Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSamsung Galaxy S21

Gjennomført toppmodell fra topp til tå

Samsung Galaxy S21 er en solid oppgradering fra fjoråret.

En god allroundmobil? Det er akkurat det Galaxy S21 er.

Galaxy S21 kommer tidlig i år. Det er to-tre måneder til serien normalt skulle vært i salg, men likevel er den her. Ikke bare før tida, men også over forventningene. Rett nok fordi fjorårets S20 nok kunne gjort det litt skarpere da den kom.

Vi har allerede sett på Galaxy S21 Ultra - det ultimate flaggskipet i tradisjonell formfaktor fra Samsung så langt i år. Foruten noen små snublinger i en ellers utmerket kameraavdeling, og bitte litt etterslep på batteritid, gjorde den et usedvanlig godt inntrykk. Nå har turen kommet til den minste S21-modellen i serien.

Det er heldigvis lite som overrasker oss med Galaxy S21. Den er tvers gjennom en toppmodell, med kun et par småting å henge seg opp i. Og noe av det beste med den er den relativt håndterlige størrelsen.

Samsung har som vanlig en av de aller beste skjermene i noen mobil du kan kjøpe.

Kompakt-ish

Samsung Galaxy S21 er utseendemessig svært lik sine søsken, og deler kamerahump med Galaxy S21+ på baksiden. Det betyr tre øyne, og noenlunde moderat størrelse i forhold til S21 Ultra. Humpen glir nesten sømløst over i metallrammen rundt telefonen.

For deg som har små hender, eller ikke er sjonglør av yrkesvei, kan det være interessant å vite at den er rundt halvannen centimeter lavere enn Ultra-slektningen. Den er også en knapp halvcentimeter smalere. Disse omtrentlige tallene er omtrent like for S21+ som har omtrent like stor skjerm som den definitive størstemannen i serien. Så vil du ha en S21 som er kompakt-ish er det grunnmodellen, med sin 6,2 tommer store skjerm denne gangen.

Men det er noen forskjeller her mot resten av serien.

Samsung Galaxy S21 5G SM-G991B 256GB

Samsung Galaxy S21 5G SM-G991B 256GB

Alle de nyeste Galaxyene på rad og rekke. Fra venstre: Galaxy S21+, Galaxy S20 Ultra, Galaxy Note 20 Ultra, Galaxy S21 Ultra og to varianter Galaxy S21 helt til høyre.

Plast tåler mer og glir mindre

På designsiden er det først og fremst én ting det handler om; baksiden er i plast. Oppsiget er at du antakeligvis skal jobbe hardt for å knuse baksiden på en S21-telefon, men ulempen er at den antakeligvis liker nøkler og harde objekter i enda mindre grad enn de to andre S21-modellene som begge har glass bak.

Det sagt - etter fem dager med S21 i lomma er det ingen merker å se på mobilen så langt. Plasten har forøvrig en overflatebehandling som gjør den mindre glatt enn mobiler flest - inkludert de dyrere S21-modellene. Også S21+ og S21 Ultra har matt lakk utenpå glasset, men er likevel uforklarlig glattere enn S21. Undertegnede har en forkjærlighet for mobiler som ligger i ro på plasser jeg legger dem fra meg, og Galaxy S21 er en sånn telefon.

En tynn skjermbeskytter følger med, og skal fungere med fingerleseren i skjermen. Vær obs på at ikke alle skjermbeskyttere i glass fungerer godt sammen med den ultrasoniske fingerleseren under skjermen.

Utmerket ytelse og batteritid

Forrige generasjon Samsunger sleit en del med både ytelse og batteritid. Spesielt da de var helt nye. De problemene har vi ikke med S21-serien. Ultra holdt i drygt fem timers bruk etter en lading, og det ser det ut til at den vanlige S21-en gjør også. Det kan oversettes til et par dager ved veldig forsiktig bruk, eller en dag til halvannen ved mye bruk.

Nykker i ytelse merker jeg så godt som aldri - alt flyter. Men det er nå også slik det skal være med en telefon som koster oppunder 10.000 kroner.

OneUI-menyene fungerer godt, og er lette å finne frem i. De er ikke spesielt glorete eller gimmickfylt. Hvis du leter etter noe er det enkelt å finne frem til via strategisk plasserte søkefunksjoner eller snarveier fra der man kanskje forventet å finne det man lette etter. Menyene er som alltid lagt opp for at mest mulig skal foregå innenfor tommelens rekkevidde - altså uten for mye skrot på toppen av skjermen.

