Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestHuawei P9 Lite

En rask og velbygget mobiltelefon til 3000 kroner

P9 Lite har nesten alt vi ønsker av en mobil i denne prisklassen.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Tiden har kommet for tredje blad Huawei P9. Denne gangen er det P9 Lite det skal handle om. Navnene er like, men det er ikke telefonene. Hverken pris eller innhold er helt det samme, men noen ting er felles mellom modellene.

Les testene av de to andre P9-modellene:

Et av disse fellestrekkene er inntrykket av design og byggekvalitet. P9 Lite har mer eller mindre den samme designen som de andre to. Det betyr at den har metallramme rundt sidene, og et bakdeksel som ser metall ut i forbifarten, men egentlig er plast. De andre modellene har metall også på baksiden.

Det eneste som tydelig avslører at dette ikke er en toppmodell-utgave av P9 er det enkle kameraet på baksiden. Her har det med andre ord ikke blitt plass til den doble sensorløsningen som pryder både P9 og P9 Plus.

Vi er tilbøyelige til å tilgi P9 Lite for ganske mye, gitt at prisen er nede i fornuftige 3000 kroner. Tross alt virker både byggekvalitet og spesifikasjoner skyhøy gitt den relativt lave prisen.

Respektabelt utstyrt til prisen

P9 Lite er forøvrig den eneste av de tre telefonene som har den gamle micro-USB-kontakten under. Begge de to andre P9-modellene har gått over til USB type-C. Denne varianten støtter dessuten også to samtidige SIM-kort, dersom du er villig til å si fra deg minnekortplassen. Med tanke på at telefonen har litt begrenset intern lagring spørs det om det er så mange som vil gjøre dette byttet. P9 Lite har bare rett i overkant av 10 gigabyte ledig rett ut av esken.

Selv om telefonen ikke har allverden av intern lagring, er den relativt respektabelt utstyrt. Den har en skjerm som er 5,2 tommer stor, og oppløsningen er på 1920 x 1080 piksler. Hvis det lyder kjent er det muligens fordi skjermen deler spesifikasjoner med den som er å finne i den vanlige P9-modellen. Bildekvaliteten er god, og foruten at skjermen er litt i overkant ivrig til å samle fingeravtrykk er helheten også bra.

Huaweis menysystem er litt annerledes enn i andre Android-telefoner. Her får vi ingen appmeny. I stedet er alt spredt utover hjemmeskjermene.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

God menyflyt

Det er masse lys i skjermen, slik at mobilen er utmerket til utendørs bruk.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

En forholdsvis kraftig systembrikke bor på innsiden her, i form av Huaweis egen Kirin 650. Noe kraftverk er det ikke, men den er mer enn kraftig nok til å gi en brukeropplevelse som for det meste flyter fint. Vi har opplevd relativt få stopp i bruk av P9 Lite, og for det meste flyter alt akkurat slik det skal. Det er såvidt merkbart at vi ikke snakker om like god ytelse i bakkant her som i de to heftigste variantene, men stort sett er brukeropplevelsen den samme. Hvis vi holder oss til menynavigering og apper som ikke krever store mengder kraft, altså.

Menyene er som i de andre utgavene av telefonen. Her er det ingen appmeny i tradisjonell forstand, men i stedet fordeles alt utover hjemmeskjermene. Det er delte meninger om denne måten å gjøre det på, men forutsatt litt ryddighet er det en oversiktlig og grei måte å bruke telefonen.

At vi møter på alle de fine Huawei-funksjonene som vi har støtt på i både P9 og P9 Plus så langt er et stort pluss for P9 Lite. Her får du eksempelvis detaljert oversikt over dataforbruket fra enkeltapps, enten de har forsynt seg via Wi-Fi eller mobilnett. Mulighet til å la telefonen skru seg av og på automatisk får du også.

Veldig mange av Huaweis tillegg i telefonen handler om renspikket nytte, og det liker vi veldig godt.

