Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestNokia Lumia 630

Trolig ingen smartmobil som gir mer for pengene

For kun 1200 kroner får du en rask mobil med bra skjerm.

Espen Irwing Swang, Amobil.no

Design, skjerm og menyer

Windows-mobilen Nokia Lumia 630 har ikke så imponerende maskinvare. Men så kreves det heller ikke så mye av en mobiltelefon som skal kjøre Windows Phone 8.1. Dermed kan du få en rask og effektiv smarttelefon til en overkommelig pris.

Fluoriserende farger

Designen på Nokia 630 er spesiell. Telefonen er av plast, og Nokia har ikke gjort noe som helst for å skjule det. Snarere tvert imot. Vårt tilnærmet fluoriserende grønne testeksemplar skriker plast så høyt at det svir i øynene.

Telefonen kommer riktig nok i flere farger, men med unntak av den hvite og den sorte varianten, er det snakk om farger med en betydelig signaleffekt.

Telefonen har fasong som et pommes frites-beger med lave kanter. I dette plastbegeret er elektronikken plassert, under et sort glasslokk.

På siden av telefonen finnes en hovetsbryter og en volumtast. Disse er i samme farge og materiale som resten av chassiset. Ladekontakten sitter midt under mobilen, mens hodetelefonutgangen er plassert på toppen.

Denne telefonen er smalere bak enn foran, med skrå sider. Det gir Lumia 630 en særegen form.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Brukbar skjerm

Skjermen måler 4,5 tommer, og Lumia 630 er dermed på størrelse med det konkurrentene kaller mini-telefoner. Ikke Apple da, for iPhone 5S måler bare 4 tommer og er følgelig enda mindre enn denne. Skjermoppløsningen er 480 x 854 punkter. Det gir cirka 218 ppi (piksler per tomme), som betyr at noen kanskje vil legge merke til pikslene, mens langt de fleste neppe vil ofre dem en tanke. Fargene er rene og klare, innsynsvinkelen er god, og sortnivået er helt akseptabelt.

Du kan justere fargemetning og fargetemperatur manuelt.

Lumia 630 lar deg også endre fargetemperatur og fargemetning via skjerminnstillingene.

Telefonen er 9,2 millimeter tykk, 66,7 millimeter bred, og 129,5 millimeter høy. Det gjør den kompakt nok til å passe utmerket i de fleste bukselommer. Med sine 134 gram er det heller ingen fare for at den vil gi deg knekk i knærne når du er ute og går.

Baksiden av telefonen er tilnærmet renset for detaljer. Her er et kamera uten fotolys, et lite merke som viser at det er en Nokia-telefon, og et hull som ser ut som en mindre versjon av kameraet, men som slipper ut lyd fra den innbygde høyttaleren.

Det finnes antakelig de som synes det er stilig med en slik selvlysende plasttelefon. Vi synes Nokia Lumia 630 ser riktig så billig ut, noe den vitterlig er.

Windows Phone 8.1

Nokia Lumia 630 er en Windows-mobil, med den nye versjonen Windows Phone 8.1 (WP 8.1).

De største synlige nyhetene i dette brukergrensesnittet er muligheten for å legge bakgrunnsbilde på startskjermen, bak de kjente applikasjonsflisene, og at du kan legge en ekstra rad med fliser på startskjermen. Hver flis kan også erstattes med fire mindre fliser.

Du kan altså ha inntil 60 slike fliser på ett skjermbilde. Bare et fåtall av flisene er transparente. Det har derfor lite for seg å legge bilde av kjæresten som bakgrunn på telefonen, med mindre du synes det er greit at vedkommende er flislagt fra topp til tå.

Siden skjermen på Lumia 630 ikke er veldig stor, er telefonen satt opp med to kolonner som standard, men dette kan du enkelt endre i innstillingsmenyene.

Det er enkelt å omrokere flisene. Hold dem inne til de «løsner», og dra dem dit du vil ha dem. Trykker du på pilen nede til høyre på den løse flisen, kan du endre størrelsen. Trykker du på tegnestiften oppe til høyre på flisen, vil flisen forsvinne fra forsiden. Du kan enkelt hente nye fliser fra applikasjonsmenyen til forsiden på telefonen.

Mange av flisene inneholder informasjon fra appen den representerer. Du kan for eksempel se hvor mange nye meldinger eller e-poster du har fått, uten å gå veien om meldingssenteret.

