Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Asus P5E3 Deluxe WiFi-AP @n

Intro

X38-baserte hovedkort kort blir lansert på løpende bånd for tiden. Ikke uventet er Asus blant produsentene som er tidlig ute med kort i salg, selv om de måtte se seg slått av Gigabyte denne gangen.

Som kjent er X38-brikkesettet Intels nye toppmodell i desktop-segmentet, og arvtageren til dagens X975-brikkesett. I forhold til det eksisterende X975-brikkesettet kommer X38 med noen nye muligheter, blant annet:

 • Garantert støtte for neste-generasjons (45 nm) Intel-prosessorer (Wolfdale og Yorkfield)
 • Støtte for PCIe 2.0
 • 1333 MHz systembuss
 • DDR3-1333
 • Bedre overklokkingspotensiale

Det første kortet som treffer testbenken vår med det nevnte X38-brikkesettet er P5E3 Deluxe WiFP-AP @n, en av de mer velutstyrte modellene i stallen til Asus.

La oss se hva siste skrik fra både Intel og Asus har å by på!

Takk til Asus som sendte oss hovedkortet til test.

Spesifikasjoner


Klikk for større bilde

 • Sokkel LGA775 for Intel-prosessorer (800/1066/1333FSB)
 • Intel X38-brikkesett (ICH9R / i82801GR-sørside)
 • 4 x DDR3-minnesokler for maks 8 GB DDR3-1333
 • 2 x PCIe x16, 2 x PCIe x1, 2 x PCI 32-bit
 • 6 x SATA via Intel ICH9R. (AHCI, RAID 0, 1, 5, 10)
 • 1 x IDE UltraDMA 133, 2 x eSATA via JMicron® JMB363
 • 1 x FDD-kontroller
 • Dobbel Gigabit LAN, (Marvell 88E8056-NNC1 / Realtek RTL8110SC)
 • 7.1-kanals lyd via ADI® AD1988B
 • 2 x Firewire Agere-kontroller (1 eksterne + 1 via intern header)
 • 10 x USB 2.0-porter (6 eksterne + 4 via interne headere)
 • Vifteløst
 • 2 x WiFi via Ralink RT2770F 802.11 Draft-n
 • Formfaktor: ATX (30,5 x 24,5 cm)

* Uoffisiell støtte for DDR3-1600 og 1800-minne.

Les mer om kortet hos ASUS.

Rent layoutmessig er nesten samtlige kontakter der vi liker å ha dem. Det er faktisk ingenting som fremtrer videre upraktisk eller fullstendig malplassert med tanke på hvor mye man faktisk finner på kortet.

Skal vi dog pirke, kan det nevnes at det fort blir trangt mellom skjermkortene for de med Crossfire-planer. Med kun et spor mellom de blå PCIe x16-portene blir kraftige skjermkort liggende tett inntil hverandre, så tett at kjøling kan bli et potensielt problem.


Klikk for større bilde

I tro entusiastsånd har Asus valgt å utstyre P5E3 Deluxe med en passiv, men derav også kraftig kjøleløsning, bestående av store kjøleribber ført sammen av varmerør. Alt satt opp i en formasjon som gjør kjøleløsningen godt mottagelig for luftstrømmen prosessorkjøleren avgir.

Å si at brikkesettet forblir kaldt under last ville vært ren løgn, men kjøleløsningen later til å klare jobben godt, selv i overklokket tilstand.

Har man derimot planer om å gi brikkesettet godt med spenning ved overklokking, anbefales det at man benytter seg av de medfølgende spindel-viftene som festet til kjøleribbene på spenningsregulatorene.


Klikk for større bilde

Kortet leveres med totalt tre PCIe x16-spor, men det er kun de blå sporene som har fått tildelt x16-signalering. Sekundærsporet (sort) har kun 4 PCIe-kanaler til rådighet.

PCI Express 2.0 er også på plass, noe som vil doble dagens PCIe-båndbredde fra 250 MB/s til 500 MB/s per kanal, synkront. Dette betyr at en x16-slott får en teoretisk båndbredde på totalt 16 GB/s, langt mer en det noe av dagens skjermkort klarer å mate denne bussen med.

