Til hovedinnhold

Samsung Galaxy Tab

Samsung Galaxy Tab

Testresultater

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Galaxy Tab tilhører en helt ny produktgruppe i grenselandet mellom ulike bærbare PC-er og mobiltelefoner. Det samme ble sagt om de første smartmobilene med trykkfølsom skjerm, og i realiteten er det vel mer i gapet mellom disse og de såkalte tavle-PC-ene at vi finner Galaxy Tab. Galaxy Tab er lettere, smartere og mer åpen enn Apples nettbrett iPad. Skjermen er skarpere, den har to kameraer og du kan ringe med den. Eller sagt på en annen måte - den knuser iPad.

Design
Når vi pakker opp Galaxy Tab ser det mest av alt ut som en elektronisk bilderamme med 7 tommer skjerm. Men ikoner i den ene kortenden og logoen på den andre, forteller oss at det er en mobiltelefon. En gigantisk mobiltelefon.

Overflaten er i herdet glass, og dekker hele fronten. Selve skjermen er trukket et par centimeter inn fra kanten, og først lurer vi litt på hvorfor det må være såpass mye plass på siden av skjermen. Det skjønner vi imidlertid fort når vi tar nettbrettet i bruk. Om du holder brettet i den ene hånden for å taste med den andre, så sørger kanten for at fingrene dine ikke kommer nær den berøringssensitive skjermen.

Alle tastene på Galaxy Tab er plassert på høyre side, eller på toppen, om du holder nettbrettet med begge hender. Galaxy tab har en bred ladekontakt i bunnen (kortsiden) og 3,5 millimeter lydutgang i motsatt ende. Her kan du også få ut bildesignal om du har en komponentkabel fra Samsung. Kabelen har en annen motstand enn standardkablene som følger med DVD-spillere, DV-kameraer og liknende utstyr, så du kan ikke bruke en standardkabel fra Clas Ohlson.Telefon
På venstre side er det et lite hull som er merket ”mic”. Dette er mikrofoninngangen. Pass på at du ikke holder over hullet om du snakker med nettbrettet mot øret. For du kan snakke i Galaxy Tab slik du snakker i en mobiltelefon. Regn med noen skjeve blikk. Så store mobiltelefoner har ingen snakket i siden 80-tallet.

Høyttaleren sitter i bunnen, og mikrofonen er nesten øverst. Med mindre du har et usedvanlig lavt ørefeste, så kommer du faktisk best ut av det om du holder Galaxy Tab opp ned mens du snakker.

Galaxy Tab er ikke ment for håndholdt mobiltelefoni, selv om det altså lar seg gjøre. Bruk Bluetooth plugg eller den medfølgende håndfriledningen. Alternativt kan du bruke Galaxy Tab som høyttalende konferansetelefon.

Hele apparatet er 12 cm bredt, 19 cm høyt og 1,2 cm tykt. Galaxy Tab er med andre ord like bred som Sony Ericsson Xperia X10 er høy. Bredden er det essensielle her, for hadde den vært litt bredere ville mange fått problemer med å holde Galaxy Tab i en hånd. Til tross for størrelsen veier Galaxy Tab bare 380 gram, eller omlag halvparten av Apples iPad. Det gjør at du kan holde den i hånden lenge.

Apparatets bakside er i skinnende hvit plast. Her finner vi en diskret logo, et diskret kamera med et enda mer diskret LED-lys, i tillegg til et serie- og produktnummer som absolutt kunne vært mer diskret. Bare tiden vil vise om plasten holder seg like hvit og fin over tid. Totalinntrykket vårt er at Samsung Galaxy Tab er godt designet. Plasten sitter godt og helhetsinntrykket av Galaxy Tab er at den er solid og elegant.

Vi savner muligheten for å sette Galaxy Tab på en fot, men noe slikt følger ikke med.Med tiden vil Samsung lansere omslag med støtte, ladestasjon, bilholder og annet utstyr som holder Galaxy Tab i en hensiktsmessig vinkel.

