Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Nokia N800

N800 kan brukes med pekepenn.
Du kan plugge vanlige hodesett rett inn i N800.
På toppen sitter zoom- og volumtaster, og fullskjermstast.
Du kan sette et minnekort i bunnen av enheten.
...og du kan sette et minnekort inn under dekselet.
På siden finner du også en USB-port. N800 har også innebygget stativ.
Startskjerm og meny.
Du skriver inn direkte på skjermen.
Om du bruker fingrene i stedet for pekepennen, får du automatisk opp et tastatur som passer bedre til formålet.
Nettsider vises som på en PC.
Du kan også tilpasse nettsidevisning slik at hele siden får plass på skjermen.
N800 har også mp3-spiller med musikkbibliotek.
N800 kan også vise Flash-basert innhold-
Med varierende hell kan N800 også spille av video.

Nokia fortsetter sin satsing på Linux-PDA-er. Den nyeste modellen i rekken er N800, som er oppfølgeren til 770 Internet Tablet.

Mange tror at N800 er en mobiltelefon, men det er den ikke. Du kan ikke ringe over mobilnettet med den, og du kan heller ikke skrive tekstmeldinger.

Hovedformålet med N800 er å surfe på nettet når du befinner deg i en trådløs sone. Men den kan også veldig mye mer. Dette er nemlig nærmest en bærbar PC, og den kjører operativsystemet Linux.

Først og fremst er N800 en liten håndholdt internettmaskin du bruker til å surfe med. Du trenger ikke ta til takke med en surfeopplevelse der nettsidene blir forvrengt og tilasset til det ugjenkjennelige. Her får du internett slik du er vant til på PC-en.

N800 kan også gjøre mye mer enn å surfe på nett. Siden den er basert på Linux, er det ikke bare enkelt for kyndige å utvikle ny programvare, det er også enkelt å utvide funksjonaliteten med allerede eksisterende programmer.

Vi skal imidlertid først og fremst konsentrere oss om de innebygde funksjonene i denne testen.

Foruten nettsurfing kan du lese og skrive e-post, chatte og bruke webkamera og ringe med IP-telefoni.

Om du trenger litt underholdning, kan N800 også brukes som mp3-spiller, videospiller og bærbar spillkonsoll.

Utforming
N800 er ikke direkte liten. Den er veldig bred, og forholdsvis tykk og tung. Du skal ha store lommer for å trives med denne i lomma.

Den er også utformet nesten utelukkende i plast, bortsett fra en tynn metallramme rundt fronten. Det meste av forsiden er dekket av den store skjermen.

Det er likevel ingenting å si på kvalitetsfølelsen. N800 virker solid, uten at vi anbefaler deg å prøve å slippe den i bakken av den grunn.

Skjermen er for øvrig veldig lyssterk og skrarp, og den er enkel å lese. Den egner seg også veldig bra til bilder.

Internett
Siden N800 ikke er en mobiltelefon, er den avhengig av en internettilkobling for å komme seg på nett. Nokia har utstyrt surfemaskinen med Wi-Fi og blåtann, slik at du kan koble deg opp mot et trådløs nett, eller bruke mobiltelefonen din som modem.

Oppkobling er veldig enkelt. Så snart du trenger internettilkobling, vil N800 automatisk søke etter en tilkobling. Du får opp en liste over nettverk, eller du kan opprette en tilkobling til en mobiltelefon.

Det er i det hele tatt smertefritt å komme seg på nett. Vi liker at det er lettfattelig, kjapt og enkelt.

Surfing
Så snart du er koblet til, kan du sette i gang og surfe. N800 har en nettleser fra Opera, og lar deg surfe på nettet akkurat slik du gjør på en vanlig PC.

Siden N800 har en stor, skarp og bred skjerm, er det ikke noe problem å kikke på nettsider, sammenlignet med hva du er vant til fra mobiltelefoner og PDA-er.

Skjermen er i tillegg trykkfølsom, slik at du både skriver og navigerer rett på skjermen. De eneste tastene du finner på N800 er et sett piltaster og noen snarveistaster.

Nettsidene vises slik du er vant til på PC-en. Men siden skjermen er en del mindre enn på en PC, er det ikke ofte du får se hele nettsiden på en gang. Dermed må du zoome deg ut for å få et fullstendig bilde.

Dette fungerer stort sett greit, men det kan være irriterende å bare se utsnitt av nettsider, spesielt om du skal lese tekst som går utenfor skjermen. Du kan imidlertid tilpasse nettsidene til skjermbredden, så problemet er absolutt overkommelig.

Når du navigerer på nettsider, bruker du enkelt og greit en finger, eller aller helst pekepennen som følger med. For å bla, drar du enkelt og greit en finger over skjermen.

Nettsidene vises stort sett bra, men det er ikke alle funksjoner som fungerer like bra som på en PC. Videoavspilling på tjenester som YouTube er hakkete og fungerer ikke spesielt bra.

Alt i alt slår N800 likevel enhver mobiltelefon og PDA langt ned i bøtta, og vi tør påstå at dette er den beste surfeopplevelsen du får i håndholdt format.

