Til hovedinnhold
TestOCZ Agility 3 240 GB

Super SSD til alle oppgaver

Det er faktisk mulig å være god på alt, og ikke koste for mye.

Introduksjon

OCZ kjører på for fulle mugger i SSD-markedet, og det er godt. 1. mars i år la de ned produksjonen av minnemoduler, det de i all tid har vært kjent for, nettopp for å satse på SSD-er. Drøyt to uker senere ble de klart at OCZ kjøpte Indilinx, en velkjent produsent av SSD-kontrollere. Dette kommer i tillegg til at de alltid har hatt et nært samarbeid med SandForce, en annen og kanskje mer viktig kontrollerprodusent. Satsningen er helt klar, OCZ vil selv komme langt i et marked som etter all sannsynlighet har kommet for å bli.

At OCZ har et så tett samarbeid med SandForce er grunnen til at de var først på banen med den neste generasjonen SSD-er fra nettopp SandForce. Det hele er basert på det nye SATA 6 Gbit/s-grensesnittet, og gikk i tett kamp med en annen kontrollerprodusent – Marvell. Første modell ut var Vertex 3, en SSD som enkelt og greit sprengte tidligere rekorder i overføringshastigheter.

Vertex 3 er flaggskipet, nå har de hakket mer "folkelige" modellene truffet markedet. Dette innebærer blant annet modeller med en lagringskapasitet på 60 GB, noe som er midt i blinken for deg som bare vil ha operativsystemet over på disse hastighetene.

I dag skal vi ta en nærmere kikk på Agility 3, nærmere bestemt 240 GB-utgaven. Som alltid i SSD-verdenen varierer ytelsen avhengig av kapasiteten, og akkurat i denne serien er 120 GB-utgaven hakket kvassere enn modellen vi i dag tester.

Det er forøvrig nyttig å trekke frem at Vertex 3 og Agility 3 i stor grad er det samme produktet med mye av den samme firmwaren innabords. Den teoretiske forskjellen OCZ har siktet seg inn mot ligger i at Vertex 3 er bedre på data som ikke kan komprimeres, slik som HD-filmer, bilder og andre tunge oppgaver.

Så, bli med meg videre så setter vi Agility 3 på prøve!

Takk til OCZ som sendte enheten til test.

Spesifikasjoner

Agility 3 leveres i en liten og søt, godt beskyttet, pappeske. I esken finner vi videre ikke stort mer enn en halvveis nyttig manual og et tilfeldig klistremerke. Det er varene på innsiden som gjelder, og der er det mye å snakke om.

SSD-en er pakket inn i et helt normalt skall av aluminium, mens OCZs karakteristiske klistremerke på toppen. Den er 9,5 mm høy, og altså ikke av den ekstra tynne 7 mm-typen som benyttes i noen bærbare maskiner. Ved å løsne fire skruer på baksiden bryter du garantien, men du får en mulighet til å ta en kikk på godsakene.

Solid plantet på kretskortet finner vi SandForce-kontrolleren SF-2281, den samme kontrolleren vi ble godt kjent med da vi testet Vertex 3. I den saken finner du forøvrig veldig mye nyttig informasjon rundt den nye kontrolleren. Vi er for tiden inne i et betydelig skifte, vi beveger oss over på SATA 6 Gbit/s-grensesnittet, noe som dobler den teoretiske overføringsytelsen for nettopp lagringsmedier slik som Agility 3.

Kontrolleren er en SATA 6 Gbit/s-kontroller. Den er SandForce sin "mainstream"-kontroller, noe som i dette markedet mer eller mindre betyr at den er myntet på alt annet en server- og bedriftsmarkedet. Kontrolleren har åtte kanaler, men kan snakke parallelt med flere "kjerner" (die) i minnebrikkene på hver kanal.

