Hvem er kongen av doble skjermkort?
Vi kombinerer kraften til to av de saftigste skjermkortene til AMD og Nvidia.
Innhold
- Introduksjon
- Testmaskin
- Slik setter du opp CrossfireX eller SLI
- Lær mer i enkelttestene
- Effektforbruk, temperatur og støy
- Effektforbruk
- Temperatur
- Støy
- Ytelse, syntetisk
- 3DMark 11 P e r f o r m a n c e
- Ytelse, DirectX 10
- Crysis Warhead @ G a m e r , D X 1 0 , 2 x A A
- Far Cry 2 D X 1 0 , 8 x A A , U l t r a H i g h
- Just Cause 2 D X 1 0 , A l t p å m a k s, 4 x A A
- Ytelse, DirectX 11
- Civilization V D X 1 1 , 4 x M S A A , H i g h
- Metro 2033 D X 1 1 , 4 x A F , A A A , H i g h
- Battlefield Bad Company 2 D X 1 1 , 8 x M S A A , 1 6 x A F , M a k s
- Battlefield 3 D X 1 1 , High
- Konklusjon
- Jevn ytelse
- Noen småfeil, men langt bedre enn før
Introduksjon
Fra årsskiftet og ut mot den første delen av våren så vi at både AMD og Nvidia lanserte hver sin helt nye serie med skjermkort. Begge er basert på en ny produksjonsteknikk, 28 nm, og de har ikke bare levert oss mer ytelse enn før. De kom også en rekke spennende og nye funksjoner.
AMD var først ute, og hadde toppmodellen Radeon HD 7970 klar for endelig lansering tidlig i januar. Nesten tre måneder senere kastet Nvidia seg på banen med GeForce GTX 680 – og kampen om spillmaskinen din var i gang.
Vi har testet kortene hver for seg tidligere, og ytelsen de kan levere er imponerende. Vi skal nå se hvor godt de to kortene gjør det når de står sammen i par. Med andre ord, vi skal nå teste Radeon HD 7970 i CrossfireX og Geforce GTX 680 i SLI.
Dette er to oppsett der fallgruvene er mange, spill kan fungere dårlig, eller de kan komme med en rekke grafiske feil. Det er heller ikke gitt at det kortet som er raskest når det står alene, yter best også når det står i par med en tvillingbror.
Bli med videre, så skal vi gå igjennom dette steg for steg. Først tar vi en raskt gjennomgang på hvordan du setter opp maskinen din med SLI eller CrossFireX, og hva disse begrepene i det hele tatt betyr.
Utnytter du skjermkortet på riktig måte?
Slik får du rå spillgrafikk
Slik setter du opp CrossfireX eller SLI
CrossfireX og SLI er henholdsvis AMD og Nvidias navn på funksjonen som lar deg kjøre to eller flere skjermkort sammen i maskinen, og dermed kombinere kraften. Du kobler rett og slett to skjermkort sammen med en kabel, noe som i praksis gjør at du kan dra ut 1,6 – 1,98 ganger kraften til ett enkelt skjermkort.
Før måtte du kjøpe spesielle hovedkort for at dette skulle fungere. Slik er det derimot ikke lenger, så lenge du har to x16 PCIe-porter på hovedkortet, går alt fint. Nye teknologier har også kommet på banen via enkelte hovedkortprodusenter, som lar deg kombinere skjermkort fra både AMD og Nvidia. Dette er imidlertid lite utbredt, og fører fortsatt til enkelte stabilitetsproblemer.
Det er ikke vanskelig å sette opp et Crossfire- eller SLI-oppsett. Du setter de to kortene inn i maskinen, og kobler til strøm på begge. Det siste du så trenger er en bro, en liten kobling i mellom skjermkortene som lar de snakke direkte sammen. Den finner du som oftest i esken til hovedkortet, men pass på at du velger den riktige typen. Én er merket "Crossfire" og den andre er merket "SLI".
Kortene vi i dag ser på har to koblinger på hvert kort. Skal du kjøre Crossfire eller SLI med to skjermkort trenger du bare å benytte én port på hvert skjermkort. Den andre porten er tilstede om du vil koble sammen tre eller fire slike kort. Koble så til skjermen, og du er i gang.
De nyeste driverne til både Nvidia og AMD aktiverer SLI eller Crossfire automatisk. Vi har riktignok opplevd at dette ikke alltid skjer, men det er en smal sak å gjøre dette manuelt. Gå inn i driverens kontrollpanel og huk av for "aktiver Crossfire" eller "aktiver SLI". En omstart er kjekt, og du er i gang.
