Til hovedinnhold

Sony Ericsson W715

Design og brukervennlighet

Det helt åpenbare med Sony Ericssons nye musikktelefon W715 er at det er en liten og stilren mobil. Inne i skallet skjuler det seg imidlertid også mye teknolgi, som GPS og støtte for trådløse nettverk. 

W715 er liten og stilren. (Alle foto: Einar Eriksen)
Tastene ser flate ut, men er gode i bruk.
Menyene er enkle og greie, med mye animasjoner.
Bakdekslet låses opp ved hjelp av en egen bryter på undersiden.

W715 er i skyveformat, der delen med skjermen og menytastene skyves opp for å avduke tastene. 

Telefonen er liten i alle retninger, og tar ikke opp store plassen i lomma. Tykkelsen er 1,47 centimeter og vekten er 98 gram. Skjermen er på 2,4 tommer, noe som absolutt er godkjent i en så liten telefon. 

Vårt testeksemplar er i sølvgrå farge, men telefonen kommer også i svart.

Børstet metall

Med børstet metall på mesteparten av fremsiden, er også kvalitetsfølelsen god. Skyvemekanismen virker solid, men hvis du er veldig pirkete merker du at de to delene kan vippe litt rundt festepunktet. Det fører også med seg en svak knirkelyd.

Under normalt bruk er dette umerkbart, eller iallfall ikke påfallende. 

Tastesettet ser ved første øyekast flatt ut, men så snart du prøver det ut merker du at hver tast er opphøyd. På den måten er det lett å kjenne seg fram til de rette tastene, og vi fikk en upåklagelig skrivehastighet.

I mange telefoner i dette formatet er det knotete å trykke på den øverste tasteraden fordi tommelen treffer kanten ovenfor. I W715 har Sony Ericsson heldigvis tenkt på dette, og har plassert tastene så langt nede at det ikke blir et problem. 

Skarp skjerm

Sony Ericsson har gjort et trygt valg av skjerm i W715. Med 240 x 320 piksler fordelt på en 2,4 tommers overflate, er denne skjermen lik mye annet på markedet. Skjermbildet oppleves som skarpt, fargene er klare og lysstyrken er også god. 

Skjermen gir også en grei oversiktlighet, selv om vi begynner å bli borskjemte med store trykkskjermer. 2,4 tommer er ikke en helt grei skjermstørrelse så lenge det uansett ikke er snakk om en smarttelefon. 

Menyene er renovert fra mange tidligere Sony Ericsson-modeller. Ikonene har blitt fargeløse og animert på en ny måte. Når du blar opp og ned virker det som ikonet du blar til dyttes i samme retning som du blar, og deretter vingler tilbake til utgangspunktet samtidig som det skytes ut noen geometriske figurer i forskjellige farger i bakgrunnen. I tillegg forstørres ikonet, slik at du enkelt ser hvilket ikon som er markert i hovedmenyen. 

Ikonene følger temaet, og du kan stille inn til å bruke de gamle standardmenyene om du vil.

Som standard gir telefonen fra seg en liten vibrasjon når du blar, men dette er enkelt å deaktivere om du vil det.

God ordbok

T9-ordboken i Sony Ericsson-modeller er i god tradisjon av de bedre. Som vanlig trykker du kun én gang på hver tast, og mobilen "gjetter" seg frem til ordet og lærer seg nye ord underveis. I tillegg lærer W715 seg sammenhengen. Skriver du "Dette er en test" vil telefonen automatisk foreslå "Dette er en vest". Dersom du korrigerer "vest" til "test" lærer den seg dette, og neste gang du skriver setningen vil telefonen automatisk foreslå "Dette er en test".

Telefonen viser smilefjes som gule ansikter.

Det som trengs for å høre musikk

Som den Walkman-telefonen den er, leveres W715 selvsagt med alt som trengs for å høre musikk. Minnekortet på 4 GB rekker til omtrent 1000 låter i normal lengde og kvalitet. 

Telefonen har ikke innebygget utgang for 3,5 millimeters minijack, men det følger med en egen overgang til dette. Dermed kan du bruke ditt eget hodesett. Vi mener likevel en Walkman-telefon som dette burde hatt en slik utgang i telefonen. 

