TestNokia Lumia 630

Trolig ingen smartmobil som gir mer for pengene

For kun 1200 kroner får du en rask mobil med bra skjerm.

Design, skjerm og menyer

Windows-mobilen Nokia Lumia 630 har ikke så imponerende maskinvare. Men så kreves det heller ikke så mye av en mobiltelefon som skal kjøre Windows Phone 8.1. Dermed kan du få en rask og effektiv smarttelefon til en overkommelig pris.

Fluoriserende farger

Designen på Nokia 630 er spesiell. Telefonen er av plast, og Nokia har ikke gjort noe som helst for å skjule det. Snarere tvert imot. Vårt tilnærmet fluoriserende grønne testeksemplar skriker plast så høyt at det svir i øynene.

Telefonen kommer riktig nok i flere farger, men med unntak av den hvite og den sorte varianten, er det snakk om farger med en betydelig signaleffekt.

Telefonen har fasong som et pommes frites-beger med lave kanter. I dette plastbegeret er elektronikken plassert, under et sort glasslokk.

På siden av telefonen finnes en hovetsbryter og en volumtast. Disse er i samme farge og materiale som resten av chassiset. Ladekontakten sitter midt under mobilen, mens hodetelefonutgangen er plassert på toppen.

Denne telefonen er smalere bak enn foran, med skrå sider. Det gir Lumia 630 en særegen form.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Brukbar skjerm

Skjermen måler 4,5 tommer, og Lumia 630 er dermed på størrelse med det konkurrentene kaller mini-telefoner. Ikke Apple da, for iPhone 5S måler bare 4 tommer og er følgelig enda mindre enn denne. Skjermoppløsningen er 480 x 854 punkter. Det gir cirka 218 ppi (piksler per tomme), som betyr at noen kanskje vil legge merke til pikslene, mens langt de fleste neppe vil ofre dem en tanke. Fargene er rene og klare, innsynsvinkelen er god, og sortnivået er helt akseptabelt.

Du kan justere fargemetning og fargetemperatur manuelt.

Lumia 630 lar deg også endre fargetemperatur og fargemetning via skjerminnstillingene.

Telefonen er 9,2 millimeter tykk, 66,7 millimeter bred, og 129,5 millimeter høy. Det gjør den kompakt nok til å passe utmerket i de fleste bukselommer. Med sine 134 gram er det heller ingen fare for at den vil gi deg knekk i knærne når du er ute og går.

Baksiden av telefonen er tilnærmet renset for detaljer. Her er et kamera uten fotolys, et lite merke som viser at det er en Nokia-telefon, og et hull som ser ut som en mindre versjon av kameraet, men som slipper ut lyd fra den innbygde høyttaleren.

Det finnes antakelig de som synes det er stilig med en slik selvlysende plasttelefon. Vi synes Nokia Lumia 630 ser riktig så billig ut, noe den vitterlig er.

Windows Phone 8.1

Nokia Lumia 630 er en Windows-mobil, med den nye versjonen Windows Phone 8.1 (WP 8.1).

De største synlige nyhetene i dette brukergrensesnittet er muligheten for å legge bakgrunnsbilde på startskjermen, bak de kjente applikasjonsflisene, og at du kan legge en ekstra rad med fliser på startskjermen. Hver flis kan også erstattes med fire mindre fliser.

Du kan altså ha inntil 60 slike fliser på ett skjermbilde. Bare et fåtall av flisene er transparente. Det har derfor lite for seg å legge bilde av kjæresten som bakgrunn på telefonen, med mindre du synes det er greit at vedkommende er flislagt fra topp til tå.

Siden skjermen på Lumia 630 ikke er veldig stor, er telefonen satt opp med to kolonner som standard, men dette kan du enkelt endre i innstillingsmenyene.

Det er enkelt å omrokere flisene. Hold dem inne til de «løsner», og dra dem dit du vil ha dem. Trykker du på pilen nede til høyre på den løse flisen, kan du endre størrelsen. Trykker du på tegnestiften oppe til høyre på flisen, vil flisen forsvinne fra forsiden. Du kan enkelt hente nye fliser fra applikasjonsmenyen til forsiden på telefonen.

Mange av flisene inneholder informasjon fra appen den representerer. Du kan for eksempel se hvor mange nye meldinger eller e-poster du har fått, uten å gå veien om meldingssenteret.

Velg mellom to eller tre kolonner med fliser. Hver flis kan deles i fire, eller legges sammen med en naboflis.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Etterlengtet meldingssenter

Meldingssenteret er en annen nyhet i WP 8.1. Fra toppen av skjermen kan du trekke ned en oversikt over ulike hendelser, se overskrifter på de siste e-postene du har mottatt, sjekke samtalelogg og så videre. Her er også en linje med snarveier for innstillinger. Det gjør at du raskt kan skru funksjoner som Bluetooth og Wi-Fi av eller på, du kan aktivere kameraet, eller du kan veksle mellom svak, middels eller sterk skjermbelysning.

Telefonen er enkel å betjene, og menyene reagerer svært raskt, til tross for at telefonen har nokså beskjeden maskinvare. Mens billige Android-mobiler har en tendens til å bli irriterende trege og være utrustet med middelmådige skjermer, er Lumia 630 overraskende kjapp, og vi har fint lite å utsette på skjermen. Det gjør at Lumia 630 fremstår som en av de absolutt beste smartmobilene i denne prisklassen.

Innhold i esken:

  • Lumia 630
  • Lader med fast kabel
  • Hurtigguide