Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSynology DiskStation DS216j

Synology har lagd NAS-er lenge, og det merkes

Oppskriftsmessig godsak for heimen.

Synology DiskStation DS216j

Det er en drøy måned siden vi tok en grundig kikk på Qnap TS-228, en relativt rimelig NAS tiltenkt hjemmebruk. Qnaps lille hvite boks hadde dog et problem med funksjonalitet som ikke fungerte – for å si det sånn – og er ikke en løsning vi normalt sett ville gått for.

På testbenken denne gangen har vi et alternativ i form av Synology DiskStation DS216j. Som NAS-en fra Qnap er denne også en tobrønner i hvit plast ment for private hjem eller andre små miljøer. DS216j er for øvrig noen hundrelapper rimeligere enn Qnapen.

På baksiden finner vi strøminntak og porter. Vifta tar hele bredden av kabinettet.
Vegar Jansen, Tek.no

Det er mulig du drar kjensel på stilen – Synology har nå i noen år kjørt samme design på sine rimeligere modeller. Så hvis vi ville, kunne vi muligens sluppet unna med å resirkulere bildene fra testen av DS212j eller DS214se.

En NAS for hjemmet

Synology DS216j er som nevnt ment å betjene et lite lokalnettverk og/eller fungere som «privat nettsky» for en mindre gruppe mennesker. Derfor er den heller ikke spesielt spenstig utstyrt innabords, med en 32-bit tokjernet ARM-prosessor på 1,0 GHz og 512 MB minne.

Utvendig finner vi to USB 3.0-porter og én vanlig nettverksport.

DS216j har ingen diskrammer eller andre smarte måter å feste harddiskene på – du er nødt til å «splitte» hele boksen og bruke de medfølgende skruene for å få ting på plass. Dette er ikke den mest elegante måten å gjøre det på, men det holder prisene nede. På dette nivået vil et diskbytte uansett høre til sjeldenhetene.

NAS-en er for øvrig kun ment for 3,5-tommers harddisker. Skulle du av en eller annen grunn ønske å bruke 2,5-tommere på denne modellen er du nødt til å anskaffe egnede adaptere. Det mest økonomiske er imidlertid å holde seg til den vanlige størrelsen, som du i skrivende stund får i kapasiteter opptil 10 terabyte.

For å installere harddiskene må hele boksen «splittes».
Vegar Jansen, Tek.no

Synology skal ha litt ros for å bruke gummistykker mellom selve harddiskene og metallramma de festes i, da dette vil dempe vibrasjoner og potensiell støy. Kombinert med en stillegående vifte i bakkant og mulighet til å sette kjøleprofil i operativsystemet er dette en boks du ikke trenger høre så mye fra.

Enkel å sette opp, mye funksjonalitet

Gummi mot vibrasjoner, sånt liker vi.
Vegar Jansen, Tek.no

Med diskene skrudd på plass er det ikke mer komplisert enn å koble NAS-en til nettverket med en ledig kabel og slå den på. Programvaren «Synology Assistant», som finnes for Windows, Mac og et par Linux-distroer, kan du så kjøre fra en av nettverkets andre datamaskiner hvis du trenger hjelp til å finne NAS-en og sette den opp.

Med tanke på pris og marked har Synology DS216j relativt god ytelse. Det er også en fordel at den fungerer som den skal – selv når den får problemer.

En NAS er mer enn maskinvare – programvaren eller operativsystemet som kjører på den er minst vel så viktig. Synologys operativsystem kalles Disk Station Manager (DSM) og er for øyeblikket ute i versjon 6.0.2. DSM er utvilsomt et av de bedre OS-ene for NAS, med mye funksjonalitet, moderne grensesnitt og god hjelpetekst.

Det er DSM som gir deg muligheten til å bruke Synology DS216j til slikt som overvåkning, nedlasting, strømming av film og musikk eller fungere som medieserver, filserver, webserver og lignende. Mye av denne funksjonaliteten legges til ved behov gjennom nedlastbare programvaremoduler.

DSM 6.0 kan prøves ut på Synologys hjemmesider.

Det bør kanskje også nevnes at man må betale separat for exFAT-støtte. Dette er et filsystem som blant annet benyttes på eksterne SSD-er som skal brukes med både OS X og Windows.

Prisen på fire dollar er riktignok ikke all verden, og eksterne disker kan jo heller formateres med NTFS i de fleste tilfeller.

