Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Test

Sonys nye, rimeligere filmmester

En av de beste OLED-ene vi har testet.

Sony er en av flere produsenter som de siste årene har sverget til LGs OLED-paneler på mange av sine dyreste modeller.

En av tingene som har gjort disse skjermene så gode er en meget velfungerende bildebehandling. Her har Sony alltid vært gode. Ulempen har imidlertid vært at TV-ene deres også har kostet en solid slump penger.

Nå har Sony kommet med en billigere OLED-modell. Den seiler under navnet A80J, og har en hyggeligere prislapp enn sine storebror A90J. Likevel koster det deg rundt 20.000 kroner for en 55 tommer stor utgave av serien. Selv om det er 10.000 kroner mindre enn hva du må ut med for tilsvarende størrelse av storebroren, er det fortsatt en ganske kostbar TV.

Vi har altså testet 55-tommeren, men modellen finnes også som 65 og 77 tommer.

Sony Bravia OLED XR-55A80J
9
Imponerende
Anbefalt

Sony Bravia OLED XR-55A80J

sitat"Knallgod OLED til film"

Fordeler

 • Krysse av
  Gnistrende god bildekvalitet etter kalibrering
 • Krysse av
  Stilrent design
 • Krysse av
  Brukervennlig
 • Krysse av
  Helt greit til spill
 • Krysse av
  Flere muligheter til å feste føttene
 • Krysse av
  Rå på bevegelse
 • Krysse av
  Lav inputlag
 • Krysse av
  Støtter 4K@120hz

Ting å tenke på

 • Bytt
  Mangler støtte for VRR
 • Bytt
  Kunne vært hakket bedre på detaljer i mørke partier.
Sony Bravia OLED XR-55A80J

Sony Bravia OLED XR-55A80J

Den dynamiske modusen er ikke spesielt god.

Krever justeringer for å skinne

En av tingene du får med OLED-teknologien er et sortnivå som er helt endeløst. Siden teknologien klarer å skape lys og farger for hver enkelt piksel, kan den også skru av den samme pikselen slik at ting blir helt svart.

Det betyr at du vil få en meget god skjerm om du liker å se TV i mørke rom.

Sony A80J er ganske lik de fleste TV-er vi tester hva gjelder kvaliteten på forhåndsmodusene du kan velge mellom fra fabrikk. Som vanlig er den dynamiske modusen helt på ville veier. Standardmodusen gir deg et noe bedre resultat, mens Expert-modusene er den beste du skal velge uten videre kalibrering.

Likevel har du en del å hente på å ta deg tid til å gjøre den siste finpussen. Hvilke innstillinger vi endte opp med å bruke finner du i bildegalleriet rett nedenfor.

Ferdig kalibrert viser grafene et langt mer presist bilde.

Glimrende god på det aller meste

Med bildet skikkelig justert er A80J blant det aller beste vi har sett fra Sony.

Fargene er meget presise og har en herlig ærlighet som du oftest kun får hos de aller dyreste skjermene på markedet. Sortnivået er så bra som du forventer av et OLED-panel, og denne evnen smitter også over på fargene. Samtidig så blir kontrastnivået ganske så bra siden sort virkelig er sort, mens den kraftigste lysstyrken i den andre enden er helt grei til å være OLED – men et stykke unna hva tilsvarende QLED-TV-er klarer.

Til vanlige standardsendinger er denne TV-en helt topp. Bildebehandlingen til Sony viser seg fortsatt som en av de aller beste, hvilket gir selv dårlig videokvalitet en oppfriskning til det bedre. Det oppskaleres altså meget bra, akkurat slik Sony har hatt for vane.

Et annet punkt som er verdt å merke seg er at denne skjermen har en meget god innsynsvinkel. Du skal virkelig langt ut på sidene før den mister kvalitet overhode. Et minus er likevel at du vil merke mangel på lysstyrke om du har et veldig lyst rom. For selv om skjermen er knallgod på refleksjoner, skulle den gjerne hatt litt mer lysstyrke for å fortsatt fremheve den beste bildekvaliteten om du ser TV midt på «lyse dagen».

