Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestHTC U12 Life

Mobilen heter kanskje «Life», men jeg vil ikke ha den i mitt liv

Og det skyldes i all hovedsak kameraet og prisen.

Oppsummering og konklusjon

– Har du romslig økonomi og dårlig dømmekraft?

Slik kunne vi godt ha formulert overskriften til denne saken, men den tittelen var dessverre allerede oppbrukt. Den fikk nemlig HTC One A9S den tvilsomme æren av å bli skjenket da vi testet den tilbake i høsten 2016.

I fjor virket da også HTC å ha tatt til seg kritikken, med den strålende HTC U11 Life – en både rask, vanntett og unik telefon. Edge Sense, HTCs trykkfølsomme sensorer, fikk den også.

Fra i fjor til i år har imidlertid noen tilsynelatende fått fyken hos HTC, eller hatt et illebefinnende. For U12 Life er overhodet ikke den samme totalpakka som selskapet kunne by på i fjor – spesielt ikke om vi tar med prisen i regnestykket.

Med en startpris på 2 990 kroner konkurrerer telefonen med både strålende Motorola Moto G6 Plus og den nye billigmobilkongen, Xiaomi Mi A2 – men er dyrere enn dem begge. Det er med andre ord mye å bevise her.

Da hjelper det lite at prisen tross alt er et par hundrelapper under U11 Life sin startpris; markedet har beveget seg videre. Men U12 Life har jo også et par nyvinninger å by på, ikke minst gjelder det skjermen og kameraet. Så kanskje er det håp?

Løfter kameraet med lignende løsning som i U12+

Kameraet er den største forandringen fra i fjor, og består nå – som trenden krever – av et dobbelt oppsett på baksida. Dette muliggjør bokeh-bilder, og burde i teorien kunne gi løft også på andre områder.

Kameraet har imidlertid en ganske laber blenderåpning på skarve f/2.0, og leverer følgelig ikke hverken spesielt skarpe eller detaljerte bilder når det blir krevende lysforhold. Det er også verdt å påpeke at kameraet nesten konsekvent drar sterkt på med varme og grønnskjær i bildene, slik at du får nokså unaturlige bilder i retur.

Litt merkelig, all den tid toppmodellen U12+ var så knallgod på nettopp korrekte farger og naturlige bilder. Du kan selv se sammenligningen under:

U12 Life har en tendens til å gi både varme og grønne bilder.

Frontkameraet har også en tendens til å dra sterkt på med farger og kontrast, men da uten nevnte grønnskjær og varme.

Hva angår bokeh-effekten, så er den ikke like god som i visse andre modeller vi har testet. Da tenker vi spesielt på Xiaomi Mi A2, som er en veldig nær konkurrent. Motorolas telefoner går på generell basis U12 Life en høy gang, men akkurat på bokeh er HTC-en bedre. Det skyldes i større grad Motorolas dårlige implementasjon enn at HTC er så grusomt gode.

For dét er de ikke, i alle fall ikke i U12 Life sitt kamera. Spesielt videoopptakene skuffet oss stort, all den tid de ble både støyete og veldig ustabile.

U12 Life sliter i mørke situasjoner, og Mi A2 går den en høy gang på detaljer og støy.

Kult design, bra prosessor og god batteritid

Resten av telefonen er vi sånn tålelig fornøyd med. Utseendet skiller seg ut fra resten av markedet, og har definitivt særpreg. Akrylplast er ikke et vanlig materiale i dag, men effekten HTC har fått til gir et langt bedre inntrykk enn vi på forhånd hadde trodd. Skjønt, det føles ikke spesielt premium, og det gir definitivt ikke inntrykk av eksepsjonell byggekvalitet.

Deler av plasten samler også på fett som om den skulle være en pommes frites-pinne, spesielt fordi de aller blankeste delene av telefonen befinner seg i området rundt nettopp fingeravtrykksleseren.

Fra i år til i fjor har dessuten HTC fjernet vannsikringen fra Life-telefonen sin, og i motsetning til U11 Life kan du derfor ikke trygt glemme U12 Life ute i en regnskur.

På innsiden møter vi derimot gledelige nyheter, i form av Qualcomms Snapdragon 636-brikke. Dette er en langt kraftigere sak enn det vi tidligere har sett i dette kaliberet mobiltelefon fra HTC, og leverer svært god opplevd ytelse ved menysveiping og veksling mellom apper. At telefonen også har 4 GB minne settes definitivt pris på – og Bluetooth 5 åpner for nye muligheter med utstyr som støtter dette.