Grunnen til at exFAT koster ekstra er at Microsoft – som sitter på rettighetene til filsystemet – krever en lisens for alle NAS-er det skal brukes på. Synology er heller ikke alene om å belaste kundene for dette direkte, også Qnap har valgt en slik løsning.

Passer på og deler dataene dine

Vegar Jansen, Tek.no

Ved siden av forskjellige ekstrajobber er en av NAS-ens hovedoppgaver ta vare på dine – eller hele husholdningens – data. Dette kan den eksempelvis gjøre ved å brukes som mål for sikkerhetskopiering av husets klienter, eller ved at du lagrer ting rett på NAS-en som om det skulle være en harddisk.

Det er jo også dette NAS står for – «network-attached storage» eller nettverkslager på norsk.

Ved å samle de fleste data på ett og samme sted blir det også enklere å sikkerhetskopiere dem og dele dem – både innad i nettverket og utad mot internettet. For i dag vil vi jo gjerne ha tilgang på dataene våre uansett hvor vi er, enten det er i sofaen eller i på bussen til jobben.

I likhet med andre moderne NAS-produsenter har Synology klart å gjøre det veldig enkelt å sette opp en såkalt «privat nettsky» – som betyr at du kan bruke NAS-en som et alternativ til tjenester som Dropbox og lignende.

Men selvfølgelig – med «skyen» på din egen NAS trenger du ikke tenke på slikt som betaling eller plassbegrensninger. Så lenge ikke harddiskene er fulle, naturligvis.

Som tilfelle er med alle NAS-er kan også Synology DS216j settes opp med eller uten redundans i form av RAID 1 eller diskspeiling. Dette vil si at de to harddiskene til enhver tid har nøyaktig de samme data – en slags ekstra «forsikring» dersom en harddisk skulle ryke.

Men samtidig er det ingen erstatning for sikkerhetskopiering.

Konklusjon

Synology DiskStation DS216j er en enkel NAS med ålreit pris. Operativsystemet DSM byr på mye funksjonalitet, maskinvaren gir relativt god ytelse og hele pakka gjør ikke så mye ut av seg hverken i størrelse, støy eller strømforbruk.

DS216j kan være en god «nybegynnermodell» for deg som har lyst til å prøve deg på en NAS, men er usikker på om du trenger noe større og kraftigere.

Skulle du senere føle behovet for nettopp dette, kan DS216j bli en glimrende sekundær NAS for mindre krevende oppgaver og/eller backup av den andre.

Synology DS216j
8
Meget bra
Anbefalt

Synology DS216j

8
Meget bra
sitatEn enkel og god «hjemme-NAS» – uansett om den tar en primær eller en sekundær rolle.

Fordeler

  • +
    God ytelse for hjemmebruk
  • +
    Støysvak
  • +
    Velprøvd og funksjonsrikt OS

Ting å tenke på

  • Ingen spesielle

Tester og ytelse

Krasjtest

Med fadesen til Qnap TS-228 friskt i minne gjorde vi klar Synology DiskStation DS216j til å gå gjennom vår vante krasjtest. Det vil si at NAS-en får i oppgave å varsle oss på e-post dersom den får problemer.

For dersom en disk i et RAID skulle ryke, vil du jo gjerne vite om det så fort som mulig.

Konfigurasjon -
Klient-
HovedkortGigabyte GA-P55M-UD4
ProsessorIntel Core i5-760 (2,8 GHz, 4 kjerner)
RAM2 GB OCZ DDR3 1333 MHz
NettverkskortIntel Pro/1000CT PCIe
HarddiskSanDisk Ultra Plus SSD, 256 GB
ProgramvareMicrosoft Windows 7 Home Premium SP1, 64-bit Intel NAS Performance Toolkit 1.71 NAS performance tester 1.4 ATTO Disk Benchmark 2.47
NAS-
Harddisker2 x Western Digital Red 1 TB 3,5", 64 MB cache
Filsystemext4
FastvareDSM 6.0.2
Pris:Rundt 1800 kroner, ifølge Prisguide (kommersiell partner)

Selve krasjtesten er ikke noe mer komplisert enn at vi napper ut en harddisk mens vi skriver til RAID-et vi har satt opp. Med kun to harddisker innabords betyr det RAID 1 for DS216j.

I DSM satt vi opp NAS-en til å sende oss e-post via Gmail, men det er også støtte for andre kontotyper.

