Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestDenon AH-GC30

En meget solid oppgradering fra forgjengeren

Men uheldigvis for Denon er konkurrentene i samme prisleie bedre på de fleste områder.

Vi var aldri spesielt begeistret for Denons AH-GC20, som hadde en så basstung og ullen lyd at vi ikke ønsket å anbefale dem til noen.

Nå er Denon på plass med en oppfølger, som ikke overraskende har fått navnet GC30. GC30 har aktiv støydemping, og har også fått selskap av en billigere modell uten støydemping kalt GC25.

Utvendig er det mye som minner om forgjengeren. Selve øreklokkene er fortsatt bygget i matt plast, men har selskap av noen svært solide bøyler i metall.

Over hodet har de dessuten solid med polstring, slik det bør være når hodetelefonene koster nesten 3500 kroner. Vekten er på 287 gram, som plasserer dem i det øvre sjiktet av støydempende hodetelefoner. Sony WH-1000XM3 veier til sammenlikning 255 gram, Bose QC35 234 gram og Jabra Elite 85h 295 gram.

Innholdet i eska: Hodetelefonene, bæreveske i hardplast, ladekabel og to sett minijackkabler - med og uten mikrofon.

Det hadde ikke gjort noe om de var litt lettere, men polstringen er som nevnt god og de klemmer stort sett passe – i alle fall etter at hodetelefonene er brukt litt og grepet fra fabrikk har løsnet noe.

Som vi skrev om Jabra Elite 85h ser vi imidlertid for oss at vekten kan være et tema på ordentlig langtur, for eksempel om de skal brukes på flyet hele veien over Atlanteren eller til Asia.

Vi må dessuten nevne at den ene øreputa ved et tilfelle falt av, som kanskje ikke er et ekstremt godt tegn for byggekvaliteten. De er dessuten kun festet med bittesmå plastklips som vi ser for oss vil være mulig å knekke om man er uheldig.

Mangler moderne funksjoner

Denon har beholdt de fysiske kontrollknappene fra GC20, men tilsynelatende gitt beng i nymotens taleassistenter, for her finnes ingen knapp som aktiverer verken Siri, Google Assistent eller Alexa. Det Denon imidlertid har funnet plass til, er en egen knapp som brukes til å svare og legge på i samtaler. Det er et litt underlig valg, synes vi. Knappene som er her, er imidlertid smart plasserte og lette å finne frem til med fingeren, selv om det kanskje hadde vært en fordel om støydempingsknappen var plassert litt lenger unna resten.

Piltastene styrer kun volumet, og så bruker du henholdsvis ett, to og tre trykk på midtknappen til å spille/pause musikken, hoppe en låt frem og en låt tilbake. Midtknappen brukes også til å skru bluetooth-funksjonen av og på, slik at det fint er mulig å bruke støydempingen på egen hånd, skulle du ønske det.

På eska henviser Denon til sin Denon Audio-app. Den tilfører ytterst lite. Og equalizeren koster attpåtil ekstra.

Denon har for øvrig en egen app kalt Denon Sound, men denne ser ut til å være laget i 2007 og tilfører i praksis svært lite. Det som kunne ha vært fristende var equalizer-funksjonen, men den koster attpåtil ekstra. 22 kroner er ikke mye, men når du bruker 3500 kroner på hodetelefoner forventer du at du skal slippe å betale mer for en relativt essensiell funksjon.

Dårlig app – sist oppdatert for et år siden – og ingen taleassistent-integrasjon skriker heller ikke akkurat moderne.

Helt OK støydemping

Støydempingen kommer med tre moduser, kalt «Airplane», «City» og «Office», som visstnok skal fokusere dempingen mot ulike deler av registeret. Vi kan ikke si at vi kan høre noen voldsomt stor forskjell – muligens har Airplane-modusen litt bedre demping av den typiske flystøyen, og, hvis vi legger godviljen til, forsvinner typisk tastaturknatring litt mer i Office-modusen, men ellers er det liten vits i å bytte mellom dem.

Støydempingen er ellers helt OK. Den er ikke på nivå med verken Bose, Sony eller Jabra, men legger seg et sted under. Sony WH-1000XM3 er på et eget nivå på fly, og også Jabra Elite 85h klarer å fjerne mer av den litt mer høyfrekvente flymotorstøyen enn hva Denon klarer. På kontoret er de også helt ok – spesielt på stemmer er de fremste konkurrentene bedre, mens Denon kommer et lite stykke bak.

Relativt hederlig, men ikke i toppklasse, kan vi konkludere om støydempingen på Denon AH-GC30. De er imidlertid bedre enn Master & Dynamics nye MW65, som ikke har spesielt heftig støydemping. Test av disse kommer for øvrig så fort vi har fått et nytt par fra produsenten, siden det første paret vi fikk tilsynelatende hadde en stygg feil med støydempingen.

GC30 har mye plast, men selve hodebøyla er i alle fall konstruert i metall.

Kraftig forbedring i lyden

Da vi først hørte på GC30 begynte vi nesten å lure på om det var noe galt med det svært svake GC20-paret vi testet (noe det ikke kan ha vært, ettersom vi var i butikken for å høre på et annet par, som låt akkurat likt). Forbedringen fra forrige generasjon er rett og slett enorm. Det er først og fremst langt åpnere og luftigere, uten den overveldende bassen fra forgjengeren.

Balansen er gjennomgående bedre, bassen er strammet inn betraktelig og det hele fremstår mye mer slik vi ønsker: Fyldig, engasjerende og rett og slett ganske fint å lytte til. Vi har imidlertid også noen små innvendinger.

