TestM-Fidelity HF 3

Skreddersydd godlyd til mobiltelefonen

Disse formstøpte øreproppene kan gi vel så god lyd som dyre og store øreklokker.

Prisene på hodetelefonene vi går rundt med trekker stadig oppover. Der det for ti-femten år siden var Koss Porta Pro som gjaldt for de fleste, er det helt normalt å se mennesker med dyre øreklokker fra Bose eller Beats på busser og tog i 2015. Men hva med formstøpte øreplugger? Bare noe for artister og andre med spesielle behov, sier kanskje du. Aaaaaltfor dyrt sier kanskje andre igjen.

Litt om skreddersydd lyd

I realiteten trenger ikke formstøpte ørepropper å koste noe mer enn det fancy settet hodetelefoner. Behovene de fyller er sannsynligvis behov de fleste musikkinteresserte kan kjenne behov for nå og da; (som regel) presis lydgjengivelse og en passform som gjør aktiv støydemping overflødig.

Formstøpte ørepropper sitter som støpt nettopp fordi de er det. Når du bestiller pluggene må du først ta et avtrykk av ørene dine, og disse brukes som former når ørepluggene skal støpes. Dermed får de akkurat plass inni ørene dine, enten du har store eller små øreganger. Ordinære universalpropper er med få unntak ganske vanskelige å få til å sitte om man har smale øreganger, og like perfekt som formstøpte propper vil de uansett aldri sitte.

Så god passform betyr som regel både bedre lydgjengivelse, og en passiv støydemping som er meget god. Her er det ikke noen vits i å tenke på elektronikk som skal dempe støyen fra utsiden. Med de fleste formstøpte ørepropper må du uansett ta ut hele proppen for å høre om noen snakker til deg.

Andre generasjon M-Fidelity-propper

M-Fidelitys HF-2 koster i dag knappe 2000 kroner, og er en mer prisgunstig inngangsport til formstøpte plugger enn oppfølgeren. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Vi har allerede testet forrige generasjon i denne serien propper. HF-2 er fortsatt i salg, og koster stadig 1999 kroner fra M-Fidelitys forhandlere. Nå er det imidlertid HF-3 som har kommet inn til test.

Øreproppene er dyrere enn forrige generasjon, og ligger på 2500 kroner om du skal kjøpe bare proppene og stiller med avtrykk av ørene dine fra før. Testproppene våre er levert av Høvik Hørsel utenfor Oslo, som innledningsvis tar 2700 kroner for proppene inkludert avtrykk av ører. Normal pris for slike avtrykk pleier å ligge et sted mellom 300 og 600 kroner, avhengig av hvilken audiograf du velger.

De nye proppene blir markedsført som enda mer kapable enn HF-2. Det er først og fremst volum og basstrykkk de skal håndtere enda bedre, før forvrengningen er et faktum. Det har produsenten i grunnen rett i. HF-3 spiller helt ekstremt høyt om du foretrekker det. Langt de fleste vil nok holde seg innenfor et volumområde som både HF-2 og HF-3 håndterer helt greit uansett.

Den oppgraderte innmaten betyr imidlertid et par andre ting. De nye proppene leverer et bassfundament som er en hel del mer solid enn forgjengerne. Gitt en mobiltelefon med kapabel hodetelefonutgang, er lydkvaliteten vi opplever fra HF-3 farlig nærme den vi gjerne måtte koble HF-2 til stasjonært utstyr for å oppleve. Det liker vi.

Ikke like kildekresne som forgjengerne

Lyttegleden HF-3 kan by på øker til en viss grad i takt med kvaliteten på utstyret du kobler til. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Det virker også som om de nye modellene er mindre kresne på kilder enn forgjengerne. Der slett ikke alle mobiler låter like godt med HF-2, og noen få gir ganske flat og lite engasjerende lyd, virker HF-3 rett og slett mer tilgivende. De låter godt også i kombinasjon med ikke fullt så imponerende hodetelefonutganger.

HF-3 har høyere følsomhet og lavere impedans enn forrige generasjon. Det betyr enkelt forklart at de spiller høyere fra svakere hodetelefonutganger.

Har du en lydkilde som vanligvis ikke er i stand til å spille så høyt, kan du være helt sikker på at HF-3 likevel kan spille ørene av deg. De kan spille svært høyt uavhengig av kilde, der forgjengerne var litt mer krevende på denne fronten.

Dette oppsettet ga oss forholdsvis mye hørbar støy i HF-3, selv om lydkvaliteten forøvrig var god. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Selv om HF-3 er mer tilgivende enn sine forgjengere, kan du få en god bonus ut av dem hvis du kobler dem til stasjonær elektronikk. Gitt en hodetelefonforsterker og DAC av grei kvalitet øker detaljeringen i HF-3 noe voldsomt. Diskanten som med mange telefoner blir litt gjemt trer frem i rampelyset, og lydbildet blir dessuten et par hakk bredere enn det mobiltelefoner flest kan skilte med.

Det er imidlertid én ulempe her, og den henger sammen med den økte følsomheten. For utstyr som er litt støyende blir det veldig fort merkbart. Har du en forsterker som bruser litt på lave nivåer, er det særdeles hørbart på HF-3, mens det ikke er veldig plagsomt på HF-2. Dette er ikke et problem vi så langt har lagt merke til i kombinasjon med mobilt utstyr, men heller noe som dukker opp for enkelte typer fast utstyr laget for store hodetelefoner.

Kostbare propper – billig vedlikehold og rask levering

Uansett hvordan vi vrir og vender på det er 2 700 kroner ganske mange penger for et sett ørepropper. Spesielt siden kablene pleier å være et svakt punkt for ørepropper. Da er det greit å vite at et kabelbytte for HF-serien koster 300 kroner. Det er rimeligere enn en løs kabel i mange tilfeller vil koste for vesentlig billigere hodetelefoner. Proppene må imidlertid sendes inn for reparasjon. Vil du gardere deg finnes det en såkalt «premium»-kabel som skal være mer holdbar. Da koster proppene 300 kroner ekstra i utgangspunktet.

En viktig fordel med proppene fra M-Fidelity er produksjonstiden. Vanligvis tar det et sted mellom fire og ti uker å få produsert et formstøpt sett ørepropper. M-Fidelity bruker et sted mellom fem og ti dager på å produsere opp propper i HF-serien. Det er såvidt vi kjenner til markedsledende.

Vurderer du et sett hodetelefoner til mer enn 2000 kroner for bruk på farten? I så fall burde M-Fidelity HF-3 også være med i vurderingen.

Takk til Høvik Hørsel for leveranse av testprodukt. Ønsker du å lese mer om M-Fidelitys HF-serie kan du gjøre det her.

Obs! Valg av telefonstøtte påvirker type og funksjonalitet i kabelen som følger med. Testet produkt er med kabel for Sonys Xperia-modeller, og leveres uten volumkontroll.

Les også
Vi har kåret årets beste lyd- og bildeprodukter
Les også
Denon AH-MM400: Vakre hodetelefoner med himmelsk lyd
Les også
ACS Evoke: Disse ørepluggene kan gi deg en heftig lydopplevelse på farten
Les også
B&O BeoPlay H8: Støydempet luksus for ørene
Les også
Sjekk om du vant formstøpte ørepropper
Les også
Vinn et par heftige skreddersydde øreplugger
annonse