Test

Denne kofferten skjuler det beste spillhodesettet vi har testet

Men det koster deg ti tusen kroner.

Et skikkelig spillhodesett kan være en avgjørende faktor i at du lykkes på den digitale slagmarken når du spiller spill. Lyden kan nemlig være med å vippe kampen i din favør – ved at du hører fienden bedre og mer presist enn hva de hører deg.

Men god lyd trenger ikke nødvendigvis koster en hel formue. Tidligere har vi blant annet plukket ut hva som er det beste alternativet til under tusenlappen.

Likevel finnes det også langt dyrere og bedre alternativer. Audeze LCD-GX er definitivt i den mer kostbare kategorien, hvor du må bla opp rundt ti tusen kroner for et eksemplar.

Men, hva får du egentlig når du legger ned så mye i et spillhodesett?

Audeze LCD-GX

Klokkene er laget i metall, men er fortsatt lette av seg.

Enorme, men lette

Heller enn å bli levert i en vanlig pappeske, kommer Audeze LCD-GX i en egen koffert, bygget for å tåle det aller meste. Sammen med selve hodesettet følger det også med to sett kabler. Et med mikrofon på, og en tvinnet variant uten mikrofon som er ment for ren musikkbruk.

Men også selve klokkene er robust laget. Her er det store klokker og puter som møter deg, hvor yttersiden av klokkene er laget i magnesium. Det betyr at vekten er langt mindre enn hva det robuste ytre skal tilsi.

Bøylen til hodesettet er enkel, men gjør jobben med å holde hodesettet godt på plass.

Innenfor metallgitteret har klokkene fått et nytt mer finmasket gitter som er farget i rødt. Og dette syns vi faktisk er en ganske så tøff detalj.

Selv om klokkene er enorme av seg, er bøylen og festet mot klokkene noe helt annet. Her er det brukt minimalt med materialer, men fortsatt er det en robust løsning.

Mot hodet får du en reim som spennes opp og beskytter mot resten av bøylen som også er i metall.

Til å juster høyden på bøylen er det to ganske enkle stolper med hakk i som får jobben gjort. Disse er ganske harde å justere, noe som i vår bok er et klart pluss, siden man slipper å miste justeringen selv om man skulle legge hodesettet litt uvørent fra seg.

Les også
Trådløse hodetelefoner med aktiv støydemping: Vi har funnet de beste hodetelefonene med støydemping
Audeze LCD-GX er meget behagelig å ha på seg over flere timer av gangen.

Deilig å ha på seg

Audeze LCD-GX er bygget robust og store, men den lave vekten gjør at dette er noe du fint kan ha på hodet over lange perioder. Det kommer godt med når vi sitter benket foran PC-en og skal spille ut i de sene timer.

De store putene er mykt polstret og trukket med skinn som gjør at de ikke klemmer mot området rundt ørene. Det er også godt med plass inne i selve klokken, slik at du neppe vil støtte på problemer med at klokkene klemmer mot selve øret.

Det samme gjelder for bøylen. Denne er enkel og genialt utformet, og byr opp til timer med bruk uten at vi plages av den på noen som helst måte. I starten var bøylen noe stram, men etter litt bruk løsnet de såpass at det ble minimalt med trykk mot siden av hodet.

På ledningen som har mikrofon følger det også med en egen mute-knapp som kan være hendig å ha.

Til spill

Så er det lyden, da. Selve grunnen til den enorme prisen. Dette er hodeklokker som overraskende lettdrevne, slik at du faktisk kan koble de direkte til PC-en din uten at lyden blir helt avmagret av den grunn. Men kjøper du hodetelefoner til ti tusen kroner er det greit å kunne koble dem via en egnet forsterker, som virkelig får lyden til å skinne.

Lyden i Auduze-hodetelefonene kan beskrives som ganske varm og oppløst. Bassen er mørk og dyptgående, og får eksplosjoner i for eksempel Battlefield til «merkes» på kroppen. Likevel er ikke bassen så overdreven mot resten av lyden, slik at den supplerer mer enn den dominerer, også når du spiller.

Det som gjør disse klokkene til et godt våpen mot fienden, er at mellomtonen er fremtredende og godt oppløst. Her kan du fint høre folk komme løpende mot deg, samtidig som de du snakker med også har god klarhet. En kombinasjon som er gull verdt når kampene står på som verst.

Det følger med en egen kabel til musikk slik at du slipper å ha mikrofonen tilkoblet.

Det er også greit med diskant i disse hodetelefonene, men er ikke så skarp og fremtredende som den for eksempel er på Sennheiser sin HD 820. Likevel presis nok til at den gir god oppbakking til resten av lyden.

Det er også et bredt lydbilde som møter deg. Og det kommer godt med når du skal orientere deg i spillet, og finne ut om det lønner seg å ta den ene gaten fremfor den andre – og forhåpentligvis overrumple fienden.

Samtidig så får vi gode tilbakemeldinger på mikrofonen som følger med fra våre spillvenner. De vi spilte sammen med kunne fortelle at den var klar og presis, uten at det ble hentet inn noe særlig bakgrunnsstøy. Den sitter som nevnt på det ene kabelsettet som følger med, og er enkel og ryddig å justere.