Skjerm
Skjermen på 7 tommer har høy pikseltetthet. Med 1024 x 600 punkter fremstår skjermen som svært skarp. Det er nesten like mange punkter på denne skjermen som på Apples iPad, som er litt under dobbelt så stor (10,7 tommer). Mens Tab har 260 bildepunkter per tomme, har iPad ”bare” 132. Resultatet ser du tydelig når du skal lese eller studere detaljer i bilder.  Det er betydelig mer plass på iPads skjerm, men alt ser mye skarpere og klarere ut på Galaxy Tab.

Skjermen på Galaxy tab er en TFT-skjerm med berøringsfølsom overflate. Du kan trykke på skjermen med flere fingre samtidig, og når det gjelder betjening og respons er det lite forskjell mellom Galaxy Tab og iPad. Apple iPad har bedre flyt på skjermbildet ved panorering og siderulling. Galaxy Tab gjør det elegant nok, men iPad er hakket hvassere på slike operasjoner.

Noen vil kanskje synes at Samsung har valgt å bruke vel mye farger i ikoner og menyer. Om du synes det blir påtrengende kan du endre fargeintensitet, lys og kontrast i menyene.

Innsynsvinkelen er god. Lite er så irriterende som skjermer som skifter farge eller blir vanskelig å lese med det samme du ser litt skrått på dem. Samsungs skjerm har så god innsynsvinkel at vi godt kan være flere som ser på skjermen samtidig.

Skjermen kan imidlertid være litt vanskelig å lese i direkte sollys.

Brukergrensesnitt
Brukergrensesnittet har vi så vidt vært inne på. Her skjer det meste av betjeningen på skjermen, med fire faste punkter under skjermbildet. Disse er ”meny”, ”hjem”, ”tilbake” og ”søk”. Menytasten åpner ulike menyer avhengig av hvilken applikasjon du bruker, mens ”hjem” alltid tar deg til hovedskjermen.

Tilbaketasten angrer siste handling, mens ”Søk” åpner for ulike søkefunksjoner avhengig av applikasjon.

Galaxy Tab åpnes ved at du stryker en låseknapp mot høyre. Stryker du motsatt vei kan vi hurtig stenge av eller aktivere lyd.

Det er seks startsider på Galaxy Tab. Det tok litt tid før vi fant en måte å legge til flere startskjermer på, slik vi også kan på Samsung Galaxy S. Ved å plassere to fingre på startskjermen og knipe dem sammen, dukker sidene opp som miniatyrer, og vi kan enkelt stokke dem, legge til eller trekke fra startskjermer.

En hånd

Galaxy Tab kan betjenes med en hånd, eller vi kan vende den 90 grader og se skjermen snu til breddeformat. Her har nettbrettet noen svakheter som forhåpentlig vil bli borte med en senere programvareoppdatering. Blant annet er det flere applikasjoner som ikke følger med over i breddeformat. I enkelte applikasjoner kan skjermbildet låses i breddeformat, ellers kan vi deaktivere skjermrotasjon ved å trekke ned statuslinjen øverst på skjermen og velge rotasjonslås.

Samsung Galaxy Tab har alle funksjonene du finner i en smartmobil, som 3G, videosamtale, kamera, SMS, MMS og kontaktliste. I tillegg har den en e-postleser med visningsvindu som aktiveres når du snur Galaxy Tab til breddeformat.

Skjermtaster

Når du skal svare på e-post eller meldinger kommer det frem et stort og brukervennlig tastatur med norske taster. Du kan bruke Swype der du stryker innom bokstavene i et ord, som så hentes opp fra ordlista i Tab-en. Men når du bruker Swype i breddeformat krympes tekstfeltet så det ikke blir større enn når du holder mobilen vertikalt. Samsung mener antakelig at det holder lenge for Swype, eller dette er enda en funksjon der applikasjonen ikke er helt tilpasset den store skjermen.

