Tek.no

Test

Nokia C3 - får i ulveklær

27 Nov 2010 05:53

Nokia C3 - får i ulveklær

Testresultater

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Nokia C3 er en mobiltelefon utenom det vanlige.

Design
Designen er imidlertid umiskjennelig Nokia, med en liggende skjerm på 2,4 tommer over et bredt felt med navigasjonstast og anropstaster og er lite qwerty-tastatur helt nederst. Vårt testekseplar er i knall rosa, med detaljer i sølv. Telefonen finnes også i blått, og i en lys gyllenrosa utgave.
På toppen finnes utgang for hodetelefoner, og på venstre side ligger minnekort og USB-port skjult bak plastlokk som er integrert i en sort sidelist.
På baksiden har telefonen et batterilokk i metall med samme farge som fronten. Over og under batterilokket er telefonen sort. Øverst på baksiden finner vi også kameraet, som tar bilder med 2 megapiksler oppløsning.
Tastaturet har de norske tegnene på egne taster, og hver tast er forhøyet på midten så det skal være enklere å finne riktig trykkpunkt.
Navigasjonstasten er en sølvfarget ramme med kvitteringstast i midten, svært likt det du finner på Nokia E5. C3 har også anropstastene plassert nede på hver side av navigasjonstasten, under to sølvfargede snarveitaster. Over disse igjen, tett opp mot skjermen, finner vi de to valgtastene som har ulike funksjoner avhengig av hva som står skrevet på skjermen over tastene.
Fasongen på C3 er mer lik E72 enn E5. Den smalner litt mot bunnen, og har rundere bunnparti enn E5. Fronten er stort sett flat, men skrår litt ned på hver side. Dette skråfeltet starter så vidt inne på kanten av skjermen og skaper en ganske stilig effekt når også glasset over skjermen får litt av den samme knekken.

En tilsvarende, men ennå mer markert knekk finner vi på baksiden av telefonen.

Telefonen er bra ut. Det er ingen knirk i dekslene, og vekten på 114 gram får telefonen til å virke passe kompakt uten at den blir for tung i hånden.

Vi stusset litt på at Nokia hadde valgt sølvgrå skrift på de rosa tastene, for skriften er nesten håpløs å lese. Men når du åpner et tekstfelt eller trykker på tastene, gjør bakgrunnsbelysningen at teksten blir tydelig.

Ikke smart

Det første du må vite er at Nokia C3 ikke er noen smartmobil. Den ser ut som Nokias smartmobiler, også når du tenner startskjermen. Men C3 har Nokias lukkede mobilplattform S40. E5 og E72 bruker den åpne plattformen Symbian S60. Den viktigste forskjellen er at du ikke får tilgang til de avanserte applikasjonene som du kan laste ned og kjøre på S60-mobilen. Du kan fremdeles gå til Ovi Butikk som er installert på telefonen og hente ekstra programvare i java, men denne programvaren er langt enklere enn den du får til smartmobilene.

Det neste du bør vite før du velger Nokia C3, er at den ikke har støtte for 3G. Det betyr at den er lite egnet for streamingtjenester, at det tar lang tid å laste ned innhold, og at du heller ikke kan føre videosamtaler.

At den mangler 3G kan også ha sine fordeler. Mobiltelefonen vil virke like godt over alt hvor det er mobildekning, og batteriet vil holde lenger under samtaler.

Ellers bør du være klar over at telefonen ikke har GPS-mottaker, og at kameraet er svakere enn på de aller fleste mobiltelefoner. Ved stillbilder inne blir resultatet dårlig. I godt lys ute blir det nesten like dårlig. Videokameraet er enkelt. Det holder til MMS, men er ikke egnet for visning på større skjermer. Her er et klipp vi har filmet med Nokia C3 og lastet opp på YouTube:

Startskjerm

Selv om C3 er en mobiltelefon ribbet for mange av smartmobilens funksjoner, så er den slett ikke uten sterke sider. Startskjermen viser oppdatert informasjon, og gir tilgang til flere snarveier.Her finnes et felt der du kan legge snarveier til dine favorittkontakter, et felt som viser forskjellige typer statusinformasjon, og en rad med snarveier til musikkspiller, FM-radio, kamera, nettleser og Wi-Fi-innstillinger. Du kan selv gjøre endringer på startskjermen.

Nokia C3 mangler 3G, men den har Edge, som gjør den litt raskere i mobilnettet enn de aller første GPRS-telefonene. Kombinasjonen av Edge og Opera Mini gir en ganske god surfeopplevelse, selv om vi må klare oss uten støtte for Flash. Du kan heller ikke bruke NRKs mobil-TV på Opera Mini i Nokia C3.

Nokia har lagt inn en enkel e-postleser i C3. Har du ikke e-post fra før, så kan du logge deg på Nokias egen Ovi Mail og få en gratis konto der. Du kan også laste ned e-post fra andre kilder til C3, men nytteverdien er begrenset. Du kan laste ned POP og IMAP-epost, men ikke synkronisere mot Exchange Server.

Musikk
Musikkspilleren i telefonen er heller ikke av de beste vi har hørt. Lydgjengivelsen er litt under pari, selv om det naturlig nok hjelper om du bytter til bedre hodetelefoner enn det søppelet som følger med. Overføring av musikk til telefonen blir heller ikke helt lett når det ikke følger med hverken minnekortadapter eller USB-kabel. Har du en adapter eller MicroUSB-kabel, så løser det seg. Men du kan ikke bruke større minnekort enn 8 GB. Det holder til mellom 400 og 500 sanger, så for mange er det sikkert tilstrakkelig. Når du kjøper C3 følger det med et minnkort på 2 GB.

Samtalekvaliteten er det ikke noe galt med. Her er ingen sjenerende sus, og med en batterikapasitet som gir deg opp til 7 timer taletid er dette en mobiltelefon for de taletrengte. Den innbygde høyttaleren er også bedre enn snittet.

Det store tastaturet indikerer naturlig nok også at C3 er en mobiltelefon det skal være enklere å skrive på. Er du en dreven SMS-er, så vil du neppe skrive fortere på dette qwerty-tastaturet enn du gjør på et vanlig T9-tastatur. Dette er snarere en mobil for den som sliter med å bli fortrolig med T9 og ordbok.

Programmer

Programmene på telefonen er som vi er blitt vant til på Nokia S40-modeller. Du finner kalender, kalkulator, vekkeklokke, meldinger, noen enkle spill, bildegalleri, taleopptaker, kamera, stoppeklokke, huskeliste, omregner, verdensur, Flickr og Ovi Butikk.

C3 er en helt enkel mobiltelefon med bra batteri og relativt stor skjerm i forhold til andre slike “feature phones”. Den skiller seg i mengden ved sine friske farger og store tastatur, men kan også kjøpes i en mer diskret farge.

Telefonen er ikke egnet for streamingtjenester i mobilnettet, men kan holde deg oppdatert på venners status i sosiale nettverk. Du kan også oppdatere din egen status, men ellers er telefonen kraftig begrenset i forhold til nedlastingshastighet. Desverre hjelper det lite at du kan streame i Wi-Fi-nettet, for telefonen støtter ikke programmer som Wimp og Spotify.


Er du ute etter en billig mobiltelefon kan du sjekke Samsung Corby. Den har ikke tastatur, men betjenes fra skjermen. Denne finnes også i en variant med 3G og tastatur, Samsung Corby Pro.
Her kan du sjekke beste pris på Nokia C3-00.