Batteriet på 3 600 mAh er også relativt stort, og kombinert med QuickCharge 3.0 får du raskt påfyll om det skulle trenges. Generelt hadde vi ingen problemer med å komme oss gjennom en hel dags bruk her – noe vi definitivt ikke har kunnet si om alle HTCs billigmobiler før i tida.

Vi vil også gi en liten honnør til HTC for at de gjenintroduserer hodetelefoninngangen i år, og også leverer knallgode stereohøyttalere med U12 Life. Dét gjør dette til en av de bedre lydtelefonene i dette prissegmentet.

Konklusjon – Forbedringer hist og pist, men totalpakka når ikke opp

Så, hva kan vi si om totalen? Vel, først og fremst at HTC definitivt er inne på riktig vei. Kameraet har blitt bedre, men ikke strålende. Om de hadde spandert på seg litt bedre optikk og en bedre sekundærlinse hadde det vært et veldig bra kamera – men det er uansett et steg opp fra i fjor.

Designet er også særegent, og heldigvis litt mindre fettutsatt enn før takket være rillene på baksiden av plasten. Men, igjen: plast kan aldri bli like bra som glass og metall i vår bok, i alle fall ikke når så mange andre produsenter er så sterke på denne fronten i denne prisklassen.

Apropos prisklasse, så er dette vårt største ankepunkt mot HTC U12 Life. Generelt har utviklingen blant billigmobilene gått rasende fort de siste årene, og lenge hang HTC et godt stykke etter.

Mange av områdene har de greid å hente seg inn på, blant annet:

 • Skjermen – U12 Life har en skarp og fin skjerm som konkurrerer bra med alternativene på markedet
 • Ytelsen – Prosessorvalget er helt innafor, og forståelig. Mengden minne er også på par med 2018-nivå
 • Programvaren – Nesten ren Android, så langt det lar seg gjøre i alle fall
 • Batteritiden – Endelig en billig HTC med et stort batteri!

Vi kan på generelt grunnlag ikke anbefale en telefon som både koster en god slump mer og leverer dårligere på 80 prosent av områdene sammenlignet med de to kongene i segmentet: Xiaomi Mi A2 og Motorola Moto G6 Plus.

Derfor ber vi deg heller se på alternativene vi anbefaler under:

Alternativ til HTC U12 Life:

Motorola Moto G6 Plus (4GB RAM) 64GB
Den knallgode allrounderen

Motorola Moto G6 Plus (4GB RAM) 64GB

For under 3 000 kroner kan du få en Moto G6 Plus med fantastisk kamera, fuktsikring og en ytelse som kan måle seg med selv de kraftigste toppmodellene. Metalldesignet er heller ikke til å kimse av. Moto G6 Plus sitt største problem er Mi A2s enda bedre kamera og hakket bedre skjerm – samt lavere pris. U12 Life er imidlertid ingen utfordring for Moto-en.

UleFone Power 3
Uendelig batteritid?

UleFone Power 3

Ulefone Power 3 er en strålende mobiltelefon på de fleste fronter, foruten kameraet og den interne høyttaleren. Androiden er tilnærmet ren, ytelsen god og batteriet rett og slett klasseledende. Om du ofte går tom for strøm og bare er, ja, «skitlei» av akkurat dét – ja, da burde du sjekke ut denne! Og byggekvaliteten er bedre enn i HTC U12 Life.

Xiaomi Mi A2 64GB
Den aller beste i klassen

Xiaomi Mi A2 64GB

Da vi nylig testet Xiaomis Mi A2, ble vi blåst av banen av hvor mye valuta denne telefonen ga for pengene. Kameraet er eksepsjonelt godt, byggekvaliteten strålende og prisen, vel, den er lavere enn de fleste konkurrentene. Skjermen er også svært god, og kombinert med en kraftig prosessor og helt ren Android blir det helt riktig. Et obligatorisk stoppested i mobiljakten!

HTC U12 Life
6.5
Helt greit

HTC U12 Life

sitat"HTC U12 Life når ikke opp til konkurrenten i valuta for pengene dine."

Fordeler

 • Krysse av
  God opplevd ytelse
 • Krysse av
  Renere Android enn før
 • Krysse av
  Knallgod stereolyd fra høyttalerne
 • Krysse av
  Hodetelefoninngang og USB Type-C
 • Krysse av
  Kult og uvanlig design
 • Krysse av
  Minnekortplass og tvilling-SIM

Ting å tenke på

 • Bytt
  Dårligere kamera enn lavere prisede konkurrenter
 • Bytt
  Laber byggekvalitet
 • Bytt
  Suger til seg fett
 • Bytt
  Ingen vannsikring
 • Bytt
  Edge Sense er borte
 • Bytt
  Touch Pal...
 • Bytt
  Relativt dyr