Velg mellom to eller tre kolonner med fliser. Hver flis kan deles i fire, eller legges sammen med en naboflis.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Etterlengtet meldingssenter

Meldingssenteret er en annen nyhet i WP 8.1. Fra toppen av skjermen kan du trekke ned en oversikt over ulike hendelser, se overskrifter på de siste e-postene du har mottatt, sjekke samtalelogg og så videre. Her er også en linje med snarveier for innstillinger. Det gjør at du raskt kan skru funksjoner som Bluetooth og Wi-Fi av eller på, du kan aktivere kameraet, eller du kan veksle mellom svak, middels eller sterk skjermbelysning.

Telefonen er enkel å betjene, og menyene reagerer svært raskt, til tross for at telefonen har nokså beskjeden maskinvare. Mens billige Android-mobiler har en tendens til å bli irriterende trege og være utrustet med middelmådige skjermer, er Lumia 630 overraskende kjapp, og vi har fint lite å utsette på skjermen. Det gjør at Lumia 630 fremstår som en av de absolutt beste smartmobilene i denne prisklassen.

Innhold i esken:

  • Lumia 630
  • Lader med fast kabel
  • Hurtigguide

Teknologi og funksjoner

Lumia 630 har de funksjonene du antakelig vil bruke mest, men den mangler også en del ting, som 4G. Lumia 630 er en billig mobiltelefon, og det at den mangler 4G (LTE) er med og bidrar til dette.

Om du ville hatt mer glede av telefonen med 4G er et annet spørsmål. Skal du se Youtube, HD-TV fra Sumo, strømme høyoppløst musikk fra Spotify eller Wimp, er 3G mer enn raskt nok. Skal du laste ned store kart, eller hente spillefilmer for lagring lokalt, vil det gå raskere med 4G. I alle fall i en ideell verden. Mange 4G-brukere har oppdaget at 4G fremdeles ikke finnes overalt, og at 4G ikke nødvendigvis er raskere enn 3G.

Wi-Fi-standarden 802.11 ac er heller ikke på plass, og telefonen mangler NFC. Men den støtter Wi-Fi 802.11 b/g/n, og den har DLNA for overføring av medieinnhold over Wi-Fi-nettet, for eksempel til en TV. NFC har den ikke.

Automatisk tilkobling med Wi-Fi Sense

Å koble seg til et nettverk er enkelt, siden telefonen har fått noe Microsoft kaller Wi-Fi Sense. Her sjekker telefonen tilgjengelige nett, og haker automatisk av for godkjenning av vilkår, så du umiddelbart kan ta nettet i bruk.

Du kan også dele ditt eget nettverkspassord med kontaktene i adresseboken din. Det betyr at venner du får på besøk også kan få tilgang til nettverket ditt.

Brikkesettet i Lumia 630 vekker ingen ovasjon. Med beskjedne 512 MB arbeidsminne sier det seg selv at tyngre programmer vil virke tregere på Lumia 630 enn på kraftigere Windows-mobiler.

Meget bra navigasjonsløsning

Telefonen har en av markedets beste navigasjonsapper – helt gratis.

Nokia Lumia 630 er da heller ingen toppmodell. Likevel løser den de fleste av oppgavene flaggskiptelefonene kan klare. Du får for eksempel med gratis navigasjon med nedlastbare kart, gjennom Nokia Here. Nokia kjøpte i sin tid Navtech, og har utviklet en av de aller beste appene for navigasjon på mobilen. Her får du med kart, bilnavigasjon, kollektivinformasjon og pendlerruter.

Skal du på reise er det lurt å laste ned kartene på forhånd. Flere av kartene er ganske store, og da er det greit å slippe å bruke mobildata for å hente dem til telefonen. Norgeskartet er for eksempel på 205 MB.

Android-mobiler har Google Maps som er gratis, eller du kan kjøpe en komplett navigasjonspakke fra for eksempel TomTom, Garmin, Navigon, Co-Pilot eller Route 66. Nedlasting av kart tar overraskende lang tid, også via en rask Wi-Fi-kobling.

Om dette skyldes trege kartservere eller at telefonen trenger tid på å fordøye informasjonen den mottar, vet vi ikke. Men kartene er gratis, og du trenger ikke kjøpe noen lisens for å få aktivert ulike funksjoner, som trafikk i sanntid.