Lær mer i enkelttestene
Vil du lære mer om hver enkelt skjermkort, hvilke spesifikasjoner og hvilke funksjoner de har, kan du ta en kikk i enkelttestene som er listet opp under.
Vi vil også rette oppmerksomheten litt mot EVGA, som sendte det andre GTX 680-kortet som gjorde det mulig å kjøre denne SLI-testen. Det er deres «Superclocked»-versjon vi har inne til test. Dette kortet kjører med en kjernefrekvens som ligger 50 MHz over normalen, mens minne kjører på hele 6208 MHz – 200 MHz mer enn det som er standard.
For akkurat denne testen er kortet klokket ned slik at det kjører på de normale frekvensene, slik at oppsettet blir sammenlignbart med AMDs CrossfireX-oppsett.
Bli med til neste side, så ser vi nærmere på hvor godt disse to heftige oppsettene yter »
- Se enkelttesten: AMD Radeon HD 7970
- Se enkelttesten: Nvidia GeForce GTX 680
Effektforbruk, temperatur og støy
Effektforbruk
Vi starter med å måle maskinenes totale effektforbruk, og ser ikke overraskende at AMDs oppsett trekker veldig mye mer strøm enn hva Nvidia klarer seg med. Forskjellen mellom de to maskinene, når vi bare testet ett enkelt skjermkort, var bare på 18 watt. Men når kortene står i par øker forskjellen til hele 146 watt. Det er tydelig at de to HD 7970-kortene jobber ekstra hardt.
Temperatur
Forskjellen i økt effektforbruk gjenspeiles heldigvis ikke når det kommer til temperaturene, to faktorer som ofte henger tett sammen. Det er bare en liten varmegrad som skiller de to oppsettene under full belastning i spill, og ingen av verdiene er spesielt ille. Den høyeste temperaturen grafene viser er målt på det innerste skjermkortet, som har dårligst tilgang på frisk og kald luft. I begge tilfellene er det andre kortet et par grader kaldere.
Støy
I likhet med temperaturtesten, ser vi bare en liten forskjell i støynivået til de to oppsettene. AMDs to skjermkort lager litt mer lyd enn de fra Nvidias, og det er en betydelig mengde mer enn med bare ett skjermkort i maskinen. Samtidig vil vi ikke betegne noen av oppsettene som direkte ille i en slik sammenheng.
Bli med til neste side, så ser vi nærmere på ytelsen »
Ytelse, syntetisk
3DMark 11
P e r f o r m a n c e
3DMark 11 tilbyr en stabil og bred test, som gang etter gang kan reprodusere målinger med marginale forskjeller. Dette programmet angriper systemet på flere kanter, i all hovedsak ved å kjøre en rekke spesifiserte tester, som i sin tur bakes sammen til forskjellige sluttsummer. Både GPU-en og CPU-en blir kjørt, samtidig som en rekke visuelle effekter og teknikker blir testet. Programmet inneholder tre forskjellige modi som er rettet mot forskjellige kategorier med kort. Vi har valgt å benytte "Performance" for de fleste skjermkort, og "Easy" for de virkelig lavt-ytende kortene.
3DMark 11 er den første ytelsestesten vi setter skjermkortene under, og den tegner en klar forskjell mellom de to oppsettene. GTX 680 SLI ligger rundt 1400 poeng foran HD 7970 i CrossfireX totalt sett, men det dobbelte i den isolerte grafikktesten.
Hver for seg ser vi også at Nvidias oppsett har en skaleringsfaktor, hvor mye mer to kort yter fremfor ett, på 1,69. AMDs kort øker ytelsen med 1,58.
Ytelse, DirectX 10
Crysis Warhead
@ G a m e r , D X 1 0 , 2 x A A
Mot slutten av 2008 ble Crysis Warhead lansert, et spill som fort føyde seg inn i rekken som ett av de bedre førstepersons-spillene i året som fulgte. Warhead er en estetisk kraftpakke som ikke bare byr på vakker skog, behagelige hav, hissige koreanere og flyvende romvesener.
Utviklerne har gitt maskinvaren din nok å tygge på, og det stilles krav til relativt kvass maskinvare for å få et godt grafisk bilde ut av spillet.