  • W715
  • Batteri
  • Minnekort, 4 GB
  • Lader
  • Datakabel
  • Hodesett med overgang
  • Bruksanvisning

Teknologi og funksjoner

GPS gjør blant annet at du kan geomerke bilder.
Kalenderen er oversiktlig.
Er du innendørs finner W715 posisjonen din ved hjelp av triangulering av basestasjoner.
GPS-en er til god hjelp for treningsøkten din.

W715 er ikke bare en liten og stilfull mobil, den er også proppet med funksjoner. 

Telefonen har fått GPS, slik at du kan bruke den til å navigere med. I hovedmenyen er det en egen oppføring for posisjonstjenester, og her finner du både Google Maps, Wayfinder-navigasjon og en treningsassistent. 

Google Maps kan finne adresser og gi deg enkle kjøreanvisninger som listevisning. I tillegg kan den fortelle deg hvordan du kommer deg fra A til B med offentlig transport, men dette er dessverre ikke tilgjengelig i Norge ennå. Du kan velge om programmet skal vise kart eller satellittbilder. 

Wayfinder-programmet kan også finne adresser eller interessepunkter, og gir deg anvisninger for hvordan du kommer deg dit bak rattet eller til fots. 

Dessverre er ikke Wayfinder like god som andre løsninger som Nokia Maps eller Tomtom Navigator. Da vi testet navigasjonsløsninger for mobilen til fots konkluderte vi med at Wayfinder var den mest knotete navigasjonsløsningen i testen. Den får deg fra A til B, men er litt tungvint i bruk. 

Treningsassistenten er helt genial, og kan vise ruten din enten du løper, sykler eller går på ski. Den viser også tiden og distansen, og du kan lagre resultatene dine. 

Kobler seg til trådløse nett

Noe som imponerer oss i W715, er at telefonen til tross for sin lille størrelse har støtte for trådløse nettverk (Wi-Fi). På den måten kan du surfe på nett uten å betale noe ekstra både hjemme og på jobb. 

I tillegg støtter den super-3G på inntil 7,2 Mbps. Dermed får du tilgang til de høyeste hastighetene i mobilnettet. Edge er det også støtte for, slik at du får nettilgang også i påskefjellet der 3G- og super-3G-dekningen ikke strekker til. 

Enkel e-post

E-postleseren er enkel og grei. Her er det støtte for både POP3 og IMAP4. Dermed kan du motta din private e-post uten problemer. Exchange-støtte gjør at du også kan synkronisere mot bedriftens e-postløsning. 

E-postleseren støtter push, slik at den alltid er oppkoblet og du mottar e-posten så snart avsenderen har sendt den ut. Alternativt kan du la telefonen koble seg automatisk opp med jevne mellomrom for å sjekke e-post, eller du kan oppdatere innboksen når du selv vil. 

Det vi savner i denne e-postleseren, er bare mer avanserte funksjoner som du kun finner i smarttelefoner som for eksempel en søkefunksjon og mulighet til å bruke flere e-postkontoer sømløst. Det hadde også vært greit om telefonen kunne håndtere mapper på IMAP4- eller POP3-serveren. 

Det er også verdt å nevne at telefonen ikke har PDF-leser eller mulighet for å lese Office-dokumenter. Alt i alt er e-postleseren grei, men er du proffbruker kommer du nok til å savne noen funksjoner.

Nettleseren er også rimelig enkel. De fleste nettsider kan vises uten større problemer, men det tar veldig lang tid å laste inn, og det er langt fra så oversiktlig som mer proffe nettlesere. Å surfe på mobiltilpassede sider går langt greiere og raskere. 

Dersom du vil surfe på fullblods nettsider, anbefaler vi å installere Opera Mini som er langt raskere siden nettsidene først krympes og tilpasses mobilen din på en server før det lastes inn på telefonen din.

Uansett vil du ikke få like god surfeopplevelse som du får med fullblods smarttelefoner i samme prisklasse.

God telefon

Lyden under samtaler er generelt god, og lydstyrken er absolutt godkjent. Det samme gjeIder også om du bruker den medfølgende håndfrien eller høyttalerfunksjonen.

Alt i alt har telefonen mye teknologi, men at det ikke er en smarttelefon begrenser deg litt. På den måten kan du ikke kopiere og lime inn tekst, den leser ikke filformater som PDF og e-postleseren er ikke veldig avansert. Dette er med andre ord en telefon for deg som ikke har de store kravene til proffbruk, men likevel vil ha rask nettilgang og navigasjonsmuligheter.

