Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Windows 7

Installasjon

Introduksjon og installasjon

Windows 7 ble offisielt lansert 22. oktober, og vi vil i denne testen gjennomgå flere av nyhetene, og teste ut kompatibiliteten av en rekke populære programmer.

Vi skal også teste ut ytelsen, og sammenligne Windows 7 med Windows XP og Vista. I tillegg prøver vi om det lar seg gjøre å installere og bruke Windows 7 på en gammel PC som har spesifikasjoner som er vesentlig lavere enn minimum systemkravene som er definert av Microsoft.

Takk til Microsoft for en kopi av programvaren til test.

Installasjon

Vi installerer Windows 7 Ultimate på en PC med 2,13 GHz prosessor (4 kjerner) og 6 GB minne, og installerer norsk versjon med egen språkpakke (Norwegian Language Pack) via Windows Update.

Hele installasjonsprosessen tar rundt 23 minutter, og er nesten identisk med installasjon av Vista. Kun rekkefølgen av dialogboksene er blitt endret, eksempelvis dukker boksen for produktnøkkelen opp senere enn under installasjonen av Vista.

Dessuten er Velkomstsenteret fra Vista fjernet i Windows 7, og sidepanelet på skrivebordet er nå i utgangspunktet deaktivert. Det er fint å slippe ting og tang på skrivebordet i starten – sidepanelet vil sikkert en del brukere synes er en nyttig funksjon, men slett ikke alle. Vi opplevde at Windows 7 er godt oppdatert på drivere, eksempelvis fant installasjonsprosessen vårt Nvidia Quadro FX550-skjermkort, og ellers virket alle enheter som de skulle.

Installasjonsprosessen til Windows 7 krevde 2 omstarter, og her er noen av skjermbildene fra installasjonen:

I bruk

Windows 7 kommer ikke med noen store nye funksjoner – det dreier seg først og fremst om mange finjusteringer og forbedringer over hele linjen, bortsett fra Internet Explorer 8 som virket uendret fra versjonen som ble lansert i april.

Rammen i skrivebordet i Windows 7 med ikoner, start-meny, oppgavelinje og System Tray er den samme som før. Det som er annerledes er at vi nå har flere muligheter.

Oppgavelinjen er blitt mer fleksibel, ikke minst når det gjelder forhåndsvisning av programmer som kjører og som dermed har ikoner på linjen.

Dersom vi eksempelvis har flere Firefox-vinduer åpne, kan vi se miniatyrvisning av alle vinduene når vi holder musen over Firefox-ikonet på oppgavelinjen. Dette gjelder ikke dersom vi åpner flere faner.

Her har vi åpnet 3 Firefox-vinduer:

Vi kan se et Firefox-vindu i helfigur dersom vi beveger musepekeren over et miniatyrbilde av en bestemt nettside.

Dersom vi har flere programmer åpne, kan vi legge fokus på et av programmene ved å holde musepekeren over miniatyrbildet av det aktuelle programmet. Dermed er det lettere å få oversikten over programmer og nettsider via oppgavelinjen. Dette er litt uvant når vi først prøver det, fordi et miniatyrbilder plutselig blir blåst opp på skrivebordet når musepekere beveges rundt, men vi blir fort vant til dette.

Det går nå an å feste enkeltprogrammer på oppgavelinjen ved å høyreklikke på ikonet. Det er også enkelt å endre rekkefølge på oppgavelinjen ved å klikke-og-dra ikonene.

Dersom vi legger fokus på et av programmene som er åpne, ved å holde musepekeren over miniatyrbildet av det aktuelle programmet, vil alle de andre programvinduene på skrivebordet "skjule seg", men vi får se rammer som viser hvor de andre programvinduene egentlig ligger.

På dette bildet har vi satt fokus på kalkulatoren, mens kun rammen til to programvinduer vises på skrivebordet:

Hopplister

Hopplister eller snarveilister er en ny funksjon i Windows 7 som gjør det lettere å få tilgang til sist brukte filer, sist besøkte nettsteder eller kommandoer. Hopplisten åpnes eksempelvis ved å holde musepekeren over et programikon på Start-menyen. Da dukker det opp filer som er blitt åpnet eller opprettet med det aktuelle programmet. Innholdet i en hoppliste avhenger altså av hvilket program det dreier seg om.

Søkefunksjon

Windows 7 har fått en bedre søkefunksjon. Når vi starter å skrive inn i søkefeltet får vi med en gang opp en liste med relevante filer. Filene er delt i kategorier, noe som gjør det lettere å finne det man er ute etter.