Kortet skal med andre ord være godt tilrettelagt for de som måtte ønske å kjøre to AMD/ATI-skjermkort i et Crossfire-oppsett, med et eventuelt tredje kort for fysikkprosessering.

I tillegg til de ovennevnte sporene, kan kortet by på to PCIe x1-spor og to PCI-spor for videre utvidelser. Noe som må regnes som godkjent.

Vi finner totalt seks viftekontakter på kortet, hvorav en er 4-pin og reservert prosessorkjøleren.


Klikk for større bilde

Kortet leveres i to versjoner, en Deluxe WiFi-AP @n-utgave og en standard Deluxe-utgave. Forskjellen er at førstnevnte leveres med en dobbel 802.11 Draft-n WLAN-løsning via en PCIe-basert Ralink RT2770F-kontroller.

Kort fortalt betyr dette at kortet leveres med to WLAN-kort via en og samme kontroller, som igjen gir gjør det mulig å sette opp maskinen som et aksesspunkt for andre WLAN-enheter i tillegg til å være tilkoblet samme eller andre dedikerte WLAN-nett.


Klikk for større bilde

Internt finner vi totalt seks SATA-kontakter styrt av ICH9R-sørsiden, mens en enkel PATA-kontakt samt to eSATA-kontakter blir tatt hånd om via en PCIe x1-basert JMicron JMB363-kontroller.

Dobbel Gigabit LAN er nærmest en selvfølge på dagens entusiastkort, men på grunn av et lavt antall tilgjengelige PCIe-kanaler, totalt 32, har ASUS valgt å benytte kun en PCIe-basert kontroller (Marvell 88E8056-NNC1), mens den sekundære kontrolleren fra Realtek er PCI-basert (RTL8110SC).

De fleste vil nok snøfte litt av en PCI-basert kontroller nå om dagen, men tatt i betraktning hvor mange som faktisk benytter seg av to kontrollere i et Gb-net, blir det hele mer prinsippsak enn noe annet.

Når det er sagt, så synes vi de fleste hovedkortprodusentene har dårlig fokus på nettverksbiten i det store og hele. De fleste, deriblant undertegnede, ville nok ha foretrukket å se kontrollere fra enten Intel eller Broadcom blitt benyttet i større grad. Disse har langt bedre support på driversiden, og har visst seg å være av noe bedre generell kvalitet.

Signalprosesseringen for lyd blir gjort av en AD1988B-brikke fra ADI, som leverer lyd i 7.1 kanaler. Vi har dessverre ikke testet denne lyddelen fullstendig under Windows Vista enda, men vi kan notere oss at mye prosessering blir gjort i software, så for hardbarkede spillere vil nok andre mer hardware-rettede løsninger være å foretrekke.

På I/O-panelet finner vi seks USB-porter, dobbelt nettverkstilkobling, en enkel FireWire-kontakt og flere tilkoplinger for lyd. Videre finner vi en tradisjonell PS/2-kontakt for tastatur og to eSATA-kontakter.

Legg merke til at PS/2-kontakten for mus mangler. Et stort savn hos undertegnede, som benytter seg av både USB- og PS/2-baserte KVM-er. Men for folk flest vil nok savnet eventuelt være av en mer sentimental art. Dessuten finnes det overganger fra USB til PS/2.

Tilbehør

Vi har blitt vant til mer eller mindre en fullstappet eske på ASUS sine Deluxe kort, og denne gang er intet unntak.

 • Asus Q-Connector
 • Asus Q-Shield
 • 2 x Kjølevifter
 • 2 x WLAN-antenner
 • 6 x SATA-kabler
 • 1 x PATA-kabel
 • 1 x Floppy-kabel
 • 1 x Molex til SATA-overgang
 • 1 x Brakett med USB- og FireWire-kontakter
 • Bruksanvisning
 • I/O-brakett
 • CD med drivere
 • Disketter med RAID-drive

BIOS / overklokking / linux

BIOS / Asus Express Gate

Asus holder seg tro til American Megatrends. Dette kortet er intet unntak, men vi synes dette er blant de bedre vi har sett fra den kanten. BIOS-en har en rekke spennende innstillingsmuligheter som brukeren kan forvente av et topp-kort, og retter seg godt mot entusiasten.

