Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestLogitech G815 Lightsync

Et spilltastatur også kontorister kan digge

Vegar Jansen, Tek.no
Vegar Jansen

Her i redaksjonen er vi utvilsomt et par hakk mer opptatt av tastaturer enn mange andre. Noen av oss er jo ganske følsomme for lyd, og vi vet godt at klaprende mekaniske tastaturer kan drive ellers sindige kolleger til vanvidd.

Riktignok har vi også god kontroll på hvilke støydempende hodetelefoner og ørepropper som er de beste, men ikke alle synes det er stas å sitte med ting på eller inni øra hele dagen heller.

I Tek-redaksjonen har det derfor lenge vært en gjensidig forståelse om at mekaniske tastaturer kun er til bruk på testlaben. I det generelle redaksjonslokalet har vi gått for rimeligere og mindre støyende alternativer.

Men sant å si er det langt mellom foretrukne ikke-mekaniske modeller. For når man først har som jobb å skrive noen millioner tegn i året, er det jo greit å kunne bruke redskap man trives med.

Hva kan erstatte gamle UltraX?

Da undertegnede i 2011 byttet redaksjon fra Teknofil til Hardware, stakk daværende HW-redaktør Rolf B. Wegner til meg et Logitech UltraX Premium. Jeg oppfattet at dette skulle være det ultimate tastaturet for kontorbruk.

Kan et nytt, mekanisk tastatur virkelig erstatte mitt gamle Logitech UltraX Premium? Sistnevnte er godt brukt og nederst på bildet.
Vegar Jansen, Tek.no

Helt fram til i dag har derfor denne journalisten utøvd sitt daglige virke på det sorte og sølvgrå tastaturet. Hadde det fremdeles vært i produksjon, er det godt mulig at det hadde blitt erstattet av et nytt eksemplar.

Men gamle UltraX er ikke lenger å oppdrive, og da en uvøren kollega klarte å knekke ett av støttebeina på det småslitne UltraX-tastaturet i sommer, ble det dårlig stemning.

En Post-it-blokk har gjort tjeneste som midlertidig bein, men det er langt fra ideelt. Så de siste månedene har jo tanken om et nytt og dugelig tastatur meldt seg flere ganger.

Så da nyheten om G815 og G915 fra Logitech dukket opp på sensommeren, ble det ganske fort klart at en av disse kunne være en mulig arvtager. Med mekaniske taster attpåtil.

Nykommerne tilhører riktignok Logitechs G-merkede utstyr, som egentlig er tiltenkt gamere og andre spillinteresserte. Men det betyr jo slett ikke at også andre kan ha glede av slikt.

Fysisk sett

Som testobjekt valgte vi utgaven med ledning, altså G815. Dette er nesten identisk med den trådløse G915, naturligvis med unntak av den tykke, flettede kabelen som kobler det til datamaskinen.

USB-porten sitter mellom rullehjulet og den solide kabelen.
Vegar Jansen, Tek.no

Kabelen virker nesten unødvendig solid, men den rommer også en dedikert og gjennomgående USB-tilkobling – hendig når noe skal lades, du vil koble til en ekstern SSD eller lignende.

Denne USB-porten på baksiden av tastaturet er for øvrig av den vanlige USB Type-A, ikke den nye Type-C.

Tastaturet har en vekt på et drøyt kilogram og føles solid, mens en kledelig metallplate på oversiden gir et stilfullt inntrykk. På undersiden sitter brede gummiføtter som sørger for at tastaturet står stødig på pulten.

Det kan brukes liggende nesten flatt, men har naturligvis også bein. Disse kan vinkle tastaturet til fire og åtte grader.

Selve hovedtastaturet har en ganske standard layout. Merkingen på tastehettene er felles skandinavisk, men det skal nevnes at den danske æ og ø ikke lyser opp, noe som vil kunne gjøre det litt mer overkommelig for dere som har for vane å ta en kikk på tastene mens dere skriver.

Vegar Jansen, Tek.no

Ved siden av det vanlige tastaturoppsettet har også Logitech lagt til på noen mindre og runde medietaster i gummi, samt et bredt hjul for volumstyring helt på kanten øverst til høyre.

Den samme typen små gummitaster er brukt til «M-tastene» som kan brukes for å hente fram forskjellige oppsett av de fem makrotastene til venstre for hovedtastaturet.

To andre ekstrataster er lysstyrketasten, som bytter mellom fire nivåer og avslått for de bakgrunnsbelyste tastene, samt spillmodustasten. Ved å trykke inn spillmodustasten er det mulig å ganske enkelt deaktivere visse taster slik at de ikke skal ødelegge for en eventuell spilløkt dersom du skulle komme borti dem.

