Tek.no

Test

TomTom One 3rd edition

29 Nov 2007 11:41

Hvis du noengang har vært borti GPS-navigering, har du sannsynligvis også hørt om TomTom. Det er et av de mest kjente merkenavnene i GPS-verdenen, og tilbyr produkter i de fleste kategorier.

Vi har testet nykomlingen TomTom One 3rd edition, en frittstående GPS av den enkle sorten. One er å få kjøpt til under 1500 kroner, og er dermed billigste frittstående GPS-en som TomTom tilbyr. Da medfølger kart over Skandinavia samt Finland. Den finnes også i en Europaversjon hvor du får kart over hele Vest-Europa. Da må du legge i et par hundrelapper ekstra om den skal bli din.

Kompakt forpakning
Innholdet i salgsforpakningen er på ingen måte overdådig. Du får det du trenger for å bruke TomTom One som GPS, verken mer eller mindre. Foruten selve GPS-en medfølger et sugekoppfeste til å feste på frontruten. To spor i sugekoppfestet gjør at du enkelt kan sette på og ta av GPS-en, og festet har også et kuleledd slik at du kan justere vinkelen til GPS-ens skjerm.

I tillegg til den obligatoriske bruksanvisningen finner du en USB-kabel for å koble One til PC-en. I tillegg til å lade GPS-en, brukes datakabelen når du skal oppdatere kart og programvare i enheten ved hjelp av programmet TomTom Home.

Salgspakken rommer også en billader som går i sigarettenneren. Som billladere flest fungerer den både på 12 og 24 volt, og tilkoblingen til selve GPS-en er Mini-USB. One har et innebygget batteri, slik at du kan bruke enheten uten laderen tilkoblet. Med fulladet batteri klarer du deg opptil et par timer uten å koble til laderen.

Batteridriften gjør at du kan dra nytte av muligheten til å legge opp sykkel- og gangruter, slik at du kan bruke One også utenfor bilen.

Nøytralt design

TomTom One gir deg ikke bakoversveis når du ser den første gang. Tvert i mot er den en firkantet boks med et sterkt plastikk-preg. Det gjør forsåvidt ingenting, byggekvaliteten virker utmerket, og den er forholdsvis kompakt, selv om du riktignok skal ha store lommer hvis du vil ha den i bukselommen.

At One er en innstegsmodell merkes godt, her har du ikke mer knapper og tilkoblinger enn absolutt nødvendig. Perfekt for deg som hater unødvendig "dill-dall". Tilkoblinger og knapper begrenser seg til det helt nødvendige, som på/av-knapp, reset-knapp og felles kontakt for lader og datakabel. Den eneste luksusen One har blitt utstyrt med er en tilkobling for TMC-antenne.

Hvis du er usikker på hva TMC er, så er det en teknologi som sender trafikkoppdateringer til GPS-en over FM-nettet. Dersom din GPS støtter dette, blir den varslet om køer og andre hendelser som påvirker trafikkflyten. Da legger GPS-en automatisk om kjøreruten for å få deg raskest mulig frem. For at dette skal virke, må TMC være oppe og gå der du er. I Norge er dette fortsatt på prøvestadiet på det sentrale Østlandet, mens nedover i Europa, for eksempel i Tyskland, er TMC i full drift og kan spare deg for mange timers stanging i kø.

Tredje utgave

Som det ligger i navnet er TomTom One 3rd edition en oppfølger til tidligere One-modeller. En av forskjellene er at TomTom har kuttet ut plass til minnekort. Her må du altså klare deg med det innebygde minnet på 512 MB. I praksis er ikke det noe stort problem da det fortsatt er plass til å legge inn flere kart. Videre har One 3rd edition utave verken blåtann eller mp3. Dette er med andre ord en ren GPS for å få deg fra A til B.

Kart og programvare er også oppdatert. Den største forandringen er noe TomTom kaller MapShare. Her kan du selv oppdatere kartet, hvis for eksempel en gate er stengt kan du markere dette på kartet. Slik det ligger i navnet kan du dele disse oppdateringene med andre TomTom-brukere. Dette gjøres enkelt når du kobler One til en PC, og du kan selv angi forskjellige innstillinger for hvilke data du ønsker å oppdatere. Første gang du kobler One til PC-en, spør den automatisk om du ønsker å installere TomTom Home, som er programvaren for å oppgradere og administrere enheten. I likhet med selve GPS-en, er også denne programvaren svært enkel å bruke.

For far, mor og bestefar

Da er vi kommet til det viktigste - nemlig hvordan One er i bruk. Grensesnittet er likt det du finner på andre, nyere TomTom-modeller. Hvis dette ikke sier deg så mye så kan vi fortelle at det hele er svært enkelt å bruke.

Den viktigste funksjonen - å beregne en rute - ligger lett tilgjengelig, og du trenger ikke mange trykk på skjermen før GPS-en er i gang med å fortelle deg hvilken vei du skal kjøre.