Innebygget Linux

Når det kommer til implementering av nye og innovative ider, er Asus langt fra redd for å prøve og feile litt, noe som så absolutt gjelder for P5K3 Deluxe. Kortet kommer nemlig med innebygget Linux-miljø!

Linux-miljøet har fått navnet Express Gate, som er Asus' eget navn på SplashTop, et lavkalori-operativsystem laget av DeviceVM.

Ved oppstarten av systemet velger man mellom Express Gate eller sitt vanlige operativsystem.

Miljøet inkluderer en Firefox-basert nettleser og Skype-klient, noe lar deg surfe på nettet og ta en kjapp samtale uten å måtte starte ditt daglige operativsystem.

Foruten dette er systemet dog svært begrenset, det er ikke mulig å koble opp eller benytte seg av lokal lagring eller benytte systemet for hva det hadde vært best egnet for, et enkelt og intuitivt miljø for BIOS-oppdateringer og andre mer diagnoserettede oppgaver.

Det hele er lagret på en minnebrikke på hovedkortet, noe som gjør systemet svært raskt å laste, under 10 sekunder, men også svært begrenset i form av tilleggsmoduler.

Vi ser dog svært positivt på dette initiativet, og håper at Asus vil videreutvikle dette systemet i senere hovedkort.

Se en YouTube-video som demonsterer Express Gate her.

Overklokking

Med et ferskt hovedkort basert på et enda ferskere brikkesett, er det på ingen måte noen garantier for at kortets overklokkingsegenskaper vil imponere. Men siden P35-brikkesettet har vist til gode tendenser tidligere, og brikkesettet sies å være langt bedre rustet for overklokking, hadde vi selvsagt våre forhåpninger.

Vi har som vanlig benyttet en Intel Core 2 Duo E6700 (ES) til overklokkingstestingen. Med en 6x multiplikator var det tid for litt klokking av systembussen.

Vi startet friskt på 400 MHz QDR (1600FSB) uten vansker. Neste mål ble derfor like greit 500 MHz QDR (2000FSB), og ikke fortere enn det var sagt var også dette på god vei inn i Windows.

Med kun noen timer avsatt til overklokking fikk vi dessverre ikke testet kortet til ytterpunktet, men 500 MHz QDR var en fullstendig stabil frekvens, og det samme var 510 og 515 MHz QDR, ved hjelp av noen enkle justeringer. Etter dette ble det dog straks verre, og det ser ut som rundt 510 MHz QDR er hvor ting begynner å blir "tricky".

Vi håper å se nærmere på overklokkingspotensialet til kortet i en senere artikkel, men inntil videre kan vi konkludere med at både P35- og X38-brikkesettetne viser til tilnærmet like overklokkings-egenskaper.

Linux

Linux-baserte operativsystemer blir stadig mer populære, men på grunn av treg driverutvikling og manglende nativ støtte for nyere hardware, er det ikke alltid det alternative operativsystem blir den fornøyelige opplevelsen folk er ute etter.

Tidligere erfaringer med P35-baserte systemer har visst til visse problemer med manglende PATA-drivere for kontrollerene som benyttes på disse kortene, som igjen har gjort installasjon av de fleste distrubusjoner til en langt i fra enkel affære.

Denne gangen prøvde vi derimot på nylig oppdaterte utgaven av Novells OpenSUSE, versjon 10.3. OpenSUSE har blitt veldig populær de siste årene, og har for vane å fungere godt på nyere systemer, og denne gangen er intet unntak. Systemet var svært enkelt å sette opp, og det eneste som ikke fungerte rett ut av boksen var WLAN-nettverkskortene. Men dette er visstnok et generelt problem med de fleste nyere WLAN-kort - manglende drivere..

Ytelse

Alle kortene legger seg mer eller mindre på streken, med unntak av Abits AW9D-MAX-kort, som vi manuelt har satt til 266 MHz for å holde prosessorfrekvens så lik som mulig under test.

Den generelle harddiskytelsen er som forventet for test-disken vår.

Testing av lyddelen på dette kortet viste seg å være like problematisk som under testingen av P5K3 Deluxe tidligere i år. Vi vil dermed se etter en mulig erstattning til RightMark i framtidige tester, hvor vi også vil state å benytte oss av Windows Vista som operativsystem.