Vi likte Swype på Galaxy S (mobiltelefon), men på Galaxy Tab er qwerty-tastaturet så stort at vi foretrekker å bruke sistnevnte.

Galaxy Tab er som skapt for e-post, og når slike brett blir vanlige må mobiloperatørene regne med å miste enda flere SMS-kunder til dette alternativet. Med e-post og push på Galaxy Tab er det like enkelt å chatte via e-post som det er å bruke SMS eller andre chat-applikasjoner som MSN-Messenger eller Facebook-chat.

Om du likevel ønsker å bruke SMS har Galaxy Tab en god klient der samtalene vises i tråder bestående av fargede snakkebobler. Løsningen gir svært god oversikt.

Nettleser
Galaxy Tab har en nettleser som støtter Flash 10.1. Det betyr at du kan se det meste av videoinnhold på nettet, selv om du ikke kan se TV fra TV2 Sumo eller NRK Nett-TV. Men siden dette egentlig er en kjempediger mobiltelefon, så kan vi se alt av mobiltilpasset innhold. Når skjermen er så stor som dette, så foretrekker vi likevel å se sidene i originalformat. Om noe blir smått å lese, så Zoomer vi raskt ved å knipe eller sperre med to fingre på skjermen. Mange nettsider har ulike typer Flash-innhold, og med Galaxy Tab får du tilgang til det meste av dette innholdet.

Galaxy Tab har innbygget WiFi, så vi kan surfe gratis der vi har tilgang til åpne nett. I tillegg kan du surfe med turbofart i mobilnettet. Galaxy Tab kan laste ned data via mobilnettet med en hastighet på 7,2 Mbit/s. Det går også fort å laste opp. Her klarer Tab-en 5,76 Mbit/s, forutsatt at mobilnettet støtter dette.

Applikasjoner
Galaxy Tab leveres med en rekke applikasjoner. Noen av disse er særlig godt egnet for stor skjerm, som den nevnte e-postleseren. Men også kalendervisning gjør seg på store flater. Her er det plass til en egen hendelsesliste ved siden av kalenderen i månedsformatet. I tillegg kommer gode dags- og ukesoversikter, samt en kronologisk oppsummering av alle avtaler.
Google Maps finnes på mange mobiltelefoner, men også her kommer 7 tommer skjerm til sin rett. Du får rett og slett mye bedre oversikt over hvor du befinner deg i forhold til andre punkter på kartet.

Bokleser
Galaxy tab leveres også med bokleseren eBok. Den fungerer bra, og er godt tilpasset den store skjermen. Vi lastet i tillegg ned gratisprogrammet Laputa, fordi denne e-bokleseren har et større utvalg av gratis nyere bøker. Men Laputa utnytter ikke de ekstra skjermpunktene og er lite egnet som e-bokleser på Galaxy Tab. Vi lastet likevel nye bøker til telefonen, og importerte dem til Tab-ens egen  eBok. Vips, så kan vi lese en hel mengde bøker som i eBok bare er tilgjengelig via kjøp.

Å lese bøker på en LCD-skjerm kan fort bli slitsomt, men her har utviklerne gjort en kjempejobb. Lyset dimmes, bakgrunnen på boksidene er svakt farget, og teksten er knivskarp. Dessuten kan du forstørre eller forminske skriften for å få den slik du ønsker. Resultatet er at du kan lese lenge uten å bli sliten i øynene av skjermlyset.

Galaxy Tab fungerer utmerket til underholdning. Den store og klare skjermen viser film minst like godt som noen 7-tommer DVD-spiller vi har prøvd. De fleste format er støttet, også DivX. Vi har matet et 32 GB minnekort med filmer og musikk inn i Galaxy Tab, og selv om vi har raket sammen mange ulike format og oppløsninger, så spiller Galaxy Tab alt sammen.

