Til hovedinnhold

Her er ukens anbefalte apper

Afterfocus

Skarp app

Fotografer elsker liten dybdeskarphet, men hater stor dybdeskarphet. Sløvt?

Fotonerder har i uminnelige tider vært opptatt med å kritisere alle som nesten skulle ønske det gikk an å lime fast innstillingene på «Auto», slik at de slapp å forholde seg til greske begreper som blender, lukker og ISO. De siste årene har de i tillegg hamret løs på alle som har kvittet seg med den tunge, uhåndterlige kamerabagen og bruker smarttelefonen som kamera.

Problemet med å stille et kamera på «Auto» er at bildene ofte blir blasse, uten dynamikk og, verst av alt, de mangler «bokeh», fotografenes evige mantra. Ordet er japansk og betyr noe sånt som «uskarp». Poenget med bokeh er at selve motivet skal være i fokus, mens ting foran og bak må være uskarpe. Du er altså ute etter liten dybdeskarphet. Det oppnår du best med stor blender og stor bildebrikke, og det sliter mobilkameraene med. De leverer i beste fall bilder som er skarpe både på motivet og det som ligger langt foran og langt bak, altså bilder med stor dybdeskarphet. Alternativet til et godt kamera må selvsagt være en smarttelefon med bokeh-app.

Når du starter Afterfocus, kan du velge å ta et bilde eller velge et bilde du har liggende på telefonen. Dermed trenger du ikke tenke så mye på komposisjonen av bildet når du tar det, for appen skal fikse dette etterpå. Vel, best resultat får du uansett ved å gå tett på motivet og velge en bakgrunn som er nøytral og langt unna, men skarp og rotete bakgrunn kan også fungere.

Når du har valgt et bilde, tegner du en strek langs ytterkanten av motivet ditt, det som altså skal være skarpt. Deretter tegner du inn hvor bakgrunnen begynner. Så kan appen overta og gjøre omgivelsene uskarpe. Det fins en mengde effekter og grader av bokeh du kan legge inn. Bommer du litt på angivelsen av fokusområdet, kan du bruke det digitale viskelæret for å tegne det på nytt, eller gå tilbake til start.

Effekten er god, og etter litt øvelse ganske imponerende, selv om Afterfocus neppe får foto-eksperter til å selge utstyret sitt billig på Finn.

Afterfocus

Format: iPhone
Pris: 11 kr

Last ned til iPhone »

YOU-app

Positivitetsapp

Det er fint å slappe av, men mai kan bli litt vel sjenerøs med fridagene. Fyll dem med noe positivt.

Ikke før er påska over, så blir det pinse og fridager i fleng. Iallfall for noen. Og med fridager kommer rastløshet og kjefting på intetanende familiemedlemmer og, i verste fall, tilfeldige folk på nettet. Da er det på tide å komme seg ut av huset. Eventuelt kan du ta et stille oppgjør med deg selv. En hard reset, som det heter på dataspråket. Alternativt kan du begynne litt forsiktig, slik utviklerne bak You-appen legger opp til.

Når du starter You-App, er budskapet: «Bli med i verdens mest positive fellesskap», «små skritt for å bli gladere og sunnere» og «Inspirasjon til å spise, bevege deg og elske mennesker bedre». Så lager du deg en konto og et profilnavn, og du er i gang. Først blir du presentert for «Starting Actions», der du presenteres for filosofien bak You-appen; at bittesmå handlinger over tid gir betydelige resultater. Første oppgave er å ta deg et øyeblikk der du stopper opp litt, puster og ser rundt deg. Så skal du fange øyeblikket i et bilde, og appen ber om tilgang til kameraet. Bildet du tar, kan du velge å poste til You-samfunnet (eventuelt også til Twitter og Facebook) sammen med en kommentar, eller la innlegget kun være synlig for deg selv. Denne prosessen kalles «mikrohandlinger». Appen skal altså inspirere deg til å gjøre daglige, ørsmå handlinger som på sikt resulterer i varig livsendring.