USB-C-lading, SIM-kortplass og den ene av to høyttalere i bånn. Det er stereolyd på disse telefonene, men bunnhøyttaleren skyter ikke fremover, slik topphøyttaleren gjør. Forskjellen er ikke påtrengende, men det kan være lett å dekke høyttaleren med hånden hvis du holder telefonen «feil» vei.

Varslinger, varslinger

Galaxy S21-serien er imidlertid fortsatt i overkant lesset med «greier» som Samsung bare må vise frem. Og de greiene vet å irritere i blant. Om du hører varsellyder fra S21 midt om natten etter at du har kjøpt den kan det for eksempel være skylagringspartner Microsoft som har lyst til å selge deg lagringsplass på nett. Det kan også være Samsungs nyhetstjeneste, eller værvarselet i telefonen. Eller veldedighetsappen Global Goals. Eller kanskje bare tips om hvordan du kan bruke telefonen.

Kort sagt; den første uka med en Samsung Galaxy blir det en del mildt irriterte turer inn i varslingsinnstillingene for å få bukt med alt som insisterer på å stjele oppmerksomhet. Så fort tjenestene har fått tvangstrøye på er Galaxy S21 en utmerket telefon å bruke, og klagen er totalt sett liten, siden det er så greit å fikse selv. Men Samsung burde snart få bukt med sitt eget oppmerksomhetsjag.

Har du en S21 mellom hendene har du allerede lagt igjen rundt ti tusen kroner - det burde være tilstrekkelig til å slippe mas. Iallfall i dette omfanget.

OneUI byr på gode, kjappe menyer og Android 11. Samsung har vært flinke til å holde telefonene sine oppdatert de siste årene.

Fantastisk skjerm og lyd

Som alltid i Samsungs nyeste toppmodeller er skjermen blant de beste vi noen gang har sett. Siden Galaxy S2 for snart ti år siden har Samsung levert en ubrutt rekke av markedsledende AMOLED-skjermer til mobilene sine - og til flere av sine konkurrenter. Selskapet er skjermspesialister, og det synes.

120-hertz-skjermen i S21 varierer oppdateringsfrekvensen etter behov, og er fin og jevn å se på. Her ser du ikke antydninger til flimmer eller den svake hakkingen du kan se ved panorering på 60 hertz-skjermer. Den er også behagelig som få for øynene, og voldsomt lyssterk når den trenger å være det.

Rundt skjermen er det stereohøyttalere som kan spille ganske høyt, men holder seg greit innenfor tålegrensene så det ikke begynner å lyde som en blikkboks ved fullt utslag på volumknappene. Hodetelefontakt er ingen steder å se, så her er det overgang eller Bluetooth - men slik har det også vært en stund.

En moderat høy kamerabump sitter fast i aluminiumsrammen som går rundt hele telefonen.

Gjennomført streit kamera

Kameraet i Galaxy S21 tar gode bilder. Det er egentlig ikke veldig mye mer å si. Enten det er lyst eller mørkt, enten det er selfie eller vanlig. Eller vidvinkel - eller litt zoom. Det byr på en hel gjeng av funksjoner, der du har enkelt opptak-funksjonen som tar flere bilder og småsnutter med alle kameraene eller du kan velge AR-doodle som lar deg tegne på bildet eller videoen mens du tar det. Du har ulike varianter av slowmotion til video, og du har en velfungerende nattmodus til stillbilder.

Det er et mindre avansert kamera enn i Ultra-modellen, men bildene er stabilt gode og når du bare bruker telefonen til pek-og-skyt er det vanskelig å ha innvendinger mot det. Det byr til og med på fordeler ved å kunne være litt raskere i blant, og ved at det ikke gir like mye linsestøy fra lyse områder i mørket som mer avanserte kamera med mange store linseelementer gjerne gir.

Selfier både med det ene og det andre kameraet gir gode resultater.

Litt tregt kan det likevel være i å eksponere ferdig bildet noen ganger. Men det er stort sett treffsikkert på fokus, og som alltid med Samsung, eksponering og dynamikk i bildet er det i hvert fall ikke noe å utsette på.