Bildekvaliteten på A80J er knallgod

Men til mørke rom er det alt annet enn problematisk. Her er det rett og slett ren nytelse å se på denne skjermen. Bevegelsene er silkemyke og skjermen holder skarpheten helt på topp. Det er lite grums i bildet, og overgangen mellom ulike nyanser av samme farge (shading) er helt topp.

Ser du for eksempel innhold i Dolby Vision får du en gnistrende god filmopplevelse. Selv HDR virker overbevisende, selv om målingene ikke viser noe mer enn normal lysstyrke til å være en OLED. Men siden sortnivået er så gromt som det er, så gir det lyset den gir likevel en god opplevelse.

Det eneste vi kan utsette noe på, er at presisjonen nær helt sort ikke er fullt så god som resten av gråskalaen. Ikke alle detaljer vises like overbevisende i mørke deler av bildet. Men annet enn det er det som nevnt lite å sette fingeren på her hva gjelder bildekvalitet. Dette er en ren filmmester for deg som vil absorbere film etter film med en TV av den beste sorten.

Les også
Samletest TV 75 tommer: Vi tester 75-tommere til rundt 20 000 kroner
Inputlaggen er ikke så avskrekkende høy.

Grei til spill

Sony er også fremme i skoene når det kommer til spillkonsoller. Selv om det ikke er spesielt enkelt å få tak i et eksemplar av PlayStation 5 om dagen.

Det som gjør denne TV-modellen litt forvirrende da er at Sony har gjort noen litt merkelige nedprioriteringer. Som for eksempel at ikke alle HDMI-inngangene har støtte for 120 bilder i sekundet med 4K-oppløsning. Slik for eksempel LG har.

En annen ting er at den porten som støtter 4K@120hz ikke har støtte for såkalt VRR - variable refresh rate. Vi skjønner også at antallet bilder i sekundet er det mest primære for en god spillopplevelse, men mange andre produsenter, som for eksempel LG, har dette på plass uten at skjermene koster noe mer enn denne fra Sony.

Inputlagen er ganske habil, og viser at skjermen ligger rundt 16,3 ms ved en oppløsning på 1080p@60hz. Det er ikke det beste vi har sett, men heller ikke ille. Langt ifra. Så dette er en kurant nok TV å bruke til spill – med mindre du altså vil ha synkronisering av grafikken.

Et lite ps er, som vanlig med OLED, at teknologien i teorien kan gi innbrenning. Spesielt om du har et statisk bilde stående på over lengre perioder. Vi merker dog ingen problemer med dette under testperioden, men det er alltids verdt å nevne det.

Menyen er oversiktlig og grei.

Stadig bedre brukeropplevelse

Sony fortsetter å bruke Googles menysystem til å gi deg en god brukeropplevelse. Og vi har ikke alltid vært like begeistret for dette operativsystemet. I starten var det en del større feil som plaget oss, mens i de senere årene har vært mindre feil som totalt har dratt ned brukeropplevelsen versus de beste på markedet.

Fortsatt er selve hovedmenyen litt treg innimellom, men det er likevel svært lite annet som er problematisk. Dog trengte vi et par forsøk for å aktivere tilgangen til Google den første gangen. Men annet enn det har det vært lite som har direkte plaget oss.

Fjernkontrollen er den samme stilen som Sony har brukt i mange år allerede.

Så plattformen til Google begynner å være så stabil og brukervennlig som man ønsker seg. Trykker du på hjemknappen kommer hjemmenyen opp hvor du har flere rekker med blant annet apper og anbefalinger stablet under hverandre.

Fordelen med å være en del av Google-universet, er at du har godt med tilgang på apper, så det skal mye til at du ikke finner det du jakter etter.

En annen ting vi liker er at du kan få opp en hurtigmeny nederst på bildet mens du ser TV. Slik at du kan gjøre enkle justeringer av for eksempel bildet uten å måtte avslutte apper.