Jamie Oliver er en av You-ekspertene som skal gi deg inspirasjon, enten til å spise bedre, gå deg en tur eller trene litt der du er. Under HEY-menyen får du liker-meldinger og kommentarer fra You-teamet og You-samfunnet. Under WE kan du inspireres og inspirere andre, mens DO gir deg stadig påfyll av mikrohandlinger.

Appen er en slags mindfulness-influert positivitets-Instagram der du styrer det meste selv. Anbefales.

YOU-app

Format: Android og iPhone
Pris: Gratis, kjøp i app

Last ned til Android » Last ned til iPhone »

Baconit

Feit Reddit-klient

Mange elsker bacon. Ikke rart man vil stappe det inn i apper uten andre logiske grunner enn akkurat det.

Bacon er løsningen på - og årsaken til - alle verdens problemer. Nå tenker jeg på svinekjøttet, ikke dikteren sir Francis Bacon. Eller skuespilleren Kevin Bacon. Iallfall er bacon populært, og også en del av navnet til Windows Phone-appen Baconit, en klient-app for et svært lpopulært nettsted, Reddit.com. Hvorfor var over en halv milliard mennesker innom Reddit hver måned i fjor? Kanskje fordi Reddit avspeiler mye av det som skjer i verden og ellers på nettet; nyheter, sport, humor, diskusjoner osv. Du må ha en Reddit-konto for å bidra der, men mange er innom kun for å lese.

Når du starter Baconit-appen, kan du velge om den skal oppdatere liveflisene og låseskjermen når appen ikke er åpen. I tillegg kan du velge om den skal filtrere bannskap og skjule «voksent» innhold. Litt som da Cappelen-Damm ville sensurere Henrik Langeland. Deretter oppfordres du til å opprette en konto, slik at du kan bidra i nettsamfunnet. Du får også mulighet til å teste Baconsync, en tjeneste som sørger for at linkene du har besøkt på Reddit, synkes mellom alle enhetene dine.

Deretter kan du dykke ned i yndlingstemaene dine, om det skulle være internasjonale nyheter, bøker, fotball, frisbee, skumle ting, humor, dokumentarer, gadgets, vitser, Norge, «oldschoolcool» eller inspirasjon for forfatterspirer. Det er bare å søke på en eller annen interesse, og en bot ved navn Snoo leter etter et undersamfunn i Reddit, en subreddit, du kan følge. Der kan du poste innlegg, lese innlegg og stemme på dem. Populære poster blir dermed ekstra synlige.

Det er forøvrig verdt å nevne at Baconit ikke er en variant av Reddit-appen Baconreader, selv om navnene er veldig like.

Baconit

Format: Windows Phone
Pris: Gratis

Last ned til Windows Phone »

Ukens Mobilspill

Herlig veikryss

Disney Crossy Road er akkurat det spillet det høres ut som. Ta suksessen Crossy Road fra 2015, bytt ut figurene med kjente fjes fra et hav av Disney sine merkevarer, og du har stort sett svaret på hva dette spillet er.

Det er imidlertid ikke fullt så enkelt. Utviklerne i Hipster Whale har gjort et par små, men innmari finurlige og smarte forandringer på hvordan dette spilles.

Ja, du trykker på skjermen for å flytte figuren framover, og sveiper for å hoppe til siden. Det er farer overalt på skjermen, og målet er fortsatt å komme seg flest mulig skritt fram.

De ulike figurene har imidlertid små forskjeller i spillmekanikk, og de påvirker brettene på forskjellige måter. Dermed er suget etter å låse opp nye figuren enda litt større enn Crossy Road, og det gir spillet en ny og spennende dimensjon.

Det er små forskjeller, men det er ofte akkurat de som gjør forskjellen så stor. Disney Crossy Road er rett og slett et litt bedre Crossy Road-spill, og det er så absolutt ikke dårlig.

Disney Crossy Road

Format: iOS, Android og Windows Phone
Pris: Gratis

Last ned til iOS » Last ned til Android » Last ned til Windows Phone »

Ukens mobilspill er levert av vårt søsternettsted Gamer.no. Her finner du tester av ytterligere ni spill til mobilen »

Du finner flere app-anbefalinger på vår samleside »

annonse