Uten fotobokser

Men fotoboksvarsling er ikke med i Here. Bakgrunnen skal være at enkelte land forbyr deg å bruke apparater som kan varsle om hvor fotoboksene for automatisk trafikk-kontroll er plassert, og dermed var det enklest for Nokia å droppe funksjonen.

I «Store» kan du laste ned egne apper som kan varsle om fotobokser.

Kort sagt; navigasjonsløsningen er alene verdt de 1300 kronene denne telefonen koster.

Skal du reise kollektivt? Nokias Here hjelper deg fra dør til dør..Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Full Office-kompatibilitet

Siden Lumia 630 kjører Microsofts OS, skulle det bare mangle om den ikke også hadde Microsofts Office-pakke. Her kan du logge deg på din Office 365-konto og hente filer du har jobbet med på andre maskiner, eller du kan opprette dokumenter i Word eller Excell. Du kan ikke opprette nye PowerPoint-filer, men du kan redigere tekst i eksisterende presentasjoner.

Telefonen har også støtte for OneNote, og kan spille av lydnotater fra eksisterende notater.

Lumia 630 har lite minne, men dette kan utvides via skytjenesten OneDrive. Her får du 7 GB lagringsplass når du kjøper telefonen – antakelig alt for lite om du er en ivrig nettbruker. Det hadde vært fint med en bedre integrasjon mellom Office på mobilen og skytjenester fra andre leverandører, som DropBox eller Jotta.

Office-pakken har bare de mest basale funksjonene, noe som er litt pussig med tanke på at Office-løsningene på andre mobiler gjerne likner mer på Microsoft Office på PC.

Telefonen er billig, men det betyr ikke at den er funksjonsfattig. Her får du full Office-pakke fra Microsoft.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

God til e-post

Leseren for e-post er vi godt fornøyd med. Her får du grei oversikt over hva som lander i inn-boksen din, og du kan knytte flere kontoer til en innboks. Du kan også velge å holde ulike postbokser fra hverandre og gi dem hver sin flis på startskjermen. Flisene viser også hvor mange nye e-poster du har mottatt.

Du kan velge å la e-postesynkroniseringen ta en pause basert på bruken din, eller du kan sette den til å laste manuelt, øyeblikkelig eller med bestemte intervaller. Men du kan ikke dele inn døgnet eller uken i perioder, for eksempel for å få e-posten levert øyeblikkelig i arbeidstiden, og med spredte intervaller på ettermiddag og natt.

I utgangspunktet vises meldingshoder som sort tekst på hvit bakgrunn, men dette kan velge å gjøre motsatt, dersom du synes den hvite teksten er ubehagelig å lese.

Kalenderen i Windows Phone fikk en del forbedringer med oppdateringen til WP 8.1. Blant annet har kalenderen nå månedsvisning. Men ukenummer mangler fremdeles.

Kalenderen synkroniserer avtalene dine med så vel Microsofts egne tjenester, som med Googles kalendere. En knapp lar deg bla gjennom de ulike visningsalternativene. Her får vi farget tekst på sort bakgrunn, og det er ikke noen innstilling for å bytte om på dette.

Hjelp til en «tredagers»

Microsoft satser på helse, og har en egen helseapp med treningstips, kalorilogg, symptomsjekker og mye mer. Denne kan synkroniseres med Bing Health.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Av andre funksjoner det er verdt å nevne er Bing Helse, der du kan logge trening, gjøre medisinske oppslag og finne ut hva det er i maten du spiser. Her er også ulike treningsprogrammer for den som vil komme i bedre form, eller bygge muskler.

Særlig synes vi den interaktive symptomsjekkeren er interessant. Har du vondt i magen og er litt slapp, lister telefonen opp 17 mulige diagnoser. Det kan for eksempel være kjemisk etsing, bukspyttkjertelkreft eller hepatitt A, B eller C. Et suverent verktøy for den som trenger et påskudd for å ta seg en tredagers med egenmelding.

Her er også digital lommebok, direktemeldinger via appen Line, og en værtjeneste fra Bing.

