Tek.no

Test Sonos Port

En musikkstrømmer for menigheten

Sonos Port er boksen for deg som virkelig liker Sonos.

Vegar Jansen, Tek.no
29 Des 2019 06:00

De relativt smarte og lydmessig anstendige høyttalerne fra Sonos har over de siste årene funnet veien til mang en stue og kjøkken, og med Ikea-samarbeidet tipper vi at det ikke akkurat blir mindre av dem fremover.

Sonos’ løsning er dog ikke perfekt, for vi snakker jo om et proprietært system som ikke uten videre lar seg kombinere med andre høyttalere eller eksisterende stereoanlegg.

Her kommer dagens testobjekt inn. Den svarte plastboksen kalles Port og er arvtageren til Sonos Connect, som enkelt forklart skal gjøre dumme stereoanlegg litt smartere.

Ved første øyekast minner Port litt om en Apple TV, men er spissere i kantene og litt større. Målene ligger på omtrent fjorten centimeter i lengde og bredde, mens den står fire centimeter over bordplaten. Alle porter sitter på enhetens bakside.

Vegar Jansen, Tek.no

Ifølge Sonos selv har Port fått «fetere lyd» enn forgjengeren, samtidig som den skal være «klar og detaljert» med sin oppdaterte digital-til-analog-konverter (DAC). Port støtter også Apple AirPlay 2, og det kan vel argumenteres for at designen er noen hakk opp fra Connect.

På den annen side har Port mistet berøringskontrollene og den optiske digitalutgangen som finnes på Sonos Connect. Her vil nok likevel de fleste kunne klare seg greit med den digitale koaksialutgangen, og å starte musikken eller kontrollere volumet kan vi selvfølgelig gjøre på andre måter – inkludert stemmestyring hvis du har en egnet stemmeassistent.

Men generelt sett er det selvfølgelig ikke ideelt at et produkt «mister» funksjonalitet på denne måten.

Sonos Port har på sin side fått en 12-volts triggerport som kan kobles til en forsterker eller lignende med denne funksjonaliteten, slik at utstyret kan slå seg på automatisk når Port tas i bruk. Vi har dog ikke testet dette.

Gjør to ting

Rent umiddelbart er det kanskje ikke så enkelt å helt få med seg hva denne enheten faktisk gjør. Men dersom du allerede har et visst innblikk i hvordan Sonos-systemet virker, så kan Port i første rekke nesten betraktes som en hvilken som helst Sonos-høyttaler.

Port kan sørge for at ditt eksisterende stereoanlegg blir strømmevennlig.
Vegar Jansen, Tek.no

Men bare nesten, da denne boksen ikke er i stand til å lage noen form for lyd selv. I stedet har den en lydutgang – både analog og digital – som da kan kobles til enten en form for forsterker eller aktiv høyttaler/lydplanke.

Ports første hovedegenskap er å sørge for at anlegget eller høyttaleren den er koblet til oppfører seg som del av Sonos-økosystemet.

Dersom du ikke er spesielt innforstått med hva Sonos sysler med, er det musikkstrømming rundt i huset som er det store stikkordet. Flere av høyttalerne deres har ikke vanlig lydinngang, i stedet er det meningen at lyden skal sendes digitalt – enten over Wi-Fi eller kablet nettverk.

Lydfiler på mobile enheter kan spilles av via Apples AirPlay-protokoll eller via Sonos’ egen app. Med Sonos-appen får også brukerne mulighet til å bruke en bunke strømmetjenester, herunder Spotify, WiMP, Tidal, YouTube Music, Apple Music og Google Play Music for å nevne noen. Pluss radiokanaler fra hele verden, inkludert både NRK og Sveriges Radio.

Les også
Velg musikktjenesten som passer deg best

Har du musikk liggende digitalt på en NAS eller lignende, støtter Sonos-appen også slikt som strømming via Plex og andre medieservere.

Har også lydinngang

Sonos-systemet er altså i hovedsak ment for strømming, og sånn sett skiller Port seg litt ut fra mange av selskapets høyttalere, ettersom den også har en analog lydinngang.

Dens andre hovedegenskap er da å ta imot lyd fra andre kilder, og denne lyden kan den strømme videre til enhver Sonos-enhet.

