Tek.no

Test Harman/Kardon Omni 20

Kompakt kraftpakke

Den er liten, men imponerer med god lyd. Vi har testet Harman/Kardon Omni 20.

Espen Irwing Swang, Tek.no
Espen Irwing Swang
15 Apr 2015 05:31

Haman/Kardon Omni 20 er en kompakt stereohøyttaler. Prisen ligger på like under 2500 kroner, og dermed havner den i samme prisklasse som Heos 3 og Sonos Play:3, som også er kompakte trådløse multiromshøyttalere.

Kompakt kraftpakke

Omni 20 veier 2,3 kilo og er kompakt utformet. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Omni 20 er bønneformet, og måler 26 cm i bredden, 16,4 cm i dybden, og 16,6 cm i høyden. Vekten er på 2,13 kg. Inne i denne sitter det fire elementer, hvorav to er 19 millimeter diskantelementer, og to er 75 millimeter basselementer. Samlet utgangseffekt er opp til 60 watt (4x15 W).

Fronten er trukket med sort stoff, mens høyttaleren ellers er i blank sort plast (finnes også i en hvit utgave). På baksiden er det et ovalt aluminiumsfarget metallfelt, og på toppen er det en av/på-tast som også brukes for å «ta med» lyden fra ett rom til et annet om du har flere høyttalere i samme system. I tillegg har du volumkontroller, og en tast som lar deg pause eller starte avspilling, og en tast for tilkobling via Bluetooth. Når settet er satt opp kan du styre alle disse funksjonene fra mobilen din.

Små, men trenger litt plass

Det blanke feltet beveger seg en drøy centimeter når bassen pumper for fullt. Pass på at den ikke står for nær noe, for da skurrer lyden. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

De kompakte målene gjør at høyttaleren tilsynelatende er plasseringsvennlig. Men skal du plassere høyttaleren i en bokhylle bør det helst ikke stå for mange bøker der. Høyttalerens basselementer slår nemlig bakover, og lyden blir best om høyttaleren har litt plass rundt seg. Vil du ha litt mer trykk i bassen kan du la bassen reflekteres mot en vegg, slik at du utnytter akustikken i rommet.

De kompakte målene til tross – Harman/Kardon har klart å hente overraskende mye lyd ut av den lille enheten. At diskanten er god kommer ikke som noen overraskelse, men at bassen også er så markert og dyp er imponerende. Det er ikke dypbass av den typen som slår deg i magen, men en fyldig bass som gir varme til lydbildet. Spiller du basstung musikk vil du også se at høyttaleren jobber med saken.

Metallplaten over basselementene beveger seg heftig, og sørger for å pumpe lydbølger ut i rommet. Omni 20 spiller imponerende med tanke på størrelsen. Men vil du spille virkelig høyt blir den likevel litt for tam. Det duger greit til vorspielet, men blir litt spinkelt til det store partyet.

God alene, best sammen

Du kan bruke to høyttalere som stereopar. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Høyttaleren kan spille alene, men morsomst blir det når du kobler flere slike høyttalere sammen. Da kan du flytte musikken med deg når du går fra ett rom til et annet, eller du kan spille den samme musikken i flere rom samtidig. Du kan også koble to høyttalere sammen til et stereopar, slik at den ene høyttaleren spiller venstre kanal, den andre høyre.

Harman/Kardon beskriver på sine hjemmesider hvordan du kan bruke to høyttalere sammen med en TV for å få hjemmekinolyd. Det kan saktens fungere om du bruker en kabel med splitter, slik at begge høyttalerne er koblet direkte til kilden. Men kobler du kun til den ene for så å spille trådløst mot den andre, vil du oppdage at lyd og bilde ikke blir synkront. Noen TV-er kan kompensere for dette ved å forsinke bildet litt, men er det TV-lyd du er ute etter finnes det mange alternativer som er både rimeligere og bedre egnet enn dette.

Kabel, Wi-Fi eller Bluetooth

Harman/Kardon bør gi appen en skikkelig overhaling. Den fungerer, men fremstår som upolert og litt rotete. . Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Det er tre måter å spille musikk fra høyttaleren på. Du kan som nevnt koble til en lydkilde ved hjelp av kabel, og dele denne musikken videre via Wi-Fi til andre spillere i Harman/Kardons «Wireless HD Audio System».

I tillegg kan du koble mobiltelefonen din til høyttalerne via Bluetooth, eller du kan bruke en app som lar deg strømme fra filer i telefonen eller nett-tjenester Harman/Kardon har avtale med.

Ikke støtte for Spotify eller Wimp

Det er den siste løsningen som er vanligst å bruke på anlegg som Sonos og Heos, som begge har et bredt utvalg av strømmepartnere. Det har ikke Harman/Kardon, som foreløpig bare spiller filer du har lagret på telefonen, eller strømmer fra Deezer, MixRadio eller Qobuz. MixRadio er en gratistjeneste der du kan velge sjanger, og så strømme musikk fra denne sjangeren uten at du har noen videre innflytelse på hva som spilles. Liker du ikke en sang kan du hoppe til neste, men du får ikke lov til å gjøre dette mer enn seks ganger i løpet av en time.