Forbedret nettleser

Nå kan du ha så mange faner du vil, surfe anonymt, og synkronisere bokmerker og passord på tvers av plattformer.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Nettleseren er litt annerledes enn på Nokias tidligere Windows-mobiler. Det skyldes overgangen til WP 8.1, der nettleseren har fått privat-modus. Du kan enkelt tilpasse skriftstørrelsen i nettleseren, bytte fra Bing til Google som standard søketjeneste, og synkronisere bokmerker, passord og favoritter på tvers av plattformer (krever Explorer 11 på PC-en).

Dessuten kan du ha så mange faner oppe som du måtte ønske. Før var dette begrenset til seks.

Og så kan du ringe med den ...

Talelyden i Nokia Lumia 630 er god, og radiofølsomheten er det heller ikke noe å utsette på. Husk bare at du ikke dekker øverste eller nederste del av telefonens bakside når du snakker. Det er her antennepanelene ligger, og dekker du disse vil telefonen få svakere signal og bruke mer strøm.

Under en samtale får du også tilbud om å veksle over til Skype. Bruker du denne funksjonen settes det opp en Skype-samtale. Men siden det ikke er frontkamera på Lumia 630 er den lite egnet for videosamtaler.

Underholdning

Nokia Lumia 630 har en begrenset skjermstørrelse, lav kameraoppløsning, mangler frontkamera, kommer uten fotolys, og leveres uten øreplugger. Så skulle vi kanskje tro at den er lite egnet som underholdningsmobil. Men det er ikke så galt som det kan virke.

Windows Phone-plattformen mangler noen apper, og en del WP-apper er svakere enn sine motstykker på andre plattformer. Avstanden mellom Windows-mobilene og konkurrentene med Android eller iOS krymper stadig, og underholdningsapper som Spotify, Wimp eller Netflix kjører fint på Nokia Lumia 630. Spotify-appen har fått en grundig overhaling, slik at den nå er langt mer funksjonell enn den var da vi testet den på Nokia Lumia 1320 for bare drøyt to måneder siden.

Men du får fremdeles ikke sett den nordiske HBO-tjenesten på en Lumia-telefon slik det er nå.

Men, Lumia-serien og Windows Phone har også noen fordeler. MixRadio-tjenesten er ganske enkelt svært god.

Nokia Mixradio

Da Windows Phone er stadig den eneste mobilplattformen der du får en helt gratis musikktjeneste med på kjøpet.

Nokias MixRadio lar deg strømme en rekke spillelister basert på sjangre, eller hva som er i vinden for tiden. Du kan spole i listene inntil seks ganger i timen, og du kan til og med lagre dem lokalt, slik at du kan lytte til gratis musikk på flyet.

Hvis du ønsker kan du opprette dine egne spillelister, basert på inntil tre av favorittartistene dine. Også disse spillelistene kan lastes ned for senere bruk. Løsningen er svært god for deg som er åpen for å oppdage ny musikk, basert på et utvalg av musikk du allerede har gitt til kjenne at du liker.

Musikkspilleren er god, men det kan ta litt tid å bli vant til måten den er skrudd sammen på.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Men tjenesten har også et par begrensninger. Du får ikke spole så mye som du vil, og du kan heller ikke velge den aller høyeste lydkvaliteten uten å betale for det.

Det er mulig å betale for en MixRadio+-tjeneste. Her skal du få høykvalitets strømming, fri benyttelse av spoleknappen, og uendelig antall lagrede spillelister.

Hvis du ønsker fritt låtvalg, og muligheter for å lage egne spillelister, har Microsoft også sin egen Xbox Music-tjeneste. Den ligger forhåndsinstallert på telefonen, og koster 99 kroner i måneden.

Tjenesten er dypt integrert i Microsofts tjenester, men her tilbyr både Wimp og Spotify tjenester vi synes det er enklere å bruke.

Musikk og videoer

Windows Phone er fortsatt organisert som et nettverk av ulike tjenester og apper. De som hører sammen har tidligere vært samlet i ulike hubber. Etter overgangen til WP 8.1 er dette litt annerledes bygget opp.

Musikkspilleren i telefonen Her finner du ikke noe særlig utenom det obligatoriske. Skal du lytte til musikk, kan du velge låt, artist, album eller mer fra en liste.

Det eneste uvanlige valget vi finner i musikkspilleren, er Smart DJ. Funksjonen skal kunne opprette spillelister basert på musikken du liker, og er koblet opp mot Xbox Music-tjenesten. I utgangspunktet skal den kunne velge fra det lokale musikkarkivet også, men knappen forble grå og lite samarbeidsvillig i testperioden.