Minnebrikkene er fra Micron, produsert under samme tak som Intel-brikkene. Det er snakk om pakker på 128 Gbit, eller 16 GB. Det er totalt 16 minnebrikker, 8 på hver side av kretskortet. Hver minnebrikke inneholder 2 "kjerner" på 8 GB hver, og de er produsert på 25 nm. Den lille A-en nederst i hjørnet på hver minnebrikke tilsier at dette er asynkront minne.

De totalt 16 minnebrikkene sørger for at Agility 3 har totalt 256 GB innabords. De 16 GB som mangler siden OCZ oppgir kapasiteten til 240 GB er reservert til "Raise". Raise er en sikkerhetsfunksjon som sitter i alle SandForce-kontrollere. Kontrolleren skriver dataene dine til flere minnebrikker. En hel minnebrikke kan dermed dø, men dataene vil fortsatt være intakt.

Det du derimot må merke deg er at dette ikke gjelder 60 GB-versjonen av Agility. Minnebrikkene er de samme, men Raise-funksjonen er deaktivert for å spare både forbrukeren og OCZ selv for penger. Skulle 60 GB-versjonen hatt Raise, måtte det blitt lagt til en betydelig andel minnebrikker om man ser på det i prosent. Hvor mye det faktisk har i si i praksis vet ikke vi stort om, men sannsynligheten for at en minnebrikke dør helt ut av det blå er relativt lav.

Testoppsett

Merk at alle resultater i denne testen ble oppdatert november 2009, altså etter at flere av de originale testene ble publisert. Videre har vi pr. april 2011, oppdatert selve testbenken.

Testkonfigurasjon -
Maskinvare-
HovedkortAsus P8P67 Deluxe (til SSD-testing benyttes Intel-kontrolleren, ikke Marvell)
ProsessorIntel Core i7 2500k
RAMG.Skill Ripjaws DDR-3-1600 PC3-12800 8 GB
StrømforsyningChieftec Nitro Series 750W
SkjermkortAMD Radeon HD 5670
HarddiskSamsung HD501LJ
Programvare-
OperativsystemMicrosoft Windows 7 Pro

IOmeter / AS SSD

IOmeter

For å måle ytelsen til Agility 3 starter vi med IOmeter, en test som i stor grad skal etterligne arbeid med små filer, typisk noe operativsystemet ditt driver mye med. Her kommer OCZ i land med hele 45700 IOPS lesing, og like imponerende 17400 IOPS skriving. Totalt sett gode tall, men det kan kanskje være forvirrende å se at Vertex 3, som skal være bedre teoretisk, kommer dårligere ut.

En vanlig Vertex 3 er optimalisert for å ha en høy overføringsrate i det OCZ kaller "high stress environments" på SATA 6 Gbit/s, noe som i sin tur betyr litt dårligere resultater i denne testen. Det finnes derimot en annen versjon av Vertex 3, "MAX IOPS, som trolig vil komme langt bedre ut her. Med det sagt, Agility 3 gjør det meget godt.

Ser vi nærmere på responstiden, tiden det tar fra en forespørsel sendes til SSD-en og til den sender et svar i retur, så går det igjen meget godt. Agility 3 benytter 25 nm-minne, som generelt sett har noe høyere responstid enn den forrige generasjonen, men dagens testkandidat holder seg fortsatt i det øverste sjiktet.

Workstation-testen består av mer blandet arbeid, og her seg vi virkelig hvor overlegen Vertex 3 er. Agility gjør det godt, og plasserer seg et solid hakk over Plextor-enheten som er fra samme generasjon, men med en annen kontroller.

AS SSD Benchmark

AS SSD kjører en rekke skrive- og lesetester, og gir til slutt ut en poengsum. I likhet med det vi så da vi teste Vertex 3 finner vi ingen målinger over 215 MB/s under denne testen. Sammenlignet med andre SSD-er gjør det derimot ingen forskjell for sluttresultatet, Agility 3 plasserer seg rett under Vertex 3.