Menyene er fulle av praktiske funksjoner, og kameraappen har veldig mange knapper man kan trykke på. Man skal visstnok bli vakrere om man trekker alle spakene helt til topps. Vi er ikke helt sikre på om det stemmer, men gøy er det i hvert fall.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Hvis du vil vite mer om hvordan de ulike menyelementene virker har vi gått gjennom de fleste av dem i detalj i testene av Huawei P9 og Huawei P9 Plus.

Huawei P9 Lite er ikke noe kraftverk av en toppmodell, men det aller meste av spill kjører greit på telefonen.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Forholdsvis god ytelse

I likhet med de andre to P9-modellene flyter altså det meste godt. Og ytelsestestene viser at det burde være krefter nok her både til å drive menyer og spill.

Det meste av spill vi har kjørt på P9 Lite fungerer godt, men i de tyngste spillene merker vi at det ikke er noen overflod av krefter denne telefonen har å stille med. I motsetning til de mer påkostede utgavene får vi heller ikke stereolyd i front på denne telefonen. Dermed må man frem med hodetelefonene for å få den beste spillopplevelsen.

Lyden i hodetelefonkontakten er ellers god, og dermed egner telefonen seg fint til musikktelefon. I hvert fall om du har et greit sett hodetelefoner fra før, eller kjøper det til telefonen. Musikkspilleren som følger med er god, men har ikke DTS-utvidelsen som de dyrere modellene har. I stedet har den en mer ordinær bassforsterker som kan aktiveres ved behov. Denne kan også aktiveres i selve systemmenyene på telefonen, slik at den virker med strømmetjenester så som Spotify og Tidal også.

Kameraet - P9 Lites akilleshæl

P9 Lite er telefonen i serien som kanskje ser mest anonym ut. Du får telefoner i samme prisklasse med mer påkostede materialer, men da må som regel noe annet vike.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Nærmest som ventet er det på kamerafronten P9 Lite avslører sin største svakhet. Gitt prisen var det naturlig at vi ville finne ett og annet kompromiss her. Toppmodellene koster tross alt veldig mye mer, og konkurransen står kanskje først og fremst på kamera i disse dager, der telefoner som Huawei P9 og Samsung Galaxy S7 har vist oss hvor bra det faktisk kan bli med disse små klossene.

P9 Lite har bittelitt høyere oppløsning enn de andre to modellene, og knipser bilder i 13 megapikslers størrelse. Det er stort nok til de fleste ting du kan tenkes å ville gjøre med bildene, og også tilstrekkelig til å bruke digital zoom når forholdene tillater det.

Ulempen er at sensoren sliter ganske så fort når lyset blir dårlig. En ting vi har merket før med Huaweis programvare, er at den er veldig flink til å gi så mye som mulig av bildet riktig eksponering i blandede lysforhold. Men vi har også sett tendenser mot irriterende brus i bildet når forholdene blir for vanskelige. Det er jo ikke noe stort problem når det skal være ganske dunkelt før problemene oppstår, men med P9 Lite støter vi på støy og av og til fokustrøbbel i helt ordinære innebilder med greit med lys.

Kamera, materialer eller responsivitet

Det skjer ofte noe med fargene når lyset svinner, og støyen melder seg forholdsvis tidlig når du fotograferer med P9 Lite. Men det er mulig å få gode bilder fra den også, om forholdene er riktige.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

I flombelysning er derimot kameraet helt greit, og i testperioden har vi fått noen riktig så fine bilder fra P9 Lite. Noen av dem ser du i bildekarusellen nederst i saken.

Dette inntrykket er imidlertid ganske likt for de fleste telefoner i denne prisklassen. Det er enten på responsivitet, byggekvalitet eller kamera skoen pleier å trykke når det skal spares. Sammenliknet med få år siden får vi en betydelig bedre mobilopplevelse fra mellomklassetelefonene i dag.

Alt i alt er Huawei P9 Lite et knallgodt alternativ om man ikke har skyhøye krav og ser etter en telefon som kan gjøre det meste, uten at man behøver å tømme sparegrisen helt.