Biblioteker

Biblioteker er en ny funksjon i Windows 7 som skal gjøre det enklere å finne, arbeide med og sortere filer som er spredt rundt på PC-en eller nettverket. Alt samles på ett sted i biblioteket, uansett hvor det faktisk er lagret.

Det finnes fire standardbiblioteker, men vi kan opprette vår egne biblioteker.

Internet Explorer

Det er Internet Explorer 8 som er forhåndsinstallert i Windows 7.

Vi merket ikke noe til en ny funksjon i Windows som Microsoft har foreslått etter krav fra EU, det vil si at brukeren skal kunne installere en alternativ nettleser, men det er forståelig siden den saken ikke er avklart.

Vi foretok en Acid3-test, det vil si en test som skal avsløre hvor godt eller hvor dårlig en nettleser støtter webstandarder. Resultatet ble det samme som når vi testet IE8 under Vista, nemlig:

Vi kjørte også en såkalt SunSpider JavaScript Benchmark-test, og resultatet ble 5411 ms, det vil si omtrent det samme som med IE8 under Vista (5769 ms med samme maskinvare).

IE8 i Windows 7 er dermed noenlunde det samme som IE8 i Vista som vi tidligere har testet.

Kalkulator

Den innebygde kalkulatoren i Windows er blitt mer avansert. Den har nå muligheter som Eksponentielt, Programmerer og Statistikk, i tillegg til Standard.

Slik ser Vis-menyen ut som kan brukes til å velge mellom de forskjellige kalkulatorene:

Det er mulig å utvide enkelkalkulatorene med fire varianter i tillegg til grunnleggende funksjoner, nemlig Enhetsomregning og Datoberegning, pluss utregning av lån, leasing av kjøretøy og drivstofforbruk.

Dette er jo ganske så dramatisk endring fra kalkulatoren i tidligere Windows-versjoner som kun har to valg, nemlig standard og vitenskapelig.

Dette er kalkulatoren for eksponentielle funksjoner:

Paint

Tegneprogrammet Paint er blitt forbedret. Det er blant annet fått bånd i grensesnittet, noe programmet har lånt fra Office 2007.

Windows Live Essentials

Det kan også nevnes at enkeltprogrammer som Mail, Fotogalleri og Movie Maker ikke er forhåndsinstallert i Windows 7, slik de er i Vista. Disse programmene må eventuelt installeres via download.live.com.

Defragmentering

Vista har en innbygd defragmentering vi ikke liker. Når prosessen settes i gang får vi ikke se noe bilde av prosessen, noe vi er vant med fra defragmentering i tidligere Windows-versjoner. Vi får heller ingen informasjon om hvor langt prosessen er kommet. Det står bare at prosessen kan ta fra noen minutter til noen timer.

I Windows 7 er denne funksjonen blitt litt bedre, men ikke mye. Vi får se fremdriften i prosentandeler av hele harddisken, men får fortsatt ikke se noen grafisk fremstilling av prosessen.

Handlingssenter

Microsoft fikk en del kritikk for ordningen i Vista rundt brukerkontokontrollen, ikke minst fordi at det dukker opp ganske mange sprettoppvinduer når brukeren prøver å kjøre en rekke innebygde programmer i Windows.

Windows 7 har fått en ny ordning som reduserer antall sprettoppvinduer betraktelig. Ordningen har fått navnet Handlingssenter, og er en ordning som samler meldingstrafikk fra nøkkelfunksjoner for vedlikehold og sikkerhet i Windows. Funksjonen kan fininnstilles, og dermed skal brukeren selv kunne bestemme hva slags varsler som dukker opp. I Vista er det kun mulig med av eller på.

Standardinnstillingen er at vi får nå sprettoppvinduer kun når vi kjører programmer som ikke er innebygde i Windows 7.

Windows XP modus

Dette er et ekstraprogram som kun skal kunne kjøres i Windows 7 Professional og Ultimate. Windows XP modus er altså ikke innebygd, men må eventuelt installeres i etterkant.

Hensikten med denne modusen er å gjøre overgangen fra Windows XP enklere for bedrifter. Meningen er at man skal kunne kjøre Windows XP inne i Windows 7.

Vi må installere Windows XP modus fra denne siden, og her finner vi også informasjon om dette programmet. XP-modus krever at man har Windows Virtual PC allerede installert, men på den aktuelle nettsiden blir vi oppfordret til å installere Windows XP Mode først, og Windows Virtual PC etterpå. Dette høres merkelig ut, fordi dette var omvent når vi testet ut lanseringskandidaten, men vi prøver, og dette viser seg å stemme.