Hvis du av en eller annen grunn skulle ønske å høre de gamle Wham!-kassettene dine over strømmeanlegget ditt, kan Sonos Port ta den jobben.
Vegar Jansen, Tek.no

Etter selskapets eget pressemateriale å dømme, er det faktisk vinylfolket Sonos i første rekke frir til med denne egenskapen. Ja, Port gjør det altså mulig å strømme lyden fra platespilleren trådløst til en eller flere Sonos-tilkoblede høyttalere i huset.

Andre enheter kan selvsagt også kobles til Port, som en CD-spiller eller bærbar musikkspiller. Men sett at dette er digitalisert musikk allerede, er nok tanken at dette like gjerne kan strømmes. Sonos har heller ingen digital lydinngang på sin Port.

Enheten har for øvrig ikke har noen integrert RIAA-forforsterker heller. Så dette vil i så fall komme som en ekstra dings du trenger dersom planen er å bruke Port sammen med en platespiller som ikke har en slik innebygd.

Enkel å sette opp

Å komme i gang med Sonos Port er enkelt dersom du har Sonos fra før av – da er det bare å fyre opp appen og velge å legge til en ny høyttaler i innstillingene. Ellers er det litt mer omstendelig, ettersom du må lage en Sonos-brukerkonto og gi tilgang til det trådløse nettverket ditt.

Men uansett er det hele en kjapp og ryddig prosess, og innen kort tid kan du begynne å gjøre deg kjent med Sonos’ app og hvilke muligheter den nye boksen gir deg.

Du er for øvrig prisgitt appen, da Port hverken har knapper eller skjerm, kun ett enslig statuslys som viser om den er slått på eller ikke.

Akkurat hva som faktisk skjer under det svarte plastskallet er det derfor vanskelig å si noe om. For noen vil dette være å foretrekke, men vi hadde ikke hatt noe imot et lite display og noen knapper på denne dingsen.

Alt styre og stell av Port må skje fra appen.

Skal du gjøre noe, må du altså inn i Sonos’ app, som i praksis lar deg stille på inngangsnivå, utgangsnivå, eventuell volumgrense og grunnleggende lydinnstillinger – altså bass, diskant, balanse og «loudness» av/på.

Utgangsnivået gir et par muligheter med tanke på at det kan være variabelt eller fast, alt etter om du ønsker å kunne stille volumet med Sonos-appen eller ikke.

Og så har vi «autoplay» da, som lar deg bestemme hvilken eller hvilke høyttalere som skal begynne å spille når Port oppdager at den får inn et analogt signal.

Ellers er det greit å få med seg at AirPlay-funksjonaliteten tilsynelatende er løsrevet fra Sonos’ app. I praksis kunne vi faktisk strømme musikk fra Ports analoge kilde – da til en annen høyttaler – samtidig som Ports linjeutgang dyttet ut noe helt annet på stereoanlegget via en Apple-enhet og AirPlay 2.

Så er det riktignok et spørsmål om hvor nyttig akkurat dette er.

Hva som er mer artig, er at Port gjør det veldig enkelt å kjøre synkron lyd over hele huset. Hos undertegnede er det vanligvis slik at man enten kjører lyden på en eller flere av Sonos-høyttalere eller på anlegget i stua, siden det er nær umulig å få gjort begge deler uten at det blir en forstyrrende forsinkelse.

Dette løser seg dog med denne boksen. Så hvis du skulle høre på noe spennende på radioen, er det ikke lenger noen grunn til å pause det hele fordi man skal en tur på kjøkkenet eller badet. Gitt at du har en egnet høyttaler der, selvfølgelig.

AirPlay 2-støtte betyr at du ikke alltid er avhengig av Sonos-appen, men kan strømme rett fra det du vil. For eksempel en iPod touch.
Vegar Jansen, Tek.no

Og bruker du AirPlay 2, trenger det slett ikke være snakk om en Sonos-høyttaler heller. Det begynner nemlig å bli en del AirPlay 2-høyttalere å velge mellom, eksempelvis Harman Kardon Citation One og Bose Home Speaker 500.

Du trenger for øvrig ikke en Apple-enhet for å bruke AirPlay 2 – det finnes apper til Android og PC-programvare som også fikser dette.

