Tek.no

Test OCZ Agility 3 240 GB

Super SSD til alle oppgaver

Det er faktisk mulig å være god på alt, og ikke koste for mye.

Jørgen Elton Nilsen
7 Juni 2011 21:15

Introduksjon

OCZ kjører på for fulle mugger i SSD-markedet, og det er godt. 1. mars i år la de ned produksjonen av minnemoduler, det de i all tid har vært kjent for, nettopp for å satse på SSD-er. Drøyt to uker senere ble de klart at OCZ kjøpte Indilinx, en velkjent produsent av SSD-kontrollere. Dette kommer i tillegg til at de alltid har hatt et nært samarbeid med SandForce, en annen og kanskje mer viktig kontrollerprodusent. Satsningen er helt klar, OCZ vil selv komme langt i et marked som etter all sannsynlighet har kommet for å bli.

At OCZ har et så tett samarbeid med SandForce er grunnen til at de var først på banen med den neste generasjonen SSD-er fra nettopp SandForce. Det hele er basert på det nye SATA 6 Gbit/s-grensesnittet, og gikk i tett kamp med en annen kontrollerprodusent – Marvell. Første modell ut var Vertex 3, en SSD som enkelt og greit sprengte tidligere rekorder i overføringshastigheter.

Vertex 3 er flaggskipet, nå har de hakket mer "folkelige" modellene truffet markedet. Dette innebærer blant annet modeller med en lagringskapasitet på 60 GB, noe som er midt i blinken for deg som bare vil ha operativsystemet over på disse hastighetene.

I dag skal vi ta en nærmere kikk på Agility 3, nærmere bestemt 240 GB-utgaven. Som alltid i SSD-verdenen varierer ytelsen avhengig av kapasiteten, og akkurat i denne serien er 120 GB-utgaven hakket kvassere enn modellen vi i dag tester.

Det er forøvrig nyttig å trekke frem at Vertex 3 og Agility 3 i stor grad er det samme produktet med mye av den samme firmwaren innabords. Den teoretiske forskjellen OCZ har siktet seg inn mot ligger i at Vertex 3 er bedre på data som ikke kan komprimeres, slik som HD-filmer, bilder og andre tunge oppgaver.

Så, bli med meg videre så setter vi Agility 3 på prøve!

Takk til OCZ som sendte enheten til test.

Spesifikasjoner

Agility 3 leveres i en liten og søt, godt beskyttet, pappeske. I esken finner vi videre ikke stort mer enn en halvveis nyttig manual og et tilfeldig klistremerke. Det er varene på innsiden som gjelder, og der er det mye å snakke om.

SSD-en er pakket inn i et helt normalt skall av aluminium, mens OCZs karakteristiske klistremerke på toppen. Den er 9,5 mm høy, og altså ikke av den ekstra tynne 7 mm-typen som benyttes i noen bærbare maskiner. Ved å løsne fire skruer på baksiden bryter du garantien, men du får en mulighet til å ta en kikk på godsakene.

Solid plantet på kretskortet finner vi SandForce-kontrolleren SF-2281, den samme kontrolleren vi ble godt kjent med da vi testet Vertex 3. I den saken finner du forøvrig veldig mye nyttig informasjon rundt den nye kontrolleren. Vi er for tiden inne i et betydelig skifte, vi beveger oss over på SATA 6 Gbit/s-grensesnittet, noe som dobler den teoretiske overføringsytelsen for nettopp lagringsmedier slik som Agility 3.

Kontrolleren er en SATA 6 Gbit/s-kontroller. Den er SandForce sin "mainstream"-kontroller, noe som i dette markedet mer eller mindre betyr at den er myntet på alt annet en server- og bedriftsmarkedet. Kontrolleren har åtte kanaler, men kan snakke parallelt med flere "kjerner" (die) i minnebrikkene på hver kanal.

Minnebrikkene er fra Micron, produsert under samme tak som Intel-brikkene. Det er snakk om pakker på 128 Gbit, eller 16 GB. Det er totalt 16 minnebrikker, 8 på hver side av kretskortet. Hver minnebrikke inneholder 2 "kjerner" på 8 GB hver, og de er produsert på 25 nm. Den lille A-en nederst i hjørnet på hver minnebrikke tilsier at dette er asynkront minne.

De totalt 16 minnebrikkene sørger for at Agility 3 har totalt 256 GB innabords. De 16 GB som mangler siden OCZ oppgir kapasiteten til 240 GB er reservert til "Raise". Raise er en sikkerhetsfunksjon som sitter i alle SandForce-kontrollere. Kontrolleren skriver dataene dine til flere minnebrikker. En hel minnebrikke kan dermed dø, men dataene vil fortsatt være intakt.

Det du derimot må merke deg er at dette ikke gjelder 60 GB-versjonen av Agility. Minnebrikkene er de samme, men Raise-funksjonen er deaktivert for å spare både forbrukeren og OCZ selv for penger. Skulle 60 GB-versjonen hatt Raise, måtte det blitt lagt til en betydelig andel minnebrikker om man ser på det i prosent. Hvor mye det faktisk har i si i praksis vet ikke vi stort om, men sannsynligheten for at en minnebrikke dør helt ut av det blå er relativt lav.

Testoppsett

Merk at alle resultater i denne testen ble oppdatert november 2009, altså etter at flere av de originale testene ble publisert. Videre har vi pr. april 2011, oppdatert selve testbenken.

Les også