Tek.no

Test

Test av HD-projektor: Panasonic PT-AE3000

5 Mar 2009 06:00

Test av HD-projektor: Panasonic PT-AE3000

Testresultater

Panasonic er blant de store produsentene av både TV-er og projektorer. Selskapet har vært i toppsjiktet i mange år og denne projektoren kommer neppe til å rokke ved dette. Dette er kort sagt et ekstremt godt produkt, men det kommer med en ganske saftig prislapp. Med sine 25 000 kroner er den med andre ord ikke noe budsjettkjøp.

Flere artikler:

- Stortest av hjemmekinoprojektorer med HD
- Test av Panasonic PT-AE3000
- Test av Sony VPL-HW10
- Test av Viewsonic Precision Pro8100
- Test av Benq W5000
- Test av Epson EH-TW2800
- Test av Optoma HD800X LV
- Test av Sanyo PLV-Z700
- Velg riktig lerret
Design og teknologi
Man kan si hva man vil, men noe fruktfat er ikke denne projektoren. Dette er en firkantet kasse som vi uten å tenke oss om ville karakterisert som en kontorprojektor hvis vi ikke hadde visst bedre. Den er firkantet, og det er vel det beste vi kan si. Den er også ganske stor og veier litt over syv kilo.
På den positive siden er en stor kasse ofte en fordel i og med at det blir med luft og du får plass til en ganske stor vifte. Dette gjør at projektoren gjerne blir langt mer stillegående enn sine mindre konkurrenter. Problemet for konkurrentene er imidlertid at den har enormt mye å vise til. Dette er virkelig et eksempel på "den stygge andungen".
Dette er en LCD-projektor som benytter seg av tre paneler for separat gjengivelse av RGB. Den er også utstyrt med linseforskyvning både horisontalt og vertikalt, noe som gjør at du kan glemme den innebygde støtten for Keystone-korreksjon.
Den er også lyssterk med sine 1600 Ansi lumen. Kontrasten på sin side er ekstrem med sine 60000:1. Nå må det nevnes at dette er dynamisk kontrast og dermed varierer ut fra hva som til enhver tid vises og innholdet i selve bildet. Dette gjøres imidlertid på en glimrende måte. Den støtter også avspilling av 1080p/24.
De fleste projektorer bruker 16:9 som format. Nærmere bestemt 1,78:1. Dette er også det korrekte for HD. Poenget er imidlertid at det store flertallet av filmer produseres i et format på 2,35:1. Derfor får de sorte blokkene over og under bildet når du spiller en film.
Panasonic på sin side lar deg velge 2,35:1 som et visningsalternativ med en enkel knapp på fjernkontrollen. Dermed får du et bilde i breddeformatet filmen er laget i uten å bli plaget av de sorte blokkene oppe og nede. En ekstremt kul og ikke minst nyttig funksjon for filmelskere.
Oppsett
Denne projektoren gir et aldeles glimrende bilde rett ut av boksen. Det er likevel å anbefale å foreta en kalibrering. Dette er en såpass dyr projektor at du vil ha med deg hver eneste lille kvalitetsforbedring som er mulig.
Fjernkontrollen er oversiktelig og enkel å bruke. Menyene som tilbys er svært avanserte, men samtidig ikke så utilgjengelige at du er nødt til å ha en ingeniørutdannelse for å bruke dem. Vi opplevde menyer og justeringsmuligheter som intuitive og effektive i bruk.
Panasonic er utstyrt med tre HDMI-kontakter i tillegg til to komponenttilkolbinger. Dette gjør den til den mest velutstyrte på dette området.
For å få vårt forhåndsdefinerte bilde på 100 tommer må denne projektoren fire meter fra lerretet.
Bildekvalitet
Det er her denne projektoren virkelig kommer til sin rett. For det første er den stillegående. Den er som sagt stor nok til å kunne håndtere en ganske stor vifte og dette betaler seg.
Sortnivået er ekstremt godt. Det er faktisk noe av det beste vi har sett uansett hvilken projektor man sammenlikner med. Skal du konkurrere med dette må du åpne lommeboken svært mye. Det er også en detaljrikdom i mørke partier som mange andre bare kan drømme om. Som sagt er dette en projektor som er meget godt justert når du tar den ut av boksen. Fargene er meget godt definert og det er rett og slett så godt som ingenting å utsette på dem når du har kjørt en kalibrering i tillegg.
Bildene er sylskarpe og du går ikke glipp av en eneste detalj, selv ikke i sekvenser som er svært hurtige. Bildene flyter jevnt og helt uten forstyrrelser av noe slag.
Med de to Blu-ray filmene vi benytter fikk vi en helt nye opplevelse av hva et godt bilde virkelig er. Det er rett og slett ikke en ting vi har behov for å sett fingeren på. Den støtter selvfølgelig 1080p/24
Konklusjon
Dette er testens desidert beste hjemmekinoprojektor. Du betaler riktignok ganske mye for kvaliteten, men du får mye igjen. 25 000 er kanskje ikke en prislapp som passer alle, men har du råd kan du neppe gjøre et bedre kjøp. Dette er også testens vinner.
Internett: www.panasonic.no
Pris: Ca. 25 000 kroner

Les også