One er rett og slett suverent enkel å bruke, og gjør det den skal, nemlig å vise veien fra A til B, på en lettfattelig måte. Klar tale og tydelig anvisning på skjermen gjør det enkelt å følge ruten som One har lagt opp.

Selve ruteberegningen går raskt, og ved kortere ruter rekker du knapt å trykke på skjermen før ruten er klar.

Dersom du kjører en annen vei enn det One foreslår, regner den kjapt ut en alternativ rute.

Skal vi sette fingeren på noe, må det være at kartpresentasjonen kunne vært enda bedre. Dette kan riktignok også være et spørsmål om smak og behag, og du har gode tilpasningsmuligheter. Det finnes en drøss med gratis fargeoppsett for nedlasting i den medfølgende programvaren, blant annet kan du fint velge en visning hvor ruten din vises i grønt - og ikke i mørkerødt som er standard.

For kjøring i mørket finner du en egen nattvisning som er enkel å aktivere. Da tones lysstyrken ned, og fargene dempes slik at du ikke skal bli blendet.

Som kjent oppdateres ikke kartverk i sanntid på dagens GPS-er. Vi opplevde at gater som så dagens lys for et år siden fortsatt ikke var kommet med på kartet, selv om vi lastet ned de nyeste oppdateringene. Sunn fornuft er altså forsatt påkrevet når du skal finne frem i trafikken.

Mot betaling kan du laste ned andre stemmer til å veilede deg, hvis du for eksempel skulle ønske at stemmen til John Cleese (eller en overforsiktig eldre dame for den saks skyld) viser vei, er dette ikke noe problem hvis du hoster opp et par euro. For ordens skyld: One har både norsk tekst og tale som standard.

Kanskje du har en mobiltelefon med innebygget GPS, og lurer på hva du skal med en separat GPS? Da kan vi fortelle deg at i praktisk bruk er One (og de aller fleste frittstående GPS-er) vesentlig bedre enn det du finner i dagens mobiltelefoner. Ikke bare tar en frittstående GPS som regel inn bedre signaler enn en mobil-GPS, men den er også enklere og raskere å bruke. I tillegg har mange mobiltelefoner med GPS skjermer som er i minste laget for slik bruk. De fleste mobiltelefoner har heller ikke trykkfølsom skjerm, og bruk av GPS er akkurat en slik funksjon hvor trykkfølsom skjerm kommer til nytte.

Fotoboksvarsling

Det kan virke som det spretter opp fotobokser rundt hver en sving her i landet, og vi skal ikke fordømme dem som etterspør fotoboksvarsling. Denne svært etterspurte funksjonen har One som standard. Drøyt hundre meter før en fotoboks begynner One å pipe, samt at aktuell fartsgrense blinker på skjermen. Vi testet med forholdsvis ferske fotobokser, også disse varslet One om.

Vi opplevde en gang at fotoboksen var lagt inn med feil plassering i One, slik at den først varslet når vi passerte fotoboksen. Vi kjørte selvsagt i lovlig hastighet og unngikk dyre blink, men dette viser at du ikke bør stole 100% på teknologien, men fortsatt holde et øye på speedometeret dersom du ikke er videre interessert i å bruke pengene dine på å støtte frk. Halvorsen.

Du kan forøvrig selv velge hvor lenge i forveien One skal varsle fotobokser, ved å legge inn varsling lenger i forveien kan du få effektiv varsling også av fotobokser som ikke ligger med helt rett plassering på kartet.

Konklusjon

TomTom One 3rd edition er verken mp3-spiller, radio, blåtannhåndfri, spillmaskin eller brødrister. One er den billigste frittstående GPS-en fra TomTom, så du slipper med andre ord å betale for masse funksjoner du ikke har bruk for.

Den er enkelt og greit en GPS som viser vei fra A til B.

For deg som er ute etter akkurat dette, gjør TomTom One jobben. Den er enkel å betjene, og du legger lett inn en rute uten å måtte klø deg i hodet eller lese kjedelige bruksanvisninger.

Alt du trenger å gjøre er å feste One på frontruten og koble til laderen, så er One klar til å vise vei. Skjermen er ikke av de aller største, men stor nok til at den er oversiktlig og lett å følge med på underveis.

Som en bonus varsler også One om fotobokser. Funksjonen er ferdig aktivert, så du trenger ikke gjøre noe selv for at One skal si fra når du nærmer deg en av Statens Innkrevingssentrals fastmonterte utsendte.

Vår testutgave hadde kart for Skandinavia og Finland ferdig lagt inn. Skal du nedover i Europa finnes den også i en utgave med kart for Vest-Europa.

Vi har testet en drøss med GPS-er, oversikten finner du her. For deg som er ute etter en GPS med mange funksjoner, som mp3 og håndfri, vil vi anbefale deg å se på for eksempel TomTom Go 720 eller Mio C520.

Trenger du derimot noe som kun viser vei, verken mer eller mindre, er One midt i blinken. Fotoboksvarsling får du som en bonus, og med en pris på under 1500 kroner er det lett å anbefale TomTom One.

Les også
Garmin Nüvi 250w
Les også
TomTom One XL
annonse