Forskjellene mellom P9-modellene:

P9 Plus er den desiderte toppmodellen. Her får du «alt» Huawei tilbyr i dag.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

P9 Plus

  • 5,5 tommer Super AMOLED-skjerm, full-HD
  • IR-øye for fjernkontrollfunksjoner
  • Batteri på 3 400 mAh
  • USB type-C
  • Rask lading
  • Dobbelt kamera (farge/monokrom), 12 MP, meget god ytelse
  • Bygget i metall og glass, blank finish
  • 64 GB lagring, minnekortplass
  • Priser fra 6 800 kroner
P9 har et knallbra kamera, rask innmat og fine byggematerialer. Den leveres med litt treg lader, og har LCD i stedet for AMOLED-skjermen i toppmodellen.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

P9

  • 5,2 tommer IPS LCD, full-HD
  • Skjerm som kan måle berøringstrykk
  • Batteri på 3 000 mAh
  • USB type-C
  • Støtte for rask lading, men vanlig lader inkludert
  • Dobbelt kamera (farge/monokrom), 12 MP, meget god ytelse
  • Bygget i metall og glass, matt finish
  • 32 GB lagring, minnekortplass
  • Priser fra 5000 kroner
Du må ta til takke med tregere lading, svakere kameraløsning og litt plast i konstruksjonen om du velger P9 Lite, men så koster den også rundt halvparten av sine større slektninger.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

P9 Lite

  • 5,2 tommer IPS LCD, full-HD
  • Batteri på 3 000 mAh
  • MicroUSB
  • Støtter ikke rask lading
  • 13 MP kamera, kan ta gode bilder, men sliter i dårlig lys
  • Bygget i metall, polykarbonat (plast) og glass
  • 16 GB lagring, minnekortplass
  • Minnekortplassen kan brukes til ekstra SIM-kort
  • Priser fra 3000 kroner

Alternativene

Huawei

Ser vi til alternativene for P9 Lite kan vi for eksempel titte på Samsungs nyeste utgave Galaxy A5. Samsung har de siste årene vært flinke til å maskere støy i bildene sine, og også de bruker sin solide andel digital hokus pokus for å gjøre bildene bedre. Men når vi hele tiden balanserer på kanten av hva bildebrikken klarer, holder vi en knapp på Samsungs metode. Litt bedre bilder får du altså, og du får premiummaterialer i form av glass og metall, fremfor metall og plast som er brukt i P9 Lite. Du må riktignok påregne å betale rundt 500 kroner mer for Samsungs alternativ.

Er du ikke så opptatt av påkostede materialer og design er muligens den aller tydeligste konkurrenten til denne telefonen LGs Nexus 5X. Den er bygget i plast, og ser kanskje litt anonym ut. Du mister mulighet for minnekort eller to samtidige SIM, men det du får er helt ren Android, direkte fra Google. I tillegg får du en brukeropplevelse som flyter bedre enn omtrent noe annet i prisklassen.

Et annet alternativ vi er svært nysgjerrige på er Sonys Xperia XA. Japanernes lille lekkerbisken med bøyde skjermkanter får en svært hyggelig pris på rundt 3000 kroner når den dukker opp her på berget. Akkurat hvor god den er å bruke gjenstår å se, men gitt en design som tydelig skiller seg ut i butikkhyllene mistenker vi at den kan bli en vinner i mellomklassen. Her venter vi fortsatt på testeksemplar.

Huawei P9 Lite
8
Meget bra

Huawei P9 Lite

8
Meget bra
sitatHuawei P9 Lite er svært mye mobil for 3000 kroner, men kameraet skulle gjerne vært bedre

Fordeler

  • +
    Velbygget
  • +
    Rask
  • +
    Mange fine funksjoner
  • +
    Plass for minnekort eller ekstra SIM
  • +
    Kjapp og god fingerleser
  • +
    Svært rask 4G-støtte

Ting å tenke på

  • Kameraet sliter innendørs
  • Skjermen samler fingermerker
annonse
Huawei P9 Lite Dual SIM 3GB RAM 16GBI samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no
annonse