Første skikkelige spilltest blir Crysis Warhead, og her der vi at de to kortene leverer så godt som identisk ytelse. Frem til vi kjører spillet med maksimal oppløsning er prosessoren en liten flaskehals, men selv når den gir slipp leverer de kortene nesten lik – og veldig høy – ytelse.
Det er kun ved de største oppløsningene, gjerne en oppløsning som er spredd utover flere skjermer, at et så kraftig oppsett som det vi dag tester gir en form for nytteverdi. Vi har derfor valgt den høye oppløsningen 2560 x 1600 piksler til å sammenligne skjermkortene ved.
I Crysis Warhead ser vi at GTX 680 SLI tar en marginal ledelse over HD 7970 i CrossfireX. AMDs kort skalerer her med 1,5, mens Nvidia ligger på 1,56. At de ikke når høyere i vår test kan være fordi prosessoren holder noe igjen.
Far Cry 2
D X 1 0 , 8 x A A , U l t r a H i g h
Grafikken som møtte brukerne i det første Far Cry-spillet var ikke noe annet en overveldende. En vakker jungel som mer eller mindre var til fri disposisjon, perlehvite sandstrender og mye mer var nok til å fryde øyet både en og to ganger.
Far Cry 2 skuffer overhodet ikke på de samme punktene, selv om AI-en til tider kan virke litt klossete. Det grafiske spekteret er bredt, og spillet byr på mye godt som skjermkortet ditt kan få tygge unna. Blant jakten på både patroner og medisin får du kjøre biler i høy fart, dukke unna eksplosjoner og kryssild.
I Far Cry 2 ser vi en drastisk forskjell mellom de to oppsettene. GTX 680 i SLI leverer betydelig mer ytelse enn AMD over hele linja, men vi ser at den minste FPS-verdien ligger helt nede på 30-tallet hele veien. Dette er ikke et godt tegn, men når vi studerte testen nærmere ble vi beroliget. Den ene gangen i løpet av hver av de totalt tolv testene vi kjørte, var det kun helt i starten at FPS-en falt så lavt. Når det første sekundet var omme falt FPS-en aldri lavere enn 90.
I praksis har derfor ikke dette noe å si, men det er helt klart noe Nvidia bør fikse raskt.
I sammenligningsgrafen ser vi at Nvidia ligger hele 10 FPS foran erkerivalen. Ser vi på skaleringsfaktoren stiller imidlertid AMD noe sterkere, med en økning i ytelse på 1,85 mot Nvidias 1,63.
Just Cause 2
D X 1 0 , A l t p å m a k s, 4 x A A
Selv om Just Cause 2 ble lansert godt inn i DX 11-perioden, kommer det kun med DX 10-støtte. I likhet med både Far Cry og Crysis har du en hel sydhavsøy til mer eller mindre fri disposisjon. Også dette spillet byr på mye grafisk moro og en rekke fartsfylte eksplosjoner i både urbane og naturlige landskap som du slynger deg igjennom.
Vi har klinket alle innstillinger til det maksimale, med 4xAA. For å skape en helt objektiv måling, har vi deaktivert diverse filtre og simuleringer som er spesifisert for Nvidia-kort. Med disse funksjonene aktivert vil nyere Nvidia-kort gi deg et bedre bilde enn konkurrenten, men det går utover ytelsen i en grad som gjør at vi ikke kan sammenligne med AMD.
Også her ser vi at to to kraftfulle oppsettene presser vår relativt sterke masking til det ytterste. Det er normalt at ytelsen ved de to testene i midten er veldig lik, men knekken ut mot maksimal oppløsning er ikke unikt stor. Forskjellen er imidlertid klar, under like forhold yter Nvidias oppsett noe mer enn AMDs.
Forskjellen mellom de to oppsettene er på 6,5 prosent, en liten, men betydelig forskjell. AMDs kort øker ytelsen med 1,56 mot et enkeltkort.
For Nvidia sin del er historien noe mer komplisert. Selv om de to kortene i SLI har en veldig god ytelse, har enkeltkortet har en unaturlig lav ytelse ved den maksimale oppløsningen vi nå sammenligner ved. Den er imidlertid helt normal ved 1920 x 1200 piksler. Det er trolig en liten driverfeil som har skylda, men som grafene viser fungerer det skikkelig i SLI – som er det vi i dag tester.
Ytelse, DirectX 11
Civilization V
D X 1 1 , 4 x M S A A , H i g h
Civ 5 er et strategispill som lar deg styre en temmelig stor sivilisasjon, gjerne langt frem i tid. Spillet tar i bruk mange av DirectX 11-egenskapene, og er totalt sett en solid test for moderne skjermkort.