Spilleren tar seg også av video og podcaster. Videodelen av spilleren har forholdsvis grei formatstøtte, slik at du slipper å tenke på å konvertere filmarkivet ditt før du reiser.

Spill og apper

Xbox på mobilen er ikke helt som Xbox hjemme i stua.

Store deler av Microsofts appbutikk består av gratis innhold. Det er ikke nødvendigvis en god ting, når mye av dette innholdet enten er bleke kopier av spill for andre plattformer, eller helt unyttig innhold som kun bærer navnet til storsuksesser.

Microsoft startet mer eller mindre opp plattformen på nytt, for knappe halvannet år siden, da de slapp Windows Phone 8. Apper for tidligere Windows Phone-utgaver ble ikke automatisk med videre, men måtte oppdateres for å virke.

I dag finner du en hel del av de største, og viktigste, mobilspillene for Windows-plattformen, men du vil ikke finne alle. Men utvalget blir bedre for hver dag som går, og sannsynligheten er høy for at du finner noe som likner på det du er på jakt etter.

Kamera med lav oppløsning

Kameraet på Lumia 630 tar bilder med 5 megapiksler oppløsning. Det vil si at den har samme oppløsning som kameramobilen Nokia N95. Men mye har skjedd siden Nokia N95 kom med 5 megapiksler for 8 år siden. Med bedre bildebrikke og bedre signalbehandling blir bildene fra Nokia Lumia 630 atskillig skarpere og mer naturtro enn bildene fra fordums stolthet.

Det er selvsagt et stykke opp til bildekvaliteten på Nokias beste kameramobiler. Zommer vi inn på detaljer ser vi tydelig hvordan elementene i bildet er manipulert for å se skarpere ut enn de i virkeligheten er. I overgangen mellom en blå himmel og en hvit flate, er det tegnet en tynn og litt mørkere linje. Men du må zoome inn i bildene for å legge merke til den.

Å ta bilder innendørs går greit så lenge lyset er godt. Men er det dårlig lys vil du nok savne en fotolampe på telefonen. For mange er det nok langt mer alvorlig at telefonen ikke har noe frontkamera. Da blir det vanskelig å knipse selfies.

Enklere enn PureView-kameraene

Et enkelt kamera, men bildene blir ikke sa gale som en kanskje skulle tro. Se eksempelbilder tatt med Lumia 630 nederst på denne siden.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Med fem megapikslers oppløsning kan du glemme den knallgode digitale zoomen du får på Lumia 1020, og Lumia 1520. Denne krever skyhøy oppløsning på bildebrikken for å fungere.

Fordi selve bildebrikken i Lumia 630 er såpass enkel som den er, får du betydelig færre valg i appen enn du får ellers. På telefonene med PureView-merke kan du for eksempel få ut rådataene rett fra bildebrikken, slik at du kan gjøre all etterbehandlingen selv.

Ut over det får du likevel mange flere valg i Nokias kameraapp enn du får i den som følger med.

Konklusjon

Etter å ha kjørt Nokia Lumia 630 gjennom vårt testregime er det i alle fall én ting vi ikke er i tvil om - skal du ha en billigst mulig smartmobil, er denne midt i blinken.

God nok på de fleste områder

Skjermen er lesbar, også i sola.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Skjermen måler 4,5 tommer, litt mer enn det du får på en iPhone 5, som måler 4 tommer. Kvaliteten på skjermen er god, selv om oppløsningen på 480 x 856 punkter ikke er i nærheten av å gi den samme pikseltettheten som på de langt dyrere toppmobilene. Men fargene er klare, kontrastene gode og synligheten i sollys er helt akseptabel. Med pikseltetthet på 218 ppi er skjermen skarp nok til at selv ørsmå detaljer trer frem. Sagt på en enklere måte – skjermen er god nok i massevis.

Telefonen ser på ingen måte ut som noen luksusgjenstand, hvilket den heller ikke er. Velger du den grønne, gule eller oransje varianten, må du også regne med at telefonen blir lagt merke til. telefonene er omgir seg med en aura av farge som smitter over på omgivelsene. På den annen side finnes det mange som kjøper deksler som om mulig er enda styggere, og plasserer dem på sine svindyre designmobiler.