Multimedia

Musikkspilleren er god, men telefonen har ikke egen utgang for minijack (kun overgang).
Minnekortet på 4 GB sørger for at du får plass til en grei mengde musikk.

På musikkspillerfronten får du mye valuta for pengene med W715. Telefonen har 4 GB minnebrikke og en overgang til vanlig hodesettutgang. 

Musikkspilleren er i vanlig Walkman-stil oversiktlig og god. Her kan du sortere etter artistnavn, albumnavn eller navn på spor, og du kan lage egne spillelister. Du kan også justere lydutjevneren enten etter standardinnstillinger for hver musikksjanger eller manuelt. 

Som standard får du se albumomslaget til det du hører på, og du kan alternativt bruke en visualiseringseffekt fra et bredt utvalg. 

I likhet med musikkspilleren er radioen også god. Den støtter RDS og tar inn godt med kanaler. Selvsagt er den også selvsøkende.

Lurer du på hvilken sang som spilles, kun du bruke TrackID til å få navnet på sangen. Ved hjelp av dette programmet kan du også få informasjon om en sang du hører i omgivelsene. 

Lydkvalitet

Lydkvaliteten i mobiltelefoner varierer ofte veldig mye, og Walkman-logoen har ikke gitt noen garanti for at lydkvaliteten er god. Selv ikke alle Sony Ericssons Walkman-toppmodeller har gitt god lyd. 

I W715 er det heldigvis en annen låt i pipa.

Hodesettet som følger med i pakken gir grei lydkvalitet, men lydbildet er ikke like åpent som i bedre hodesett. Vi byttet til et Bose In-Ear-hodesett, som ga et langt bredere lydbilde.

Musikkspilleren er den samme som i andre Walkman-telefoner.

Her kommer hele lydbildet frem på en elegant måte. I rock er det ingen problemer å høre alle gitarer, trommene, og vokalist på én og samme tid, og det skjer uten at lyden blir grøtete. Hører du på jazz merker du at både kontrabassen og særpreg i vokalistens stemme høres helt naturtro ut, og i klassisk musikk høres strykeinstrumentenes ekte ut. En utfordring for dårlige forsterkere er å få ikke-harmoniske typiske jazzakkorder til å høres riktig ut, men også dette klarer W715 helt utmerket.

Samtidig har W715 rom for mye bass, og dersom du velger lydutjevnerinnstillingen for bassforsterkning får du den gromme lyden mange ønsker uten at det går ut over de øvre deler av lydbildet. 

Det skal imidlertid nevnes at vi oppnådde passelig mye lydstyrke når mobilen sto på fullt volum i Bose In-Ear. Dette er et nokså krevende hodesett, så det er i og for seg greit, men du bør være obs på at du ikke bør kjøpe store og dyre øreklokker til W715. Det vil føre til at volumet blir altfor lavt. 

Spillene som er forhåndsinstaller er gode for noen timer underholdningsverdi.

Underholdende spill

W715 byr på noen underholdende spill, i tillegg til at du selvsagt kan laste ned nye. Vi tok oss i å bruke svært lang tid på Nitro Street Racing, som er et bilspill der du har gaterace, kjøper nye biler og trimmer bilene dine. Et annet spill vi fant underholdende er Bowling, der du beveger mobilen som en bowlingkule for å kaste, og deretter skrur kula ved å vri på mobilen.

Ellers finner du en enkel versjon av Guitar Hero, der du kan spille klassikere som Smoke On the Water av Deep Purple eller Run to the Hills av Iron Maiden, Bubble Town som er en mer avansert versjon av det kjente mer Frozen Bubble og til slutt Sudoku. 

Uklare bilder

Bildene du tar med kameraet til W715 er ikke gode, noe som er forventet når kameraet har måttet nøye seg med en svært liten størrelse og likevel så mye som 3,2 megapikslers oppløsning. 

I bilder tatt utendørs i godt lys er det tydelig at bildene utgjøres av dårlig optikk og bildebrikke, og mye elektronikk. Detaljer i bildene forsvinner og bildene ser kunstige ut fordi elektronikken gjør en hel del støyfjerning. Dette skjer fordi lysfølsomheten i fotomaskinvaren er dårlig, og bildene opprinnelig får mye støy som må fjernes. Dette kunne trolig blitt forbedret ved å bruke en lavere oppløsning, noe som gir bedre lysfølsomhet. 