Tilkobling til storskjerm kunne heller ikke vært enklere. Programmet AllShare lister opp kompatible enheter i samme nettverk, og ved hjelp av en enkel skjermberøring er bildet flyttet over på TV-en. Her kan du streame filmer i full HD-oppløsning. Vi savner enkelte ganger å kunne koble oss til en TV via HDMI-kabel, så også andre applikasjoner ble tilgjengelig på større skjerm. En ladestasjon med HDMI-utgang skal være på vei. Ellers kan skjermbildet hentes ut som kompositt-signal via en egen kabel (ekstrautstyr).

Musikk

Musikkspilleren i Galaxy Tab leverer god lyd, og ørepluggene som følger med er blant de bedre. Biblioteket er enkelt og oversiktelig. Du kan sortere på sanger, spilleliste, album, artist eller sjanger. Om du ønsker kan du også legge til søk på komponist eller årstall.
Lydbildet kan justeres ved hjelp av en equalizer, og du kan legge effekter på lyden for å få det til å høres ut som om du er i en konserthall, eller for å få ekstra trykk på bassen. Lydeffektene omfatter også “Bred”, “Musikklarhet” og “Eksternalisering”. Du kommer neppe til å bruke dem.
Vi gleder oss også over at vi kan se mobiltilpasset TV med svært god kvalitet. Blant annet kan du se alle NRK-kanalene live, i tillegg til at du kan se tidligere programmer fra NRKs rikholdige utvalg. Bor du utenfor dekningsområdet til Mini-TV er Galaxy Tab en god erstatning.
Kamera

Å ta bilder med Samsung Galaxy Tab er en spesiell opplevelse. Hele den 7 tommer store skjermen fungerer som søker. Her er ikke noen dedikert kameratast, og du kan ikke velge fokuspunktet manuelt. Bildeoppløsningen er heller ikke på mer enn 3 megapiksler, så resultatet blir ikke all verden.

Du kan filme med Galaxy Tab, men heller ikke her imponerer kameraet. Høyeste oppløsning er 800 x 480 punkter, så vi snakker ikke om HD-opptak. Her er en eksempelvideo:

Kontor

Kontorfunksjonene i Galaxy Tab er ivaretatt gjennom en svært god e-postklient og programmet ThinkFree Office. Her har du fullversjon av programmer for tekstredigering, regneark og presentasjoner. Dokumentene du oppretter er kompatible med Microsoft Office, og ved å registrere deg med konto hos ThinkFree får du mulighet for å lagre dokumentene dine på en server. Herfra kan du laste dem ned på andre maskiner ved behov.

Skjermtastaturet er godt å skrive på, noe som gjør dette til et bedre egnet skriveverktøy enn mobiltelefonen er. Men skal du skrive mye er nok en bærbar PC å foretrekke. Eventuelt kan du gå til anskaffelse av et fysisk tastatur til Galaxy Tab. Vi har også med hell brukt blåtann-tastatur til formålet.

Men skal du først drasse på tastatur i tillegg til Galaxy Tab, så blir noe av mobiliteten borte.

Applikasjoner

Samsung Galaxy Tab er et gjennomført godt produkt som fungerer slik du bør kunne forvente. Du kan kjøre et utall applikasjoner på Galaxy Tab, og selv om noen av dem åpenbart er skrevet for mindre skjermer, så vil de fleste fungere minst like godt på Galaxy Tab.
Samsung har lagt inn en egen applikasjonsbutikk for applikasjoner, Samsung Apps, men her er det mildt sagt magert med applikasjoner. I skrivende stund ligger bare ett eneste program inne på Samsung Apps, Radio Companion. Dette er til gjengjeld et nyttig program som gjør Tab-en til Internettradio. Siden den ikke har FM-radio, så er det godt med et alternativ.
Samsung har også lagt inn tjenesten Readers Hub, hvor du skal kunne lese aviser, bøker og blader. Foreløpig er det bare bok-funksjonen som virker, men vi ser absolutt nytten i å kunne lese aviser og magasiner på et nettbrett som dette.
Galaxy Tab har ikke stor konkurranse i det norske markedet. Den viktigste konkurrenten er Apples iPad, som foreløpig selges gjennom såkalt sideimport. Mens Galaxy Tab er suveren på kommunikasjon, mobilitet og funksjonalitet, så har iPad kvaliteter som større skjerm, bedre batterikapasitet og et svært godt brukergrensesnitt. En mer omfattende sammenlikning av Galaxy Tab mot Apple iPad finner du her.
Vi gleder over at maskinen er sakt, fungerer godt, og at batteriet faktisk holder gjennom en hel arbeidsdag. Hvor lenge batteriet holder er selsvagt avhengig av bruk. Vi har ikke gjort noe for å spare på strømmen, ut over å sette skjermen på automatisk lysdimming. Om du skrur av mobilnett når du ikke bruker det, så vil batteriet naturlig nok vare lenger.