Minnebåndbredden er høyere enn den vi finner på de P35-baserte kortene, men fremdeles lavere enn de argeste DDR2-baserte kortene. Ikke helt uventet med tanke på minnemodulene som blir benyttet (DDR3-1066, CL7).

Hadde vi hatt en 1333FSB prosessor ville vi også kunne benyttet oss av en 1333 MHz minnefrekvens, noe som igjen ville gitt en svak ytelseøkning.

CineBench avslører ikke de helt store forskjellene mellom de ulike testobjektene, men P5E3 Deluxe legger seg på en god toppplassering.

I PiFast ser vi at X38-brikkesettet igjen blir favorisert, uten at dette spiller noen videre stor rolle på resultatlisten. Asus tar dog sin andre pallplass.

Forskjellene i 3DMark 2006 er mer eller mindre ikke eksisterende, med Asus-kortet mer eller mindre i midten av listen.

Testing med to skjermkort i en Crossfire-konfigurasjon vil mulig vise til langt større forskjeller grunnet høyere generell minnebåndbredde og to fullverdige PCIe x16-kanaler.

Lavere generell minnebåndbredde drar Asus ned på resultatlisten. DDR2 ser nemlig ut til å være veien å gå om spill er tingen.

Alt i alt ingen toppytelse fra dette Asus-kortet. Imidlertid bør man være oppmerksom på at en del X38-kort, dagens testkandidat inkludert, har offisiell støtte for DDR3-1333-minne, og at man med slike moduler vil oppnå en marginal ytelseøkning.

Konklusjon

P5K3 Deluxe WiFI-AP @n byr på en rekke tilkoblingsmuligheter, god og kurante overklokkingsmuligheter. Tar vi også med at kortet kommer med et innebygget Linux-miljø, blir det hele meget attraktivt.

Asus har dog bommet på et par elementer, som trekker helheltsinntrykket ned. Nettverksløsningene ser for eksempel ut til å være satt sammen uten stort annet mål enn å føre på flere elementer til utstyrslisten.

Med tanke på at dette skal være et "high-end"-kort, finner vi det å benytte seg av PCI-baserte nettverkskontrollere som nesten tragisk. Legg til at få om ingen vil benytte seg av begge WLAN-kortene, så ville det vært å foretrekke om de droppet både den ene gigabit-tilkoblingen og benyttet seg av en enklere WLAN-løsning.

Hvis vi tar for oss førsteinntrykket av X38-brikkesettet, kan dette oppsummeres slik: Ytelsesmessig er det lite eller ingenting å hente ovenfor 975X- eller nForce 600-baserte kort som benytter seg av DDR2-minne.

Av andre egenskaper er det kun støtte for DDR3-1333 og FSB1333 som frister noe. Men ingen av disse er noen direkte overtalende argument for bytte ut forrige generasjon hovedkort helt enda.

Når det kommer til overklokkingspotensialet i brikkesettet, har vi fremdeles mye testing som må gjøres før vi kan dra noen helt endelig konklusjon. Men foreløpige tester viser til at X38-brikkesettet ligger mer eller mindre i samme leia som P35-baserte kort. Rundt 500 MHz QDR ser ut til å være gjennomsnittlig toppfrekvens.

For de av oss som benytter Linux eller andre *nix-baserte operativsystemer, er det en gladmelding å se at X38-kort burde fungere uten så alt for mange vansker på de nyeste distribusjonene.

Nå gjenstår det å se om hovedkort basert på X38-brikkesettet blir en suksess eller ei. Det sies nemlig at X48-brikkesettet vil være klart for levering om ikke mindre enn 3 måneder.

+ Ytelse
+ Overklokkingsmuligheter
+ Layout
+ Mye tilbehør
+ Støyfritt
+ Støtte for Crossfire
+ Express Gate (integrert Linux-miljø)


- X38 erstattes snart av X48
- PCI-basert nettverk
- Stiv pris (fra ca 2350 kr)

Klikk her for å se alle Intel X38-baserte hovedkort i prisguiden.

Les også
MSI X48 Platinum
Les også
To prosessorer, ett hovedkort
Les også
Phenom-kort fra Asus
Les også
X38 er offisiell
annonse