Som standard er Windows- og meny-tasten avslått i spillmodus, men det er fullt mulig å legge til flere taster selv i programvaren Logitech G Hub.

Tre typer mekaniske brytere

Det litt spesielle med nykommeren er muligheten til å velge mellom lavprofilsbrytere i tre forskjellige varianter: GL Clicky, GL Linear og GL Tactile. Disse har den samme aktiveringsavstanden på 1,5 millimeter som selskapets fullhøydebrytere, men litt kortere total bevegelsesavstand.

En GL Tactile-bryter.
Vegar Jansen, Tek.no

Av de tre forskjellige bryterne valgte vi av logiske grunner GL Tactile for vårt testeksemplar. Ettersom støy fort kan bli et irritasjonsmoment for folk i nærheten, vil vanligvis ikke Clicky bli spesielt godt mottatt i det åpne kontorlandskapet, da disse altså har et klikk som både kan og føles og høres. Men de kan så avgjort være et alternativ for (hjemme)kontoret.

Tactile-bryterne har på sin side ikke noe distinkt klikk, men yter likevel en viss taktil motstand. Altså har de en subtil men distinkt nedtrykksprofil som fremdeles kan føles gjennom fingrene – en faktisk «fingerspitzengefühl».

Linear-bryterne var ikke så interessante, ettersom vi først og fremst er interessert i å teste hvordan tastaturet egner seg for vanlig skriving. Disse har et lineært nedtrykk uten overraskelser, som i hovedsak kan egne seg godt for gamere og andre som gjerne trykker de samme tastene mange ganger etter hverandre.

Vi har sett lyset

Det finnes knapt noe utstyr for spillere i dag som ikke kommer med LED-belysning i alle regnbuens farger, og de nye bakgrunnsbelyste tastaturene fra Logitech er ikke noe unntak.

Spesifikasjonene sier 16,8 millioner farger, og naturlig nok støtter tastaturet «Lightsync» i G Hub-programvaren som skal kunne matche fargene med annet kompatibelt Logitech-utstyr.

Logitech G Hub lar deg styre RBG-belysningen.

Fargene kan tilordnes hele tastaturet eller grupper av taster, og i tillegg er det mulig å velge mellom en rekke forhåndsdefinerte effekter og animasjoner. Du kan i tillegg lage dine egne, eller laste ned andres forsøk på å lage spesielle lysshow.

Foruten dette vil noen spill og apper ønske å ta over hele belysningen. Dette kan du slå av og på i G Hub.

Mens dette med lys kan være gøy, er det i våre øyne mer nyttig å kunne laste ned tastaturprofiler til bestemte spill eller programmer. Kvaliteten på utvalget i G Hub er dog ikke noe å skryte av. Heldigvis kan du sette opp dine egne makroer også.

Det er for øvrig ikke bare gamere som kan ha nytte av makrotaster – også andre folk kan spare inn noen tastetrykk eller litt tid ved å sette opp makroer for ofte brukte fraser eller bestemte sekvenser i den daglige arbeidsflyten.

I bruk

Vårt testeksemplar av G815 har som nevnt GL Tactile tastaturbrytere, men vi har også hatt mulighet til å sammenligne med GL Clicky. Sistnevnte leverer et tydelig klikk som både forplanter seg i fingertuppene og i øregangene.

Derfor ville vi altså ikke finne på å bruke et tastatur med Clicky-brytere i det åpne kontorlandskapet.

Tastene på Logitech G815 Tactile har beskjeden taktil tilbakemelding og kortere vandring enn det vi er vant med fra andre mekaniske tastaturer.
Vegar Jansen, Tek.no

GL Tactile-bryterne er på sin side langt mindre tydlige. Den taktile tilbakemeldingen er langt mer subtil – ja det er nesten vanskelig å bevisst legge merke til den hvis man ikke virkelig kjenner etter.

Umiddelbart var undertegnede faktisk litt skuffet over at GL Tactile-bryterne ikke var mer tydelige enn de er, men i løpet av testperioden har det vokst fram en langt bedre følelse. For selv om den taktile tilbakemeldingen er relativt beskjeden, er det tydeligvis noe som likevel plukkes opp mer eller mindre ubevisst.

Vi har i hvert fall virkelig fått sansen for hvordan det føles å skrive med dette tastaturet.

Selv om bryterne i seg selv ikke lager noen spesiell støy, får vi naturlig nok fremdeles en ganske distinkt «klakkelyd» når vi skriver på G815. Men lyden er relativt rolig og behersket så lenge skrivingen også er det.

Med mekaniske brytere av dette kaliberet er det da heller ikke nødvendig å hamre løs på tastaturet.

