Tek.no

Test Synology DiskStation DS216j

Synology har lagd NAS-er lenge, og det merkes

Oppskriftsmessig godsak for heimen.

21 Okt 2016 06:00

Synology DiskStation DS216j

Det er en drøy måned siden vi tok en grundig kikk på Qnap TS-228, en relativt rimelig NAS tiltenkt hjemmebruk. Qnaps lille hvite boks hadde dog et problem med funksjonalitet som ikke fungerte – for å si det sånn – og er ikke en løsning vi normalt sett ville gått for.

På testbenken denne gangen har vi et alternativ i form av Synology DiskStation DS216j. Som NAS-en fra Qnap er denne også en tobrønner i hvit plast ment for private hjem eller andre små miljøer. DS216j er for øvrig noen hundrelapper rimeligere enn Qnapen.

På baksiden finner vi strøminntak og porter. Vifta tar hele bredden av kabinettet.
Vegar Jansen, Tek.no

Det er mulig du drar kjensel på stilen – Synology har nå i noen år kjørt samme design på sine rimeligere modeller. Så hvis vi ville, kunne vi muligens sluppet unna med å resirkulere bildene fra testen av DS212j eller DS214se.

En NAS for hjemmet

Synology DS216j er som nevnt ment å betjene et lite lokalnettverk og/eller fungere som «privat nettsky» for en mindre gruppe mennesker. Derfor er den heller ikke spesielt spenstig utstyrt innabords, med en 32-bit tokjernet ARM-prosessor på 1,0 GHz og 512 MB minne.

Utvendig finner vi to USB 3.0-porter og én vanlig nettverksport.

DS216j har ingen diskrammer eller andre smarte måter å feste harddiskene på – du er nødt til å «splitte» hele boksen og bruke de medfølgende skruene for å få ting på plass. Dette er ikke den mest elegante måten å gjøre det på, men det holder prisene nede. På dette nivået vil et diskbytte uansett høre til sjeldenhetene.

NAS-en er for øvrig kun ment for 3,5-tommers harddisker. Skulle du av en eller annen grunn ønske å bruke 2,5-tommere på denne modellen er du nødt til å anskaffe egnede adaptere. Det mest økonomiske er imidlertid å holde seg til den vanlige størrelsen, som du i skrivende stund får i kapasiteter opptil 10 terabyte.

For å installere harddiskene må hele boksen «splittes».
Vegar Jansen, Tek.no

Synology skal ha litt ros for å bruke gummistykker mellom selve harddiskene og metallramma de festes i, da dette vil dempe vibrasjoner og potensiell støy. Kombinert med en stillegående vifte i bakkant og mulighet til å sette kjøleprofil i operativsystemet er dette en boks du ikke trenger høre så mye fra.

Enkel å sette opp, mye funksjonalitet

Gummi mot vibrasjoner, sånt liker vi.
Vegar Jansen, Tek.no

Med diskene skrudd på plass er det ikke mer komplisert enn å koble NAS-en til nettverket med en ledig kabel og slå den på. Programvaren «Synology Assistant», som finnes for Windows, Mac og et par Linux-distroer, kan du så kjøre fra en av nettverkets andre datamaskiner hvis du trenger hjelp til å finne NAS-en og sette den opp.

Med tanke på pris og marked har Synology DS216j relativt god ytelse. Det er også en fordel at den fungerer som den skal – selv når den får problemer.

En NAS er mer enn maskinvare – programvaren eller operativsystemet som kjører på den er minst vel så viktig. Synologys operativsystem kalles Disk Station Manager (DSM) og er for øyeblikket ute i versjon 6.0.2. DSM er utvilsomt et av de bedre OS-ene for NAS, med mye funksjonalitet, moderne grensesnitt og god hjelpetekst.

Det er DSM som gir deg muligheten til å bruke Synology DS216j til slikt som overvåkning, nedlasting, strømming av film og musikk eller fungere som medieserver, filserver, webserver og lignende. Mye av denne funksjonaliteten legges til ved behov gjennom nedlastbare programvaremoduler.

DSM 6.0 kan prøves ut på Synologys hjemmesider.

Det bør kanskje også nevnes at man må betale separat for exFAT-støtte. Dette er et filsystem som blant annet benyttes på eksterne SSD-er som skal brukes med både OS X og Windows.

Prisen på fire dollar er riktignok ikke all verden, og eksterne disker kan jo heller formateres med NTFS i de fleste tilfeller.

Grunnen til at exFAT koster ekstra er at Microsoft – som sitter på rettighetene til filsystemet – krever en lisens for alle NAS-er det skal brukes på. Synology er heller ikke alene om å belaste kundene for dette direkte, også Qnap har valgt en slik løsning.

Passer på og deler dataene dine

Vegar Jansen, Tek.no

Ved siden av forskjellige ekstrajobber er en av NAS-ens hovedoppgaver ta vare på dine – eller hele husholdningens – data. Dette kan den eksempelvis gjøre ved å brukes som mål for sikkerhetskopiering av husets klienter, eller ved at du lagrer ting rett på NAS-en som om det skulle være en harddisk.

Det er jo også dette NAS står for – «network-attached storage» eller nettverkslager på norsk.

Ved å samle de fleste data på ett og samme sted blir det også enklere å sikkerhetskopiere dem og dele dem – både innad i nettverket og utad mot internettet. For i dag vil vi jo gjerne ha tilgang på dataene våre uansett hvor vi er, enten det er i sofaen eller i på bussen til jobben.

I likhet med andre moderne NAS-produsenter har Synology klart å gjøre det veldig enkelt å sette opp en såkalt «privat nettsky» – som betyr at du kan bruke NAS-en som et alternativ til tjenester som Dropbox og lignende.

Men selvfølgelig – med «skyen» på din egen NAS trenger du ikke tenke på slikt som betaling eller plassbegrensninger. Så lenge ikke harddiskene er fulle, naturligvis.

Som tilfelle er med alle NAS-er kan også Synology DS216j settes opp med eller uten redundans i form av RAID 1 eller diskspeiling. Dette vil si at de to harddiskene til enhver tid har nøyaktig de samme data – en slags ekstra «forsikring» dersom en harddisk skulle ryke.

Men samtidig er det ingen erstatning for sikkerhetskopiering.

Konklusjon

Synology DiskStation DS216j er en enkel NAS med ålreit pris. Operativsystemet DSM byr på mye funksjonalitet, maskinvaren gir relativt god ytelse og hele pakka gjør ikke så mye ut av seg hverken i størrelse, støy eller strømforbruk.

DS216j kan være en god «nybegynnermodell» for deg som har lyst til å prøve deg på en NAS, men er usikker på om du trenger noe større og kraftigere.

Skulle du senere føle behovet for nettopp dette, kan DS216j bli en glimrende sekundær NAS for mindre krevende oppgaver og/eller backup av den andre.

Synology DS216j
8
Meget bra
Anbefalt

Synology DS216j

sitat"En enkel og god «hjemme-NAS» – uansett om den tar en primær eller en sekundær rolle."
 • Krysse av
  God ytelse for hjemmebruk
 • Krysse av
  Støysvak
 • Krysse av
  Velprøvd og funksjonsrikt OS
 • Bytt
  Ingen spesielle

Les også