Tek.no

Test HTC U12 Life

Mobilen heter kanskje «Life», men jeg vil ikke ha den i mitt liv

Og det skyldes i all hovedsak kameraet og prisen.

Torstein Norum Bugge, Tek.no
28 Okt 2018 12:04

Oppsummering og konklusjon

– Har du romslig økonomi og dårlig dømmekraft?

Slik kunne vi godt ha formulert overskriften til denne saken, men den tittelen var dessverre allerede oppbrukt. Den fikk nemlig HTC One A9S den tvilsomme æren av å bli skjenket da vi testet den tilbake i høsten 2016.

I fjor virket da også HTC å ha tatt til seg kritikken, med den strålende HTC U11 Life – en både rask, vanntett og unik telefon. Edge Sense, HTCs trykkfølsomme sensorer, fikk den også.

Fra i fjor til i år har imidlertid noen tilsynelatende fått fyken hos HTC, eller hatt et illebefinnende. For U12 Life er overhodet ikke den samme totalpakka som selskapet kunne by på i fjor – spesielt ikke om vi tar med prisen i regnestykket.

Med en startpris på 2 990 kroner konkurrerer telefonen med både strålende Motorola Moto G6 Plus og den nye billigmobilkongen, Xiaomi Mi A2 – men er dyrere enn dem begge. Det er med andre ord mye å bevise her.

Da hjelper det lite at prisen tross alt er et par hundrelapper under U11 Life sin startpris; markedet har beveget seg videre. Men U12 Life har jo også et par nyvinninger å by på, ikke minst gjelder det skjermen og kameraet. Så kanskje er det håp?

Løfter kameraet med lignende løsning som i U12+

Kameraet er den største forandringen fra i fjor, og består nå – som trenden krever – av et dobbelt oppsett på baksida. Dette muliggjør bokeh-bilder, og burde i teorien kunne gi løft også på andre områder.

Kameraet har imidlertid en ganske laber blenderåpning på skarve f/2.0, og leverer følgelig ikke hverken spesielt skarpe eller detaljerte bilder når det blir krevende lysforhold. Det er også verdt å påpeke at kameraet nesten konsekvent drar sterkt på med varme og grønnskjær i bildene, slik at du får nokså unaturlige bilder i retur.

Litt merkelig, all den tid toppmodellen U12+ var så knallgod på nettopp korrekte farger og naturlige bilder. Du kan selv se sammenligningen under:

Torstein Norum Bugge, Tek.no/montasje

Frontkameraet har også en tendens til å dra sterkt på med farger og kontrast, men da uten nevnte grønnskjær og varme.

Hva angår bokeh-effekten, så er den ikke like god som i visse andre modeller vi har testet. Da tenker vi spesielt på Xiaomi Mi A2, som er en veldig nær konkurrent. Motorolas telefoner går på generell basis U12 Life en høy gang, men akkurat på bokeh er HTC-en bedre. Det skyldes i større grad Motorolas dårlige implementasjon enn at HTC er så grusomt gode.

For dét er de ikke, i alle fall ikke i U12 Life sitt kamera. Spesielt videoopptakene skuffet oss stort, all den tid de ble både støyete og veldig ustabile.

Torstein Norum Bugge, Tek.no/montasje

Kult design, bra prosessor og god batteritid

Resten av telefonen er vi sånn tålelig fornøyd med. Utseendet skiller seg ut fra resten av markedet, og har definitivt særpreg. Akrylplast er ikke et vanlig materiale i dag, men effekten HTC har fått til gir et langt bedre inntrykk enn vi på forhånd hadde trodd. Skjønt, det føles ikke spesielt premium, og det gir definitivt ikke inntrykk av eksepsjonell byggekvalitet.

Deler av plasten samler også på fett som om den skulle være en pommes frites-pinne, spesielt fordi de aller blankeste delene av telefonen befinner seg i området rundt nettopp fingeravtrykksleseren.