Her kan du sjekke prisen på Samsung Galaxy Tab i vårt prisøk.
 
Om du vil ha en opplevelse som minner om Galaxy Tab uten å måtte hå en riktig så stor maskin i lomma, så bør du vurdere HTC Desire HD. Denne har en 4,3 tommer stor skjerm, og kjører samme operativsystem som Samsung Galaxy Tab, Android 2.2.

Bildeeksempler

Testresultater

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Bildeeksempler

Spesifikasjoner

Testresultater

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Konklusjon

Testresultater

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Galaxy Tab er nettbrettet som visker ut skillet mellom mobiltelefon og bærbar PC. Med en 7 tommer stor skjerm, operativsystemet Android 2.2 og innbygget SIM-kort for data og tale, plasserer den seg midt mellom de bærbare tavle-PC-ene og en ordinær smartmobil.

Spørsmålet er om vi her ser det beste fra to verdener, eller om kompromissene blir så mange og så store at Galaxy Tab ikke kan erstatte verken mobilen eller den bærbare PC-en.

Vi har testet Galaxy Tab, og svaret på spørsmålet er både ja og nei. Vi vil ikke kutte ut vår ordinære mobiltelefon og gå over til Tab, og Tab-en vil heller ikke ta plassen fra vår bærbare PC. Samtidig dekker den et behov vi til nå har løst dels med mobilen, og dels med PC-en.

Det er ingen tvil om at Galaxy Tab er et suverent verktøy for e-post, nettsurfing, spill og underholdning. Samtidig har vi brukt den for å sjekke avtaler, skrive møtereferat og lese notater. Den har vært kokebok på kjøkkenbenken, programblad i stua, bok på senga og kart på tur. Den har vært platesamling på fest, og kino på venteværelset. Og ennå har vi bare så vidt begynt å bruke den.

Vi fikk gjort alle disse tingene tidligere også, men da har vi enten måttet nøye oss med en betydelig mindre skjerm og tilsvarende trangere brukergrensesnitt, eller vi måtte fyre opp den bærbare PC-en. Sistnevnte tar tid, men skal du ta mange notater er den bærbare likevel å foretrekke.

Muligens kunne vi klart oss med en litt enklere mobiltelefon, nå når vi har Tab. Men vi tviler. Vi vil jo helst kunne bruke mobilen til mest mulig, også i de tilfellene Tab-en blir for stor til at vi tar den med. For selv om Tab er betydelig mindre og lettere enn en PC eller iPad, så blir det upraktisk å ta den med på fjelltur eller i skibakken.

Utvalget av nettbrett er beskjedent, så i dette segmentet er Samsung Tab suveren. Prisen vil antakelig falle en del etter hvert som flere aktører kommer med sine produkter.

Om vi sammelikner med iPad vinner Galaxy Tab på skjermkvalitet, funksjonalitet og mobilitet, mens iPad har større skjerm, bedre batterikapasitet og et enda litt enklere brukergrensesnitt.

En litt stiv pris til tross, Galaxy Tab er såpass nær opp til det perfekte at vi gir terningkast 6.

annonse