Med en Adapt til ca. 1000 kroner kan du koble eksisterende anlegg til multiromløsningen. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Deezer og Qobuz er tjenester som minner om Spotify og Wimp. Men de sistnevnte lar seg altså ikke strømme direkte til høyttaleren via app-en. Det betyr at du må bruke Bluetooth eller kabel for å spille fra Spotify- eller Wimp-listen din. Harman/Kardon har en tast der det står «Mer». Trykker vi på denne får vi beskjed om at «nye musikktjenester kommer snart».

Litt sen i avtrekket

Avspilling av lokale filer fra mobil eller nettbrett går fint, men høyttalerne reagerer litt tregt på bytte av sanger. Appen er heller ikke særlig oversiktlig. Har du lagt filer i kø for avspilling, så får du ikke endret denne underveis. Du kan selvsagt hoppe til en annen sang ved å trykke på den i listen. Men det kan ta opptil fem sekunder før sangen du velger faktisk blir avspilt. Appen har heller ikke noen «widget» som lar deg pause musikken eller skippe spor fra startskjermen uten å måtte gå tilbake til appen.

Litt annerledes er det om du spiller via Bluetooth. Da er det musikk-appen som avgjør brukergrensesnittet, og du trenger ikke å forholde deg til Harman/Kardons kontroll-app. Da kan du også spille musikk fra andre strømmetjenester du abonnerer på.

Enkelt å sette opp

appen hjelper deg med oppsettet, for eksempel gjør den det enkelt å koble sammen høytalere i partymodus (spiller likt) eller som stereopar (spiller hver sin kanal). Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Oppsettet av systemet er enkelt og krever ikke annet enn at du laster ned appen og følger anvisningene du får der. Kobler du flere enheter sammen, vil den ene være hub for de andre, slik at det er denne du må bruke kabel eller Bluetooth-tilknytning til. Det betyr at telefonen du spiller musikken fra må være i nærheten av denne høyttaleren. Øker du avstanden for mye vil musikken hakke og tilslutt forsvinne.

Du ser raskt hvilken høyttaler som er «sjef» i systemet. Denne har en lysende stripe inne i den hvite sirkelen som markerer at høyttaleren er aktiv. Bruker du Bluetooth vil sirkelen og stripen være blå.

Om du ikke bruker anlegget på 10 minutter, vil det gå i dvale, og lyse oransje. Men anlegget våkner så snart du starter appen eller kobler en mobil til Bluetooth-forbindelsen.

Ikke for de største stuene

Om du er ute etter en trådløs spiller i kompakt format er Harman/Kardon Omni 20 et bra alternativ. Enda bedre vil det bli når flere strømmetjenester kan spilles direkte. Du kan også bruke høyttaleren sammen med eksisterende stereoanlegg ved hjelp av en adapter til rundt 1000 kroner (Harman/Kardon adapt). Da kan stereoanlegget ta seg av festmusikken, mens du bruker Omni 20 som satellitter for å spre musikken til flere rom.

Ellers egner Omni 20 seg for mellomstore rom, små leiligheter, hybler, hytter og andre steder du ikke ønsker å fylle med store musikkanlegg. Du kan også kjøpe til den mindre høyttaleren Omni 10, for å gi lyd i de mindre rommene i huset.

Alternativer

Vil du ha et litt kraftigere anlegg, er Heos fra Denon et bra alternativ. En Heos 7 vil gi mer lyd enn to Omni 20, men bare i ett rom, og uten mulighet for å skape bredere stereoperspektiv ved å skille høyttalerne. Men også Heos kan bygges ut med høyttalere i ulike størrelser.

Et annet alternativ er Sonos. Her kan du også velge kraftigere høyttalere, som Sonos Zone Player S5, i tillegg til at det finnes en «Playbar» til TV og en kraftig subwoofer som gir den dypbassen slike anlegg ofte mangler. Men skal du bygge ut et slikt anlegg vil det fort bli nokså kostbart.

Disse kåret vi til årets lyd- og bildeprodukter 2014 »

Harman/Kardon Omni 20
7
Bra
Anbefalt

Harman/Kardon Omni 20

sitat"Denne spiller bra i forhold til størrelsen, men en bedre app hadde vært på sin plass."
 • Krysse av
  Mye lyd i forhold til størrelsen
 • Krysse av
  Enkelt oppsett
 • Krysse av
  Virker både med Wi-Fi og Bluetooth
 • Krysse av
  God bass
 • Krysse av
  Kan bruke strømmetjenester
 • Bytt
  Ikke støtte for AirPlay
 • Bytt
  Ikke Wimp eller Spotify Connect (foreløpig)
 • Bytt
  Appen er lite smidig som musikkspiller
Les også
Sonos Play:5: Vi har testet Sonos' nye Play:5
Les også
Denon Heos 1 + Denon HomeCinema: Vi har testet både Denon Heos 1 og Denon HomeCinema
Les også
Sonos-høyttalerne blir smartere
Les også
Senz SPDS114: Denne DAB-radioen veier bare 80 gram
Les også
DTS:X utfordrer Dolby Atmos
Les også
LG 55UF950V: Kan LGs nye LCD-versting gi OLED kamp om beinet?
Les også
B&O BeoPlay H8: Støydempet luksus for ørene
Les også
Denon HEOS 7 / HEOS 5 / HEOS 3 / HEOS Amp: De beste multiroms-høyttalerene vi har testet
Les også
Bose Soundlink Colour: En liten ulv i fåreklær
Les også
LG satser tungt på Ultra HD
Les også
Disse ni tingene må du huske for å få perfekt hjemmekino
annonse

Les også