Bøylen kan justeres slik at hodesettet sitter godt på hodet.

Til musikk

Selv om Audeze først og fremst er myntet på spillere, er det ingen problemer å se linken til vanlige musikk-klokker, som de jo er først og fremst kjent for.

Bassen i disse klokkene er som nevnt dyp og potent, og det gjelder også når du spiller musikk. Likevel er det ikke så brutalt at det ikke går å spille det aller meste av musikksjangre.

Når vi setter på The Eagles’ livealbum Hell Freezes Over, er fortsatt mellomtonen så fremtredende at stemme og instrumenter kommer tydelig frem, selv om trommenes takt fortsatt er markant og bastant til stedet.

Den litt varme klangen er fort gjort å bli glad i, men er fortsatt ikke mer farget enn at også purister, som liker rå ærlighet, også kan trekke litt på smilebåndet.

Det vi kanskje savner når vi hører Hotel California, er at diskanten gjerne kunne vært enda et hakk mer frempå. Don Henleys stemme er klar og varm, men rytmeinstrumentene kunne gjerne vært enda skarpere og oppløste. Men igjen, her sammenligner vi med andre ekstreme hodetelefoner, som nevnte Sennheiser HD 820.

Vi hopper fra The Eagles til Rakim, og til denne sjangeren får bassen skinne desto mer. Beaten i låtene slår og dunker akkurat så hardt og engasjerende som vi hadde håpet, og gjør lyttestunden til en fryd.

Fra rap går veien videre til Daft Punk. Også her er lyttegleden godt til stedet, og den litt tunge bass-rytmen til Instant Crush blir engasjerende og kraftfull. Også her er stemmene klare og bastante, mens den skarpe rytmen gjerne igjen kunne være enda litt skarpere og oppløst.

Likevel tar vi oss selv i å bli sittende med et smil om munnen nesten uansett hva i fôrer klokkene. Det er ingen problemer å glemme tid og sted for å absorbere musikken – uansett sjanger.

Audeze LCD-GX er det beste, men også dyreste, spillhodesettet vi har testet.

Konklusjon

Ti tusen kroner er mye penger å bruke på et hodesett. Uansett om det er til spill eller musikk. Men når du først legger pengene i Audeze LCD-GX, får du en velfungerende pakke som fungerer godt til begge deler.

Du må nok like litt varm klang for å virkelig like disse hodetelefonene, men det er fortsatt ikke noe overveldende varme vi snakker om.

Klokkene i seg selv er meget robust laget, og inviterer til mange timer med lytteglede. Her er det komfort nok i massevis til å holde det gående i mange timer på rappen.

Lyden du får servert er først og fremst myntet på deg som spiller mye, med en detaljrikedom som kan være fordel, om ikke ne nødvendighet, i en rekke spill. Det får du i rikelige mengder med Audeze, slik at du kan høre deg til detaljene som avslører fiendes neste trekk.

Samtidig er dette et hodesett som vil gi deg meget god musikkglede med på kjøpet. Riktig nok hadde det vært enda et hakk bedre om diskanten var noen nyanser mer klar og fremtredende, men likevel så får du servert en lydkvalitet som neppe vil gjøre deg skuffet.

Det eneste er jo om du er villig til å svelge prislappen eller ei. Om du først gjør det, har du kjøpt deg et produkt som etter vår mening lett fortjener et helt rått stempel.

Audeze LCD-GX
9.5
Imponerende
Helt rått

Audeze LCD-GX

sitat"Fungerer gnistrende til både spill og musikk"

Fordeler

 • Krysse av
  Varm og meget god lydkvalitet til både spill og musikk
 • Krysse av
  Komfortable å ha på seg
 • Krysse av
  Robust bygget
 • Krysse av
  Egen kabel for musikk
 • Krysse av
  Mikrofonen er meget bra

Ting å tenke på

 • Bytt
  Dyr
 • Bytt
  Diskanten kunne vært enda litt skarpere og detaljert

Alternativer:

Kremlyd til halve prisen

Beyerdynamic DT 1770 PRO

fra 4490:-

Du trenger ikke nødvendigvis legge 10 000 kroner på bordet for å få god lyd. Dette hodesettet fra Beyerdynamics er blant våre absolutte favoritter, og desidert en vinner til prisen du betaler.

Alternativet for deg som vil ha enda mer nøytral lyd

Sennheiser HD800 S

fra 19990:-

Sennheiser stakk av som vinner av vår store test blant hodetelefoner rundt 10 000 kroner. Her får du et meget komfortabelt hodesett som gir deg mange timer med nøytral og ærlig lytting.

Grom til prisen

Sennheiser PC 373D

Er 10 000 kroner langt unna hva du tenker å legge i et hodesett for å spille. Her får du et knakende godt alternativ til under to tusen kroner, hvor lyden er god og mikrofonen fanger presist opp hva som blir sagt i kampens hete.

annonse