Windows XP Mode er lastet ned og installert, og nå installeres Windows Virtual PC.

Nedlasting og installering av Windows XP Mode og Windows Virtual PC gikk altså etter planen, og uten problemer. Vi får til slutt nye menyvalg via Start, Alle programmer

Når vi imidlertid skal starte XP-modus får vi følgende feilmelding:

Det viser seg altså at Microsoft Virtual PC 2007 er i konflikt med Windows Virtual PC, eller rettere sagt at den ene er en eldre versjon av den andre. Merkelig at ikke vi fikk beskjed om dette da vi installerte den nye versjonen, men vi fjerner den gamle versjonen, og da er problemet borte.

Vi blir bedt om å definere et innloggingspassord for Windows XP som vi er i ferd med å installere. Videre installasjonsprosedyre er den samme som om vi installerte Windows XP på en vanlig måte.

I tillegg får vi melding om at installasjonsprogrammet deler stasjonene på vertsmaskinen med Windows XP Mode. Dermed skal vi enkelt få tilgang til filer mellom vert og det virtuelle systemet.

Windows XP Mode ble installert uten problemer.

Førsteinntrykket er at Windows XP Mode fungerer akkurat som vanlig Windows XP, men at disker i vertsmaskinen mappes automatisk i den virtuelle maskinen slik at vi enkelt får tilgang til alle filer som ligger der.

Vi foretok noen tester av ytelsen slik at vi kan sammenligne med den ikke-virtuelle Windows XP vi har. Detaljene rundt ytelsestestene for vanlig PC finner du lenger ned på denne siden under overskriften "Ytelse på en vanlig PC".

Her er tallene for 2 Windows-versjoner: ikke-virtuell XP/virtuell XP:

Oppstart: 25/7 sekunder (*)
Avslutning: 10/20 sekunder (*)
Kopiere 700 MB fil til en annen lokal mappe: 7/30 sekunder
Installere Corel Paint Shop Pro Photo X2: 4/7 minutter
Åpne stort TIF-bilde (35 MB) i Corel Paint Shop Pro Photo X2: 12/20 sekunder

(*) Det viser seg at det går ikke an å slå av virtuell XP. Vi har kun mulighet til å logge oss av eller sette den i hvilemodus/dvalemodus. Når vi skal lukke Windows XP Mode via menyvalget Handling, Lukk, eller ved trykke på krysset øverst til høyre i det virtuelle programmet, får vi altså kun muligheten til hvilemodus/dvalemodus. Eneste mulighet er å eventuelt lukke prosessene brutalt via Oppgavebehandling. Vi ser også at programmet bruker rundt 7 MB minne i dvalemodus, mens det bruker rundt 18 MB når det kjører.

Konklusjonen etter denne lille testen er at ytelsen i Windows XP Mode ikke er så aller verst sammenlignet med ikke-virtuell XP. Ytelsen er en del redusert, men er absolutt noe vi kan leve med dersom vi har behov for å kjøre programmer som Windows 7 eventuelt ikke klarer.

Kompatibilitet

Vi prøver flere programmer med Windows 7 for å sjekke kompatibiliteten. Alle programmene vi prøver virker som de skal. Det blir ikke tatt noen omfattende test av enkeltprogrammene, men vi sjekker om programmet kan installeres, og at det kjøres uten feilmeldinger. For ordens skyld, vi installerte kun ett antivirusprogram av gangen for å unngå eventuelle konflikter.

  • AVG 9.0
  • Avast Home Edition 4.8
  • Avira Antivir
  • Microsoft Security Essentials
  • Corel Paint Shop Pro Photo X2
  • Firefox 3.5
  • Opera 10.0
  • Google Chrome 3.0
  • Foxit Reader 3.1
  • Winamp 5.56
  • Office 2007
  • Openoffice.org 3.1.1
  • Mozbackup 1.4.9
  • Adobe Flash 10
  • Java for Windows 6
  • VLC Media Player 1.0
  • Ccleaner 2.2
  • Superantispyware
  • Microsoft Virtual PC 2007
  • Virtualbox

Ytelse på en vanlig PC

Vi installerer Windows XP, Vista og Windows 7 i et multiboot-system på samme PC slik at vi kan sammenligne systemene på samme spesifikasjoner, nemlig en PC med 2,13 GHz prosessor (4 kjerner) og 6 GB minne.

