Test

Test av Toshiba XD-E500KE

Test av Toshiba XD-E500KE

Testresultater

Meget bra bildekvalitet på DVD, medfølger HDMI-kabel, lav pris
Litt tam lyd, fjernkontrollen0

DVD-filmene har fått en riktig sterk utfordrer i Blu-ray, og filmene på det nye formatet kan skilte med en oppløsning DVD bare kan drømme om – eller?

Vi har testet Toshibas DVD spiller, som kan skalere opp filmer til nær HD. I utgangspunktet burde Blu-ray sitte ubekymret på tronen, men vi fikk oss en god aha-opplevelse når spilleren sveivet i gang første film.

I esken

I utgangspunktet har du alt du trenger i denne esken, foruten eventuelle digitale lydkabler. Det medfølger en HDMI-kabel, slik at spilleren er klar for bruk på flatskjerm, selv om du også kan ta i bruk den analoge kabelen som medfølger.

Strømledningen er permanent festet til DVD-spilleren, og det medfølger bruksanvisning på norsk, samt fjernkontroll og batterier til denne.Design og tilkoblinger
Spilleren byr vel ikke på noen designbombe, men har et nokså normalt utseende, med et lite display som blant annet viser hvilket kapitel filmen er i. Emblemet til Toshiba-spilleren lyser også hvit, uten at det er spesielt til sjenanse.
Av tilkoblinger har denne spilleren alt enn måtte trenge, være seg om du skal benytte den til flatskjerm, bilderørs-TV eller projektor, med eller uten hjemmekino. Spilleren har en HDMI-utgang, komponent, optisk lydutgang, koaksial lydutgang, Scart, samt analog lyd og video ut.


I bruk
Menyen på denne spilleren er oversiktlig og nokså logisk, selv om selve grafikken i brukergrensesnittet ikke akkurat er av den mest moderne. I menyen kan du endre innstillinger som for eksempel format og oppløsning som skal benyttes, samt språk og andre ordinære grunninnstillinger.
Fjernkontrollen til spilleren er helt grei, selv om den ikke gir noen form for kvalitetsinntrykk. Knappene er plassert slik at blant annet funksjonsknappene til DVD sitter samlet, og tydeligheten på knappene er ganske bra, selv om de nederste knappene nok kan være litt leie å lese i dårlig lys for enkelte.
Spilleren er ikke spesielt støyende, selv om du kan høre nokså greit at den laster inn plater, men under selve filmen er dette ikke noe vi kunne legge spesielt merke til. Spilleren er kvikk og rask i responsen, og gir ingen følelse av treghet.


Lyd og Bilde
Med den første filmen i gang er det slående hvor bra spilleren faktisk får DVD-filmen til å bli. Klart, det er ikke snakk om å nå helt opp til Blu-ray-opplevelsen, men den overrasker absolutt med et gnistrende bilde til å være oppskalert DVD.
Bildet har gode farger og er overraskende skarpt. XDE (eXtended Detail Enhancement), som Toshiba kaller teknologien, legger til fargedybde, skarphet og kontrast i bildet, slik at resultatet blir det overraskende bra bildet.
 I forhold til Blu-ray kommer den jo til kort på lyd, da den ikke støtter verken Dolby True HD eller DTS HD. Lydbilde er litt livløst og har en litt tam klang,men den støtter de lydformatene som finnes på DVD. Av utganger til lyd har spilleren det som trengs, både i form av optisk- og koaksialutgang, samt analog mulighet.

Konklusjon

Har du et nummer to TV og trenger en god DVD-spiller for å blåse liv i den aldrende DVD-samlingen, er XD-E500KE absolutt et godt alternativ. Den når jo ikke helt opp i lyd eller bildekvalitet i forhold til Blu-ray, men gir et veldig bra resultat, som bringer DVD nærmere HD. Bruksmessig har den en oversiktlig og logisk oppbygd meny, og gir deg mange innstillingsmuligheter. Spilleren har en rask og fin respons, og fjernkontrollen reagerer slik den skal. Også et pluss at det medfølger HDMI-kabel og at prisen ikke er skremmende høy.

Spilleren har dessverre ingen støtte for Dolby True HD eller DTS HD, og lyden skiller seg ikke ut fra mengden, men har heller en litt livløs og tam klang.Fjernkontrollen gir ingen følelse av kvalitet og fremhever på ingen måte den ellers så gode spilleren.

XD-E500KE er en meget bra DVD spiller, som ved hjelp av XDE-teknologi, oppskalerer DVD-filmene til nær HD-opplevelse. Lyden er dog noe slapp, og klarer ikke nå helt opp til verken Blu-ray eller de beste DVD-spillerene på markedet.