PCMark Vantage / ATTO

PCmark Vantage

Vi drar i gang PCmark Vantage, og blir møtt av det som ved første øyekast er meget forvirrende resultater. Testen er gjentatt flere ganger, og tallene er de samme. Agility sparker fra både Vertex 3 og M2S med en regelrett enorm margin. før vi sier noe om hvordan dette kan ha seg, må vi kikke nærmere på de individuelle testene som utgjør denne poengsummen:

Det vi først av alt skal trekke frem er at Vertex 3 i stor grad blir lammet av Windows Defender-testen som kommer ut med et unaturlig lavt tall. Ellers ser vi en helt klar ting når det gjelder Agility 3 – den er jevnt over god på alle oppgavene PCMark Vantage tilbyr. Flere av målingene byr på rekordhøye overføringsytelser, og da er det plutselig ikke rart poengsummen blir så høy totalt.

ATTO disk Benchmark

Helt til slutt tar vi en tur via ATTO, en program som forteller oss enhetens maksimale skrive- og leseytelse. For Agility 3 går vi forbi spesifikasjonene satt av produsenten, med henholdsvis 526 MB/s og 558 MB/s. Dette er utrolige tall, side om side med Vertex 3, og trolig tett oppunder hva SATA-grensesnittet klarer.

Konklusjon

OCZ Agility 3 er definitivt et interessant produkt. Den nye SATA 6 Gbit/s-standarden vi nå befinner oss på åpner en verden av ytelser vi ikke var i nærheten av å se for bare et par måneder siden.

Vi er fortsatt i startfasen av en ny generasjon lagringsprodukter, der det faktisk var OCZ som i stor grad ledet an med sitt hjertebarn Vertex 3. Agility 3 som vi i dag har testet er i stor grad det samme produktet, men med en litt annen programvare i kontrolleren. Mens Vertex 3 var optimalisert for tyngre oppgaver under tilfeldig skriving, er Agility 3 ment som en god "allrounder".

Det er akkurat dette OCZ virkelig slår godt igjennom på. SSD-en leverer ren skrive- og leseytelse som får det meste på markedet – inkludert Vertex 3 – til å falme. Mellom to slike enheter kan du overføre 526 MB/s og lese 558 MB/s – det er nesten en fullastet CD hver eneste sekund.

I hjertet av denne enheten sitter den nyeste kontrolleren til SandForce, en kontroller som blant annet komprimerer data for å øke ytelsen. På oppgaver der den kan gjøre dette, slik som tekstdokumenter eller andre småfiler slik som det operativsystemet ditt jobber mye i bakgrunn, sparker den godt unna. 17 400 operasjoner hvert sekund når det skrives, eller 45 700 når det leses, er imponerende og godt. Den er derimot ikke like god på blandede og mer tyngre oppgaver, men den er fortsatt i den helt øverste ligaen.

Når man er i SSD-verdenen er det fortsatt snakk om relativt stive priser. Det er derimot ikke til å stikke under en stol at 3600 kroner for Agility 3 med 240 GB innabords er en god pris. Vertex 3 koster på sin side 4000 kroner. MAX IOPS-versjonen koster fort ytterligere 400 kroner.

Foreløpig finnes det særs få alternativer til de to SSD-ene fra OCZ vi har testet. Det er annonsert en rekke modeller, men få er på markedet i skrivende stund. Vi forventer Corsairs nyeste SandForce-baserte SSD inn til test neste uke, med en rekke andre modeller følgende i løpet av sommeren. Slik tilstanden er nå er de Marvell-baserte enhetene slik som M2S foreløpig for dyre til at de kan by på skikkelig konkurranse.

Totalt sett vil vi derfor anbefale Agility 3 for deg som driver med blandede oppgaver på maskinen, den er jevnt over god på det meste. Den kommer også i en 60 GB-versjon som trolig vil være en ypperlig inngangsbillett for de som ønsker en kvass lagringsenhet til operativsystemet og andre småprogrammer.

+ Generelt sett god ytelse
+ God IOPS
+ Fin responstid
+ Gode overføringshastigheter


- Ingen spesielle

annonse