Utskiftbart batteri og minnekort

Bakdekselet kan løsnes så du kommer til batteri, SIM- og minnekort.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Telefonen har to taster. Den ene styrer volum, den andre tenner eller slukker skjermen. Kameratasten som tidligere var obligatorisk på alle Windows-mobiler er borte. Ladekontakten sitter i bunnen av telefonen, mens lydkontakten er plassert på toppen. Minnekort er ekstrautstyr, og kan plasseres inne i telefonen sammen med SIM-kortet og det utskiftbare batteriet.

Selv om telefonen er billig, opplever vi den ikke som treg eller strippet for funksjoner, i alle fall ikke gjennomgående. Den har et ganske enkelt kamera, og den mangler kamera på fronten. Men ellers er det meste på plass. At telefonen mangler NFC og 4G vil for det store flertall ikke spille noen rolle.

Enkelte ting tar litt tid

Men arbeidsminnet kunne med fordel vært større, og en del ting tar lenger tid på denne telefonen enn på Windows-mobiler med kraftigere maskinvare. Det gjelder særlig når du skal starte opp litt krevende apper, eller om du forsøker å spille de mest avanserte spillene. Setter du inn et minnekort med musikk, filmer og bilder på, vil telefonen bruke nokså lang tid på å katalogisere innholdet på minnekortet før du kan ta det i bruk.

Men så fort dette er gjort, er Nokia Lumia 630 igjen rask og smidig.

Les også: Samletest: Best av de beste

Suveren navigasjonsløsning

Her får du hjelp til å ta deg frem, enten du går, kjører eller reiser kollektivt.

Nokia Lumia 630 kommer med den samme programvaren som toppmodellene med operativsystemet Windows Phone. Blant annet får du den beste navigasjonsløsningen, Nokia Here, helt gratis.

Til denne løsningen finnes også avanserte hjelpemidler for valg av raskeste pendlervei basert på det faktiske trafikkbildet, eller veileder for hvordan du kommer deg fra A til B med kollektivtransport. Her er rutetider, overganger, gangavstander og kart bakt samen, så det skal godt gjøres å ikke finne frem.

God Office, middels bra kamera

Telefonen har også Office-pakke, god e-postleser og en kalender som kan synkroniseres med flere andre kalendre. I tillegg kan du sette opp ulike brukerkontoer, slik at du kan holde privatlivet ditt for deg selv, også om det er flere som skal bruke telefonen.

Kameraet i Lumia 630 er ikke på høyde med de beste Nokia har laget. Men det fungerer overraskende bra til at oppløsningen er begrenset til 5 megapiksler, og det ikke har noen fotolampe. Du kan filme med Lumia 630 også, men ikke i full HD.

Som underholdningstelefon er Lumia 630 helt grei, men heller ikke noe mer. Du kan bruke Facebook, Spotify, Wimp, Netflix og de aller fleste andre populære tjenester. Men apputvalget er ikke like godt som til Android eller iOS. Minnet er svært begrenset, men setter et minnekort vil en smart funksjon i Windows Phone 8.1 sørge for at telefonen automatisk flytter filer over på kortet når internminnet pakker seg til.

Alternativene

Prisen på Lumia 630 er satt til ca 1300 kroner. Skal du kjøpe en Android-mobil til denne prisen, må du belage deg å få en atskillig tregere og mer strippet smartmobil med svakere skjerm. Microsoft har gjort en god jobb med å utvikle Windows Phone til et operativsystem som kan kjøre på svak maskinvare uten at det merkes så mye på ytelsen.

Om du vil ha en liknende mobil med større skjerm, er Nokia Lumia 1320 et godt alternativ. Da får du en telefon med stort sett de samme egenskapene, men med en kjempeskjerm på hele 6 tommer. Den har også langt større batteri, men koster også nesten det dobbelte. (Få varsel når prisen faller).

Om du kan tenke deg å prøve Android, har Huawei en god og rimelig telefon kalt Ascend P6. Denne har 4,7 tommer HD-skjerm, chassis i metall, og ser atskillig mer luksuriøs ut enn plastmobilen til Nokia. Ascend P6 kostet rundt 3000 kroner da den kom sist høst, men kan nå kjøpes i enkelte nettbutikker for under 1700 kroner.

Les også: Dette mener vi om Windows Phone 8.1

annonse