Når det gjelder å vurdere støynivå, har lakmustesten egentlig vært å se om kollegaen på pulten ved siden av ville klage på tastelyder eller -volum under testperioden. Det har han ikke, så vi kan trygt si at dette tastaturet er godkjent rent lydmessig.

Et lite irritasjonmoment har derimot vært plasseringen av makrotastene (G-tastene) helt til venstre på tastaturet. Vi er jo vant til at venstre Ctrl-tast skal være nederst i tastaturets hjørne, og i begynnelsen av testperioden trykket vi i stedet på G5 så mange ganger at vi endte opp med å deaktivere denne tasten.

Som så mye annet er dette en vanesak, men det er altså verd å merke seg – for noen kan nok dette være for innarbeidet til å endres på.

De nedre tastene står litt høyere opp enn på undertegnedes gamle UltraX Premium, men det er ikke mye å snakke om.
Vegar Jansen, Tek.no

En annen ting å merke seg er at tastaturet kommer uten håndleddstøtte. Dette har ikke vært noe problem for oss, men så bruker også undertegnede et enda høyere mekanisk tastatur hjemme, også det uten håndleddstøtte.

Slike støtter kan for øvrig kjøpes separat om man skulle føle behovet for det. Prisen ligger normalt på et par hundrelapper.

Tastaturet er ment å brukes sammen med programvaren Logitech G Hub, som finnes for både macOS og Windows. Vi må ærlig innrømme at vi ikke er spesielt begeistret over denne versjonen av Logitechs spillprogramvare.

G Hub har riktignok blitt noe bedre, men det føles fremdeles uoversiktlig og lite intuitivt. Den norske oversettelsen er også et trist kapittel. Uansett, regn med å måtte knote mer enn du liker for å få gjort det du ønsker.

Konklusjon

Logitech G815 Lightspeed er et mekanisk tastatur med ganske lav profil. G-en i navnet vitner om at dette egentlig er et spilltastatur, men vi har i hovedsak hatt fokus på hvordan det passer til vanlig skriving. Det vrimler jo ikke akkurat av gode mekaniske tastaturer i kontorlandskapet, for å si det slik.

Tastaturet kan fåes med tre forskjellige typer brytere. Vårt eksemplar av G815 var utstyrt med varianten som gir en subtil taktil tilbakemelding – som betyr at nedtrykket lager en liten «hump» som registreres av fingeren.

Denne tilbakemeldingen er relativt svak sammenlignet med mange andre mekaniske tastaturer, og GL-bryterne til Logitech har i tillegg kortere vandring enn andre. Dette fører til at G815 ikke responderer helt som mekaniske tastaturer flest. Men vi synes egentlig det føles bra, og samtidig lager det heller ikke så mye tastestøy.

Det er dog ikke det aller minst støyende tastaturet vi har vært borti. Det finnes til og med mekaniske tastaturer som visstnok er enda stillere. Men miksen av stil, funksjonalitet, følelse og støy er så avgjort innafor – også i kontorlandskapet.

For folk som vil ha en tydligere «mekanisk» følelse, finnes det altså med «klikkete» brytere også, men da blir sjansen større for at man forstyrrer sidemannen.

Logitech G815 har ellers det som er typisk for spilltastaturer, altså makro- og medietaster, støtte for profiler og programmerbar bakgrunnsbelysning i alle regnbuens farger. Den tilhørende programvaren kunne dog gjerne vært bedre.

Tastaturet finnes også i en trådløs og litt dyrere variant kalt G915.

Apropos dyr – det vi liker aller minst med dette tastaturet er nok den veiledende prislappen på to tusen kroner. Vi kunne jo derfor gjerne sett en «kontorvariant» med like god tastefølelse, men uten G-fakter og ditto pris.

Ute etter noe enda stillere?
TEST: Logitecs beste kontormus og matchende tastatur >>>

Logitech G815 Lightsync RGB
8
Meget bra
Anbefalt

Logitech G815 Lightsync RGB

8
Meget bra
sitatEt smekkert og spesielt gamingtastatur som også kan gjøre seg på kontoret.

Fordeler

  • +
    Egne makrotaster
  • +
    Lav profil
  • +
    Tre typer mekaniske brytere
  • +
    Justerbart lysshow
  • +
    Solid og forseggjort
  • +
    Direktekoblet USB-port
  • +
    Ekstra medietaster og volumhjul
  • +
    Kan lagre innstillinger og profiler på selve tastaturet

Ting å tenke på

  • Kostbart
  • G Hub (programvaren) overbeviser stadig ikke
  • Tykk og stiv kabel
  • Plasseringen av makrotastene
  • Ingen håndleddstøtte
annonse