Gjør jobben sin

Port har som nevnt en ny DAC eller digital-til-analog-konverter. Denne vil naturligvis ikke alltid være i bruk – det er kun musikk som strømmes til Port og dyttes ut via den analoge utgangen som vil bli behandlet av denne komponenten.

Er du av typen som kanskje har litt mer avansert utstyr fra før, vil du kanskje holde deg til den digitale linjeutgangen. Da vil i så fall forforsterkeren – eller en egen dedikert DAC – kunne ta seg av konverteringen.

Ellers må Sonos Port også kunne konvertere den andre veien, altså fra analoge til digitale signaler. Ellers vil den for eksempel ikke kunne sende lyden fra en tilkoblet platespiller til en høyttaler et annet sted i huset.

Vi har ingen Sonos Connect å kunne sammenligne med, så om Port klarer å forbedre lyden kontra forgjengeren kan vi ikke uttale oss om. Videre vil lydkvaliteten i større grad være avhengig av det du har av høyttalere, forsterkere og hørsel enn denne boksen. For ikke å snakke om hvor god lydkilden er.

I det store og hele har vi uansett ikke noe vondt å si om kvaliteten på det vi har kjørt gjennom Port, det være seg digitalt eller analogt.

Folk med spesielt kresne anlegg og ører kan også merke seg at Port – eller Sonos generelt – ikke støtter såkalt Hi-Res Audio. Mer presist er det begrenset til 16-bit og 48 kHz samplingsfrekvens.

Konklusjon

Sonos Port er en diskré strømmeboks som i hovedsak gjør to ting. Det første er å gjøre et tredjeparts anlegg eller en høyttaler til noe som fungerer sammen med andre Sonos- eller AirPlay 2-komponenter. Det andre er å tillate strømming fra en analog lydkilde til et Sonos-system.

Begge deler gjør den også ganske så bra, men med tanke på at vi snakker om en passiv boks, er det ikke til å se bort fra at prislappen virker ganske høy.

Spesielt når det finnes alternative teknologier og maskinvare som gjør mye av det samme, men til lavere pris.

Sonos Port ved siden av en Chromecast Audio.
Vegar Jansen, Tek.no

Litt avhengig av behovet, er det flere muligheter. Å gå for Chromecast-standarden er en, og ren AirPlay 2 er en annen. Disse teknologiene er bygd inn i en rekke høyttalere, og alternative enheter som Chromecast Audio fremdeles å få tak i. Denne dingsen tillater riktignok kun strømming – den har jo ingen fysiske innganger – men så koster den også under en tiendedel av en Sonos Port.

Det store spørsmålet er hvor mye du er eventuelt er avhengig av nettopp Sonos-delen av Port, og om du virkelig har planer om å koble en spiller til boksens analoge inngang for å strømme lyden fra denne rundt i huset.

For ellers kan du jo bare plugge den spilleren rett i anlegget ditt, og plutselig virker ikke Port som noe spesielt smart kjøp rent økonomisk sett.

Den beste grunnen vi egentlig kan se for å velge en Sonos Port, er at du er allerede er tungt inne i nettopp dette økosystemet med Sonos-høyttalere stående i flere rom. Da gjør Port en god jobb med å bygge ut systemet, og det blir også langt enklere å forsvare prislappen.

Men for folk som ennå ikke har havna på Sonos-kjøret, finnes det altså flere andre muligheter – fra en rimelig Chromecast Audio eller Apple TV til dedikerte musikkstrømmere med støtte for alt fra Spotify Connect og AirPlay 2 til Bluesound.

Sonos Port
6
Helt greit

Sonos Port

annonse
Prisjakt
4498 NOK
Sjekk nå
HiFiKlubben
4498 NOK
Kjøp nå
sitat"En diskré strømmeboks for deg som allerede har Sonos og vil ha mer Sonos."
 • Krysse av
  Enkel å sette opp og bruke
 • Krysse av
  Digital koaksialutgang
 • Krysse av
  Støtter AirPlay 2
 • Krysse av
  Kan få tredjeparts anlegg/høyttaler Sonos-kompatibel
 • Krysse av
  Kan strømme analog musikk til Sonos-systemet
 • Bytt
  Høy pris
 • Bytt
  Ingen optisk digitalutgang
 • Bytt
  Ingen knapper eller display
Les også
Vi har prøvekjørt verdens råeste TV
annonse

Les også