Tek.no

Test

Her er ukens anbefalte apper

8 Mai 2016 06:00

Afterfocus

Skarp app

Fotografer elsker liten dybdeskarphet, men hater stor dybdeskarphet. Sløvt?

Fotonerder har i uminnelige tider vært opptatt med å kritisere alle som nesten skulle ønske det gikk an å lime fast innstillingene på «Auto», slik at de slapp å forholde seg til greske begreper som blender, lukker og ISO. De siste årene har de i tillegg hamret løs på alle som har kvittet seg med den tunge, uhåndterlige kamerabagen og bruker smarttelefonen som kamera.

Problemet med å stille et kamera på «Auto» er at bildene ofte blir blasse, uten dynamikk og, verst av alt, de mangler «bokeh», fotografenes evige mantra. Ordet er japansk og betyr noe sånt som «uskarp». Poenget med bokeh er at selve motivet skal være i fokus, mens ting foran og bak må være uskarpe. Du er altså ute etter liten dybdeskarphet. Det oppnår du best med stor blender og stor bildebrikke, og det sliter mobilkameraene med. De leverer i beste fall bilder som er skarpe både på motivet og det som ligger langt foran og langt bak, altså bilder med stor dybdeskarphet. Alternativet til et godt kamera må selvsagt være en smarttelefon med bokeh-app.

Når du starter Afterfocus, kan du velge å ta et bilde eller velge et bilde du har liggende på telefonen. Dermed trenger du ikke tenke så mye på komposisjonen av bildet når du tar det, for appen skal fikse dette etterpå. Vel, best resultat får du uansett ved å gå tett på motivet og velge en bakgrunn som er nøytral og langt unna, men skarp og rotete bakgrunn kan også fungere.

Når du har valgt et bilde, tegner du en strek langs ytterkanten av motivet ditt, det som altså skal være skarpt. Deretter tegner du inn hvor bakgrunnen begynner. Så kan appen overta og gjøre omgivelsene uskarpe. Det fins en mengde effekter og grader av bokeh du kan legge inn. Bommer du litt på angivelsen av fokusområdet, kan du bruke det digitale viskelæret for å tegne det på nytt, eller gå tilbake til start.

Effekten er god, og etter litt øvelse ganske imponerende, selv om Afterfocus neppe får foto-eksperter til å selge utstyret sitt billig på Finn.

Afterfocus

Format: iPhone
Pris: 11 kr

Last ned til iPhone »

Les også