Les også
LG åpner for spillstrømming rett på TV-en
Baksiden er kurant å se på. Men en bedre måte å skjule kabler på hadde vært å foretrekke.

Lekker design

En annen styrke Sony bringer til bords med OLED-teknologien er en meget smekker og tynn skjerm. Fremsiden av skjermen er en enda stor og blank overflate uten noen dominerende rammer. Samtidig har du en løsning hvor du kan velge ulike måter å feste foten til skjermen på. Helt ettersom hvilken vei du fester disse til skjermen, kan du velge om den skal la skjermen stå tett på benken eller etterlate nok rom i høyden så du kan få plass til en lydplanke mellom skjermen og benken.

Vi valgte å sette føttene slik at rammen kom tettest mulig på benken, og da får du en snerten og stilig design.

Selve skjermen er tynn, men likevel får du et utbygg på baksiden som huser tilkoblinger og styringselektronikken. Så du ender opp med en skjerm som bygger en del fra veggen. Sånn sett er for eksempel Samsungs løsning med en ekstern tilkoblingsboks bedre.

Men når du først ser på baksiden av skjermen, har denne et mønster som fint å se på. Så har du en løsning der du ser baksiden, så vil i det minste dette mønsteret gjøre opplevelsen bedre. Likevel savner vi et par deksler så man kunne skjult kablene bedre.

Sony A80J er en klar anbefaling, og gjør seg nok bedre til å innfri en god jul enn selveste Grinchen.

Konklusjon

Sony treffer godt med sin A80J. Dette er en god OLED som etter litt kalibrering gir deg et gnistrende godt bilde for prisen du betaler. Og den er ikke fullstendig avskrekkende til å være OLED, selv om du fortsatt er et stykke opp på skalaen for TV-priser generelt.

Skjermen er på sitt aller beste når den får for eksempel 4K-innhold med Dolby Vision å tygge på. Da er det rett å slett ren nytelse å se film i mørke omgivelser. Fargene er energiske og presise til fingerspissene, samtidig som lyskontrollen er så god som du bør forvente fra Sony. Og når bildebehandlingen har gjort sine justeringer på lavere oppløsninger, er også dette innhold det er lett å bli glad i.

Bildemessig er det med andre ord lite å sette fingeren på. Vi kunne nok ønsket oss enda mer lysstyrke, slik de aller beste TV-ene kan gi, og litt bedre kontroll på detaljene i de aller mørkeste partiene. Men ellers er bildet noe av det aller beste vi har sett til denne prisen.

A80J kan også fint brukes til å spille på. Du har relativt lav inputlag og du har støtte for 4K-oppløsning med inntil 120 bilder i sekundet. Og når man har i bakhodet at Sony også lager den nye PlayStation 5-konsollen, er det en litt merkelig beslutning å ikke ta med synkronisering av grafikken. Som jo er en av konsollens styrker.

Alt i alt er dette likevel en TV som er en fryd å bruke til det aller meste. Og det er en TV vi utvilsomt kan anbefale deg.

Sony Bravia OLED XR-55A80J
9
Imponerende
Anbefalt

Sony Bravia OLED XR-55A80J

sitat"Knallgod OLED til film"

Fordeler

 • Krysse av
  Gnistrende god bildekvalitet etter kalibrering
 • Krysse av
  Stilrent design
 • Krysse av
  Brukervennlig
 • Krysse av
  Helt greit til spill
 • Krysse av
  Flere muligheter til å feste føttene
 • Krysse av
  Rå på bevegelse
 • Krysse av
  Lav inputlag
 • Krysse av
  Støtter 4K@120hz

Ting å tenke på

 • Bytt
  Mangler støtte for VRR
 • Bytt
  Kunne vært hakket bedre på detaljer i mørke partier.
Les også
Dette er PlayStation- og Xbox-situasjonen – ett år senere
Les også
Sony «Spartacus» skal bli en abonnementstjeneste for spill
annonse