Da Synology DS216j oppdaget at den ene harddisken var borte tok det ikke mange sekundene før e-postene begynte å tikke inn. Samtidig begynte NAS-en å pipe taktfast, noe som er veldig kjekt (men også litt kleint ettersom undertegnede aldri klarer å huske hvor i administrasjonsgrensesnittet det skal slås av).

Etter å ha blitt kvitt piping og fått gjort ferdig filoverføringen, sjekket vi at alt hadde kommet seg over og at NAS-en fungerte som normalt – med unntak av at den da kun hadde én fungerende harddisk.

Så satt vi inn en tom harddisk slik at NAS-en kunne speile over innholdet. Hos Synology er det ingen automatikk her, så vi måtte sette dette i gang i DSM. Selve gjenoppbyggingen av RAID-et tok to timer og tyve minutter, som da er på linje med de raskeste konkurrentene.

Synology DS216j bestod med andre ord vår krasjtest med glans.

Ytelse

Med en tokjernet ARM-prosessor på 1,0 GHz innabords er det vanskelig å si så mye om forventet ytelse på forhånd – bortsett fra at vi naturligvis forventer at den er kjappere enn rimeligere og eldre modeller.

For å ha noe å sammenligne Synology DS216j med har vi spadd opp testresultatene fra fire andre tobrønns NAS-er. Av disse er det nok Western Digital My Cloud EX2 og Qnap TS-228 som ligger nærmest i pris, mens du får arvtageren til Synology DiskStation DS214se for omtrent en femhundrelapp mindre. Asustor AS-202TE er på sin side noen hundrelapper dyrere enn DS216j, men da får du også en NAS med HDMI-port og lydutgang.

Merk at flere av disse ikke er spesielt nye – men så er det jo heller ikke slik at en NAS er utdatert etter et par år. Derfor er de også stadig i salg.

Intel NAS Performance Toolkit 1.71

Intels egen NAS Performance Toolkit (NASPT) gjør en rekke lese- og skrivetester basert på typisk og vidt forskjellig bruk. Alle verdier viser antall megabyte per sekund som flyttes mellom NAS og klient.

Her ser vi at Synology DS216j utmerker seg som en relativt kjapp NAS, og kniver i de fleste testene med den dyrere Asustoren. Vel, kniver og kniver – i de fleste tilfellene er den da godt foran.

Med dette lille programmet tester vi lesing og skriving med en filstørrelse på 1000 MB. Her legger DS216j seg på topp når vi snakker skriveytelse og har like god leseytelse som de beste konkurrentene.

ATTO tester ytelsen ved lesing og skriving av mindre filer – størrelsen går fra 512 byte til 8 megabyte. Vi har notert det raskeste resultatet, og ser omtrent det samme som vi fikk med NAS Performance Tester.

Her kobler vi til en SSD over NAS-ens raskeste USB-port for å se om vi kan oppnå god hastighet også for eksterne harddisker – noe som kan være aktuelt dersom du slipper opp for plass internt eller skal sikkerhetskopiere filer.

I denne testen gjør ikke Synology DS216j det like skarpt, men nesten 60 MB/s under skriving er da helt godkjent. Av leseytelse ser vi igjen en topplassering. Den eldre og rimeligere DS214se henger ikke med her ettersom den kun er utstyrt med USB 2.0.

Anstendig ytelse ved mappekryptering

Vi pleier også å måle skrive- og leseytelsen mot en kryptert mappe, men det er litt vanskelig å sammenligne da hverken WD eller Qnap lar deg kryptere mapper, kun volum.

Vi kan likevel nevne resultatet, som takket være maskinvarestøtte er 32 MB/s under skriving og 45 MB/s under lesing for DS216j – altså ikke så galt. De samme tallene for Asustoren er på 25 MB/s og 14 MB/s.

Trenger du en større modell?
Vår gamle «favoritt-NAS» har fått en oppfølger >>>

Synology DS216j
8
Meget bra
Anbefalt

Synology DS216j

8
Meget bra
sitatEn enkel og god «hjemme-NAS» – uansett om den tar en primær eller en sekundær rolle.

Fordeler

  • +
    God ytelse for hjemmebruk
  • +
    Støysvak
  • +
    Velprøvd og funksjonsrikt OS

Ting å tenke på

  • Ingen spesielle
annonse