Komplekse småsamfunn skal tesseleres, alt fra hav og busker til små soldater. Videre er det mye geometri som skal behandles.
Her yter skjermkortene så det spruter, selv med tunge innstillinger aktivert. Dette er en test der AMDs skjermkort tradisjonelt har stilt veldig sterkt, og hele veien er det HD 7970 i CrossfireX som leder.
Inn i sammenligningsgrafen troner AMD for første gang over Nvidia, med en margin på 12 prosent. Videre ser vi fra denne testen at skjermkortene får jobbe helt fritt, og GTX 680 skalerer med hele 1,96. HD 7970 har også en god skaleringsfaktor, og stiller i dette tilfellet med 1,86.
Metro 2033
D X 1 1 , 4 x A F , A A A , H i g h
Verden har nettopp gått til helvete, og du befinner deg i Moskvas undergrunnsnett med den overveldende trusselen av mutanter liggende i hjernebarken konstant.
Spillet kommer pakket med DX 11-baserte muligheter. Implementeringen av tesselering er meget synlig. I denne testen har vi dratt hardt på med innstillingene, AAA og High/Ultra på alle andre innstillinger er mer enn hva du skulle trenge. Du kan selv dra dette ned et hakk og opprettholde gode bildekvalitet og bildeflyt, men med denne testen vil vi virkelig sette samtlige DX 11-egenskaper på prøve.
Også i Metro er det tydelig at Nvidias oppsett henger noe bak AMD, noe vi også så i enkelttesten av det to skjermkortene. Både i denne partesten og i enkelttesten yter AMDs kandidater rundt 20 prosent mer enn hva Nvidia kan stille med.
I sammenligningsgrafen ser vi imidlertid at begge oppsettene skalerer like godt, ytelsen fra ett enkelt kort øker med omtrent 77 prosent i begge tilfeller. Dette er tydelig ett av spillene Nvidia må jobbe litt mer med for å jobbe godt sammen med skjermkortet, samtidig som AMD trolig har brukt mye av forspranget sitt til nettopp slik optimalisering.
Battlefield Bad Company 2
D X 1 1 , 8 x M S A A , 1 6 x A F , M a k s
Med Bad Company 2 er ikke serien lenger forbeholdt konsollene. Et episk skytespill som truer pallplasseringen til Call of Duty er nå tilgjengelig for PC, og om du ruger på Windows 7 får du også med herlige DirectX 11 på kjøpet.
Dette spillet byr også på mye grafisk herlighet. La meg bare få si, en paradisstrand på Bora Bora må virkelig konkurrere med hva dette spillet kan levere med samtlige effekter aktivert.
I Bad Company 2 ser vi en jevn kamp mellom de to oppsettene, der Nvidia lenge ligger i tet. Det snur ved siste måling, og for tredje gang i en DirectX 11-tittel smetter AMD avgårde med seieren.
Forskjellen er imidlertid ikke veldig stor, og vi ser at ytelsen er på et utrolig høyt nivå uansett hvem av de to som er «best». Overraskende nok viser også tallene at AMDs kort skalerer med hele 2,2, mot Nvidias 2,15 – altså mer enn det dobbelt sammenlignet med ett kort. Det er tydelig at de to aktørene har prioritert å optimalisere dette populære spillet etter sine respektive lanseringer.
Battlefield 3
D X 1 1 , High
Helt til slutt drar vi i gang Battlefield 3, men her ser vi et kappløp som er den rake motsetningen til Bad Company 2. AMD har lenge ledelsen, frem til siste test som viser at Nvidia tar seieren ved maksimal oppløsning.
De to kortene leverer mer enn nok ytelse til å holde hjulene i gang, med en forskjell på fem små FPS. Nvidia kommer i land med en skaleringsfaktor på 1,82, mens AMD stiller med en nøyaktig dobling av ytelsen til et enkeltkort.
Bli med til neste side, så skal vi oppsummere alt vi i dag har sett »
Konklusjon
Når vi setter sammen de to kraftigste skjermkortene fra hver både AMD og Nvidia er det én ting som er klinkende klart: Uansett som du velger AMD Radeon HD 7970 i Crossfire eller Nvidia GeForce GTX 680 i SLI får du ytelse i bøtter og spann – og vel så det.