Vel, bortsett fra når man filmer og bytter mellom kameraene, da. For akkurat som med S21 Ultra ligger ikke de andre kameraene klargjort til å ta over når du zoomer inn og ut. Derfor merker du det spesielt godt at hvitbalansen ikke er lik når du zoomer ut til ultravidvinkel. Det er i mindre grad merkbart ved kraftig innzooming.

Ytelsestestene

Ytelsen er som seg hør og bør helt i toppklasse med Galaxy S21, selv om Samsungs egen prosessor fortsatt ikke er fullt på høyde med Snapdragon-brikkene som brukes i amerikanske utgaver av telefonen.

Selv om både Galaxy S21 og S21 Ultra fremstår som prikkfrie i både ytelse under bruk og kjøring av apper, er det litt underlig at Ultra-modellen gir litt ustabil målt ytelse i 3D-mark. Den kan hoppe opp og ned med rundt 10–20 prosent fra en måling til den neste. Noen ganger stopper den også opp under målingene - noe S21 ikke ser ut til å gjøre.

Hva dette skyldes vites ikke, men jeg har ikke opplevd at det har påvirket den faktiske ytelsen jeg har fått fra telefonene - hverken under langvarige eller korte økter, eller med ulike typer bruk.

En oppdatert skår for S21 Ultra er med i stolpediagrammet under - men i flere av ytelsestestene var poengsummen som da vi opprinnelig testet denne modellen.

Uten tilbehør

Som telefon gjør Galaxy S21 en god figur. Det er utmerket lyd under samtale, og skjermen er presis og god på lesing av berøringer. Dermed får man sjelden følelsen av at man taster feil underveis, slik man kan få med mindre presise mobilskjermer. Den lager også en hel haug lyd når det ringer, så det bør ikke være noe problem å høre Galaxy S21 når den «går av».

En mild irritasjon er at Samsung i denne omgangen har kuttet ut ladere og hodetelefoner fra eska. Dermed må du klare deg med USB-C til USB-C-kabelen som følger med. Du kan imidlertid kjøpe en hurtiglader fra Samsung selv til rundt 250 kroner - som ikke er så verst med tanke på hva prisene ofte er på slike ladere. Øreplugger følger heller ikke med, men der har vi hatt USB-C som eneste hodetelefonutgang i Android-verdenen såpass lenge at de fleste nok har noe kablet eller trådløst som duger fra før.

Det er enkelt å finne frem i menyene.

Funksjonen som mangler

Den eneste viktige funksjonen S21 mangler sammenliknet med sine to dyrere brødre, utover i kameraavdelingen, er såkalt Ultra Wide Band, eller UWB. Det kan brukes til kjappe filoverføringer mellom to enheter, men det kan også brukes til å lokalisere ting eller å målrette kommunikasjonen ved at du rett og slett peker på dingsen du vil utveksle informasjon med. Det kan også hjelpe til med sporing av sporingsbrikker og tilsvarende. Samsung reklamerer forøvrig med at UWB skal brukes til å ha bilnøkler på mobilen i fremtidige mobiler.

Per dags dato er teknologien lite brukt, og med mindre du treffer på en person med en Galaxy Note 20 eller en S21+ eller S21 Ultra vil du neppe ha så mye å bruke den til heller på kort sikt. Skulle du trenge teknologien er S21+ den rimeligste av S21-modellene som støtter den.

Plasten på baksiden betyr flere ting. Telefonen blir mindre glatt og glir ikke rundt på alle overflater og den tåler støt bedre. Men den tåler også nøkler og slitasje dårligere enn glasset i de andre to S21-modellene. Oppsig og nedsig der altså.

Hvorfor ikke?

Galaxy S21 er den enkleste telefonen i serien. Den har plast på baksiden, har færre kamerafunksjoner enn størstemann og mangler også UWB som kan bli av betydning i fremtiden. Mindre skjerm og batteri har den også.

Men ingenting av dette gjør den egentlig dårligere. Det er fortsatt en toppmodell på de aller fleste vis, fra de tilnærmet perfekte bildene den tar i nesten alle sammenhenger, til trådløs lading og strømdeling. Den har en ytelse som godt overgår det de fleste av oss trenger og hele sulamitten er vanntett. På forsiden har den en klasseledende skjerm, mens innsiden er preget av tilstrekkelig eller mer av alle spesifikasjonene og en finpuss i programvaren som i år er vesentlig bedre enn det har vært i mange tidligere år.