Her er tallene for 3 Windows-versjoner: XP/Vista/Win7:

Oppstart: 25/40/23 sekunder
Avslutning: 10/10/8 sekunder
Kopiere 700 MB fil til en annen lokal mappe: 7/10/4 sekunder
Åpne stort Word-dokument (9 MB, 100 sider) med Word 2007: 4/6/4 sekunder (*)
Åpne stort Excel-regneark (400 KB, 95 sider) med Excel 2007: 4/2/4 sekunder (*)
Åpne stort TIF-bilde (35 MB) i Corel Paint Shop Pro Photo X2: 12/15/10 sekunder

(*) Forskjellen er så liten at den knapt er merkbar. Dessuten skjer dette så fort at tallene blir uviktige, og konklusjonen blir dermed at alle Windows-versjonene takler dette omtrent like godt.

Konklusjon for en vanlig PC: Windows 7 slår XP og Vista på nesten alle punkter, i hvert fall ytelsesmessig i våre tester.

Windows 7 på en gammel PC

Vi tester også Windows 7 på en PC med følgende spesifikasjoner: Intel Pentium III 930 MHz prosessor, 512 MB RAM og 19 GB harddisk.

Vi installerte henholdsvis Windows XP SP3 og Windows 7 på fra bunnen av.

Her er tallene for 2 Windows-versjoner: XP/Win7:

Installasjon: 48/40 minutter
Oppstart: 50/70 sekunder
Avslutning: 15/30 sekunder
Kopiere 700 MB fil til en annen mappe lokalt: 2:23/1:20 minutter
Installasjon av Office 2007 (kun Word og Excel): 7/27 minutter
Åpne stort Word-dokument (9 MB, 100 sider) med Word 2007: 6/12 sekunder
Åpne stort Excel-regneark (400 KB, 95 sider) med Excel 2007: 6/10 sekunder
Installasjon av Corel Paint Shop Pro Photo X2 (PSP): 10/13 minutter
Åpne TIF-bilde (35 MB) i Corel Paint Shop Pro Photo X2: 40/180 sekunder (**)

(**) Vi gjorde flere forsøk på å åpne TIF-bildet i PSP. Tiden for oppstart av bildeprogrammet varierte fra 30 sekunder til 3 minutter, og kun i noen få av forsøkene klarte programmet faktisk å vise bildet, noe som aldri var noe problem i Windows XP.

Det viser seg at Windows 7 etter installasjonen på den gamle PC-en ikke har nettforbindelse. Vi prøver en troubleshoot-lenke som dukker opp i System Tray, men denne forteller oss at riktig nettverkskortdriver ikke er installert, og ikke er tilgjengelig. Vi må altså skaffe oss denne et annet sted.

PC-en vi bruker er en eldre Compaq Deskpro-modell, og vi prøver å laste ned driver for nettverkskortet, men det viser seg at det finnes en driver kun for Windows XP, ikke nyere Windows-versjon. Vi prøver likevel å installere XP-driveren fra hjemmesidene til Hewlett-Packard, men dette fungerer ikke.

Konklusjon for en gammel PC: Windows 7 kan fullt mulig installeres på en gammel PC med spesifikasjoner som Pentium III 930 MHz prosessor og 512 MB RAM, og den fungerer også til mange oppgaver på en helt grei måte. Det er ikke svake maskinvarespesifikasjoner som først og fremst setter begrensningene.

Det største problemet, slik vi opplever det i denne testen, er at det muligens ikke finnes Windows 7-klare drivere for en gammel PC, noe vi opplevde for nettverkskortet. I tillegg kan det oppstå problemer med enkeltprogrammer, eksempelvis opplevde vi at bildeprogrammet PSP hadde problemer med å åpne et stort TIF-bilde.

Konklusjon

Windows 7 er på mange måter mer brukervennlig enn Vista, men har ingen store nye funksjoner sammenlignet med forgjengeren. Riktignok har Windows 7 fått masse finjusteringer og forbedringer, men dette kunne kanskje vært lagt inn i Vista som en service pack?

Konklusjonen er at Windows 7 er en klar forbedring fra Windows Vista, og er absolutt noe vi liker. Windows 7 er både raskere og mer brukervennlig, og har mange finesser som forbedret Oppgavelinje, bedre søkefunksjon, biblioteker og hopplister som gjør det lettere å finne frem filer.

Videre er innebygde programmer som kalkulatoren fått en vesentlig overhaling, og sikkerhetsfunksjonen er blitt forbedret med nytt handlingssenter. Brukerkontokontrollen maser nå mindre enn den gjorde i Vista. Våre tester viser også at Windows 7 yter bedre enn Windows XP og Vista.

+ Brukervennlig
+ God ytelse
+ God kompatibilitet

- Kunne vært levert som gratis Service Pack for Vista

annonse