Tek.no

Test

Motorola Q 9h

10 Nov 2007 05:00

Design og skjerm

(NB! Motorola har byttet navn på Q 9h, som nå heter Q Q9. Salgspakken med vårt eksemplar var merket med Q 9h, så vi har derfor valgt å bruke det gamle navnet i testen.)

Motorola Q 9h er en bred, men tynn profftelefon med fulltastatur. Med Microsofts operativsystem Windows Mobile 6.0 og støtte for både EDGE og super-3G burde den være et klart alternativ for epostfantastene der ute.

Med en vekt på 134 gram er Q 9h ingen lettvekter, men det kan du heller ikke forvente av en smarttelefon. En tykkelse på knappe 1,18 centimeter gjør at telefonen også er tynnere enn alle andre konkurrenter enn Samsung i600.

Det telefonen mangler i tykkelse er tatt igjen i bredden. Med en bredde på 6,7 centimeter er Q 9h mer bredskuldret enn de fleste andre smarttelefoner. Dette er ikke negativt, ettersom Motorola faktisk har fått på plass et fulltastatur med en fornuftig størrelse.

Tastene er også såpass høye og har fått nok rom mellom seg til at du ikke bommer eller trykker ned to taster samtidig. Å skrive e-post eller tekstmeldinger går altså unna uten problemer.

Har du større fingre enn folk flest anbefaler vi likevel å prøve ut telefonen i en butikk før du bestemmer deg.

I tillegg til fulltastatur og de vanlige navigasjonstastene, finner du også fire snarveisknapper på høyresiden av telefonen. Disse har forskjellige funksjoner etter hvor du befinner deg i menyene. For eksempel brukes volumtastene både til å stille lyden og å bla i enkelte menyer med.

Q 9h henger bra sammen, og det er lite å utsette på kvalitetsfølelsen. Telefonen er også fri for knirking og ulyder. Dersom vi skal være veldig pirkete så kan vi klage på litt slark i bakdekselet.

Telefonen har fått inngang for MicroUSB, som både brukes til filoverføring og til lading av batteriet.

Du finner også et spor for MicroSD-minnekort. Dette beskyttes av en plastluke, slik at du slipper å få støv og smuss der det ikke hører hjemme.

Kort oppsummert har Motorola gjort en god jobb med designen, og har laget en telefon som henger bra sammen og har gode taster, samtidig som den ikke er altfor stor.

2,4 tommers skjerm

Q 9h har fått en 2,4 tommers skjerm med en oppløsning på 320 x 240 bildepunkter. Fargedybden er på 65536 farger. Skjermen viser et skarpt bilde, noe du særlig merker når du ser på videoklipp.

Ikonene i menyene kan riktignok ikke måle seg med de du finner i fancy flash-menyer i underholdningsmodeller, og ser noe kornete og hakkete ut. Men dette er kanskje ikke noe en typisk forretningsbruker vil henge seg opp i.

Skjermen er mindre enn på Windows Mobile-modeller med trykkfølsom skjerm, så du får ikke like god oversikt som med for eksempel HTC Touch. Skal du for eksempel lese en lang e-post må du belage deg på å bla en del nedover.

Vi liker at skjermen er i bredformat, ettersom dette fungerer veldig bra sammen med nytteprogrammene. Det føles for eksempel mer naturlig å lese dokumenter og regneark på denne måten, og kalenderen fremstår også mer oversiktlig enn på telefoner med stående skjerm.

Fulltastaturet gjør at skriving av tekstmeldinger og e-post går unna i en fei. Dette er en velsignelse for de som har en jobb som krever at man svarer kunder og kontakter på e-post til alle døgnets tider. Og for de som bare er hekta på SMS, selvsagt.

Avanserte menyer

Det er ikke til å skyve under en stol at Windows Mobile-menyene kan ta tid å sette seg inn i. Særlig de som ikke har brukt smarttelefoner før vil nok knote mye i begynnelsen. Når du har blitt vant til menyene er det imidlertid mye du lærer å sette pris på.

For eksempel får du tilgang til de ti sist brukte programmene direkte fra hvilemodus, ettersom disse legger seg som snarveier øverst i skjermbildet. Dette gjør at du alltid har kjapp tilgang til funksjonene du trenger – med mindre du er en ekstremt avansert bruker. Og avanserte brukere burde ikke ha problemer med å bla seg gjennom hovedmenyen en gang i blant, egentlig.

En fiffig funksjon som er verdt å nevne for dere med menyfobi, er muligheten til å lagre telefonfunksjoner som "hurtigoppringinger". Dette betyr at du for eksempel kan lagre kalenderen som nummer fire. Deretter trenger du bare trykke og holde inne firetasten i to sekunder for å starte kalenderen direkte fra hvilemodus. Vi antok først at det kun gikk an å lagre ti snarveier, altså én for hver nummertast, men oppdaget etterhvert at du kan lagre opp til 99 forskjellige telefonfunksjoner på denne måten. Har du god hukommelse kan du altså få tilgang til alle funksjonene rett fra hvilemodus.

I tillegg til de vanlige snarveisfunksjonene finner du en egen tast som åpner en hurtigmeny med tastelås, trådløsinstillinger og forskjellige lydprofiler.

Still inn det du vil

Du har også et hav av innstillingsmuligheter. For å illustrere utvalget kan vi nevne noe så enkelt som at du kan stille inn forskjellige lydstyrker for ringetoner, alarm, påminnelser, kalendervarslinger og systemmeldinger. Ikke at dette nødvendigvis spesielt nyttig for hvermannsen, men du har i det minste muligheten.

I tillegg til funksjonene du har tilgang til fra hovedmenyen, kan du også bruke filutforskeren for å grave deg langt ned i mappesystemet. Der finner du filer som sannsynligvis ikke bør røres.

Windows Mobile 6.0 tilbyr generelt et veldig funksjonelt grensesnitt når du først har fått funksjonene skikkelig "i fingrene", noe som gjerne tar et par uker. Mange vil nok også synes at ting ser litt rotete ut sammenlignet med for eksempel Symbians UIQ- og S60-grensesnitt, men dette er også en tilvenningssak.