Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestPanasonic Lumix DMC-G3

En solid oppgradering

Panasonic har gjort det meste riktig med G3.

Overblikk

Introduksjon

G3 er Panasonics nyeste systemkamera og den rimeligste modellen med innebygd søker. G3 ble lansert i mai 2011 og er en oppgradering av G2 som Akam testet for et år siden. Kameraene i G- og GH-serien har vært svært like siden G1 ble lansert høsten 2008, men denne gangen har Panasonic valgt å gjøre en del endringer. Det er fortsatt samme innebygde søker og vridbare skjerm, men G3 har blitt litt slankere og lettere.

Innvendig er det også endringer med en ny 16MP sensor mot 12MP i tidligere G-modeller.  Elektronikken og sensoren er nært beslektet med den som sitter i Panasonics toppmodell GH2 og G3 har i likhet med GH2 forbedret autofokushastighet i forhold til forrige generasjon.

Vi synes Panasonics satsing på en mer kompakt modell i G3 er fornuftig da liten størrelse er et av fortrinnene til MicroFourThirds-kameraer (MFT). G3 har litt mindre grep enn GH2 og det er nok et greit kompromiss for å få ned størrelsen for en typisk G3-kjøper, men Panasonic har også kuttet en god del knapper og det gjør at G3 krever mer bruk av menyer enn forgjengerne.

Totalt sett virker G3 meget interessant og en skikkelig oppgradering av G2. Testen starter på neste side og resten av denne siden inneholder et sammendrag.

Fysisk

G3 er Panasonics nye begynnermodell i klassen med innebygd søker. Kamerahuset er redesignet i forhold til tidligere modeller med litt slankere design og byggekvaliteten virker vel så bra med mer bruk av metall i stedet for plast. G3 har også blitt litt lettere, til dels på grunn av mindre batteri – og tilhørende dårligere batterikapasitet. Grepet er lite, men G3 er likevel såpass stort at det er OK å holde. Belegg med bedre friksjon hadde forbedret inntrykket ytterligere.

Skjerm og søker er bra, spesielt søkeren utmerker seg på grunn av størrelse og høy oppløsning. Skjermen har hengsling i siden og touch screen-funksjonalitet gir mulighet for kontroll av kameraet via skjermen. Oppløsningen er middels.

I bruk

G3 er klart mindre enn forgjengeren G2 og toppmodellen GH2. Vi synes at Panaosnic har klart å lage G3 mindre uten at det går vesentlig ut over ergonomi. I tillegg til redusert størrelse er en del knapper og brytere fjernet iforhold til forgjengerne og det kan være et irritasjonsmoment for avansert brukere som må inn i menyene for å endre en innstilinger. Alle funksjoner vi forventer i et systemkamera er imidlertid på plass, bare litt mindre tilgjengelige enn på storebror GH2.

Noen “mangler” må det nødvendigvis være på en begynnermodell for at høyere pris på mer avanserte modeller skal kunne forsvares. For stillbildebruk er det overraskende få forskjeller til GH2, færre knapper er allerede nevnt og antall bilder per sekund er lavere i seribildemodus. G3 mangler også multiformatsensoren til GH2. Videofunksjonen i G3 gir Full HD, men gir minimalt med manuelle muligheter og bitraten er lavere enn på GH2.

Bildekvalitet

G3 har fått en ny 16MP sensor og bildekvaliteten er nesten identisk med GH2 – som igjen var en klar forbedring i forhold til andre Panasonic-modeller vi har testet. Det betyr at Panasonic nå er nesten på høyde med mange speilrefleksmodeller og andre speilløse systemkameraer som bruker en litt større sensor. Konkurrentene forbedres seg selvsagt også og spesielt Sonys 16MP sensor som brukes i nye modeller fra Nikon, Pentax og Sony er fortsatt et hakk bedre enn G3-sensoren.

NB! G3 støttes foreløpig ikke av Adobes RAW-konverteringsprogram og testen vil bli oppdatert med hensyn til bildekvalitet når det er på plass. Vi forventer imidlertid ingen store overraskelser da bildekvaliteten fra G3 er svært lik den fra Panasonic GH2 som Akam har testet her.

Konklusjon