Til hovedinnhold
TestCreative ZiiSound D3x

Fyll huset med musikk fra mobilen

Denne høyttalerløsningen gir deg musikk fra mobilen og nettbrettet i flere rom.

Spesifikasjoner (D3x):

Mål: 9,5 x 41 x 9 cm.
Vekt: 1,79 kilo
Funksjoner: Bluetooth 2.1, stereo musikk (A2DP), APT-X og SBC lydkodeker.
Frekvensområde: 55 Hz - 20 KHz.
Effekt: 2 x 12 watt RMS

Pris ved lansering: Ca 1200 kroner per høyttaler, og ca. 1500 for subwoofer
Lanseringsdato: I salg nå

+ Kan starte med én, og bygge ut senere
+ Trådløs musikk fra alle mobiltelefoner, nettbrett og pc-er
+ Enkel å bruke (når satt opp)
+ Ganske god lyd i mindre rom

- Kan være litt tungvint å sette opp første gang
- Ingen fjernkontroll

Du kan begynne med én høyttaler og utvide med én eller to ekstra, pluss en subwoofer. (Foto: Kurt Lekanger)

Creative ZiiSound D3x er en del av en serie med trådløse høyttalere som lar deg spille musikk fra Bluetooth-enheter som mobiltelefoner, nettbrett og pc-er. Høyttalerne er modulbaserte, slik at du kan bruke enten én, to eller tre høyttalere som kommuniserer trådløst med hverandre. Du kan også legge til subwooferen DSx hvis du vil ha litt mer dybde i bassen. Vårt testoppsett besto av to D3x-høyttalere med subwoofer.

Les også: iPhone-høyttaler til 50 millioner kroner

D3x er en mer prisgunstig utgave av toppmodellen D5x, beregnet på mindre rom. Vi har tidligere testet ZiiSound D5, uten x-en til slutt i modellbetegnelsen. Forskjellen mellom modellene med og uten x, er at x-modellene kan linkes trådløst til hverandre.

Stereo eller "party mode"

Det er byggesettprinsippet som er det mest unike med disse høyttalerne.

Har du én høyttaler, fungerer de to høyttalerelementene i den ene høyttaleren som et stereopar. Oppgraderer du til to høyttalere, vil hver høyttaler fungere som venstre- og høyre kanal i et stereooppsett. Har du en tredje høyttaler, fungerer denne som senterhøyttaler – mest aktuelt hvis du bruker høyttalerne når du ser film (du kan riktignok ikke ha bakhøyttalere, tre høyttalere er maks).

Hvis du ikke vil bruke høyttalerne som stereohøyttalere, men plassere dem på ulike steder i huset, kan du sette den i såkalt "party mode". Da vil hver høyttaler spille musikk fra både høyre og venstre stereokanal.

Trådløs, men rådløs uten bruksanvisning

Det er forholdsvis greit å sette opp høyttalerne, selv om vi måtte frem med bruksanvisningen for å finne ut nøyaktig hvordan det skulle gjøres. Før du er klar til å begynne å spille musikk, må du nemlig linke høyttalerne og subwooferen sammen på en bestemt måte. Gjør du det i feil rekkefølge, må du nullstille hele oppsettet og begynne prosessen på nytt. Derfor lønner det seg å følge bruksanvisningen trinn for trinn.

Den første høyttaleren du linker opp mot mobiltelefonen eller nettbrettet ditt blir "master"-høyttaleren, og er den du senere vil bruke når du skal regulere lydvolum eller skru av og på hele høyttalersystemet. Denne høyttaleren blir også høyre stereokanal. Vi synes kanskje det burde vært mulig å endre dette. Det er langt fra sikkert at det passer å plassere høyttaleren du vil bruke til å betjene hele lydanlegget på høyre side i et rom. Enda bedre ville det vært om du kunne regulert lyden fra en hvilken som helst av høyttalerne, ikke kun fra master-høyttaleren.

På baksiden av D3x finner du en 3,5 mm linjeinngang. (Foto: Kurt Lekanger)

Når høyttalerne er satt opp, holder du inne en knapp på masterhøyttaleren noen sekunder for å gjøre den klar til "paring". Høyttalersystemet vil da dukke opp under Bluetooth-enheter på mobilen eller nettbrettet ditt. Du kan koble opp to enheter, og siden kan du veksle mellom de to lydkildene ved å trykke Connect-knappen på høyttaleren.