E-post
Du kan sende og motta e-post med N800. E-postleseren gjør oppgaven greit, og den er enkel å sette opp.

Du kan skrive e-post med det innebygde skjermtastaturet, som også kan forstørres til å dekke hele skjermen. Dette gjør det enkelt å skrive med tomlene i stedet for med pekepennen.

N800 sliter dessverre med de samme svakhetene som forgjengeren. Dersom du er seriøs på e-post og bruker en IMAP4-tjener med hundrevis av meldinger, blir e-postleseren ulidelig treg. Den tar opp såpass mye ressurser at det går en god stund før du kan gjøre noe som helst.

Dette er dessverre ikke godt nok dersom du har flere e-postkontoer med mye e-post. N800 vil imidlertid duge bra til mindre e-postkontoer.

Underholdning
N800 kan brukes som mp3-spiller. Og det mangler ikke på plass til sanger. Med to minnekortspor får du ifølge spesifikasjonene plass til inntil 4 GB minne som du kan fylle opp med favorittmusikken din.

Mp3-spilleren fungerer veldig bra, og har et musikkbibliotek som sorterer musikken etter sjanger, artist, album og andre kriterer. I tillegg kan du spille av nettradio.

Spilleren har de fleste funksjonene du forventer av en vanlig mp3-spiller, bortsett fra lydutjevner.

Lyden er uansett svært god, og vi har lite å utsette på den delen. Det er dessuten et enormt pluss at Nokia ikke har falt for fristelsen å bruke sin egen Pop-port som finnes på selskapets mobiltelefoner. Du kan plugge favoritthodesettet ditt rett i N800.

Alt i alt kan N800 fint konkurrere med de fleste mobiltelefoner som mp3-spiller, men den slår ikke en vanlig mp3-spiller, først og fremst med tanke på at mp3-spillere i denne størrelsesklassen gjerne har harddisk og flerfoldige GB lagringsplass.

Video
Du kan, i teorien, bruke N800 som videospiller. Men vi opplever at dette ikke helt stemmer med virkeligheten. Videospilleren er nemlig ekstremt kresen på videoformater.

Kun et veldig lite antall videoer vi lastet inn kunne spilles av i det hele tatt. Vi forsøkte å konverte video til filformatene Nokia oppgir N800 til å støtte, med blandet hell. N800 kan nemlig ikke spille av video som har høyere oppløsning enn skjermen (800 x 480 piksler).

Vi opplevde også at videoavspillingen var hakkete så lenge flere programmer kjørte samtidig som videospilleren.

Alt i alt mener vi at N800 på ingen måte kan erstatte en skikkelig videospiller, som Creative Zen-serien, eller Archos sine videospillere.

Alt det andre
N800 har såpass mange funksjoner utover de vi har nevnt, at det nesten er en umulig oppgave å rekke over alle i en test som dette.

Du kan lagre kontaktlisten din på surfemaskinen, og du kan snakke med andre via lynmeldinger. Det finnes ingen innebygget støtte for MSN Messenger, men du kan enkelt installere et ekstraprogram som for eksempel Gaim for å få til dette.

Alternativt kan du benytte den innebygde lynmeldingsklienten og koble deg til via Jabber. Uansett hvilken løsning du går for, bør du ha en del teknisk innsikt for å komme i gang.

Du kan også se på filer på mobiltelefonen din, og kopiere alt mulig til og fra telefonen. Om du er på jakt etter kjappe nyheter, finner du en RSS-leser i startskjermen til N800.

Om det er funksjoner du savner, finnes det et levende utviklermiljø som tilpasser Linux-programmer til N800 og forgjengeren 770 Internet Tablet.

Konklusjon
Alt i alt syns vi N800 er et svært spennende produkt. Dersom du vil ha en avansert PDA, men ikke er interessert i å drasse på en diger alt-i-ett-mobil, kan N800 være det du ser etter.

Når du ikke trenger å surfe på internett, chatte eller se video, legger du enkelt og greit N800 ned i vesken. Det eneste du trenger å ha i lomma er mobilen.

Vi er likevel ikke helt sikre på hvem som har behov for en surfemaskin som dette. Dersom du bare skal lese nyheter på farten, duger mobilen din sannsynligvis godt nok. Skal du bruke e-post, så finnes det mobiltelefoner som gjør denne jobben vel så bra som N800.

Det er likevel ingen andre enheter på markedet som klarer håndholdt surfing like bra som N800. Den spiser unna de fleste nettsidene, og det fungerer i det hele tatt nesten like bra som på en PC.

N800 er også en rimelig god mp3-spiller, kan brukes til nettradio, og video. Vi erfarte likevel at videofunksjonen på langt nær kan erstatte en skikkelig bærbar videospiller.

Om du trenger en PDA bør du likevel fortsatt gå for en PDA. Noen fullgod erstatning for dette er N800 nemlig ikke. Du har for eksempel ingen kalender, og kontaktlisten kan ikke på noen enkel måte synkroniseres med mobiltelefonen din.

Les også:
Test av Nokia 770 Internet Tablet >
Sniktitt på Nokia N800 >

annonse