Oppå det hele har den den første kamerahumpen som faktisk ser ut som den hører til på telefonen på flere år. Selv om den i likhet med mange andre telefoner gjør at Samsung forsaker evnen til å ligge helt flatt på harde overflater.

Det er ikke så mye å klage på her, rett og slett.

Vi skulle gjerne sett muligheten til å be om en gratis lader ved bestilling hvis vi trengte det. Og videofunksjonene blir forhåpentligvis litt bedre når Samsung en gang får til å gjøre klar kameraene som er «i beredskap» under filming, så ikke endringen i hvitbalanse merkes så godt. Det river litt i hjertet at en så dyr telefon har bakside i plast - men det er fordeler også med dette materialet. Listen av ting å tenke på blir relativt lang - men den består for det meste av småpirk.

Vel blåst, Samsung - dette er en skikkelig god telefon.

OnePlus Nord 128GB
Toppmodellfølelsen på billigsalg

OnePlus Nord 128GB

fra 3790:-

For rundt 4500 kroner får du en telefon som føles som om den er en toppmodell. Går du den etter i sømmene er den jo åpenbart ikke det; den er ikke vanntett, den har ikke beste skjermstandard, den har bakside i plast - nuvel, Galaxy S21 har jo også det. Men tryllekunsten Nord utfører så drepende effektivt er at den er nest best over det hele. Og forskjellen på nest best og helt best er ikke alltid så lett å merke. Du får en rask skjerm. Du får en rask telefon. Den skal tåle sprut og vær, selv om den ikke er tett. Den har et helt ålreit kamera, selv om det er langt fra best. Dagens store spørsmål er; er Galaxy S21 god nok til å være verdt dobbelt så mange penger? For noen er den ekstra piffen over det hele vel verdt det. For andre er den bare 5000 kroner man kunne brukt på noe annet i tillegg til en Nord som gjør jobben.

Samsung Galaxy S21 Ultra 5G SM-G998B 256GB
Den toppeste modellen

Samsung Galaxy S21 Ultra 5G SM-G998B 256GB

fra 13190:-

Hvis du ikke vurderer å spare penger med OnePlus Nord kan det hende du vurderer å blakke deg enda litt mer for å få alt Samsung har å by på. Da er det Galaxy S21 Ultra som gjelder. Her får du støtte for digital penn, og du får et vanvittig kameraoppsett som tar gode bilder helt opp til rundt 30 ganger zoom, og ellers ikke egentlig har situasjoner det mistrives i. En enda større skjerm, et enda større batteri og en bakside i kaldt, hardt glass som tåler nøkkelknippet i lommen er blant høydepunktene. Men den er veldig stor, og den flotte designen på kamerahumpen bak lider en del under av at det er veldig mange øyne det skal gjøres plass til. Vil du ha S-pen attåt? Det er relativt rimelig, faktisk, 6-7 hundrelapper attåt - men ulempen er at du må bruke et ganske bredt mobildeksel. Til gjengjeld får du en penn som er bedre egnet for store hender enn med noen av Note-mobilene.

Sony Xperia 5 II Dual XQ-AS52
For små hender

Sony Xperia 5 II Dual XQ-AS52

Om du vurderer den vanlige S21-modellen er det kanskje fordi S21+ og Ultra er for store. Da er det verdt å få med at det finnes enda mindre telefoner der ute. Sony Xperia 5 II er en slik telefon, og den er rundt 3 millimeter smalere enn S21. Det høres ikke mye ut, men det kan være akkurat nok. Den er lett å foreslå fordi den også har Android, er lynende rask og har et ålreit kamera - om enn et stykke unna Samsungs i ytelse. Passer du godt på har den vært på tilbud ned i rundt 7000 kroner også, så et prisvarsel kan være fornuftig. Hvis du vil ha noe enda mindre som fortsatt lyder beskrivelsen toppmodell havner mistanken raskt på Apples iPhone 12 Mini, som bare er 6,4 centimeter bred - hele 7 millimeter smalere enn S21. Men da må du over i iOS-land, og dit får du som kjent ikke med deg kjøpte apper eller innlærte vaner.

annonse