Fra i år til i fjor har dessuten HTC fjernet vannsikringen fra Life-telefonen sin, og i motsetning til U11 Life kan du derfor ikke trygt glemme U12 Life ute i en regnskur.

På innsiden møter vi derimot gledelige nyheter, i form av Qualcomms Snapdragon 636-brikke. Dette er en langt kraftigere sak enn det vi tidligere har sett i dette kaliberet mobiltelefon fra HTC, og leverer svært god opplevd ytelse ved menysveiping og veksling mellom apper. At telefonen også har 4 GB minne settes definitivt pris på – og Bluetooth 5 åpner for nye muligheter med utstyr som støtter dette.

Batteriet på 3 600 mAh er også relativt stort, og kombinert med QuickCharge 3.0 får du raskt påfyll om det skulle trenges. Generelt hadde vi ingen problemer med å komme oss gjennom en hel dags bruk her – noe vi definitivt ikke har kunnet si om alle HTCs billigmobiler før i tida.

Vi vil også gi en liten honnør til HTC for at de gjenintroduserer hodetelefoninngangen i år, og også leverer knallgode stereohøyttalere med U12 Life. Dét gjør dette til en av de bedre lydtelefonene i dette prissegmentet.

Konklusjon – Forbedringer hist og pist, men totalpakka når ikke opp

Så, hva kan vi si om totalen? Vel, først og fremst at HTC definitivt er inne på riktig vei. Kameraet har blitt bedre, men ikke strålende. Om de hadde spandert på seg litt bedre optikk og en bedre sekundærlinse hadde det vært et veldig bra kamera – men det er uansett et steg opp fra i fjor.

Torstein Norum Bugge, Tek.no

Designet er også særegent, og heldigvis litt mindre fettutsatt enn før takket være rillene på baksiden av plasten. Men, igjen: plast kan aldri bli like bra som glass og metall i vår bok, i alle fall ikke når så mange andre produsenter er så sterke på denne fronten i denne prisklassen.

Apropos prisklasse, så er dette vårt største ankepunkt mot HTC U12 Life. Generelt har utviklingen blant billigmobilene gått rasende fort de siste årene, og lenge hang HTC et godt stykke etter.

Mange av områdene har de greid å hente seg inn på, blant annet:

 • Skjermen – U12 Life har en skarp og fin skjerm som konkurrerer bra med alternativene på markedet
 • Ytelsen – Prosessorvalget er helt innafor, og forståelig. Mengden minne er også på par med 2018-nivå
 • Programvaren – Nesten ren Android, så langt det lar seg gjøre i alle fall
 • Batteritiden – Endelig en billig HTC med et stort batteri!

Vi kan på generelt grunnlag ikke anbefale en telefon som både koster en god slump mer og leverer dårligere på 80 prosent av områdene sammenlignet med de to kongene i segmentet: Xiaomi Mi A2 og Motorola Moto G6 Plus.

Derfor ber vi deg heller se på alternativene vi anbefaler under:

Alternativ til HTC U12 Life:

6.5
Helt greit

HTC U12 Life

sitat"HTC U12 Life når ikke opp til konkurrenten i valuta for pengene dine."
 • Krysse av
  God opplevd ytelse
 • Krysse av
  Renere Android enn før
 • Krysse av
  Knallgod stereolyd fra høyttalerne
 • Krysse av
  Hodetelefoninngang og USB Type-C
 • Krysse av
  Kult og uvanlig design
 • Krysse av
  Minnekortplass og tvilling-SIM
 • Bytt
  Dårligere kamera enn lavere prisede konkurrenter
 • Bytt
  Laber byggekvalitet
 • Bytt
  Suger til seg fett
 • Bytt
  Ingen vannsikring
 • Bytt
  Edge Sense er borte
 • Bytt
  Touch Pal...
 • Bytt
  Relativt dyr