Høyttalerne har for øvrig også en vanlig 3,5 mm linjeinngang på baksiden, slik at du kan koble til en permanent lydkilde i tillegg til de trådløse lydkildene.

Brukbar lyd

Høyttalerne skal i utgangspunktet fungere med alle mobiltelefoner, nettbrett og pc-er som støtter Bluetooth med A2DP. Det er i praksis alle nye modeller på markedet. Lyden blir vanligvis komprimert før den overføres, og selv om vi opplever lydkvaliteten som ganske god, vil det være noe kvalitetstap. Unntaket er hvis utstyret du kobler til støtter en lydkodek som kalles APT-X. Da skal lydoverføringen være "tapsfri". Problemet er at dette er noe produsentene vanligvis ikke oppgir, og det er vanskelig å finne ut om mobiltelefonen, pc-en eller nettbrettet støtter den standarden som gir den beste lydkvaliteten.

Creative har laget nettbrett med Apt-X-støtte innebygget, men disse nettbrettene er ganske dårlige, og ikke noe vi anbefaler. Apples MacBook-bærbare skal også ha innebygget Apt-X, men såvidt vi vet er ikke dette noe som finnes i verken iPhone eller iPad. Creative har imidlertid laget en "dongle" (Creative BT-D5) som du plugger inn i iPhone for å få APT-X-støtte, men dette er ekstrautstyr. Det finnes også en USB-dongle som gir APT-X på pc-en. Såvidt vi vet finnes det ikke APT-X-kompatible Android-telefoner eller -nettbrett.

Connect-knappen lengst til venstre brukes for å koble til en ny Bluetooth-enhet, eller for å veksle mellom lydkildene. (Foto: Kurt Lekanger)

Vi har testet lydavspilling fra både iPhone 4S, Samsung Galaxy Nexus og iPad 2. Vi opplevde lydkvaliteten som tilfredsstillende, selv om det ikke var like mye trøkk i disse høyttalerne som ZiiSound D5, som vi har testet tidligere. Men når vi koblet opp begge D3x-høyttalerne og subwooferen, spilte høyttalerne ganske greit. Høyttalerne passer nok likevel best i forholdsvis små rom, og de låter også best når du befinner deg rett foran dem.

På enkelte typer musikk slet vi litt med å få justert mengden bass fra subwooferen slik at lydbildet ble "balansert". Det var gjerne litt mye bass fra subwooferen og litt lite trøkk fra de små høyttalerne, spesielt når vi ikke befant oss rett foran høyttalerne. Det virker som om de små høyttalerne ikke klarte å fylle rommet med lyd, og kom vi litt bort fra dem var det bassen fra subwooferen som dominerte.

På baksiden av subwooferen kan du justere mengden bass. (Foto: Kurt Lekanger)

Konklusjon

ZiiSound D3x er en forholdsvis rimelig høyttalerløsning som enkelt kan bygges ut. Og når den først er satt opp, er den ganske enkel å bruke. Ettersom høyttalerne først og fremst er ment brukt som høyttaler for mobiltelefoner og nettbrett, er fjernkontroll vanligvis ikke nødvendig – men vi kunne likevel ønsket oss en fjernkontroll til bruk når høyttaleren er koblet opp mot en annen lydkilde via linjeinngangen.

Høyttalerne fungerte nesten prikkfritt i testperioden som varte et par-tre uker. Men vi opplevde av og til at høyttalerne mistet forbindelsen med mobiltelefonene vi spilte musikk fra, selv om telefonen befant seg bare en meter eller to unna. Da ble høyttaleren stående og blinke mens den forsøkte å koble seg opp på nytt. Men dette kan kanskje være mer et problem med Bluetooth og forstyrrelser fra andre trådløse produkter i nærheten enn med høyttalerne i seg selv.

Likevel mener vi ZiiSound D3x er en god høyttalerløsning i forhold til prisen, forutsatt at du ikke har tenkt å sette den opp i for store rom.

Les også vår test av minihøyttaleren Logitech Mini Boombox her

annonse