For normalt spilling, selv om det måtte innebære en massiv 30"-skjerm, leverer disse kortene rett og slett langt mer ytelse enn du noen gang har behov for. Det er først når du begynner å spille over flere skjermer, gjerne i 3D, at slik rå kraft har en nytteverdi.
De nye skjermkortene er produsert med 28 nm-teknikken, og kan begge stille med meget gode kjøleløsninger. Selv under heftig spilling merket vi aldri et skremmende støynivå, eller faretruende temperaturer. Vi ser imidlertid at AMDs to skjermkort har et betydelig høyere strømforbruk enn Nvidias kort, og du får på ingen måte igjen for det i ren spillytelse.
Jevn ytelse
I den store kampen om hvilket av de to oppsettene som kan levere den beste ytelsen, kommer de to kandidatene ut temmelig jevnt. I DirectX 10-spillene har vi sett av Nvidia har en liten ledelse over AMD, mens det røde laget stikker av med en god seier når det er snakk om DirectX 11 totalt sett.
Forskjellen er der, men vi føler egentlig ikke at den har så mye å si – begge oppsettene yter utrolig godt. Har du et HD 7970-kort fra før, kjøper du et til av samme sort, og vice-versa om du har et GTX 680-kort fra før. Har du ingen av delene og kun er ute etter den råe ytelsen bør du kikke litt på tokjerneren GeForce GTX 690, eller vente å se hva AMD kan lansere når de en gang i fremtiden slipper deres tokjerner – Radeon HD 7990.
Når det kommer til prisen for et slikt SLI- eller CrossFireX-oppsett, er det også veldig lite som skiller de to. To HD 7970-kort gjør deg 7000 kroner blakkere, men du må punge ut med 7600 kroner for to GTX 680-kort. Det er en forskjell på bare 8,5 prosent, men det er klart at AMDs kandidat er det mest økonomiske valget.
Noen småfeil, men langt bedre enn før
Det er imidlertid én viktig variabel vi enda ikke har diskutert, og det er hvorvidt et slikt oppsett faktisk fungerer i praksis. Det er ikke bare-bare å sette sammen to skjermkort i SLI eller CrossfireX, det er en teknisk utfordring av de sjeldne å få spill til å fungere knirkefritt.
AMDs skjermkort har vært på markedet flere måneder lenger enn Nvidia sine, så de har hatt langt mer tid på seg til å rydde opp i grafisk smårusk og støtte for alle spill. Litt søking rundt på nettet viser at dette er et område AMD virkelig har hengt etter på den siste tiden, men nå – fem måneder etter lanseringen – har de ryddet opp i mye.
I løpet av testperioden opplevde vi noen problemer. Battlefield 3 trynet et par ganger, og en av gangene vi byttet oppløsning i spillet ble det nødvendig å gi hele maskinen en omstart. «Tearing» var også et problem i samme spill, samt i Call of Duty Modern Warfare 2. I Just Cause tittet det frem et par mikroskopiske grafikkfeil, men dette var virkelig småsaker.
Selv om Nvidia har vært på markedet i betydelig kortere tid, fant vi så godt som ingen av disse problemene der. Programmeringsgutta til Nvidia jobber nok hardt i disse dager med å øke ytelsen i et par spill, noe som trengs, men de grafiske småfeilene var ikke å finne. Ingen av spillene trynet i testperioden vår, noe er er et ytterligere godt tegn. Noe vi imidlertid opplevde var store mengder «tearing» i Battlefield-spillene, men Nvidias Active V-sync vil fikse alt slikt.
Alt i alt ser vi at både HD 7970 og GTX 680 leverer ytelse så det synger, samtidig som de tradisjonelle farene ved slike oppsett har blitt langt færre – men enkelte er der fortsatt
Vi vil ikke gi noen av oppsettene en direkte anbefaling, hovedsaklig fordi det fortsatt finnes enkelte småfeil her og der, samtidig som kostnaden er betydelig og ytelsen er helt overkill for de vanligste spillene som finnes på markedet. Men, er du en av de som allerede har ett av skjermkortene i maskinen din og føler at du trenger mer ytelse i ny og ne, er dette et oppgraderingsalternativ du bør vurdere.
Finn beste pris på Radeon HD 7970
Finn beste pris på GeForce GTX 680
- Les også: Utnytt skjermkortet maksimalt
- Les også: Dette er våre skjermkort-anbefalinger
- Les også: Vil du spille på en bærbar maskin? Disse spill-PC-ene anbefaler vi