Hovedsaklig gjelder det at AH-GC30 mangler litt oppløsning og definisjon i vokalområdet, som gjør at vokalen ofte ikke makter å stå godt nok ut fra resten av instrumentene. Stemmer fremstår gjerne som litt i overkant myke, samtidig som en del S-lyder er noe overaksentuerte, noe som får det hele til å låte litt kunstig.

Fysiske knapper gjør kontrollen enkel. Vi er imidlertid ikke overbegeistret for microUSB-kontakten. Klokkene har også et slags touchpanel utvendig som brukes til å aktivere «ambient»-modus.

Den beste lydkvaliteten skal du i teorien få fra Android-enheter, ettersom GC30 støtter Aptx HD-kodeken for bedre bluetooth-lyd, som skal være bedre enn Apples AAC. I praksis er forskjellen ikke veldig stor. Android-lydbildet er kanskje ørlite større og luftigere, men også her synes vi Denonene er litt «soft» i toppen.

Sony WH-1000XM3 har nok litt mer basstrøkk å by på, mens Jabra Elite 85h har et hakket mer luftig lydbilde.

Totalt sett vil vi nok rangere disse tre som omtrent jevngode lydmessig – Denonene er kanskje et lite hakk bak de to andre, men ingen av dem er uansett på nivå med Bang & Olufsen H9i og nevnte Master & Dynamic MW65, men disse koster til gjengjeld betraktelig mer.

Hvorfor ikke USB-C?

Denon AH-GC30 ligger også bak de beste konkurrentene på batteritid. Med 20 timer trådløs avspilling med støydempingen aktivert er de for eksempel 10 timer bak Sonys WH-1000XM3 og 16 timer bak Jabra Elite 85h. 20 timer er imidlertid det samme som Bose QC35, og sannsynligvis nok for de fleste. Vi har i alle fall ikke hatt noen problemer med batteritiden i løpet av testperioden.

For å sementere det tidligere inntrykket av at Denon ikke akkurat er fremoverlente, er det for øvrig microUSB som brukes til lading her. Vi skulle gjerne sett at Denon hadde gått for USB-C, som i stadig større grad har tatt over for microUSB – og dessuten byr på mulighet for raskere lading enn hva microUSB kan tilby.

At støydempingen og blåtann-tilkoblingen kan aktiveres uavhengig av hverandre gjør for øvrig at du må følge litt ekstra godt med for å unngå at batteriet blir tappet. Blåtann-tilkoblingen skrur seg nemlig automatisk av etter 10 minutter uten noe spillende, støydempingen gjør det ikke.

Denon-klokkene er sammenleggbare. Her sammen med Sony WH-1000XM3.

Samtalekvaliteten er også et område hvor vi har visse innvendinger mot GC30. Selv i stille omgivelser innendørs fremstår vi som litt ulne og syntetiske i mottakerenden, og utendørs i bråkete omgivelser er det i mange tilfeller slik at vi sliter med å gjøre oss forstått.

Vår trofaste samtalepartner sier at vi fremstår som veldig langt unna mikrofonen, og støydempingen i mikrofonene klarer ikke å fjerne støyen fra omgivelsene på noen veldig god måte, som gjør at vi rett og slett forsvinner i mengden både titt og ofte. Spesielt mye dårligere enn Sony WH-1000XM3 er det ikke, men Jabra er langt foran konkurrentene på akkurat dette området.

Vi tar også i å savne den justerbare ambient-modusen som Jabra Elite 85h har, som gjør at vi kan høre akkurat så mye av vår egen stemme som vi ønsker under samtaler. Denonene har også en ambient-modus, men den må først og fremst aktiveres manuelt, og for det andre er den langt fra like god.

Konklusjon

GC30 er ikke verst, men de skiller seg ikke på noe vis. Det finnes andre som gjør det meste de gjør, bare bedre.

Denon AH-GC30 er en solid oppgradering fra forgjengeren GC20, men det er ingen hemmelighet at vi ikke var noen stor fan av nettopp GC20. GC30 låter bedre og har bedre støydemping, men de mangler den ene faktoren som gjør at vi vil anbefale å velge dem foran støydempende hodetelefoner fra Sony, Jabra, Bose eller Bang & Olufsen.

AH-GC30 låter litt svakere, har litt svakere støydemping, litt dårligere batteritid og mangler ikke minst de gode appene som mange av konkurrentene har. GC30 er ikke dårlige hodetelefoner, og sjansen for at du blir fornøyd med disse er betraktelig større enn med forgjengeren, men vi kan dessverre ikke komme med noen helhjertet anbefaling.

Til det er rett og slett konkurrentene for gode.

PS: Vi har mange sett med aktiv støydemping inne til test i disse dager, og planlegger en snarlig oppdatering av samletesten vår, som sist ble oppdatert for et drøyt år siden. Det kan derfor hende at enkelte karakterer vil bli justert i den forbindelse.

Denon AH-GC30
7.5
Bra

Denon AH-GC30

sitat"Et habilt par støydempende hodetelefoner, men konkurrentene er enda bedre."

Fordeler

 • Krysse av
  Fyldig og engasjerende lyd
 • Krysse av
  Aktiv støydemping
 • Krysse av
  Relativt god batterilevetid
 • Krysse av
  Stort sett god komfort
 • Krysse av
  Pent design

Ting å tenke på

 • Bytt
  Mangler litt luftighet og oppløsning i lyden
 • Bytt
  Ikke like god støydemping som de beste konkurrentene
 • Bytt
  Kun microUSB til lading
 • Bytt
  Svak samtalekvalitet, spesielt i støyende omgivelser
 • Bytt
  Ekstremt dårlig app - equalizer koster ekstra
annonse
Denon AH-GC30 Wireless Over-ear HeadsetI samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no
annonse