Fargegjengivelsen er heller ikke spesielt god, og skarpe farger blir svært utvannede og detaljløse. På toppen av det hele blir bildene dårlig eksponerte, slik at himmelen ofte blir helt hvit og konturløs mens de mørke delene i bildet blir helt svart.

Bilder tatt innendørs blir likevel ikke så aller verst i forhold til det vi er vant med fra mobiler som ikke kan kalles dedikerte kameratelefoner. Her er det ikke så mye støy å spore som vi fryktet. Det er også vanlig at mobilen må holdes svært rolig når du tar bilder innendørs fordi den trenger lengre tid på å fange opp nok lys, men her har Sony Ericsson gjort kameraet raskere samtidig som det ikke blir overveldende mye støy i bildet.

Videoopptak er av den enkle sorten og egner seg best for å vises på telefonen. Oppløsningen er på bare 320 x 240, og er absolutt i minste laget for PC-skjermen. Lysfølsomheten er likevel grei, og videoene blir ikke veldig kornete, og hakker heller ikke. 

Bilder tatt med kameraet i W715:

Det er ingen tvil om at Sony Ericsson har laget langt bedre kameratelefoner. W715 redder seg likevel inn i denne kategorien med en suveren musikkspiller og god underholdningsverdi.

Konklusjon

W715 har ikke et godt kamera, og det er heller ikke en smarttelefon. Til gjengjeld er den liten og stilren, samtidig som den er stappet med teknologi. Lite fett og mye muskler med andre ord. 

Fremsiden av telefonen er smykket i børstet metall, og skyvemekanismet kjennes solid ut. Samtidig er tastene gode, slik at tekstmeldingene går unna i en fei.

Telefonen har GPS, slik at du kan navigere i bak rattet eller til fots i storbyen. Den har også støtte for trådløst nettverk, og dermed kan du surfe eller laste ned musikk via internettlinja di hjemme. 

I tillegg er det støtte for alle de raskeste teknologiene i mobilnettet, slik at du til enhver tid kan surfe med de raskeste hastighetene. 

Likevel er ikke W715 en smarttelefon. Den har mange planleggingsfunksjoner og støtte for synkroniseringstjenesten Exchange, men proffbrukere vil fort savne en mer avansert e-postleser, kalender og støtte for PDF- og Office-dokumenter.

Nesten fullkommen MP3-spiller

Walkman-logoen på fremsiden av W715 forteller at dette er en musikktelefon. Det innebærer at den har et greit musikkhodesett i pakken, i tillegg til overgang til 3,5 millimeters minijack, noe som betyr at du kan koble til et vanlig hodesett i telefonen. Vi synes imidlertid telefonen gjerne kunne hatt hodesettutgangen innebygget i selve telefonen. 

Minnekortet er på 4 GB, slik at du kan ha rundt 1000 låter i mobilen. Telefonen har også suverent god lydkvalitet i musikkspilleren, og vi kunne legge MP3-spilleren på hylla uten at savnet ble for stort. 

Dårlig kamera

W715 er altså liten, og har mye teknologi. Noe må dette selvsagt gå ut over, og i W715 er det kameraet som har fått lide. Lysfølsomheten i maskinvaren er ikke god nok, noe som fører til at bildene du tar med kameraet i telefonen ser kunstige ut og mangler detaljer. 

Prisen er også ganske unådig. Telefonen koster fra 3000 kroner, og for denne prisen kan du for eksempel kjøpe deg Nokia 5800 Xpressmusic, som er en smarttelefon med trykkskjerm, mye teknologi og god musikkspiller. Et annet alternativ i samme segment er HTC Touch Diamond, som koster noen hundrelapper mer. Dersom du ikke vil ha trykkskjerm, får du også en Nokia N82 til samme prisen. Denne har også et langt bedre kamera.

Dersom du ikke er ute etter en smarttelefon, men vil ha en enkel og grei musikktelefon med mye teknologi og god design, er det ingen vei utenom å ofre W715 en tanke. Dette er en av få telefoner i denne klassen, og W715 har mange gode kvaliteter du vil sette pris på.

annonse