare sjekket om syklene klarer å dra seg selv og undertegnede opp denne kneika ved egen maskin. Stigningen her er såpass drøy at kun et fåtall av elsparkesyklene vi har testet er i stand til dette.
Hittil har vi resultatene til disse fire:
Sparkesykkel | Tid opp Brattbakken | Klarer gangsti |
---|---|---|
E-twow S2 Booster Plus | 38 sekunder | |
E-wheels E2S V2 Pro | 31 sekunder | |
Ninebot KickScooter Max G30 | 42 sekunder | |
Xiaomi Mi M365 Pro | 44 sekunder |
Ikke bare holder E2S V2 Pro tempoet i oppoverbakkene, den klarer også å kare seg opp den brattere gangstien. Veldig bra!
Konklusjon
E-wheels E2S V2 Pro har en motor med mer krefter enn det som er vanlig på sparkesykler. Den har også et relativt stort batteri og triller lett, noe som til sammen gir oss en meget klatresterk sykkel med god rekkevidde.
I vår distansetest, som går over en blanding av bakker og sletter, kom vi nøyaktig 40 kilometer med denne doningen – altså like langt som med «originalen».
Samtidig oppleves sykkelen som litt temperamentsfull, men hissigheten under akselerasjonen kan stilles på i appen. Oppbremsingen har vi dog ikke fått gjort så mye med. Teknologien sørger for å putte litt strøm tilbake på batteriet igjen, men motorbremsen gir såpass med motstand at vi ofte må bremse litt i «rykk og napp» for å holde tempoet vi ønsker. Det fungerer jo greit nok, men er ikke det mest behagelige og krever litt tilvenning.
At sykkelen ikke kun kan bremse mekanisk kan også ha noe å si dersom du er nødt til å starte dagsturen med fullt batteri og nedoverbakker, ettersom du må finne deg i piping og advarsler. Men det skal altså komme en fastvareoppdatering i snarlig fremtid som skal gjøre noe med dette.
Selv om det totalt sett er rom for forbedringer her – med bremsene spesielt – mener vi likevel at kombinasjonen av styrke og rekkevidde er nok til å anbefale E-wheels E2S V2 Pro.
E-wheels E2S V2 Pro
Veldig god i oppoverbakker, men ikke like morsom i nedoverbakker.
Fordeler
- +God rekkevidde
- +Skivebrems bak
- +«Sykkelbremsehåndtak»
- +Luft i hjula gir grei kjørekomfort
- +Meget sterk i bakkene
- +Har app
Ting å tenke på
- —Litt høy som sammenslått
- —Litt knotete plassert ladeport
- —Bremsene krever litt tilvenning